رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور به اعداد و ارقام اعلام شده برای تعرفههای پزشکی 94، مقایسه درآمد پزشکان ایرانی با اروپایی و همچنین اخباری مبنی بر گرفتن اختیار نظارت بر درمان و تعرفههای پزشکی از سازمان نظام پزشکی واکنش نشان داد.
دکتر علیرضا زالی در نشستی خبری با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره جامعه پزشکی، گفت: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند تکریم جامعه پزشکی هستیم. سازمان نظام پزشکی سازمانی مستقل با شخصیت حقوقی مستقل است. راستیآزمایی رفتار و تعهدسیاسی هر بخش حاکمیتی و دولتی در رابطه با نهادهای مدنی را نیز آیندگان به قضاوت خواهند نشست؛ اما مسلم آن است ما سازمان نظام پزشکی را نمادی از یک نهاد مدنی در حال تبلور و بالندگی تلقی میکنیم. ما به عنوان میزان الحراره شما در جامعه پزشکی عمل میکنیم.
قانون مربوط به حبس پزشکان تغییر کند
وی ادامه داد: در حال حاضر جامعه پزشکی کشور به صورتی مزمن از یک تکدر خاطر رنج میبرد؛ چراکه روزی نیست که جامعه پزشکی به دلایل مختلف دچار هجمه نشود. به عنوان مثال مساله حبس پزشکان امروز به یک دغدغه خاطر مهم بدل شده است. هرچند که ریاست قوه قضاییه نهایت همکاری را در این زمینه با ما داشتهاند و ما را از فضای پرتنش عبور دادهاند؛ اما لازم است قانون مربوط به این موضوع تغییر کند و تا زمانی که این قانون تغییر نکند، تنشها همچنان وجود خواهد داشت. در غیراینصورت بحث شجاعت حرفهای پزشکان دچار آسیب جدی خواهد شد و بیتردید مردم متضرر این قضیه خواهند بود.
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور افزود: در این زمینه از پزشکان خواستیم که نگرانیهای خود را در قالب یک کمپین اعلام کنند. طی یک هفته 22 هزار نفر طومار مربوطه را امضا کردند و ما نیز مراتب را به قوه قضاییه ارائه کردیم. در مجموع شجاعت بدنه عمومی جامعه پزشکی کشور نباید دچار آسیب شود. سختترین روزهای تحریم را پشت سر گذاشتهایم؛ سوال آن است آیا مردم آثار تحریمها را در بخش خدمات پزشکی حس کردهاند؟ پاسخ به این سوال نه تنها منفی است، بلکه ما تعداد زیادی بیمار نیز از خارج کشور پذیرفتهایم و در حال حاضر هم به راحتی امکان پذیرش 1.5 میلیون توریسم سلامت را داریم.
درخواست بزرگان پزشکی برای اعزام به یمن
زالی درخواست بزرگان جامعه پزشکی از سازمان نظام پزشکی مبنی بر اعزام به یمن در صورت فراهم شدن امکان اعزام نیروی پزشکی جهت ارائه خدمات لازم به مردم مظلوم یمن را مورد اشاره قرار داد و گفت: همچنین بزرگان بخش خصوصی پزشکی کشور به دفتر من آمدهاند و برای پذیرش و درمان مجروحان یمنی اعلام آمادگی کردهاند. این در حالی است که مرتب و با هر بهانهای برخوردهایی دور از شان با پزشکان صورت میگیرد. به عنوان مثال در شهرستانها بی هیچ اطلاع قبلی و با هر بهانهای تابلوی پزشکان را جمعآوری کرده و برخوردهای نادرست با پزشکان دارند. همچنین عوارض عجیب و خودساخته در برخی شهرها از پزشکان گرفته میشود.
وی در این باره افزود: خوشبختانه با مسوولان مالیات کشور تفاهم خوبی داریم، اما برخی دوایر مالیاتی برخوردهایی دور از شان با پزشکان داشته و پزشکان ناچار به پرداختهای مالیاتی چندین برابر شدهاند. این در حالی است که پزشکان منظمترین صنف در پرداخت مالیاتی هستند. سازمان نظام پزشکی نیز در حد توان خود مشکلات جامعه پزشکی را به مسوولان منتقل کرده است.
