روزنامه دنیای اقتصاد مصاحبه زیر را با حسن کریمی مرد اول شرکت ارتباطات زیر ساخت منتشر کرده است.

 قیمت پهنای باندی که خریداری می‌کنید چقدر است؟
پهنای باندی که خریداری می‌کنیم، قیمت ثابتی ندارد. ما پهنای باند را به صورت استعلامی خریداری می‌کنیم. یعنی می‌گوییم هر کسی می‌تواند پهنای باند بفروشد، بیاید و به ما نرخ بدهد. یک روش این است که یک کابل بین‌المللی را به صورت 15 ساله اجاره می‌کنیم. به این نوع قرارداد IRU پانزده ساله می‌گویند. در این روش ما ظرفیت را از این طریق خریداری و بعد خود ترافیک را به‌طور مستقل خریداری و به آن منتقل می‌کنیم. روش دوم به این صورت است که بیاییم و به صورت ماهانه روی این کابل‌ها، خرید انجام دهیم. در این روش با یک شرکت قرارداد می‌بندیم که این نوع قراردادمان معمولا یکساله است. منتها روی همان قرارداد اعلام می‌کنیم که به صورت ماهانه هزینه ترافیک را خریداری و پرداخت کنیم.
 کدام‌یک از این دو راه برای زیرساخت به صرفه‌تر است؟
متفاوت است. بستگی به سیاست دارد. نمی‌توانیم بگوییم که کدام روش خوب و کدام روش بد است.
 چرا؟
وقتی یک کابل را به صورت IRU 15 ساله می‌خریم، این کابل به قیمت امروز خریداری می‌شود و اطمینان داریم که این کابل 15 سال برای ما است. اما قیمتی که امروز خرید می‌شود، ممکن است 5 سال دیگر (اگر به صورت خطی این قیمت را تقسیم بر 15 کنیم) خیلی گران باشد.
چون مشکل این است که قیمت‌ها دائما رو به کاهش است و قیمتی که 5 سال پیش خریدیم با قیمتی که امروز خریداری می‌کنیم اصلا قابل قیاس با یکدیگر نیستند. قیمت‌ها در بخش ظرفیت‌های اینترنت دائما رو به کاهش است.
 پس روش دوم خریداری پهنای باند برای زیرساخت به‌صرفه‌تر است؟
خرید به صورت 15 ساله هم برای زیرساخت مزایایی دارد. از جمله اینکه اطمینان داریم این کابل 15 سال در اختیار ما است، می‌توانیم روی آن ترافیک‌مان را داشته باشیم و نقاط ابتدا و انتهایش را در زمان خرید تعیین ‌کنیم. به صورت ماهانه که خرید می‌کنیم تفاوتش این است که اگر امروز گران است برای همین امروز گران است، یعنی اگر آن 15 ساله را به صورت خطی بخواهیم با ماهانه مقایسه بکنیم، ماهانه خیلی گران‌تر از 15 ساله است. بنابراین به صورت قطع نمی‌توان گفت که باید ماهانه بخریم یا 15 ساله. 
 در نهایت قیمت پهنای باندی که به این دو روش خریداری می‌کنید چقدر است؟
ترکیبی است. ببینید اینکه یک نرخ به شما بدهیم، قابل قبول نیست. چون ما اولین کابل 15 ساله را از حدود 78 سال پیش خریداری کردیم و در طول این فواصل هم چند تا کابل خریدیم. اینکه ما در حال حاضر بگوییم قیمت خرید چقدر است، ترکیبی از تمام خریدها است. یعنی ما باید نگاه کنیم همان 7 سال پیش که کابل را خریداری کردیم، این کابل باید 8 سال دیگر هم برای ما کار کند. پس قیمت آن روز هست، قیمت دو سال قبل که خرید کردیم هم هست، قیمت یکسال قبل که خرید کردیم و قیمت امروز هم هست. همه اینها با همدیگر جمع می‌شود و یک میانگین به دست می‌آید.
