سارا معصومی : بازی هستهای میان کرهشمالی و ایلات متحده تغییر کرده است . اگر تا دیروز این واشنگتن بود که چه با حضور جروج بوش در قدرت و چه درخشش باراک اوباما در کاخ سفید به پیونگیانگ فرمان میداد، اکنون این کرهایها هستند که برخلاف انتظار امریکا برای کشوری که خود را ابرقدرت سیاسی و نظامی برتر میداند،تعیین تکلیف میکنند. درست در روزهایی که باراک اوباما سخت درگیر پرونده هستهای ایران ، ناآرامیها در یمن و افزایش شبهنظامی گری در افغانستان و پاکستان است، کرهشمالی فرصت را غنیمت شمرده و سکان بازی را در دست گرفته است .
پیونگیانگ این بار از در تعامل با ایالات متحده وارد شده است . این کشور در بیانیهای رسمی خواهان امضای معاهده صلح با واشنگتن پیش از بازگشت به مذاکرات شش جانبه شد . البته واژه درخواست اندکی نابجاست چرا که کیم جونگ ایل امضای این پیمان را پیششرطی خوانده است برای بازگشت به مذاکرات .
روزی که کرهشمالی پا را در یک کفش کرده و از امریکا خواست که مذاکرات دوجانبه را جایگزین مذاکرات شش جانبه کند، اینچنین روزی قابل پیشبینی بود . هر چند واشنگتن مسئولیت رد این درخواست را به سخنگوی کاخ سفید سپرد و روبرت گیبس هم در مقابل خبرنگاران تاکید کرد که تنها راه برای امضا چنین توافقنامهای بازگشت پیونگیانگ به مذاکرات شش جانبه است ، اما ناگفته پیداست که باز هم از شبهجزیره کره بوی خوبی به مشام نمیرسد .
پیونگ یانگ درست چند ساعت پس از سخنان نماینده باراک اوباما در امور حقوق بشر در کرهشمالی در خصوص وضعیت اسفبار مردان و زنان در این کشور، دست خود برای دوستی با واشنگتن دراز کرد.
اکنون دیگر باراک اوباما پس از یک سال حضور در کاخ سفید میداند که کرهشمالی غیرقابل پیشبینیترین کشور دنیاست . کشوری که یک روز درست در میانه تعامل با جامعه جهانهی دومین بمب هستهای خود را به رخ میکشد و روز دیگر در شرایطی که محکوم به نقض آشکار حقوق بشر است دست دوستی دراز میکند .
وزیر امور خارجه این رژیم کمونیستی در اظهارات خود تاکید کرد که به دنیال معاهده صلحی است که بتوان آن را جایگزین آتشبس شفاهی با کرهجنوبی در سال 1953 کرد . این مقام در ادامه سخنانش افزود: امضا این معاهده صلح میان واشنگتن - پیونگیانگ پیششرطی است برای بازگشت ما به پای میز مذاکرات شش جانبه و سخن گفتن در مورد همه چیز. از برنامه هستهای تا روابط دیپلماتیک.
البته این مقام تنها پیش شرط خود را امضا این معاهده ندانسته و تاکید کرد که تحریمها علیه این رژیم نیز باید نیست و نابود شوند. کرهشمالی این قبیل گامها را حرکت در مسیر اعتمادسازی میداند .
از ماه آوریل سال گذشته کرهشمالی بر ادامه این مذاکرات مهر توقف کوبیده است . کرهشمالی با این پیشنهاد در حقیقت کار را برای خود در سطح جهانی سختتر کرد. اکنون دیگر همه اعتماد کردن به این کشور را غیرممکن میدانند. در ماه اکتبر زمانی که نخست وزیری چین در کرهشمالی بود، این رژیم از آمادگی خود برای ازسرگیری مذاکرات سخن گفت اما پس از بازگشت این مقام چینی به کشور همه چیز فراموش شد . ایالات متحده تاکنون بارها اعلام کرده است که تنها زمانی از جایگزینی معاهده صلح سخن خواهد گفت که کرهشمالی رسما تمامی تسلیحات خود را نیست و نابود کرده باشد .
البته سخنان نماینده باراک اوباما در امور حقوق بشر کرهشمالی نیز در رد این پیشنهاد چندان بیتاثیر نبود . این مقام امریکایی به صراحت اعلام کرد که کره شمالی یکی از خطرناکترین مناطق جهان برای زندگی است . پیشنهاد کرهشمالی، اظهارات نماینده حقوق بشر امریکا در خصوص پیونگ یانگ با سفر هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده به منطقه همراه شده است . هیلاری ده روز را در منطقه سپری میکند تا شاید بتواند به تمامی اختلافها میان دولتش و کشورهای منطقه پایان دهد .
نظر شما