برای پاسخ به سوال که « اساساً نقطه شروع ورود به بازار مسکن به منظور سرمایه‌گذاری چه زمانی است؟»، بهتر است تقسیم‌بندی مناسبی از خریداران مسکن و رفتارشناسی آنها در ایران و تحولات بازار مسکن در دوره رکود و رونق داشت.

هادی کوزه‌چی*:
 
برای پاسخ به سوال که « اساساً نقطه شروع ورود به بازار مسکن به منظور سرمایه‌گذاری چه زمانی است و آیا سال جاری نقطه شروع است یا خروج؟» ، بهتر است تقسیم‌بندی مناسبی از خریداران مسکن و رفتارشناسی آنها در ایران و تحولات بازار مسکن در دوره رکود و رونق داشت. بنده خریداران بازار مسکن در ایران و نحوه رفتار آنها را به چهار دسته تقسیم می‌کنم. همچنین تحولات بازار مسکن ایران طی یک دوره رکود و رونق به پنج اپیزود با ویژگی‌های متفاوت قابل تقسیم است: رکود شدید، رکود اندک، رونق اندک، رونق شدید و چرخش بازار. رفتار چهار گروه فوق در پنج اپیزود در جدول زیر نشان داده شده است.


نحوه تصمیم‌گیری چهار گروه خریدار با یکدیگر متفاوت است و البته آنها اشتباه‌هایی هم می‌کنند. تمامی افراد کم‌تجربه‌ای که در دوره چرخش بازار نسبت به خرید اقدام می‌کنند، ناراضی هستند. بهترین نقطه ورود، ابتدای رونق اندک است که به نظر بنده، با آن فاصله داریم.

در سرمایه‌گذاری علاوه بر قیمت اسمی خرید دارایی مانند ملک باید ارزش سرمایه و خواب پول را نیز در نظر گرفت. به این ترتیب سوال اصلی که سرمایه‌گذاران در بخش مسکن دارند این است که در یک سال آینده آیا امکان رشد حدود 25 درصد قیمت مسکن وجود دارد که خرید ملک را اقتصادی کند؟ در زمان ورود مسکن از دوره رکود به رونق این اتفاق رخ می‌دهد. البته در بخش‌هایی از دوره رکود نیز ملک رشد قیمت دارد، ولی رشد قیمت آن کمتر از خواب سرمایه است که داشتن ملک را غیراقتصادی می‌کند.

در کتاب «استراتژی سرمایه‌گذاری در بازار مسکن ایران؛ با تمرکز بر چشم‌انداز 1394-1393» تالیف اینجانب که به همت انتشارات روزنامه دنیای اقتصاد به تازگی منتشر شده است، آمار مختلف سمت عرضه و تقاضا (با تحلیل تحولات خرد و کلان بخش مسکن) مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیل اینجانب نشان می‌دهد سمت تقاضا در سال 94-93 در رکود نسبی خواهد بود و میزان تقاضا کمتر از عرضه مسکن نوساز در بیشتر شهرهای کشور و مخصوصاً کلانشهرهاست. این امر سبب می‌شود که اگر شوک خاصی در سطح اقتصاد کلان رخ ندهد (مانند جهش دوباره قیمت دلار)، رشد قیمت مسکن در دوره رکود تقاضا (بخش عمده دوره سال 94-93 همانند سال 1392) کمتر از میزان تورم باشد. معنای این امر آن است که خرید مسکن در پایان این دوره اقتصادی خواهد شد و عجله چندانی برای سرمایه‌گذاری در مسکن نباید داشت و بهتر است در سایر بازارها به افزایش سرمایه خود بپردازیم.

یافتن فرصت مناسب سرمایه‌گذاری (چه به عنوان سازنده و چه به عنوان سرمایه‌گذار یا مصرف‌کننده) در دوران رکود مسکن به نحوی که سود به دست آمده بیشتر از سود بانکی و تورم باشد، عموماً کار دشواری است. مشکل اصلی نیز استراتژی خروج از بازار و فروش است. معمولاً بهترین گزینه در این دوران عدم حضور در بازار و فروش امکان و حضور در سایر بازارهای سرمایه‌گذاری است.

همچنین برای آنکه در دام هیجان و چرخش بازار قرار نگیریم می‌توانیم حباب‌های مسکن ایران را شناسایی کنیم. محاسبات مربوط به شناسایی حباب قیمتی مسکن که در فصل ششم کتاب ارائه شده است نشان می‌دهد که چگونه می‌توان به راحتی زمان چرخش بازار (مانند اوایل سال‌های 1387 و 1392) را تشخیص داد و زمان مناسبی را برای خروج از بخش مسکن انتخاب کرد.