  میانگین قیمت را که می‌توانید اعلام کنید؟
نه. چون ممکن است شرکت‌های اینترنتی بیایند بگویند که قیمت امروز x تومان است و شما گران خریداری کرده‌اید. شاید هم درست بگویند. ولی زیرساخت به‌عنوان یک شرکت حاکمیتی و یک شرکت زیرساختی موظف است آینده‌نگری کند. یعنی باید برود کابل‌های مختلف و مسیرهای مختلف را برای خودش خریداری کند و همیشه این کابل‌ها و مسیرها را داشته باشد. تقریبا حدود 4 سال پیش، ما یک مسیر بین‌الملل داشتیم به نام جاسک فجیره که دائما کابل این مسیرقطع می‌شد تا جایی که مردم تا مشکلی پیش می‌آمد به شوخی می‌گفتند باز لنگر کشتی به این کابل برخورد کرده و این ادعا عین واقعیت بود. ما امروز از 9 مسیر اینترنت را وارد کشور می‌کنیم.
  پس این بحث که زیرساخت پهنای باند را براساس یک قرارداد قدیمی وارد کشور می‌کند درست است؟
بله به صورت ۱۵ ساله و به خاطر آینده‌نگری. 
 تقریبا همه در فضای اینترنتی ایران اعتقاد دارند این روش خرید اینترنت برای کشور به‌صرفه نیست از دبیر شورای مجازی سابق گرفته تا مدیران شرکت اینترنتی...
قطعا این نظر را رد می‌کنم. اگر نخواهیم به صورت IRU بخریم، باید به صورت روش دومی که به آن اشاره کردم پهنای باند را خریداری کنیم. نرخ کوتاه‌مدت یکساله چیزی معادل 3 برابرگران‌تر است. ما همیشه این را به صورت ترکیبی خرید می‌کنیم و مشکل خاصی نداشتیم و این شیوه متداول تمام دنیا است. خود ما هم روی کابل ایپگ (EPEG) که کنسرسیومی از شرکت‌هایی بین‌المللی (به همراه زیرساخت) است به همین صورت داریم به دنیا فیبرمی‌فروشیم.
پهنای باندی که براساس این قراردادهای قدیمی تهیه می‌شود، چند درصد کل پهنای باند کشور را تامین می‌کند؟
تنها خرید طولانی‌مدتی را که داشتیم، مربوط به کابل فالکون است که حدود 7 سال پیش خریدیم. 7 سال پیش، قیمتش قیمت روز بود و قیمت کاملا مناسبی داشت.
  و این قیمت چقدر بود؟
عرض کردم چون خریدها ترکیبی از قیمت‌ها است، من ترجیح می‌دهم که قیمت‌ها را نگویم. ولی به نسبت امروز، بله، خیلی گران‌تر درمی‌آمد. ولی کابل فالکون در زمان خودش قیمت کاملا مناسبی داشته و به شدت هم به درد کشور خورده است. طوری که ما ترافیک voiceمان را زمان‌هایی که به شدت دچار مشکل شدیم، توانستیم از آن کابل استفاده کنیم بدون اینکه مردم کوچک‌ترین اختلالی در سرویس خود احساس کنند. این آینده‌نگری‌ است که باید زیرساخت داشته باشد.
 به‌عنوان یک شرکت دولتی و با وجود این همه بحث و انتقاد چرا قراردادهای خرید اینترنت را به صورت شفاف منتشر نمی‌کنید؟
 قیمت اساسا یک چیز قابل افشا نیست. چرا؟ شرکت‌هایی که برای فروش می‌آیند به ما پاکت‌هایی می‌دهند که همه آنها دربسته، لاک و مهرشده است. باید بازگشایی شود و هیچ شرکتی نمی‌تواند از قبل از قیمت‌های دیگری باخبر باشد. این یک فرآیندی است که در طول سال‌ها بارها و بارها تکرارش می‌کنیم. ما نمی‌توانیم قیمت شرکت‌های مختلف را برای شرکت‌های دیگر افشا کنیم. قیمت‌ها کاملا برای خود شرکت باید محفوظ بماند.