گفتمان جبر با جامعه پزشکی شکست خورده است
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور تاکید کرد: ذائقه جامعه پزشکی ایران همکاری، محبت و رفتار مودت آمیز است. گفتمان جبرآمیز با جامعه پزشکی در سالهای گذشته شکست خورده است. باید به سمتی حرکت کنیم که تشریک مساعی جامعه پزشکی را طلب کنیم. جامعه پزشکی دوست دارد با مودت با آنها صحبت شود. اکثریت جامعه پزشکی نیز اهل همراهی بوده و مردم دوست هستند. باید مراقب باشیم که رفتار ما با جامعه پزشکی به گونهای باشد که در آنها امنیت خاطر ایجاد کند، نه اینکه اقلیتی ناچیز موجب تکدر خاطر اکثریت خدمتگزاران شوند.
سلب اختیار از نظام پزشکی به انتظام تعرفهای کمکی نکرد
زالی، سلب اختیار تعرفهگذاری از سازمان نظام پزشکی براساس قانون برنامه پنجم توسعه را مورد اشاره قرار داد و خطاب به خبرنگاران حاضر در جلسه گفت: به آرشیوهایتان مراجعه کنیم و صحبتهای آن زمانم را مرور کنید. در زمان تصویب قانون برنامه پنجم توسعه تاکید کردم که گرفتن تعرفهها از نظام پزشکی به انتظام تعرفهای کشور کمکی نمیکند. حال سوال آن است که دریافتهای غیرمتعارف درآن زمان بیشتر بود یا اکنون؟ پاسخ به این موضوع روشن است. آسیب به اقتدار نظام پزشکی به انتظام تعرفهای کشور کمکی نکرد.
وی در این باره ادامه داد: آن زمان برخیها چنین عنوان میکردند؛ از آنجا که نظام پزشکی برای صنف خود زیادهخواهی میکند باید تعرفهگذاری بخش خصوصی را نیز به دولت دهیم. در این راستا از زمانی که تعرفهگذاری بخش خصوصی در اختیار سازمان نظام پزشکی بود، نموداری را تهیه و اثبات کردیم که گلوبال تغییرات تعرفهای نظام پزشکی همواره کسری از تورم سالانه بوده است. البته شاهد بودیم پایه تعرفههایی که دولت برای بخش خصوصی تصویب کرد، همان تعرفهای بود که سال قبل از آن سازمان نظام پزشکی اعلام کرده بود. اکنون استنباطم آن است که نگرانیهای آن روز ما محقق شده است.
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور همچنین درباره برخی مباحث مطرح شده مبنی بر سلب اختیار نظارت از سازمان نظام پزشکی نیز گفت: این موضوع هم بحث پیچیده و قانونی دارد که موضوع امروز و دیروز نیست. متاسفانه امروز وظایف سازمان نظام پزشکی از پیش از انقلاب کمتر شده است. قانونگذار در قانون سازمان نظام پزشکی 21 وظیفه را به ما منتقل کرده که 6 مورد آن اقداماتی است؛ تدوین دستورالعملهای تبلیغاتی، تدوین آییننامه نسخ و تبلیغات پزشکی، صدور کارت نظام پزشکی، اجرای برنامههای آموزش مداوم، صدور پروانه اشتغال و همکاری با موسسات. مابقی وظایف از نوع همکاری و مشارکت است.
اختیاری در «نظارت» نداریم که بخواهند آن را پس بگیرند
زالی در این باره ادامه داد: براساس ماده 3 قانون سازمان نظام پزشکی، این سازمان باید در تدوین برنامهها، لوایح و آییننامهها مشارکت و همکاری داشته باشد. این در حالی است که در طول 11 سال گذشته تعداد مسائل پزشکی که از سازمان نظام پزشکی مشورت خواسته شده از تعداد انگشتان دست کمتر بوده است.
