آلودگی هوا تهران، اراک و اهواز، بی‌آبی دریاچه ارومیه، زاینده‌رود، هامون و ... در انتظار جلسه دوم شورای عالی محیط زیست

شورای عالی محیط زیست در حالی سال گذشته بعد از هفت سال تشکیل جلسه داد که وعده تشکیل شورای دوم هنوز محقق نشده است.

طهورا شهبازی: نابودی دریاچه پریشان، خشک شدن دریاچه ارومیه، از سرگرفته شدن احداث کنارگذر تالاب انزلي، عبور جاده از جنگل ابر و جنگل ارسباران، احداث جاده در جنگل گلستان، خشک شدن زاینده رود و بی آبی کارون، برنامه فروش آشوراده و احداث پتروشيمي در گلستان و گيلان. اینها تنها نمونه هایی از تاثیر بی توجهی مسوولان در دولت های نهم و دهم نسبت به محیط زیست را نشان می دهد. معضلاتی که با انحلال شورای عالی محیط زیست در سال‌های ابتدایی دولت نخست محمود احمدی نژاد، تیر خلاص را خوردند.

با روی کار آمدن دولت یازدهم شورای عالی محیط زیست، بعد از هفت سال احیا شد. اما با گذشت یک سال از اولین جلسه این شورا، جلسه دوم آن در حد وعده و وعید باقی مانده است. تا پیش از دولت یازدهم، آخرین جلسه شورای عالی محیط زیست در سال 1385 و بدون حضور محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور پیشین برگزار شده بود. پس از آن، احمدی نژاد در شهریورماه 1386 و طی یک دستور 18 شورای عالی را منحل و وظایف آنها را به کمیسیون‌های دولت محول کرد. (اینجا)

اما بعد از گذشت هفت سال در 13آبان 1392 اولین جلسه شورای عالی محیط زیست به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهور تشکیل شد. هرچند که مصوبه خاصی دراین جلسه به تصویب نرسید و تنها معاونان سازمان حفاظت محیط زیست، گزارشی مبسوط از وضعیت محیط زیست کشور ارائه کرده و تصمیماتی برای حل برخی معضلات اتخاذ شد، اما همین احیا شورای عالی محیط زیست، امیدها را به جدی بودن دولت جدید در مقابله با مشکلات ریز و درشت زیست محیطی ایران، زنده کرد.


وعده عملی نشده تشکیل مستمر شورای عالی

در این جلسه که علاوه بر رییس جمهور و رییس سازمان محیط زیست، معاون اول رییس جمهور، وزرای امور خارجه، نیرو، کشور، جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حضور داشتند، گزارشی در مورد اوضاع و چگونگی پدیده گرد و غبار در کشور، وضعیت کانون‌ها و چشمه‌های داخلی و خارجی تولید این پدیده، عوامل مدیریتی و انسانی در افزایش و گسترش گرد و غبار و آثار و تبعات این پدیده بر محیط زیست و سلامت مردم ارائه شد و در نهایت قرار شد کارگروهی تخصصی برای بررسی مسائل مربوط به این زمینه تشکیل شود.

معصومه ابتکار رییس سازمان محیط زیست نیز پس از آن، با ابراز رضایت از برگزاری این شورا، امیدوار بود جلسات شورای عالی محیط زیست مستمر باشد. اتفاقی که تا امروز نیفتاده است. او دراین باره گفت: «امیدوارم بتوانیم در جهت عملیاتی کردن مصوبات این جلسه با کمک همه دستگاه های ذیربط پیگیر و موفق باشیم و در آینده نیز جلسات شورای عالی را با حضور رییس جمهور به طور مستمر برگزار کنیم.»

در یک سال گذشته، درباره معضلات زیست محیطی ایران بسیار حرف زده شده است؛ از دریاچه ارومیه، آلودگی هوای تهران و ۸ کلانشهر دیگر، زاینده رود، دریاچه هامون،‌ ریزگردها، آلودگی آب و... . معضلاتی که برای درمان شدن، نیاز به مرجعی بالاتر از سازمان محیط زیست دارند.

هرچند که دولت تصمیماتی برای دریاچه ارومیه و تالاب های در معرض خشکی، آلودگی هوا، سوخت و ... گرفته، اما هیچ کدام تصمیم بالادستی نبوده است.