 این سیاستی است که کل کشورها در این بخش از آن پیروی می‌کنند ؟
اگر در حال حاضر شما به سایت‌های شرکت‌های بزرگ مراجعه کنید، در سایت هیچ کدام از این شرکت‌ها قیمت فروش پهنای باند را نمی‌بینید. تنها قیمتی که شما در این سایت‌ها می‌بینید قیمت‌هایی است که به کاربر نهایی می‌رسد.
 کمی درباره جزئیات قراردادهایتان بگویید. اینکه قراردادهایتان چطور بسته می‌شود و با چه شرکت‌هایی همکاری دارید؟
ما قراردادهایمان را با شرکت‌هایی می‌بندیم که بتوانند موافقت‌نامه سطح خدمات یا همان SLA ما را اجابت کنند. ما در آن موافقت‌نامه سطح خدمات، پارامترهای کیفیت سرویس را قرار می‌دهیم و می‌گوییم هر شرکتی که می‌آید باید این حداقل را برای ما رعایت کند و به انجام برساند.
  این حداقل‌ها چیست؟
مثلا تعیین ضریب دسترسی یا میزان قطعی ماهانه یا مشخص کردن مسیر جایگزین یا زمان بازسازی و در نهایت تعیین میزان خسارت. به‌طور کلی در این موافقت‌نامه سطح خدمات و شاخص‌های کیفی سرویس مشخص می‌شود.
شرکت‌هایی می‌توانند SLA ما را اجابت کنند که شرکت‌های خوبی باشند. ما به این شرکت‌ها TIER1 می‌گوییم که در اولین لایه دسترسی قرار می‌گیرند یعنی بدون واسطه به سایت‌های اصلی دنیا مانند گوگل، یاهو، آمازون و.. دسترسی دارند. بعد از شرکت‌های TIER1 ما شرکت‌های TIER2‌ را داریم. شرکت‌های TIER2 شرکت‌هایی هستند که از طریق شرکت‌های TIER1 به سایت‌های اصلی اتصال پیدا می‌کنند.
عمده خریدهای ما از شرکت‌های در رده TIER1 انجام می‌گیرد. مثلا VODAFONE، TeliaSonera، level 3، PCCW.. که همه در زمره شرکت‌های شناخته شده مشهور دنیا هستند.
 اخیرا مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی در خصوص وضعیت ارائه سرویس اینترنت در کشور منتشر کرد. براساس این گزارش پهنای باند 25 برابر گرانتر از قیمت اولیه به دست کاربر می‌رسد. نظر شما در این خصوص چیست؟
گزارش مرکز پژوهش‌ها، یک گزارش سطحی نسبت به وضعیت قیمت اینترنت است. در این گزارش گفته شده که پهنای باند در مرز سه هزار دلار خریداری می‌شود و در داخل کشور این میزان به قیمت 25 برابر سه هزار دلار فروخته می‌شود. در این گزارش مشخص نشده این 25 برابر سه هزار دلار مربوط به کجا است مربوط به قیمت نهایی کاربر یا بخش دیگر؟ الان برای سرویس ADSL هر 155 مگابیت یا به اصطلاح یک STM1 به قیمت 24 میلیون تومان و برای سرویس غیر ADSL هر STM1 به قیمت۳۷ میلیون تومان به فروش می‌رسد. با هیچ فرمولی بیست و پنج برابر سه هزار دلار به دست نمی‌آید.
 وقتی قیمت خرید پهنای باند شما مشخص نیست چطور می‌توان این محاسبه را انجام داد؟
 مرکز پژوهش‌ها سه هزار دلار را به‌عنوان قیمت پایه در نظر گرفته بود و نتیجه گرفته بودند که سرویسی که به دست کاربر نهایی می‌رسد 25 برابر گران‌تر است. ما می‌گوییم که اگر خیلی گران می‌فروشیم، اولا که 25 برابر آن پایه‌ای که اشاره شده یعنی سه هزار دلار، نیست. دوم اینکه در دنیا اینترنت را براساس آن مسیرهایی که این سرویس ارائه می‌شود قیمت‌گذاری می‌کنند. فیبرهای نوری در جهات مختلف و با ظرفیت‌های مختلف به صورت گسترده در دنیا کشیده شده‌اند. شرکت‌ها پول این مسیرها را از کشوری مانند ما می‌گیرند. 
