حسین صرافی: دکتر طاهره سماوات، رئیس اداره قلب و عروق وزارت بهداشت در گفت و گو با مهر گفت:" بیماریهای قلبی و عروقی همچنان به عنوان اولین علت مرگ و میر در کشور محسوب می شود به طوری که روزانه حدود 300 نفر در اثر ابتلا به این بیماریها در کشور فوت می کنند."
او افزود:" مردم می بایست کمتر از غذاهای آماده و فست فودها استفاده کنند و در مصرف روغن خوراکی نیز بیشتر از روغن مایع کانولا استفاده کنند. به طوری کلی اگر مردم نخواهند با برنامه های وزارت بهداشت در سلامت غذایی همراهی کنند قطعا کنترل بیماریهای قلبی و عروقی نیز امکان پذیر نخواهد بود."
پزشکان و متخصصان قلب و عروق علاوه بر سوء مصرف غذاهای آماده و فست فود ها، عدم مصرف روغن کانولا، افزایش بی رویه مصرف سیگار، بی تحرکی و فقدان تحرک را از دلایل عمده افزایش بیماریهای قلبی و عروقی در کشور می دانند.
تغییر شیوه زندگی
دکتر ایرج خسرونیا ، رئیس هیات مدیره جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، تغییر شیوه زندگی را علت اصلی زیاد بودن تعداد مبتلایان به بیماری های قلبی در ایران، در مقایسه با میانگین جهانی می داند.
اومی افزاید:" به دلیل شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور، شهروندان مجبورند بیش از توان روحی و جسمی خود تلاش کنند که سبب ساز افزایش فشار خون، استرس، بیماری قلبی و مرگ می شود."
مصرف دخانیات
دکتر بیژن محمودی، فوق تخصص قلب و عروق، با بیان اینکه پیشگیری از بیماریهای قلبی نیازمند عزم ملی است از نبود برنامه مدون و کلانی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی در کشور انتقاد می کند.
او می گوید:" در ایران سالانه 12 میلیون سیگاری، 60 میلیارد نخ سیگار دود میکنند. سن مصرف سیگار در ایران به 10 تا 13 سال کاهش یافته است. همچنین سالیانه 50 هزار ایرانی در اثر استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهند. این در حالی است که سیگار مسوول 30 درصد سرطانها، 90 درصد سرطانهای ریه، 50 درصد بیماریهای قلبی عروقی و 75 درصد بیماریهای ریوی است."
او تصریح می کند:" استعمال دخانیات در سنین پایین در ایران در حال مرسوم شدن است و می توان پیش بینی کرد کسی که از ۱۳ سالگی به استعمال دخانیات روی می آورد، در ۳۰ سالگی به بیماری قلبی و عروقی مبتلا شود."
تغذیه نامناسب
دکتر مسعود کیمیاگر، استاد دانشگاه و متخصص تغذیه، با اشاره به اینکه 80 درصد نیاز داخلی روغن کشور، از خارج وارد میشود، می گوید:" سالیانه 2/1 میلیون تن روغن جامد در کشور مصرف میشود که این امر میتواند آمار وحشتناک مرگ و میرها بر اثر بیماریهای قلبی - عروقی را توجیه کند، چرا که ایران با واردات سالانه 850 هزار تن روغن، نخستین وارد کننده روغن در خاورمیانه است.
او در ادامه می افزاید:" در عین حال، سرانه مصرف نان در ایران حدود 160 کیلوگرم برآورد می شود. ایرانیها دو برابر نیاز واقعی خود گندم مصرف میکنند و به این ترتیب بزرگ ترین مصرف کننده نان در جهان هستند. این در حالی است که مصرف مواد لبنی، ماهی، گوشت و سبزیجات کمتر از استاندارد جهانی است."
این متخصص تغذیه، مصرف بالای نمک را از دیگر فاکتورهای ابتلا به بیماریهای قلبی - عروقی می داند و می گوید:" استاندارد مصرف نمک بین 4 تا 5 گرم در روز است که ایرانیها به طور متوسط روزانه 13 تا 15 گرم نمک مصرف میکنند. به این ترتیب 5/18 تا 20 درصد مردم ایران مبتلا به فشار خون هستند."
کیمیاگر، در پایان، تغذیه غلط را مسبب ابتلا شهروندان ایرانی به بیماری قلب و مراجعه به جراحان قلب و عروق می داند.
بیماران قلبی رعایت کنند
خوردن غذاهای فوری، تعداد مبتلایان به بیماری قلبی در ایران را افزایش داده است.
به گفته دکتر خسرونیا، برخی بیماری های عروقی به طور ناگهانی نشان داده می شوند و اجتناب ناپذیر هستند، ولی در صورتی که فردی مستعد بیماری قلبی است، باید مواردی را رعایت کند. او اضافه می کند:" افراد چاق یا کسانی که فشار خون و دیابت دارند یا رژیم غذایی مناسبی را رعایت نمی کنند، همچنین افرادی که دخانیات مصرف می کنند، باید هر 6 ماه یک بار تحت معاینه دوره ای قرار بگیرند تا در صورت وجود نشانه ای از بیماری قلبی یا تنگی عروق، بتوانند به موقع درمان شوند."
به گفته کارشناسان، اگر هر فرد روزانه نیم ساعت تند راه برود، احتمال ابتلای او به بیماری قلبی، 20 درصد کم میشود. سیگار نکشیدن، مصرف نکردن غذاهای چرب و کنترل چربی و فشار خون هم احتمال ابتلا به بیماری قلبی را تا 50 درصد کاهش می دهد.
نظر شما