بدترین دوران حضور در مسکن دوران رکود شدید است. به عنوان مثال افرادی که در یک سال گذشته مالک مسکن (تابستان 92 تاکنون) بودند (به هر نحو شامل سازنده، سرمایه‌گذار یا مصرفی)، حدود 40 درصد از ارزش واقعی ثروت خود را از دست داده‌اند. دلیل این امر خواب سرمایه حدود 25 درصد در ایران به صورت سالانه (البته حداقل و به میزان سود موثر نظام بانکی)، و کاهش حدوداً 15 درصد قیمت از اوج قیمت‌ها در سال گذشته است. در فصل سوم کتاب، مثال‌های متنوعی از میزان بازدهی سرمایه‌گذاری در بخش مسکن در دوره‌های مختلف ارائه شده است. زمان مناسب خرید در بخش مسکن و همین‌طور زمان مناسب برای فروش مسکن، تاثیر قابل ‌توجهی در افزایش ثروت فرد دارد. خروج از بازار مسکن در دوره رکود، می‌تواند در هر دوره به دو برابر شدن ثروت فرد، نسبت به افرادی که اقدام به نگهداری مسکن خود در دوره رکود می‌کنند، منتهی شود.

مشاور اقتصادی و سرمایه‌گذاری

3939

 

کد خبر 383416

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    26 21
    شما خبرگزاریها هم دلتون خوشه ها ، طرف پول نداره یه اتاق شیش متری اجاره کنه اونوقت شما از زمان ورود به بازار مسکن حرف میزنید ، البته مشخصه که رویه صحبتتون مردم عادی نیستن و بیشتر دلالها مد نظرتونن .
  • مجد IR ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    28 15
    لعنت بر باعث و بانیش که دو ساله خونه رو میخوام بفروشیم و از این طبقه چهارم راحت شیم یه مشت آدم نامرد بی صفت هر روز خبر و شایعه و کوفت و زهرمار . . . که هیچ مشکلی از رکود باز نمیکنه
    • بی نام A1 ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
      26 17
      شما فروشنده هاي گرامي يواش يواش ديگه بايد قيمت واقعي واسه ملكتون بذارين تا ملت بخرن. ديگه تموم شد دوراني كه هرچقدر خوش خوشكتون بود قيمت ميذاشتين. البته منظور، كلي بود.
  • نکته بین A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    11 13
    بهترین تحلیلی بود که تا به حال دیده بودم. محض اطلاع شما باید عرض کنم که اگر به آرشیو همین خبر آنلاین سر بزنید و پیش بینی های آقای ستاریان را مشاهده کنید متوجه می شوید که کلیه پیش بینی های ایشان تا به حال اشتباه بوده . پس بهتره در درج پیش بینی های ایشان تجدید نظر کنید .
  • امیراسد IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    10 10
    آقای کوزه چی عزیز ، نمیدانم چه کاره هستی و با چه آدمایی نشست و برخاست داری، اما اصل قضیه ای که مطرح کردی باعث بیچارگی اقتصاد ما و نابسامانی پایتخت شده، خواهش می کنم از این لاتا الات دست بردارید و اجازه بدهید که اقتصاد به راه درست برگردد. شما هم همنوا شدید با جناب آقای عقبایی که چند ماه پیش در یک برنامه رادیویی فرمودند که : اگر احتیاجی به خانه هم ندارید، هرکجا زندگی می کنید، پولهایتان را بیاورید در بخش مسکن در تهران سرمایه گذاری کنید. این دقیقا عین فرمایشات ایشان بود و به گوش خودم شنیدم و نه با واسطه.
  • بی نام IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    15 3
    جالب بود . متشکرم
  • بی نام IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    21 12
    نویسنده مقاله بیشتر دنبال تبلیغ برای فروش کتابش می باشد تا تحلیل بازار مسکن
  • بی نام A1 ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    13 11
    شما غصه دلالان مسکن را نخور۰۰۰۰ مردم گول شایعه پراکنی دلالان را نمیخورند که هر هفته با خبر گران شدن مسکن یک تیتر میزنند
  • سعید IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    11 11
    باسلام دو ماه بعد از مذاکرات ژنو در صورت مثبت بودن قیمت مسکن 25 افت خواهد داشت واز اوایل اسفند خانه خریداری کنید من گفتما
  • بی نام A1 ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    10 14
    مسکن حداقل رفت واسه بعد عید 94 تازه اونم با هزار اما واگر شرایط فعلی رکود سنگین
  • بی نام A1 ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    0 13
    در فصل ششم کتاب؟؟؟؟؟؟ کپی پیست کردین ؟
  • بی نام A1 ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    6 11
    اینگونه تبلیغات دیگر کار ایی ندارد تا وقتیکه قیمت ها که در دولت قبل نا مردانه دو برابر کرده و در شرایط فعلی هم قصد کاهش ندارند و دنبال تر فند هایی از جمله افزایش وام خرید و غیره برای تثبیت قیمت ها باشند غیر ممکن است مردم خرید مسکن کنند و مردم کلا خرید مسکن با این قیمت را تحریم کرده اند راه و تنها راه کاهش عملی نه شعاری قیمت حد اقل چهل در صد است یعنی نمونه گیشا نوساز حد اکثر چهار میلیون تومان هر متر مربع و بقیه مناطق متناسب با ان باید باشد و الا فیلم بازی دلالان و رانت خواران دیگر کار ایی ندارد
  • بی نام IR ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    14 2
    ممنون از تحلیل جامع و علمی شما.
  • بی نام A1 ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    6 10
    این چه کاری است که اموزش میدهید مسکن جای دلال بازی نیست اگر هوس مقاله نوشتن دارید درمورد تولید کردن و کارآفرینی مطلب بنویسید نه منفعت شخصی
  • بی نام A1 ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    18 1
    خیلی جالب و خوب بود. ممنون
  • بی نام A1 ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    12 10
    موافقم مسکن بازارش اشبا است
  • بی نام IR ۲۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۱
    9 6
    جناب كوزه چي به عنوان يك متخصص سرمايه گذاري عرض ميكنم كه حتما ميدانيد دانش تئوريك من و شما در باب سرمايه گذاري در سطح كلان است لذا تعميم آن به آحاد مردم كه عموما اقشار غير سرمايه گذار هستند نه تنها مشكلي را حل نميكند كه مشكلات را بيشتر مي كند . تفاسير و استنتاجهاي شما از بازار مسكن اگر نگويم اشتباه است ولي حتما داراي اشكال يك شكال عمده است و آن چيزي نيست جز تعريف خود بازار مسكن .آيا واقعا ما طر كشورمان بازار مسكن داريم ؟اگر حضور سفته بازان را مولفه تعريف بازار مي دانيد كه هيچ و كليات و جزييات تحليل شما اشتباه است .اگر مرادتان از بازار سرمايه گذاران كلان است كه بايد عرض كنم عرضه و تقاضا و رعايت اصل مقارنه كجاست ؟ كتاب نوشتن خوب است اما كتاب خوب نوشتن خوبتر.اينجا ايران است نه وال استريت.
  • بی نام A1 ۰۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۲
    4 5
    کسی به فکر تولیدات صنعتی هم هست ؟ یا فقط مسکن مهمه؟
  • علی A1 ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۲
    22 3
    باسلام بازاز از بهمن ماه را خواهد افتاد
  • بی نام A1 ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۲
    18 4
    این حرفا چه تشویق برای خرید یا نخریدن فایده ای نداره من یه مثال میزنم:یه زمین 650 متری یه جای معمولی تو شیراز متری 2400 هست یعنی 1560000000 تومن که زیربنای ساختش با ضابطه 4طبقه رو پیلوت میشه متر 2110که اگه هر متر مربع ساخت باارزانترین قیمت رو 800 در نظر بگیریم میشه 1688000000 که مجوع سرمایه برابر با 324800000 میشه برای 1750 متر مربع زیربنای مفید قابل فروش که در واقع پای طرف هر متری که میخواد بفروشه در میاد 1856000 تومن که با احتساب دوسال وقت و سالی 24 سود بانکی طرف اگر متری 2853000 تومن بفروشه تازه سود بانکیش گیرش اومده در حالی که اپارتمان در گرانترین حالت تا امروز بیش از متری 2400 معامله نشده که خوب این یعنی ضرر برای سازنده
  • کارشناس اقتصادی A1 ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    4 4
    اولا با قیمت های وحشتناک مسکن کسی در بازار وجود ندارد که همچین پولی در جیب داشته باشه وقتی هم که مشتری نباشه هر سال با وجود افزایش قیمت ساخت 10 تا 15 درصد افت قیمت در مسکن وجود دارد. سازنده ها هم به علت رکود بازار از ساخت دست کشیده اند این روال تا 3 سال آینده ادامه دارد تا قیمت ها و عرضه و تقاضا تعدیل شود مسکن تا 30 درصد دیگر جای افت دارد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین