یکی از کسانی که در این باره فعالیت می کند، جوبایدن، معاون رئیس جمهور امریکا است که روز شنبه با مقامات عراقی در خصوص رد صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس ملی عراق گفتگو کرد.
خبرگزاری فرانسه در تحلیلی از وضعیت عراق، آورده است اگرچه مشروح دیدار و گفتگوی بایدن با مقامات عراقی منتشر نشده ، اما گفته میشود که معاون اوباما حامل هشدارهایی برای دولت این کشور بوده تا اجازه دهد انتخابات در وسیع ترین و آزادترین شکل ممکن برگزار شود. بایدن که روز جمعه وارد عراق شد، قرار است با جلال طالبانی رئیس جمهور، نوری المالکی نخست وزیر و ایاد السامرایی رئیس مجلس این کشور گفتگو کند.
تاکنون دستکم 511 نامزد و 10 گروه از شرکت در انتخابات پارلمانی عراق به سبب رابطه با حزب بعث عراق رد صلاحیت شده اند.
در همین حال برخی منابع خبری عراقی نیز روز جمعه ادعا کردند که جوبایدن، وارد بغداد شده تا وعدههای آمریکا به سیاستمداران عراقی برای لغو تصمیمات هیات بازخواست و عدالت را تحقق بخشد و زمینه حضور کاندیداهای وابسته به حزب بعث را در انتخابات فراهم کند. فهرست نامزدهای رد صلاحیت شده را کمیسیون بازخواست و عدالت تهیه کرده است.
پس از تلاشهای اخیر آمریکا و انگلیس برای لغو ممنوعیت برخی عناصر حامی حزب بعث، از جمله صالح المطلک، دبیرکل جنبش ملی عراق و ظافرالعانی، نماینده مجلس عراق و سعد عاصم الجنابی و ...، تظاهراتی در محکومیت دخالت های خارجی در مسایل سیاسی عراق، بازگشت بعثیها به عرصه سیاسی و امنیتی این کشور برگزار شد.
تظاهرکنندگان از مسوولان دولتی خواستند در برابر فشارهای آمریکا تسلیم نشوند، آنها عکسهای العانی و المطلک را به آتش کشیدند و پلاکاردهایی که حزب بعث را همچون نازیها معرفی میکرد ، حمل میکردند.
روز پنجشنبه گذشته نیز تظاهراتی در محکومیت اظهارات اخیر العانی در شهر نجف برگزار شد و تظاهراتکنندگان خواستار سلب مصونیت پارلمانی و محاکمه وی باشد.
علی الدباغ چه می کند؟
در این بین، برخی دولت عراق راهی برای خروج از تنگنا و عبور از تصمیمات هیات بازخواست و عدالت انتخاب کرده است؟ در همین راستا علی الدباغ، سخنگوی دولت عراق از طرحی خبر داد که بر اساس آن مشمولان لیست هیات بازخواست و عدالت با اعلام برائت از جنایاتهای رژیم منحله بعث میتوانند در انتخابات شرکت کنند.
این درحالی است که واشنگتن و لندن از ممنوعیت شرکت برخی کاندیداها در انتخابات ، ابراز نارضایتی کرده و برخی کشورهای منطقه از جمله عربستان که با حمایتهای مالی، سیاسی و رسانهای ،طرح بازگشت بعثیها به قدرت را در سر دارند، از تصمیمات هیات بازخواست و عدالت ابراز نگرانی کرده اند.
گروههای سیاسی و مردم عراق طرح اعلام شده توسط علی الدباغ را عقب نشینی خطرناک دولت عراق برای لغو تصمیات هیات بازخواست و عدالت و نشانهای از تسلیم دولت در برابر فشارهای منطقهای و بینالمللی میدانند.
طرح دولت عراق برای عناصر بعثی در اصل پیشنهادی آمریکایی است تا سیاستمدارانی چون صالح المطلک و ظافر العانی که اندیشههای حزب بعث را ترویج میکنند به عرصه سیاست بازگردند.
نظر شما