یعنی وقتی ما می‌خواهیم پهنای باندی خریداری کنیم، پول هزینه‌ای که بابت خود فیبر و آن ظرفیت می‌پردازیم اصلا قابل قیاس با هزینه‌ای که بابت آن ترافیک می‌پردازیم، نیست. این شرایط نشان می‌دهد شبکه‌سازی گران است. شرکت زیرساخت، یک شبکه 56 هزار کیلومتری در سطح کشور دارد. یعنی این شرکت 56 هزار کیلومتر فیبر کشیده است. چطور زمان حساب و کتاب، هزینه این کابل کشی را حساب نمی‌کنیم و فکر می‌کنیم که زیرساخت نباید هزینه این سرمایه‌گذاری‌هایش را حساب کند. بخش خصوصی به هیچ وجه حاضر نیست در ایجاد شبکه و شبکه‌سازی وارد شود. چون برایش بسیار هزینه بر است.
  شرکت‌های اینترنتی خصوصی می‌گویند که به خاطر وجود انحصار توزیع پهنای باند از طرف شرکت زیرساخت هزینه تمام شده اینترنت در کشور بسیار بالا است، چرا این انحصار شکسته نمی‌شود و به شرکت‌های دیگر هم اجازه وارد شدن به این بخش و واردات پهنای باند و فروش آن داده نمی‌شود؟
باید دید که این حرف چقدر با آن واقعیتی که وجود دارد منطبق است. اگر وارد این بحث شوند چقدر می‌توانند این قیمت را کاهش دهند؟ این نکته خیلی مهمی است که مردم هم باید به آن توجه کنند. فرض کنیم زیرساخت اصلا وجود نداشته باشد یا اینکه وجود داشته باشد و اینترنتش را به صورت مجانی در اختیار شرکت‌ها قرار بدهد. فکر می‌کنید اینترنت چقدر کاهش پیدا می‌کند؟ وقتی که ما هر STM1 را 37 میلیون تومان به شرکت‌های خصوصی می‌فروختیم حداکثر سهم این سرویس در هزینه کاربر نهایی 25 درصد بود، اما وقتی ما این قیمت را به 24 میلیون تومان رساندیم میزان هزینه پهنای باند در سرویس کاربر نهایی به 19 درصد رسید. یعنی فقط 19 درصد هزینه کاربر نهایی را هزینه زیرساخت تشکیل می‌دهد.
 منظورتان همان مصوبه 181 سازمان تنظیم مقررات است؟
دقیقا. در مصوبه 181 ما به شرکت‌های بخش خصوصی که سرویس ADSL‌ واگذار می‌کنند 35 درصد تخفیف دادیم. با این تخفیف هزینه مردم چقدر کاهش پیدا کرد؟
مصوبه به درستی اجرا نشد.
زیرساخت این مصوبه را به درستی اجرا کرد.
  بخش دیگر هزینه‌ها مربوط به هزینه انتقال می‌شود که آن هم به صورت انحصاری در اختیار شرکت زیرساخت و مخابرات ایران قرار دارد. در بخش انتقال و براساس اظهارات اکثر شرکت‌های اینترنتی این دو نهاد هزینه‌های اضافی بابت انتقال سرویس از این شرکت‌ها دریافت می‌کنند.
 چرا خود شرکت‌ها حاضر نیستند هزینه‌های انتقال خود را حتی در بخش‌های خیلی خیلی کوچک پرداخت کنند؟
شرکت‌ها می‌گویند که حاضر به شبکه‌سازی و فراهم کردن شرایط انتقال سرویس اینترنت هستند، اما به آنها اجازه این کار داده نمی‌شود.
ببینید شرکت‌ها برای اینکه بتوانند پهنای باند را از زیرساخت دریافت کنند باید در هر شهری خودشان را به مکان‌های استقرار زیرساخت برسانند. در اصطلاح به این مرحله POP می‌گویند (POINT OF PRESENT). شرکت‌ها می‌گویند این فضای انتقال که مخابرات در اختیارشان می‌گذارد خیلی گران است و من هم نمی‌دانم که آیا گران هست یا نه. به شرکت‌ها پیشنهاد می‌دهیم که آیا حاضر هستید سرمایه‌گذاری کنید و برای مثال از هفت تیر فیبرکشی کنید و خودتان را به زیرساخت برسانید. برای این کار به راحتی می‌توانند یک مجوز از شهرداری بگیرند و فیبرکشی کنند. اما چرا این کار را نمی‌کنند؟ به خاطر هزینه آن است. شبکه‌سازی در تمام دنیا بسیار هزینه‌بر است.  قیمت یک STM1 ما در تهران، مشهد یا اصفهان یکسان است. شرکت‌های اینترنتی برای توزیع مدیریت ترافیک این پیشنهاد را قبول نمی‌کنند درحالی‌که هزینه آنها کاهش می‌یابد.
 شرکت‌های اینترنتی می‌گویند هزینه انتقال در داخل ایران 88 برابر گران‌تر از هزینه انتقال از کشورهای دیگر است.
بیایند و دقیق بگویند این 88 برابر چگونه، در مقایسه با چه کشوری و با چه شرایطی به دست آمده است؟
 این بررسی آنها از آمریکا تا مرز بازرگان و مقایسه آن با هزینه انتقال از مرز بازرگان تا تهران بود.
اگر ما هزینه‌های خود را با کشوری مانند آمریکا مقایسه کنیم که تمام سرورهای اینترنتی در این کشور قرار دارد و نه هزینه پهنای باندی می‌دهند و نه انتقالی، مشخص است که هزینه کشور ما در برابر کشور آمریکا بسیار گران است.
 در مقایسه با کشورهای همسایه مانند ترکیه چطور. چرا اینترنت در این کشور هم ارزان‌تر است و هم باکیفیت‌تر؟
 چرا واقعا اینترنت در این کشور ارزان‌تر است؟ سوال من این است وقتی 19 درصد از سهم هزینه کاربر نهایی مربوط به دولت است هزینه 81 درصد باقیمانده مربوط به چیست؟ 
 هزینه انتقال که به باور این شرکت‌ها بسیار گران است از طریق زیرساخت و مخابرات در اختیار آنها قرار می‌گیرد.
شرکت‌ها می‌آیند ترافیکشان را در تهران از ما خریداری و بعد توزیع می‌کنند. بابت توزیع این ترافیک دوباره از ما سرویس خریداری می‌کنند. آن سرویسی که خریداری می‌کنند سرویس انتقال است. سرویس VPLS ما که معمولا آنها روی این سرویس ترافیک خود را می‌گذارند و به استان‌ها انتقال می‌دهند با 25 درصد تخفیف براساس مصوبه181‌رگولاتوری، قیمتی حدود سه میلیون و 150 هزار تومان دارد.
 این هزینه انتقال برای انتقال ترافیک شرکت‌ها به هر استانی ثابت است؟
دقیقا هر STM1 ،24میلیون است و تنها ۱۹ درصد هزینه کاربران را تشکیل می‌دهد. هزینه انتقال هم فقط سه میلیون و ۱۵۰ هزارتومان است، این دو با هم 25 درصد هزینه فعلی اینترنت می‌شود. چرا واقعا شرکت‌های اینترنتی 79 درصد گران‌تر از شرکت‌های تمام دنیا می‌فروشند. این جای تامل دارد.
  ظاهرا پیچیدگی‌های مربوط به انتقال بخش عمده هزینه‌ها را تشکیل می‌دهد و بخش قابل توجهی از آن هم شامل شرایط انتقال توسط مخابرات می‌شود، 
این طور نیست ؟
همه شرکت‌های اینترنتی از طریق مخابرات استانی یک ظرفیت انتقالی را اجاره کرده و به ما وصل می‌شوند. وقتی به ما وصل شدند دیگر فرقی نمی‌کند که در کجا قرار داشته باشند تا مجبور به پرداخت هزینه اضافه بشوند. حتی ما پیشنهاد دادیم که آن سه میلیون و 150 هزار تومان را که باید بابت هزینه انتقال ADSL به ما بدهند، پرداخت نکنند. به جای اینکه از تهران سرویس بخرند و به مشهد انتقال بدهند از همان مشهد سرویس مورد نیازشان را از زیرساخت بخرند. طبیعی است این چرخاندن‌های اضافی هزینه اضافی هم می‌خواهد، این هزینه‌ها را که ما نباید پرداخت کنیم.
 با این توضیحات به این نتیجه می‌رسید که انحصار در بخش پهنای باند و انتقال اگر هم شکسته شود تغییری در شرایط قیمت اینترنت کشور نخواهد داشت؟
قطعا تغییری نمی‌کند. چون وقتی 35 درصد تخفیفی را که در بخش پهنای باند دادیم کسی احساس نکرد، فرض کنیم این 
65 درصد مابقی را هم بیاییم تخفیف بدهیم به نظر شما کسی تغییری در شرایط احساس می‌کند؟

 

17302

کد خبر 368071

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • 1 IR ۰۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    58 0
    توجيه بي لياقتيشونه
    • بی نام IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۵
      11 0
      اندیشه سبز خزر که یکی از بدترین شرکت های اینترنتیه 256 نامحدود که با مالیات 29 هزار تومن میشد رو کرده 34 هزارتومن همش هم افت سرعت و قطعی داره بهشون هم که میگی میگن سراسریه و از گت وی خارجیه دست ما نیست چطور گرون کردن دست شماست ولی خدمات دست شما نیست؟
  • محمد IR ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    42 1
    آقاي حسن كريمي معاون بهره برداري و مديريت شبكه شركت ارتباطات زيرساخت هستند.در واقع معاون مديرعامل هستن نه مديرعامل و مرد اول لطفا اصلاح كنيد
  • بی نام A1 ۰۴:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    29 0
    چقدر بهانه و قصه سر هم کرد . شما وظیفه ات اینه که اینترنت پر سرعت و ارزون بدی نمی تونی استعفا بده یکی دیگه بیاد . مردم عاشق چشم و آبرو و اطالعات شما که نیستند
  • ق IR ۰۴:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    33 0
    شما هم مثل ماشين و خانه و هزار چيز ديگه اينترنت را به چند برابر قيمت بفروشيد، تا ببينيم به كجا مي رسيم، خدا بزرگه
  • ارباب A1 ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    21 0
    ای بابا وقتی یه عده بی سواد برن بشینن اون بالا همینه باید فکر چاره بود نه اینکه بشنیم بگیم راهی نداره
  • مهام A1 ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    18 0
    کسی هزینه خرید محل کسب خود را با گرانفروشی تامین نمیکند . اگر زیرساخت ساخته اید اولا با پول خود ملت ساخته اید و نیز جزو دارایی های شرکت هستند . پس مردم نباید هزینه خرید دارایی شما را بپردازند . درضمن شما آن ۶۵ درصد را تخفیف بدهید .نگران دیگران نباشید که بخورند یا ببخشند ...
  • mehdi A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    40 0
    یک صفحه توضیحات بی سر و ته داد که اخرش به این نتیجه برسیم که اینترنت در ایران خیییلی هم ارزونه خیلی هم پر سرعته . هیچ جای دنیا هم اینترنت به خوبی ما نداره. مردم ایران هم تا حالا خارج از کشور نرفتن. اینترنت اونا رو هم ندیدن. خیلی جالبه مدیران تو ایران میتونن ساعتها برای ملت دلیل بیارن که الان شب هست شما اشتباه میبینی که روزه اخه چرا این همه به شعور مردم توهین میکنین؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • afra ES ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    18 1
    تو همین کشور همسایه افغانستان و چند تا کشور آفریقایی اینترنت مجانیه
  • من IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    18 0
    کاش بابای مام سهام داره اینترنت یا وارد کننده کالای لوکس یا صاحب نمایشگاه ماشین بود یا خیلی کارهای دیگه که در اختیار عده ی خاصی هست و به جای اینکه تعطیلات تو خونه باشیم یکی از صندلی های پروازهای خارجی رو پر می کردیم تنها تفریح ما همین اینترنت کاره مام با اینترنته خدایا مارو از اینجا نجات بده چاپ نکن چون حرفم خیلی راسته باعث ناراحتی بعضی از ما بهترون میشه
  • حسین NL ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    11 0
    خبرآنلاین لطفاً یک نظر سنجی در مورد اینترنت بزار و بجای حذف این خبر همه بتونن درباره قیمت، کیفیت و سرعت اینترنت نظرشون رو بگن تشکر
  • استاد IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    9 1
    طفره رفتن از گفتن قیمتها خود نشانه وجود سود کلان در این بخش میباشد موضوع دیگر اینکه وقتی اشتراک adsl با سرعت فرضا 1meg انهم با قیمتی زیاد خریداری میکنیم عملا میبینیم سرعت دریافت شده خیلی کمتر مثلا 300 کیلو بیت یا کمتر است و دلیل ان اینست که ان شرکت همه شرکتها این کار را میکنند 1meg شما را به 3 یا چند نفر دیگر بطور همزمان ارائه داده اند و این سرعت بین چند نفر تقسیم میشود . مانند این که بنگاهی یک خانه را به چند نفر بفروشد
  • حمیدرضا مهربان A1 ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۲
    16 0
    ای مردک ما خودمون کاسبیم وقتی تو توی جنسی که میفروشی 35 درصد تخفیف میدی و همچنان سود میکنی یعنی تو دزدی اینو دیگه نمیتونی کتمان کنی که دوم اینکه شما داری اینترنت اس تی ام فلان رو به قیمت 24 میلیون میفروشی یعنی 8000 دلار ولی ترکیه داره یکدهم این قیمت میده ، با استدلال خودت که میگی اگه 65 درصد هم تخفیف بدیم تاثیر نداره پس تخفیف نمیدم چون گرونی از جای دیگه اس ، شرکتهای اینترنتی هم میگن تخفیف نمیدیم چون گرونی از جای دیگه اس و این میشه دور باطلی که مردم متضرر اصلیش هستن سوم اینکه شما اینترنت رو انحصاری کردین پس اون رو یک کار حاکمیتی میدونین ، چرا حاکمیت باید برای خدمت به مردم دنبال سود باشه
  • آلفردو US ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۳
    12 0
    این سیری ناپذیری شما، این همه گرانفروشی و این همه .... تقصیر خود مردمه و بس.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۵
    0 13
    لطفا برید از شرکت شاتل یاد بگیرید که من 320 نامحدود گرفتم 56 تومن ماهیانه میدم و حدودا 50 گیگ در ماه استفاده میکنم با سرعت دانلود ثابت 128 یعنی هر گیگ هزار و خرده ای برای کاربران حساب میشه ای کاش بقیه شرکت ها هم همینطوری بودن ...
    • بی نام IR ۲۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۴
      4 0
      یعنی الان فکر می کنی سرعت ۱۲۸ خوبه ؟؟ بنده خدا الان دارن تو بقیه کشورا با سرعت ۱ مگ به بالا دانلود می کنن
  • اوهووم A1 ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۵
    4 0
    بله اینترنت خیلی گران است این انصاف نیست.
  • بی نام GB ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    5 0
    چرا زیرساخت نمیگه هر پورتی اینترنتی رو که از خارج می خره یا اجاره میکنه رو با قیمت 3 برابر به شرکت ها میفروشه و هزینه قیلترینگ و مالیات و حق چیزای دیگه رو روش میکشه...یعنی نهایت گران فروشی...
  • بهمن A1 ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    5 0
    بابا اینا دزدن یعنی خدا میدونه این پهنای باند رو چقدر میخرن با هزار دوزو کلک به مردم میفروشن این همه گرونی اینم روش اصلا دیده نمیشه
  • بی نام IR ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    3 0
    من یک کیگ اضافه رادیروز چهاهزارتومان خریدم قبل دوتومان بود
  • محمد معین IR ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۴
    2 1
    واقعا نظرات حقایق رو میگه.....حالا ایشون هی داستان تعریف کنه