وزیر امور خارجه کشورمان با حضور صدا و سیما توضیحاتی را درباره بیانیه اخیر هسته ای ایران داد.

به گزارش خبرآنلاین،ظریف در برنامه تلویزیونی نگاه یک با موضوع مذاکرات هسته ای، از رسانه‌ ملی و سایر دستگاه‌های خبر رسانی داخلی تشکر و بیش از همه از مردم تشکر کرد و گفت: اگر امروز می‌‌توانیم در مقابل 6 قدرت بزرگ جهانی با صلابت به یاری خدا بایستیم و از حقوق ملت دفاع کنیم به این دلیل است که مردم امید کسانی که می‌خواستند از طریق فشار و تحریم مردم را به تسلیم وادراند، ناامید کردند.

وزیر امورخارجه هم چنین گفت: هدف ما از مقاومت مذاکرات هسته ای تامین شده است که آمریکا نمی تواند مردم ما را تسلیم خواسته های خود کند.

وی ادامه داد: از زمانی که توافق ژنو (برنامه اقدام مشترک) در آذرماه 1392 تصویب شد، نزدیک به 16 ماهه مذاکره می کنیم؛ در این مدت مسایل تغییر نکرده و چند موضوع مشخص مورد بحث است.

اهم اظهارات محمدجواد ظریف در ادامه می آید:

ما همواره آماده بودیم پای میز مذاکره باشیم. اینکه ما توانستیم در حد بسیار کوچکی اهداف کشور را پیش ببریم بیش از هر چیز مرهون حضور مردم بود و اینکه نشان دادند این مردم را نمی‌شود از نظام، دولت و کشورشان جدا کرد و هیچ راهی نیست، جز اینکه با این مردم با زبان تکریم صحبت کرد نه تحریم و فشار.

از دلواپسان نیز قدردانی می کنیم. امیدواریم با دیدگا‌هی واقع گرایانه بتوانیم با سر افراخته و افراشته در جهان امروز حضوری مقتدر داشته باشیم.

 من عادت دارم شب‌ها زود بخوابم، ولی تمام عمرم را در دیپلماسی چندجانبه به سر بردم و اکثر جلسات دیپلماسی چندجانبه در شب‌هاست. مذاکره در 12 فروردین ماه ساعت 9 شب شروع و 10 دقیقه به 6 صبح تمام شد. رکورد خواب من و دوستان سه ساعت بود.

مذاکرات مفهومی، محتوایی، کلمات و عبارات و مذاکرات سنگینی بود. این 9 ساعت من از اتاق بیرون نرفتم. شام و نمازمان را خوانده بودیم ولی آمریکایی‌ها شامشان را در مذاکرات خوردند. مذاکرات خیلی پیچیده و سخت و تکراری است. اگر بخواهید روی مواضعتان استقامت کرده و مانع از پایمال شدن حقوق مردم شوید، ممکن است مجبور شوید یک موضوع را صدها بار تکرار کنید. از زمانی که توافق ژنو در آذر ماه 1392 تصویب شد، چندین دور مذاکره نفس گیر داشت و از آن زمان به بعد 16 ماه است مذاکره می‌کنیم. مواضع آنها تا قبل از توافق ژنو می‌خواستند اراک را با بولدوزر خراب کنند، در فردو را گل بگیرند و محدودیت‌های 20 ساله و ... باشد، اما این مواضع تغییر کرد.

 آنها فهمیدند که نمی‌توانند برنامه هسته‌ای ایران را تعطیل کنند. ما قبل از تحریم هم پای میز مذاکره بودیم. زمانی که در دولت هشتم آقای روحانی مسئول مذاکره بودند و من هم سرپرستی تیم مذاکره را داشتم پای میز مذاکره بودیم، تحریمی هم نبود. سنگین‌ترین تحریم‌ها علیه ایران اعمال شد. نه برای اینکه ایران را پای میز مذاکره بکشانند چون ایران پای میز مذاکره بود، آنها می‌خواستند ایران را تسلیم کنند.

 چه مذاکرات به نتیجه برسد و چه در مرحله نگارش زیاده خواهی کنند، مقاومت خواهیم کرد.  ما بیشتر از حقوقمان چیزی نمی‌خواهیم. ما هیچگاه دنبال بمب نبوده و نیستیم. دنبال هژمونی در منطقه هم نیستیم. دنبال روابط خوب با همسایگان در منطقه هستیم و امنیت و آسایش همسایگان را امنیت و آسایش خود می‌دانیم. ما رنج می‌بریم از تروریسم و افراط در منطقه.

 ما منافع مشترک زیادی با همسایگان در منطقه داریم. هیچ چیز فراتر از حقوقمان نمی‌خواهیم. این بحران ساختگی نگرانی برای منطقه ایجاد کرده بود. ما هیچگاه مشکلاتمان را به هزینه همسایگان حل نخواهیم کرد. امنیت همسایگان را با کسی معامله نمی‌کنیم.

یکی دو بار با غرور گفتند ما از طرف شورای امنیت صحبت می‌کنیم. من به آنها گفتم شورای امنیت، شورای امنیتی است که به عنوان یک کاردار جوان از سفیر شما وقت خواستم که بگویم عراق علیه ایران سلاح شیمیایی استفاده می‌کند و آن شورای امنیت شماست. ما با این شورای امنیت شما کار کردیم.

وقتی صدام از سلاح شیمیایی علیه ایران استفاده کرد.  به آنها گفتم شما آنجا ساکت نشستید و حتی حاضر نشدید صدام را به اسم محکوم کنید.

 از روز اول گفته‌ام مذاکره یعنی بده بستان. اینگونه نیست که بروید و طرف مقابل تسلیم شود. افتخارمان این است که برابر شش قدرت بزرگ جهان بایستیم و خودشان گفتند ما نتوانستیم ایران را تسلیم کنیم.

 اینکه آمریکا با ما سر خصومت داشته و از حقوق ما حمایت نکرده، چیز جدیدی نیست. اینکه آمریکایی‌ها برای خوشامد همپیمانانشان حرف‌هایی را می‌زنند، اما ما مدیون انقلاب و خون شهدا هستیم و می‌توانیم سرمان را بالا بگیریم و از هیچ کس نترسیم و حرفمان را بزنیم. دنیا دیگر دنیای زور نیست و زورگویی دیگر قدرت نیست.

 فکت شیت ایرانی نیست. چند نفر از دوستان ما یک رشته دستاوردها از مذاکرات را نوشتند. متن من و خانم موگرینی دو ساعت قبل از مصاحبه مطبوعاتی به انگلیسی مذاکره کردیم. یک بیانیه مطبوعاتی است. ما گفتیم فقط یک توافق داریم که حداکثر در تیر ماه صورت گیرد.

 راه‌حل‌هایی که ما بحث کردیم به شکل یک چک‌نویس است. این بیانیه که تدوین شد بین خود ما مذاکره شد و شش کشور دیدند. بچه‌ها عین آن را ترجمه کردند و قبل از آن من و آقای عراقچی ترجمه را چک کردیم. متاسفانه در صدا و سیما مترجم همزمان بود که بهترین مترجم همزمان می‌تواند 70 درصد مطالب را منتقل کند. هاموند، نمایندگان چین و روسیه و همه نشسته بودند کسی به ما نگفت که ترجمه شما را چک کنیم. آلن ایر نگفت ترجمه شما غلط است.

درباره فکت شیت آمریکایی‌ها باید بگویم که در مذاکره 9 ساعته ما درباره راه‌حل‌ها صحبت کردیم. آمریکایی‌ها آنچه خودشان مایلند، بیاورند. نماینده موگرینی حتی به آمریکایی‌ها اعتراض کرده که چرا گفتید تحریم‌ها را تعلیق می‌کنیم. من حتی به خود کری در این زمینه اعتراض کردم.

آمریکایی ها آن متن را چهارشنبه آماده کرده بودند. دفعه قبل هم آماده بود. آن ها هم تحت فشار هستند. آن ها فکت شیت را آماده کردند. من به همکاران اعلام کردند که هیچ چیز رسمی را صادر نکنند چراکه هیچ چیز رسمی وجود نداشت. این متن را هم که در نظر بگیریم جمله های کامل نیست. ایران برای 10 سال محدودیت را پذیرفته است. الآن چیزی نیست که تعهد آور است. تنها راه حل ها مشخص شده است. 

بیانیه ای که من و خانم موگرینی خواندیم مشخص است. اما چرکنویسی که راه حل ها هست. تصمیم نظام این بوده که 5000 سانتریفیوژ در نطنز داشته باشیم و 1000 سانترفیوژ در فردو داشته باشیم.

تحریم ها سه دسته اند. تحریم های شورای امنیت، آمریکا و  اتحادیه اروپا. طبق آنچه که خانم موگرینی گفت بعد از اجرای تفاهم تمام تحریم های شورای امنیت می رود.  بنابر این این سند مورد تایید شورای امنیت خواهد بود. قطعنامه های قبلی لغو می شود. از جمله این قطعنامه ها، قطعنامه 1929 است. این تفاهم تمام قطعنامه های قبلی را لغو می کند. برخی از تحریم های قبلی که هیچ کدام اقتصادی و مالی نیست بلکه مربوط به  اقلام اشاعه ای است، نه به عنوان تحریم بلکه به عنوان محدودیت در یک نامه ای به شورای امنیت بدهند.  یعنی کلیه تحریم ها و قطعنامه ها لغو می شود. دیگر اینکه برنامه هسته ای ایران  تهدید است اینگونه نیست. 

روزی که ما تفاهم را تصویب می کنیم، یک سری اقدامات را طرفین باید انجام دهند. ما هنوز سر این زمان به توافق نرسیده ایم چون هنوز معلوم نیست که چقدر طول می کشد روزی که اقدامات انجام شود. خانم ماری هارف حدس زده 6 ماه طول می کشد، ممکن است که 6 هفته طول بکشد.  در این فاصله باید این اقدامات انجام بشود. تمین ما قطعنامه شورای امنیت است. قطعنامه چند روز پس از توافق خواهد بود. ما یک سری اقدامات را قول داده ایم که انجام دهیم. همان روز آمریکا موظف است که لحظه ای که آژانس اعلام کرد کلیه تحریم های فرامرزی اقتصادی و مالی را از آن روز لغو کند. 

این بیانیه الزام آور نیست. چک نویسی که ما شروع به تدوین کردیم و یک سند حقوقی نیست. ما در نهایت یک توافق بین‌آلمللی در حداکثر 10 تیر خواهیم داشت. هنوز تصمیم نگرفته‌ایم که آن را امضا می‌کنیم یا نه. براساس این توافق یک قطعنامه تحت فصل منشور صادر می‌شود و آن زمان توافق می‌شود توافق بین‌المللی. ما الان داریم راه‌حل‌های رسیدن به توافق بین‌المللی را بررسی می‌کنیم.

 آمریکایی‌ها متنشان را روز چهارشنبه آماده کرده بودند. ما تا ساعت 6 صبح کار می‌کنیم. آن متن آماده بود. آنها مشکل دارند، الان در داخل چه فشاری هست، نتانیاهو، کنگره چه فشاری دارند می‌خواهند به خیال خود چند روز دیگر تحریم کنند. آنچه برخی دوستان ما تهیه کردند، رسمی نیست.

 تا ساعت 11 و نیم شب هنوز یک متن تمیز نبود و پر از پرانتز بود. راه‌حل‌ها همین است ولی طرز نگارش آن نیازمند زمان است. در بیانیه مطبوعاتی که من و خانم موگرینی خواندیم تعداد سانتریفیوژها نیامده در چرک نویس راه‌حل‌ها تعداد سانتریفیوژها آمده است. سانتریفیوژ‌هایی که در فردو هستند تصمیم نظام بوده و قرار نداریم با آنها غنی سازی نکنیم.

 آمریکایی‌ها هیچ جا نگفتند هزار سانتریفیوژ در فردو باشد. ما می‌دانیم مردم حق دارند بدانند ولی نمی‌خواهیم کاری کنیم که مانع از به نتیجه رسیدن توافق شود. اطمینان می‌دهم روزی که توافق نهایی شود به عنوان سند بین‌المللی منتشر می‌شود. هیچ سند توافق شده‌ای صد در صد به نفع یک طرف نیست.

 این کارهایی که انجام می‌دهیم در مسیر اعتمادسازی است و نه مانعی در مسیر پیشرفت هسته‌ای ما. در دنیا هفت هشت کشور بیشتر غنی سازی نمی‌کنند. این مذاکرات را باید با بزرگ منشی ایرانی پیگیری کنیم. ما در مذاکره اهل دروغ و ریا نیستیم. در داخل سالن مذاکره صادقیم در بیرون سالن مذاکره نیز صادقیم.

 گروهی بودند که می‌گفتند ایران نباید اصلا تحقیق و توسعه داشته باشد. ما از روز اولی که توافق اجرایی شود، روی بهترین ماشینمان که IR-8 است تحقیق و توسعه را انجام می‌دهیم. تحریم‌ها سه قسمت است. تحریم‌های شورای امنیت، تحریم‌های آمریکا و تحریم‌های اروپا. در آن چیزی که خانم موگرینی خواند، کلیه قطعنامه‌های شورای امنیت از روز توافق لغو می‌شود. شورای امنیت هست و می‌شود ناظر بر اجرای توافق. موضوع ایران از یک موضوع به موضوعی دیگر تبدیل می‌شود. این نظارت برای ما نیز ضروری است.

 شورای امنیت در سابقه تاریخی‌اش هیچگاه از مردم ما دفاع نکرده ولی طبق موازین بین‌المللی این سند مورد تأیید شورای امنیت قرار می‌گیرد. تمام شش قطعنامه قبلی - قطعنامه 1929 یک فاجعه در حقوق بین‌الملل است- لغو می‌شود. ما گفتیم از این به بعد لغت Terminate استفاده شود. یک تعدادی از تحریم‌ها در شورای امنیت است که برخی مربوط به اقلام اشاعه‌ای است و تسلیحاتی از قطعنامه شورای امنیت خارج می‌شود. یعنی کلیه تحریم‌های شورای امنیت و قطعنامه‌ها لغو می‌شود.

روزی که قطعنامه را تصویب می‌کنیم طرفین باید یک رشته اقدامات انجام دهند. روز تصویب قطعنامه روز اجرایی شدن توافق نیست. این فاصله را هنوز توافق نکرده‌ایم چون هنوز نمی‌دانیم چقدر اقدامات ما و طرف مقابل طول می‌کشد. ما باید اقداماتی در اراک، فردو، نطنز، ذخایر و ... بکنیم که همه مورد توافق مسئولان عالی نظام است و راجع به همه اینها صحبت کردیم. این اقدامات ما زمانبر است و یک روزه انجام نمی‌شود. باید بررسی کنیم. روزی که اقدامات ما انجام و آمریکایی‌ها مقدمات را انجام دادند.

 خانم ماری هارف حدسشان را گفته است. تضمین ما قطعنامه شورای امنیت است که تأیید می‌کند کشورها باید در این مدت این اقدامات را انجام دهند. بعد از توافق می‌روند نیویورک توافق را نهایی قطعنامه را تصویب و یک برنامه زمانبندی شده برای اقدامات ایران و طرف مقابل تدوین می‌کند. روز اجرایی شدن آژانس تایید می‌کند ما این اقدامات را انجام می‌دهیم در همان روز آمریکا موظف است کلیه تحریم‌های فرامرزی اقتصادی و مالی‌ خود را که در متن تفاهم خواهد آمد، بانک، ممانعت برای انتقالات پولی، نفتی را از آن روز متوقف کند.

 سناتورها نامه‌ای که نوشتند خواستند ما را وارد دعوای داخلی خودشان کنند.  شورای اروپا تصمیم می‌گیرد و بعد آن همه کشورها لغو می‌کنند. یک رشته تحریم‌های اشاعه‌ای اتحادیه اروپا هست و ما دنبال آن نبودیم که برداریم.

معماری داخلی تحریم‌ها همین الان فروریخته است. آنها به خاطر نگرانی‌شان بیانیه دادند. ما باید اینقدر هوشیاری داشته باشیم که بدانیم آنها برای مصرف داخلی با کنگره درگیرند و اینها را بیان می‌کنند.

 اینکه داخل آمریکا این حرف‌ها را بزنند چون می‌خواهند مانع تحریم‌های کنگره شوند. معماری تحریم‌ها فرو ریخته است.  همه طرف‌ها در این توافق می‌‌توانند در صورت نقض طرف مقابل، اقدامات خود را متوقف کنند. ما متن 2 صفحه‌ای داریم. در صورتی که ایران ادعا کند موردی را طرف مقابل نقض کرده است این اتفاقات می‌افتد.

 آمریکایی‌ها 35 سال است علیه ایران تحریم کردند این تحریم‌ها هیچگاه تاثیر چندانی نداشته است. در دهه 70 ما که اوج قدرت آمریکا بود، آمریکایی‌ها فکر می‌کردند جنگ سرد را بردند قانون داماتو را تصویب کردند که هر کس در صنایع نفت و گاز ایران سرمایه گذاری می‌کرد، آمریکا آن را تحریم می‌کرد. متحدانش به او گفتند ما با تو همراهی نمی‌کنیم.

 خاصیت 6 قطعنامه‌  قبلی  این بوده که آمریکا هر کاری می‌خواست انجام دهد در چارچوب این قطعنامه‌ها انجام داد. الان اگر آمریکا چنین اقدامی را کند نه تنها براساس قطعنامه شورای امنیت عمل نمی‌کند، بلکه بر خلاف قطعنامه شورای امنیت عمل می‌کند. در بحث‌ها پیشنهاداتی داریم که نتوانند تحریم‌های کنونی را تحت عناوین دیگری وارد کنند.

 ما خیلی چیزها به دست آوردیم. ما نطنز را حفظ کردیم. الان در حال مذاکره هستیم. همین اندازه‌ای که الان می‌گویم به مذاکره ضرر می‌زنم. علت اینکه می‌گویم این است که حرف‌هایی طرف مقابل زده که مردم ما را نگران می‌کند. اگر به توافق برسیم حتما دو طرفه است.

 معتقدیم تعهداتی که می‌پذیریم هیچ برنامه ما را متوقف نمی‌کند و با اهداف خود پیش می‌رویم. آنها می‌گویند از این توافق به دست آوردند ایران سلاح هسته‌ای نمی‌سازد ما که اصلا نمی‌خواستیم بسازیم.  اسم آب سنگین تا یک ماه پیش مثل کفر بود برای آنها.

 ایران چون نمی‌خواهد گریز نخواهد داشت. خیلی دلشان را خوش نکنند. ما به فتوای مقام معظم رهبری از هر سند بین‌المللی بیشتر اعتبار قائلیم.

 ما کاری به دوربین آژانس نداریم. ما کاری نمی‌خواهیم انجام دهیم. دوربین آژانس الان هم هست. ما نوع نظارتی که می‌پذیریم براساس مصالح ملی خودمان است.

 هر کاری که در برنامه هسته‌ای داریم دوباره می‌توانیم برگردانیم. بعضی از اقدامات ما در جهت منافع ماست، برخی امکانات جدید را برای ما فراهم می‌کند. دانش ما بومی است و هیچ کس نمی‌تواند آن را از ما بگیرد. قطعات راکتور اراک را از بازار سیاه می‌خریم.

 آنها اگر تحریم‌ها را برگردانند در دنیا خریدار نخواهند داشت. اگر تصمیم بگیریم می‌توانیم برنامه خود را برگردانیم. ما هم توان برابر داریم که اقدام کنیم با یک تفاوت، اینکه به دنیا نشان دادیم که روی حرفمان ایستاده‌ایم. اگر آنها نشان دهند که اهل اجرای تعهداتشان هستند یک طرف متعهد جدی در مقابلشان خواهند بود. اگر بخواهند به تعهداتشان خیانت کنند ما تصمیم می‌گیریم. هر آن میزان آنها می‌توانند برگردند ما هم می‌توانیم برگردیم.

 متن انگلیسی توافق ژنو را من به خبرنگاران آمریکایی دادم. به شما اطمینان می‌دهم روزی که توافق نهایی شود اصل آن را در اختیار مردم قرار می‌دهیم.

 دروغ پایدار نمی‌ماند. ما با توافق دو مرحله‌ای مخالفت کردیم. این بیانیه توافق دو مرحله‌ای نیست. بیانیه دو صفحه‌ای توافق نیست.

 190 هزار سو زمانی است که بخواهیم سوخت بوشهر را تولید کنیم که بتوانیم میله سوخت را بسازیم. قرص‌های سوخت را بسازیم. میله‌ها و قرص‌های سوخت ما باید لیسانس بگیرد. از روز توافق می‌توانید به IR-8 گاز تزریق کنید که روندی را باید طی کند تا به تولید برسد.

محدودیت‌های غنی سازی ما 10 ساله است و بعد از آن روند علمی خود را طی می‌کند. ما از یک زمانی حتی تولید IR-8 را تولید می‌کنیم. بحثی را مخالفان توافق مطرح می‌کنند که ایران بعد 15 سال بمب تولید می‌کند که من آن را رد کردم و گفتم در تعهدات هسته‌ای ما زمان خاموش شدن نیست.  برای ما آنچه مهم است این است که این برنامه صلح‌آمیز است.

 محدودیت‌هایی را برای مدتی پذیرفتیم در حوزه غنی سازی 10 سال است. ما مثلا قصد نداریم در حوزه بازفراوری پلوتونیم وارد شویم که این محدودیت 15 سال است. ما به ان پی تی و سی تی بی تی متعهدیم. ما هیچ تعهد اضافی بر کشور بار نخواهیم کرد. برنامه ما در یک بازه زمانی عادی خواهد شد.

 منتقدان نگران نباشند. نقد مفید است ولی ما وسط مذاکره و مشغول مذاکره هستیم. اگر بیش از این وارد جزییات شویم دستمان را در مذاکره باز کردیم. به نمایندگان و مذاکره کنندگان اعتماد کنند. ما هم دلمان می‌سوزد و برایمان سخت و دشوار است. سه ماه به ما اجازه دهید مذاکره کنیم. این هشت 9 روز آخر از سخت‌ترین روزهای زندگی من بوده است.

 ما هم اشتباه می‌کنیم ولی باور کردیم که آمریکا قدر قدرت نیست. آمریکا قابل اعتماد نیست. امیدواریم آمریکا و کشورهای غربی بتوانند اعتمادی که از مردم شکاندند و خیانت‌هایی که کردن قدری تخفیف دهند.

 بی اعتمادی بین ایران و آمریکا یک فاجعه تاریخی است. مردم ما ضمن اینکه عزت و استقامت دارند، بزرگوار هستند. ما حواسمان جمع است. اگر نجیب نبودیم پای میز مذاکره نمی‌نشستیم.

فردو یک سایت هسته‌ای باقی خواهد ماند و از پیشرفته‌ترین فناوری‌ها در فردو استفاده خواهد شد. 1044 سانتریفیوژ در فردو است و آماده هم هست ولی قرار نیست غنی سازی کند. فردو برای امنیت نطنز است. 6 قطعنامه شورای امنیت می‌گفت نطنز باید تعطیل شود اما الان می‌گویند 5 هزار سانتریفیوژ داشته باشد.

 تا زمانی که طرف مقابل متعهد به تعهداتش است، هیچ کشوری بیش از ایران متعهد به تعهداتش نخواهد بود.  هر زمان مصالح ملی ما به خاطر نقض عهد طرف مقابل ایجاب کند خودمان تصمیم می‌گیریم چگونه اقدام کنیم.

کسی جرأت حمله به ایران را ندارد. حتما گروهی دلشان پر می‌زند به ایران حمله کنند نه توانش را دارند و نه جرأت آن را. در فردو هزار سانتریفیوژ است که هر لحظه می‌تواند به کار گرفته شود.

 بالاترین بازدارندگی ما این است که این مردم با فشار تسلیم نمی‌شوند.ما به دنیا ثابت کردیم و این برای ما بازدارندگی ایجاد می‌کند. نیروهای مسلح ما توان بازدارندگی خوبی دارند. اگر آمریکا قدر قدرت بود من به جرأت به شما می‌گویم پای میز مذاکره با ایران ننشسته بود.

راکتور آب سنگین اراک هنوز تا عملیاتی شدن فاصله دارد. این راکتور باز طراحی می‌شود. آخرین موضوعی که پذیرفته شده، آب سنگین اراک بود. ما امیدی به دیگران نبسته‌ایم. ما به دنبال فناوری بومی هستیم. کشورهای صنعتی بارها ما را وسط راه گذاشتند. ما وارد عرصه بالندگی هسته‌ای شدیم.

درباره نظام بازرسی‌ها و شفافیت و اجرای پروتکل الحاقی باید بگویم که عبارتی که در توافق می‌آید این است که شما توافقی را قبل از اینکه مجلس تصویب کند داوطلبانه اجرا کنید. توافق زمانی اجرایی می‌شود که مجلس تصویب کند. ما قرار گذاشتیم به نظام‌های داخلی هم کاری نداشته باشیم.

 آن چیزی که در مورد پروتکل الحاقی است اجرای داوطلبانه و موقتی پروتکل الحاقی است و مجلس باید آن را تصویب کند. ما به مکانیسم‌های داخلی خود متعهدیم و قانونمند عمل می‌کنیم.

 کد 3.1 مثل پروتکل الحاقی است. براساس پادمان امکاناتی هست که تا 180 روز قبل از اینکه اورانیوم به دستگاهی تزریق نکنید به آژانس اطلاع ندهید. اکثریت قریب به اتفاق اعضای پادمان 3.1 را پذیرفته‌اند و شاید ایران باشد که به دلیل نقض عهد آنها آن را نپذیرفته است.

اجرای پروتکل الحاقی چندین سال طول کشید. وقتی مذاکره می‌شد انواع و اقسام سازوکارهای اطمینان سازی مطرح شد. تمام مواردی که ما می‌خواهیم بپذیریم بیشتر از آن را ژاپن دارد اجرا می‌کند. الان جاسوسی صنعتی یکی از مهمترین موارد است. ما هم سازوکارهایی در اختیار داریم، از دسترسی کنترل شده و ... که مانع از این شویم که سوء استفاده‌ای شود.

درباره توانمندی‌های دفاعی و بحث PMD،باید بگویم که بحث PMD اصطلاح آنهاست و ربطی به توانمندی‌های دفاعی ما ندارد. ما می‌گوییم PPR (موضوعات گذشته و حال) ادعاهایی شده که دروغ است و ما پاسخ دادیم و آنها را رفع خواهیم کرد. این ادعاهایی است که اسرائیلی‌ها ساختند. ما گفتیم توانمندی‌ها و امکانات دفاعی ما خارج از هرگونه بحث است.

باید با دید و چشم باز بدون اینکه دنبال تئوری توطئه باشیم حواس خودمان را جمع کنیم. ما یک دولت مقتدر هستیم. تلاش کردند انواع وسایل را بفرستند ایران که در دانش هسته‌ای ما اخلال ایجاد کند که دانشمندان ما متوجه شدند.

 اجازه داده نخواهد شد به بهانه یک سازو کار بین‌المللی از اسرار ما اطلاع یابند.

 پادمان فعالیت‌های اعلام شده را بررسی می‌کند. وقتی پروتکل الحاقی را اجرا کنید می‌تواند بگوید هیچ برنامه اعلام شده‌ای نیست.  ما آمادگی داریم با آژانس همکاری بسیار خوبی داشته باشیم. می‌خواهیم آژانس در ایران به عنوان سازمان بین‌المللی بی طرف فعالیت کند ولی آژانس باید حواسش باشد که از آن سوء استفاده نکنند.

ما راجع به هسته‌ای مذاکره می‌کنیم. قرار نبوده راجع به روابط دوجانبه صحبت کنیم. همه می‌بینند که در منطقه ما چه کسی از تروریسم و افراط حمایت می‌کند.

 ایران از حکومت قانونی عراق و حکومت قانونی سوریه حمایت می‌کند. ما در این سیاست‌ها با آمریکا اختلاف داریم. اگر آمریکایی‌ها با دیدگاه واقع بینانه به منطقه نگاه کنند می‌بینند آن کشوری که در منطقه ثبات ایجاد می‌کند، ایران است.

آمریکا امروز با کشورهایی هم پیاله است که از داعش حمایت می‌کنند. ایران دنبال روابط معقول با همه دنیاست. ایران به دنبال روابط بسیار نزدیک با همه همسایگان است. امنیت همسایگان در خلیج فارس، امنیت ماست. ما برای همه کشورهای خلیج فارس امنیت و اقتدار می‌خواهیم.

 نگارش متن توافقنامه جامع از الان شروع می‌شود قرار بوده یک هفته به افراد فرصتی بدهیم و از هفته آینده نگارش شروع شود.

منطقه ما نیاز به درگیری و مسابقات ندارد. تفرقه، فرقه گرایی آتشی است که دامنگیر کسانی می‌شود که آن را شعله ور می‌‌کنند. امیدواریم با همسایگان نزدیک‌تر کار کنیم. بحث هسته‌ای ما را از الویت خود که سیاست خارجی است باز نداشته است.

 

2929

کد خبر 407306

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۵
    45 3
    مشخص شد که منتقدین دلواپس حتی بیانیه راکامل نخواندند...
  • بی نام A1 ۰۳:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    دیشب ک مصاحبه ظریف رو دیدم از منش مردانه و دلسوزانش لذت بردم
    • بی نام IR ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
      40 4
      کاش رسانه ملی درک میکرد که وسط مذاکرات، اصرار به انجام اینگونه مصاحبه ها به روند مذاکرات لطمه میزند.
    • بی نام A1 ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
      28 4
      سخنور قهاریه
  • وحید کارگر IR ۰۳:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    184 7
    به وجودت افتخار می کنم نماینده توانای ایرانی
  • بی نام IR ۰۴:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    22 5
    خیلی سالاری... دمت گرم
  • ياس فردا EU ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    22 5
    روح اميركبيردراين مردجاريست..
  • بی نام IR ۰۴:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    23 6
    ديشب به علم و دانش ايشان ايمان اوردم احسنت
  • b A1 ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    21 3
    واقعا آدم کیف میکنه وقتی آقای ظریف اینقدر بزرگ منشانه صحبت میکنه.آقای ظریف متشکریم.
  • بی نام A1 ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    23 5
    یکی وزیر امور خارجه اش رو برای برقراری روابط بین المللی و ثبت توافقنامه های تاریخ ساز ملی اینجوری پشتیبانی و تقویت می کنه ، یکی دیگه هم توی یه سفر خارجی بین زمین و آسمون وزیر امور خارجه اش رو از وزارت خلع میکنه . . . روزگار عجیبیه .
  • بی نام IR ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    18 3
    دست مریزاد میگم به ظریف و همراهان و دولت، مذاکرات بسیار دشواری رو به پیش برده اند. گذر زمان اهمیت این مذاکرات رو مشخص خواهد کرد.
  • اصولگرا IR ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    11 3
    آقای دکتر ظریف هم دغدغه نظام،هم مردم،هم رهبری وهم دولت را دارند .آدم متعصب وباغیرتی هستند درود برایشان
  • کاکتوس IR ۰۴:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    4 24
    وزیر امور خارجه و رئیس جمهور محترم گفتند بعد از اجرایی شدن توافق، تحریم‌ها یکجا برداشته می‌شود. این حرفی بود که در یک جمله دو گزاره‌‌ای بیان شد، گزاره اول، بعد از اجرای توافق، و گزاره دوم که نتیجه فرض اول است، برداشته شدن تحریم‌هاست. اما هم محمد جواد ظریف و هم حسن روحانی و هم طرف مذاکره یعنی آمریکا خوب می‌دانند، اجرایی شدن توافق، یعنی زمانی که طرف مقابل تأیید کند که ایران به تعهدات خود به صورت کامل عمل کرده است و تأیید این مسأله چیزی نیست که ایران بخواهد یکطرفه آن را اعلام کند. هرگاه آژانس اجرای تعهدات ایران را تأیید کند آن زمان است که توافق اجرایی شده و تحریم‌ها برداشته خواهد شد. پس این یک واقعیت است که تحریم‌ها برداشته خواهد شد ولی در زمانی که هیچ موقع به آن نخواهیم رسید
    • بی نام A1 ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
      0 0
      ببینید توی توافق اقدامات دقیقا مشخص میشه, دیگه تفسیر و تعبیر پذیر نیست که. یه سری کارا هست که ما انجامش میدیم و آژانس میبینه, بعدش تحریما پَر... نه اینکه آژانس حق تصمیم گیری و قضاوت داشته باشه.
  • بی نام IR ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    15 3
    واقعا مجری بهتر از این اقا توی صدا و سیما نبود؟ این آقا یا دکتر ظریف و حیطه کاریشون رو نمی شناخت و یا فکر کرده بود وزیر امورخارجه ، رئیس سازمان انرژی اتمی هم هست. با اینکه چند بار ظریف بهش گفت که من اطلاعات هسته ای ندارم ولی باز سوالات تخصصی هسته ای میکرد و جالب اینکه هر سوال رو دوباره توی سوالات بعدی تکرار میکرد
  • صاحب IR ۰۵:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    16 4
    من فکر می کنم مهمترین نکته ای که آقای ظریف بهش اشاره کردند این بود که در مذاکره نمیشه یک طرف تمام امتیازها رو بگیره و طرف مقابل هیچ چیز گیرش نیاد. مذاکره یعنی بده بستان. برخی در داخل انتظار داشتند ما با تمام توان و بدون تغییر یا با کاهشی ناچیز و توان غنی سازی بسیار بالا به غنی سازی ادامه بدیم، آب سنگین اراک دست نخورده باقی بمونه و در فوردو هم که اصولا ادامه غنی سازی در اون از سر لجبازی بود و دعوای اصلی و بیشترین حساسیت غرب روی اونه به ادامه غنی سازی بپردازیم و تمام تحریم ها هم یکجا و بدون فوت وقت به صورت بازگشت ناپذیر و برای همیشه لغو شوند و علاوه بر اون غرب بگه غلط کردم و بیاد در ایران سرمایه گذاری هم بکنه
  • بی نام A1 ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    7 4
    احسنت به شما که افتخاره این کشوری
  • بی نام A1 ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    14 5
    ای کاش برخی از قدرت طلبان وتندروها هم مانند ظریف دید مثبتی داشتند
  • ساسان IR ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    14 4
    به ظريف گفتند سياست از كه آموختي گفت از ..... هر انچه او گفت و انجام داد من انجام ندادم .
  • بی نام A1 ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
    6 26
    یک نفر به این سوال جواب منطقی بده اگر راستی آزمایی توسط آژانس انجام بشه و مثل بعضی دفعات بر علیه ایران گزارش غلط بدهد تکلیف چیست؟
    • جواب A1 ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۶
      11 8
      خیلی ساده ست.اصل بر گفتن واقعیات هست.اگر گزارش غیر واقعی بده یعنی مجبور شده گزارش غیر واقعی بده. کی میتوه مجبورش کنه؟فقط امریکا.در این حالت یعنی امریکا نمیخواد توافق سر بگیره.پس چرا این همه مذاکره و برو بیا داشتن با 5 بعلاوه یک؟میبینید این موضوع امکان نداره نقیض رویدادهایی هست که داره اتفاق می افته چون الان امریکا موافق تفاهم و توافقه بنابراین حتی اگر بر فرض در گذشته آژانس گزارش غیر واقعی داده این بار دیگه این کار رو نمی کنه و گزارش واقعی میده و اگر ما واقعا به تعهداتمون عمل کنیم اونا به درستی اون رو منعکس میکنن.گزارش مغرضانه آژانس یعنی به هم زدن توافق در حالی که 5بعلاوه یک و ایران نمیخوان این توافق به هم بخوره پس گزارش مغرضانه نمیده بلکه گزارش واقعی میده