قدمت 40 ساله شورای عالی

برابر با قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست (مصوب 1353) و اصلاحیه‌های آن، شورای عالی محیط زیست به ریاست رئیس جمهور تشکیل می‌شود و وزرای جهاد کشاورزی، کشور، صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رییس سازمان برنامه و بودجه، رییس‌سازمان حفاظت محیط زیست و چهار نفر از اشخاص یا مقامات ذیصلاح بنا به پیشنهاد رییس سازمان حفاظت محیط زیست و تصویب رییس‌جمهوری برای مدت سه سال به عنوان عضو این شورای عالی منصوب می‌شوند.

این شورایعالی، بالاترین مرجع تصمیم‌گیری درباره امور محیط زیستی در کشور است. تصمیم‌گیری درباره مسایلی همچون اجبار صنایع به پایبندی به اصول محیط زیست، الزام فعالیت‌های عمرانی به داشتن پیوست محیط زیستی، تعیین حدود مناطق چهارگانه تحت حفاظت و مواردی از این دست از وظایف شورای عالی حفاظت محیط زیست است.


مصوبات مهمی که محیط زیست را نجات می دهد

جلسات مستمر شورای عالی محیط زیست شاید راهی برای برون رفت از معضلات محیط زیستی باشد معضلاتي که باعث شدند در طول سال ها رتبه ایران در رسيدگي به مسائل زيست محيطي، چندین پله سقوط کند. آلودگی هوا، محافظت از تالاب هاي مهم بين المللي، حفاظت از گونه هاي در معرض خطر، دفاع از حريم مناطق حفاظت شده و اراضي ملي، مدیریت پسماند و فاضلاب شاید با حضور مرجعي عالي و مقتدر چون شوراي عالي محيط زيست قابل رفع باشد.

فرهاد دبیری مشاور ارشد رییس سازمان حفاظت از محیط زیست، ضرورت وجود شورای عالی محیط زیست را اینگونه بیان می کند: «برخی از ضوابط و مقررات فقط با تصویب شورای عالی محیط زیست است که قابلیت اجرا پیدا می کند و اگر تشکیل نشود آن دسته از مقررات یا برخی از موارد مثل تعیین میزان ضرر و زیان حیوانات بلاتکلیف باقی می ماند. در نتیجه برخی از استاندارد ها را باید شورای عالی محیط زیست تصویب کند که با تشکیل آن می توانیم آنها را اجرایی کنیم. یکی از فواید دیگر این شورا نیز هماهنگی بین دستگاه ها است.»

از مهم ترين مصوبات اين شوراي عالي مي توان به تعيين حدود مناطق چهارگانه تحت حفاظت سازمان محيط زيست اشاره کرد. همچنين مصوباتي درخصوص مقابله از آلودگي هواي تهران و کلانشهرها، تعيين ضوابط و استانداردهاي گازهاي خروجي از اگزوز خودروها، ممنوعيت ها و محدوديت ها درباره محيط زيست طبيعي، ضوابط صدور و نگهداري حيوانات وحشي و تعيين حيوانات وحشي حمايت شده در کارنامه شوراي عالي محيط زيست به چشم مي خورد.

 

شورا به زودی تشکیل می شود

مشاور ارشد سازمان حفاظت از محیط زیست وعده تشکیل شورای عالی در روزهای نزدیک پیش رو را می دهد: «فکر می کنم این شورا به زودی تشکیل خواهد شد. چیزی که مهم است بحث فایده این شورا نیست، بحث تاثیر آن مهم است. مساله اصلی اینجاست که شورای عالی یکسری قوانین و اختیاراتی دارد که مواردی فقط با تشکیل آن است که پیشگیر است. مهم این است که این ضوابط و استانداردهای که تصویب می شود اعتبارشان چقدر است و بعد از اتمام اعتبار آنها با تشکیل شورای عالی، تجدید نظر در مورد همان ضوابط صورت می گیرد. ممکن است موردی بعد از 2سال احتیاج به تجدید نظر داشته باشد.»

او می گوید: «به همین دلیل است که تا 7-8 ماه گذشته خیلی اصرار به تشکیل دوباره شورای عالی نداشتیم اما کم کم در حال آماده کردن مطالب هستیم تا درخواست برای شورای عالی داده شود. 2-3 ماه است که حجم مطالبمان پر شده است. در گذشته هم جلسات شورای عالی به همین گونه بود معمولا حداکثر دو بار در سال یا سالی یک بار تشکیل می شد. الان هم اگر تشکیل شود با یک ماه تاخیر این اتفاق خواهد افتاد و خیلی دیر نیست.»

از سال 1353یعنی شروع تشکیل شورای عالی محیط زیست، جلسات سالی یک بار برگزار می شده است. بعد از آن یک دوره ای به دلیل مسایل جنگی تعطیل و در زمان ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی،‌ دوباره سالی یک بار تشکیل شد. تنها دولتی که در آن شورای عالی سالی دوبار هم تشکیل شده دولت سیدمحمد خاتمی است. در دولت یازدهم نیز قرار بر این شد تا شورا سالی دو بار تشکیل شود ولی تا به حال که این وعده عملی نشده است.

47233

کد خبر 384388

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • book A1 ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    25 18
    نتیجه شورا کاملا مشخصه...کلیه بودجه ها به مرداب ارومیه برسه تا بعد یک فکری کنیم...خخخخ...
    • ضد فاشیست A1 ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
      8 41
      بوکی مشکلت حل نشد داری بدتر می شی ها دریاچه ارومیه انشاله به لطف خداوند خاری تو چشم تو و امثال تو هستش شما هایین که پاتونو می زارین خارج کشور عارتون می اد بگین ما ایرانی هستیم الان به دروغ سنگ ایرانی متعصب به سینه می زنین مثل دوستانتون تو برنامه های اونور آبی ولی ما ترکها پای باند به ایرانی بودنمون هستیم و خواهیم بود وبخاطرش جنگهم کردیم ولی شماها متاسفانه دارین از آب گل آلود ماهی می گیرین متاسفانه عده ای از افراد نژاد پرست افراطی هم دارن از شما پی روی مبکنن تا زمانیکه اینگونه اهانت ها هست ماهم جوابتونو به شدت خواهیم داد یاشاسین ایران و آذربایجان ومرگ بر فاشیست و تروریست های تجزیه طلب
    • بی نام IR ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
      3 4
      بوک تو صبح تا شب اینجایی کار زندگی نداری ؟
    • بی نام IR ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
      5 9
      از فامیلای اون پروفسوری هستی که میگه همه جای ایران کویر من است؟؟؟؟
    • بابک اورمیه IR ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۹
      4 5
      بوک عزیز ، مثل اینکه موضوع دریاچه اورمیه شما را همیشه ناراحت می کنه اولاً دریاچه اورمیه را در دنیا شما فقط به چشم یک مرداب می بینید و یا اینکه از تعاریف علمی بی خبرید ، دوم اینکه مردم شریف تهران و هموطنان محترم اصفهانی دقیقاً 5 برابر استانداردهای جهانی آب مصرف می کنند با دیدگاه فاشیستی که شما دارید چون مصرف آب آنها بیشتره نباید برای تامین آب شرب تهران و اصفهان و یا روان سازی آب در زاینده رود که علاوه بر طراوت اصفهان کابرد کشاورزی داره هزینه ای صورت نگیره چون مشکل مردم این دو منطقه بزرگ هست نه بقیه مطمئن باشید دریاچه اورمیه به کوری دشمنان امی و علمی خود احیاء خواهد شد ،
  • بی نام A1 ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    41 30
    بفرمایید اهواز و کلا خوزستان بجز هوای آلوده.... آب آشامیدنی هم نداره...... کارون هم رود فاضلابه چه آبی توشــــه؟؟؟؟؟؟........بازم وضع ارومیه و اصفهان از اهواز که بودجه نفت رو از اینجا می برن خیلی بهتره...... اما نمی دونم چه اتفاقی باید بی افته که یه درصد توجهی که به بقیه شهرها میشه به این شهر و استان مظلوم که 8 سال هم بمب کشور دوست و برادر ریخت سرش بشــه؟
    • h ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
      5 3
      كاملا موافقم با اين دوستمون من مخالف اين نيستم كه درياچه اروميه رو احيا كنند يا آب رو به زاينده رود برگردونن. اين عاليه ولي چرا بودجه اين كار رو از باقي استانها ميزنند مگر استانهاي ديگه باعث اين شدن اگر ميخوان اروميه رو احيا كنند بايد از بودجه استاهاي خودشون استفاده بشه نه اينكه طرح بدن آب رو از شمال و در يا مازندران ببرن به اروميه و بودجشو از ستاد بحران ٣ استان شمال استفاده كنند به بهانه جلو گيري از بالا امدن سطح اب دريا مازندران
  • رضا A1 ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    4 0
    قربون دولت یازدهم فعلا که خانم ابتکار فقط در روز های بارونی آفتابی میشن. راستی از بنزین های آلوده پتروشیمی ها چه خبر ؟؟
  • کارمند IR ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    5 0
    سلام قابل توجه مسئولان محترم چرا حق بدی آب و هوای کارمندان در استان خوزستان را با وجود آلودگیهای گردو خاک آلودگی ناشی از کارخانه ها گرما شرجی باران اسیدی پرداخت نمی کنید.
  • بی نام IR ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    4 1
    جنگلهای غرب چی؟ گرد و غبار چی؟ مثل اینکه ما اصلا توی این مملکت به حساب نمیایم.
  • بی نام IR ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    3 3
    مشکل هامون چه زمانی حل می شود؟مشکل دریاچه ارومیه وزاینده رود که با رانت آذریها واصفهانیها حل شد.هامون خشک متاسفم کسی را نداری که سنگت را به سیبنه بزند
  • اکولوژی UA ۱۹:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    2 2
    بارندگی در کشور باید افزایش یابد ، و این راه کار دارد . احداث کانال ایران رود و انتقال آبهای آزاد به مرکز ایران ، تبخیر و بارندگی را به نحو چشمگیری افزایش خواهد داد... آبادانی و افزایش سطح زیر کشت وافزایش ثروت کشور از پیامد های این طرح ملی است
  • مجید IR ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    9 1
    واقعا مسخرس ، خودشون دارن کارون را نابود و فدای اصفهان میکنند بعد براش جلسه میگذارند.
  • احمد بیطرف A1 ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    3 0
    دوستان تا کنون اهواز رفتین؟ کلا نه آب سالمی واسه خوردن دارن و نه هوای مناسبی برا نفس کشیدن. زیرساختهای استان هم در حد زیرصفره. بخدا مردم اون منطقه هم راضی به آبادانی همه ایران زمین هستن ولی وقتی آب و نفت و گاز از اینجا میره و این استان امکانات متوسط سایر مناطق کشورو نداره, به مردمش حق بدین که معترض باشن
  • مجید IR ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۸
    9 1
    در سالهای گذشته انتقال آب کارون به زاینده رود به صورت مخفیانه و بدون اینکه رسانه ای شود انجام میگرفت. در بعضی روزها به یکباره حدود 100 متر از عرض رودخانه به طور کامل خشک میشد ولی غالب مردم علت را نمیدانستند.در شبکه های استانی هم اگر بحثی میشد مطابق انتظار با دروغ هایی نظیر خشکسالی و یا کشت نیشکر و گرمای هوا و تبخیر آب وامثالهم قضیه را ماست مالی میکردند. بنده از بعضی از آشنایان که در سازمان آب و برق دارای منصبی بودند از ماجرا خبر داشتم.اکنون که کارون به ته رسیده در مورد بعضی طرحهای انتقال آب اطلاع رسانی میشود آن هم با ارایه آمار دروغین در مورد حجم آب انتقالی که خود مطرح کردن این طرحها به موازات کوبیدن بر طبل خشکسالی بیانگر خواب بدی است که برای کارون دیده اند.
  • بابک اورمیه IR ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۹
    3 8
    بی نام عزیز باور بفرمایید پول نفت استخراجی از منطقه خوزستان برای دریاچه اورمیه عمراً هزینه نمی شه. چون فقط یک معدن طلا در استان آذر بایجانغربی بنام زره شوران مدت 25 سال است سالانه 15 تن طلای خالص از آن استحصال می شود با محاسبه هر گرم طلا به قیمت تقریبی 100 هزار تومان حساب کنید چه مبلغی می شود اون موقع ما باید بیاییم بگیم پول طلا را به خزانه نریزید ؟ به اصفهان و تهران و شیراز و مشهد ندید چون معدن ما هست؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین