نسرین خسروشاهی: این کارگر در حال چک کردن ماهیهای مرده در غرب جاوا است. معمولا برای تهیه غذاهای دریایی، ماهیهای زندهای که در حوضچههای تولید ماهی وجود دارند خریداری میشوند. هزاران ماهی در این حوضچه بر اثر کمبود اکسیژن ناگهانی و در نتیجه تغییر شرایط آب و هوایی مردهاند. بدون شک تغییر دمای شدید و زیاد باعث سکته و مرگ ماهیها میشود این موضوع نه تنها بر حوضچههای تولید ماهی که بر زیستگاه طبیعی آبزیان نیز تاثیر میگذارد.
دما نه تنها میزان رشد گیاهان و جانوران را در تانکها و مخازن پرورش ماهیان تنظیم کرده و تحت تاثیر قرار میدهد، بلکه روی سطح اکسیژن آب و بسیاری از فاکتورهای دیگر موجود و در تعامل با آب نیز تاثیر میگذارد.
دمای بدن ماهیها و سایر موجوداتی که در این نوع حوضچهها یا حتی اکواریومها به سر میبرند بر طبق دمای آبی که در آنها وجود داشته و آنها را احاطه کرده است تنظیم و متعادل میشود .
پرورش ماهی علیرغم مشکلات احتمالی زیست محیطی میتواند به بالا بردن جمعیت ماهیها و سایر آبزیان در طبیعت کمک کند.
بد نیست بدانید که اولین دستنوشتههای مربوط به پرورش ماهی به 400 سال پیش از میلاد مسیح در چین برمیگردد.
با توجه به افزایش میزان مصرف ماهی در میان انسانها میتوان گفت که پرورش دهندگان ماهی، سالانه حدود ۵۰ درصد نیاز مصرفی انسان را فراهم میکنند زیرا بیشتر آبزیانی که توسط ماهیگیران تجاری صید میشوند، مورد مصرف غذایی قرار نمیگیرند.
کشورهای آسیایی با پرورش ماهی و سایر آبزیان، ۹۲ درصد محصول تولید شده در جهان را به خود اختصاص می دهند. در سال ۲۰۰۵، مزارع پرورش ماهی ۴۸ میلیون تن ماهی تولید کردند که این رقم یک سوم محصول سالانه جهان است.
پرورش صحیح و علمی ماهی و به طبع کاهش تقاضا برای صید تجاری، در کنار مشکلات احتمالی زیست محیطی فواید بسیاری هم برای محیط زیست دارد و حتی به افزایش جمعیت گونههایی که در خطر انقراض قرار دارند کمک خواهد کرد.
همان طور که حوضچههای تولید ماهی باید به جریان آب ملایم و هوادهی و سیستم تصفیه آب مجهز باشند تا تغییر ناگهانی موجب مرگ آنها نشود در دریا نیز با تغییر ناگهانی آب و هوا آسیبهای زیادی به ماهیها میرسد.
هشدارهای دانشمندان در مورد تغییرات آب و هوا را به طور مداوم میشنویم. گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی از پدیدههایی است که اثرات آن بر زندگی بشر و تمام موجودات زنده از جمله ماهیها در حال افزایش است.
نظر شما