گروه اقتصادی : این روزها بحث بر سر چگونگی تعیین نرخ سود بانکی در سال آینده به یکی ازسوژه های روز رسانه ها بدل شده است . اگرچه محمود بهمنی ، رییس کل بانک مرکزی در گفت و گو با خبرآنلاین اعلام کرده بود تعیین نرخ سود بانکی در سال آینده دستوری نخواهد بود اما شنیده ها حاکی از آن است که دولت برای تحقق شعارهای اقتصادی خود و نیز جذب و جلب آرای مردم برای دور دهم انتخابات ریاست جمهوری قصد مسامحه با بانک مرکزی را ندارد و در صورت ضرورت نرخ سود بانکی را به گونه دستوری تعیین خواهد کرد.در این بین کارشناسان و مدیران نظرات مختلفی دارند.
زاهدی وفا ، معاون اقتصادی وزیر اموراقتصادی و دارایی در گفت و گو با خبر آنلاین به بیان دیدگاههای خود دررابطه به تعیین نرخ سود بانکی پرداخته است.
وی با اشاره به مکانیزم تعیین نرخ سود بانکی در نظام اقتصادی غرب ابراز داشت: در نظام بانکی متعارف غرب بحثی را مطرح می کنند که بر اساس آن نرخ بهره باید بالاتر از نرخ تورم باشد تا نرخ بهره واقعی مثبت شود.
زاهدی وفا تصریح کرد: در نظام بانکی ایران ، چون اعتقادی به بهره نداریم و یا بهره را عملی نمی بینیم نوع عملیات بانکی مان متفاوت است.
وی افزود: ما یک سری عقود مبادلاتی و یکسری عقود مشارکتی داریم که مینای پرداخت تسهیلات است و یک نرخ سود هم داریم که روی سپرده ها قابل پرداخت است آنچه که ما در نظام بانکی مان تعیین تکلیف می کنیم فقط نرخ سود تسهیلات در قالب عقود مبادله ای و یا غیر مشارکتی است.
معاون اقتصادی وزارت اقتصاد خاطر نشان کرد: در مورد عقود مشارکتی ما تعیین نرخ سود نمی کنیم چون طبق بانکداری غیر ربوی باید سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی سهم متناسبی از سود پروژه ها داشته باشند.
وی گفت: اگر عقود مورد استفاده توسط متقاضیان تسهیلات ، مشارکتی باشد ودر قالب عقود مشارکتی اقدام بکنند هزینه هایشان نیز تعیین می شود و سود شان مشخص است و اگر تورمی هم در کار باشد نهایتا در هزینه هایشان دیده و در سود مشارکتشان تعیین می شود بنا بر این سود مشارکت به طور رسمی بالاتر از نرخ تورم خواهد بود.
وی با طرح این سوال که آیا در عقود مبادلاتی هم باید چنین مکانیسمی را داشته باشیم یا نه ؟ گفت: من به شخصه فکر می کنم باید اتصال بین بازار پول و بازار سرمایه را قطع کنیم و نرخ سودی که در تجهیز منابع مان می دهیم متناسب با نرخ بازده سرمایه در بخش واقعی اقتصاد تعیین کنیم.
زاهدی وفا با اشاره به بحث بحران مالی و اقتصادی جهان تصریح کرد: یکی از دلایلی که برای بروز بحران اقتصادی ذکر می شود تفکیک بین بازده سود در بخش پولی یا اعتباری یا بورس بازی با بخش واقعی اقتصاد بوده است. بنا براین اگر بخواهیم نظام سالمی داشته باشیم که بحران های مالی در آن نفوذ نکند باید این تفکیک را انجام دهیم.
معاون اقتصادی وزارت اقتصاد تصریح کرد: باید نرخ سود بازار پولی ما متناسب با نرخ سود بازار واقعی باشد.و نهایتا باید به سمت عقود مشارکتی پیش رفت تا تجهیز منابع برای سرمایه گذاری بیشتر از بازار سرمایه صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه نیازی نیست تا نرخ سود عقود مبادله ای متناسب با تورم تعیین شود ،گفت: اگر چنین تغییراتی در نظام بانکی و روش تجهیز منابع صورت بگیرد نیازی نیست که نرخ سود عقود مبادلاتی ما متناسب با نرخ تورم باشد،ما باید حجم عقود مبادلاتی رادر اقتصاد کم و حجم عقود مشارکتی را زیاد کنیم .
نظر شما