وی افزود: در ماده 45 قانون سازمان نظام پزشکی مطرح شده که وزارت بهداشت میتواند تمام یا بخشی از وظایف خود را در نظارت بر آموزش و درمان به سازمان نظام پزشکی واگذار کند. در این ماده قانونی نیز از لفظ «میتواند» استفاده شده است، بنابراین سازمان نظام پزشکی نهاد نظارتی نیست و در همه جای قانون رسیدگی به تخلفات عنوان شده است. مشاهده میکنیم اختیاری در زمینه نظارت به ما داده نشده که اکنون بخواهند آن را پس بگیرند. در بحث رسیدگی به تخلفات نیز تقریبا شبیه به مبحث قوه قضاییه عمل میکنیم به طوری که قوه قضاییه نیز کشف جرم نمیکند بلکه براساس مبانی اقدام میکند.
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه سازمان نظام پزشکی تشکیلات عریض و طویلی ندارد، ادامه داد: چگونگی رسیدگی به تخلفات و شکایات نیز در ماده 30 قانون نظام پزشکی مشخص شده است. علاوه بر سازمان نظام پزشکی، مراجع دیگری نظیر سازمان تعزیرات حکومتی، دادسراهای عمومی انقلاب، دانشگاههای علوم پزشکی و معاونتهای درمان دانشگاهها نیز به تخلفات حرفهای پزشکی رسیدگی میکنند. براساس آمار تنها 3 درصد شکایات فقط به سازمان نظام پزشکی ارجاع داده شده و 53 درصد از پروندهها همزمان به سایر نهادها نیز ارجاع شده بودند.
وی افزود: در هرحال نظارت وظیفه ذاتی نهادهای حاکمیتی نظیر وزارت بهداشت است، اما رسیدگی به پروندههای انتظامی پزشکی کار سازمان نظام پزشکی است. این موضوع را به لحاظ قانونی متوجه نمیشوم که میگویند نظارت را از نظام پزشکی بگیریم؟! در قانون وظیفه نظارتی فعالی به نظام پزشکی تفویض نشده است.
به عنوان تشکیلات «معین» در اعمال بسته نظارت بر تعرفهها وارد شدیم
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور درخصوص سوال ایسنا درباره مصوبه هیات وزیران در زمینه بسته نظارت بر تعرفهها و نقش سازمان نظام پزشکی در این زمینه، گفت: سازمان نظام پزشکی جهت ارائه پاسخی در شان به اعتماد دولت به عنوان تشکیلات معین در اعمال بسته نظارت بر تعرفهها از آبانماه سال گذشته وارد عمل شد. ستاد کشوری نظارت بر تعرفهها 12 عضو دارد که سازمان نظام پزشکی نیز یکی از اعضای آن است. ریاست این ستاد نیز بر عهده وزارت بهداشت است. هرجا که وزارت بهداشت نخواهد نیز وارد نخواهیم شد. قانونگذار هم تنها اجازه همکاری در نظارت را به ما داده نه نظارت فعال.
زالی تاکید کرد: ما در چارچوب وظایف قانونیمان به درستی عمل کردهایم و هر پروندهای که به ما وارد شده به خوبی عکسالعمل مناسب را نشان دادهایم. سازمان نظام پزشکی در انجام تعهدات خود کمکاری نکرده است.
وی در توضیح وضعیت کنونی انتظامی سازمان نظام پزشکی نیز گفت: سازمان نظام پزشکی از 1000 دادیار، 198 دادستان، 205 هیات بدوی، 358 هیات انتظامی، 2200 نفر عضو هیات بدوی و 1400 کارشناس پزشکی برخوردار است که این کارشناسان از طریق انجمنهای علمی و تخصصی معرفی شده و پروندهها را کارشناسی میکنند. البته بحث اطاله دادرسیها وجود دارد که ما هم آن را قبول داریم و در این زمینه نیز اقدامات زیادی را انجام دادهایم.
واکنش زالی به مقایسه درآمد پزشکان ایرانی و اروپایی
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره مقایسه درآمد پزشکان ایرانی با پزشکان اروپایی گفت: 12 هزار جراح در ایران داریم؛ جراحانی که از نظر معیشتی در وضعیت مناسبی نیستند. متاسفانه درآمد پزشکان ایرانی با خارجی در رسانهها مقایسه شده است. یک پزشک عمومی در آلمان 120 هزار دلار درآمد دارد، پزشکان عمومی در انگلستان سالانه 126 هزار پوند درآمدشان است، رزیدنت سال اول در انگلستان 30 هزار پوند درآمد دارد؛ سوال آن است که این درآمدها در ایران چقدر است؟ چرا چهار سال است که متقاضی جراحی اطفال در کشور نداریم، امسال 50 درصد ظرفیت جراحی قلب کشور خالی ماند، چند سال است که ظرفیت جراحی قفسه صدری خالی میماند؛ اینها خبرهای خوبی نیست، اما پاسخ به آنها بسیاری از مباحث را روشن میکند.
زالی افزود: اشتباه بزرگی است که درآمد پزشکان را با سایر اقشار جامعه همراستا کنیم. این مقایسهای معالفارغ است. اگر نظر من را میخواهید میگویم که 30 سال است به پرستاران ظلم میشود و ما خود معتقدیم که معلمان در کشور باید در کشور بیشترین دریافتیها را داشته باشند. علوم پایه انسانی و فنی و مهندسی، باید آنقدر جذاب باشد که جوانان به این سمت گرایش پیدا کنند. اما واقعیتها در حوزه پزشکی را نیز باید مدنظر داشت، پزشکان تنها گروههای فارغالتحصیل هستند که مدت طولانی باید درس بخوانند، کشیک بدهند و در آخر هم طرح اجباری نیروی انسانی داشته باشند. تمام این موارد در شرایطی است که پرداختها به پزشکان در شهرها و روستاها مناسب نیست و وضعیت بیتوته پزشکان در روستاها مطلوب نیست.
رابطه مالی پزشک و بیمار یک بار برای همیشه حذف شود
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور ادامه داد: باید ببینیم که دنیا چه راهی رفته است که هم پزشک راضی است و هم مردم و ایران چه راهی رفته است که هم ارائه دهنده خدمات و هم گیرنده خدمات ناراضی هستند. حرف ما این است؛ رابطه مالی میان پزشک و بیمار باید یک بار برای همیشه حذف شود، اما متاسفانه کشور در این مسیر حرکت نکرده است. چنین امری بیمه پایه و تکمیلی مقتدر میخواهد. به عنوان مثال در بخش خصوصی 20 سال است که مبنای پرداخت بیمهها، ویزیت بخش دولتی است. کجای دنیا چنین است؟
اعتراض به تعرفههای 94 بخش خصوصی
پزشکان عمومی؛ قربانی اول دستکاریهای تعرفهای
وی با بیان آنکه تعرفههای بخش خصوصی مورد اعتراض ما است و در این زمینه به معاون اول ریاست جمهوری نامه نوشتهایم، افزود: نباید یکسری از واقعیتها را کتمان کرد. در 20 سال گذشته بخشی از سوبسید درمان را پزشکان پرداختهاند. برای تعرفههای امسال گروههای آسیبپذیر پزشکی یعنی پزشکان عمومی متخصصان اطفال، متخصصان داخلی بدون پراسیژر، متخصصان عمومی و روانپزشکی را مدنظر قرار دادیم و مدلی از ویزیت را طراحی کردیم که این اقشار بیشتر دیده شوند، اما متاسفانه هیات وزیران این مباحث را نادیده گرفت. پزشکان عمومی نیز قربانی اول دستکاریهای تعرفهای بودهاند.
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور افزود: از طرف دیگر هفت سال است که K جراحی فریز شده است و همچنان روی 38 هزار تومان مانده است. بخش اصلی کتاب کالیفرنیا نیز E&M که متاسفانه امسال اجرا نشد و تنها بخش بستری آن به اجرا در آمد.
زالی ضمن تشکر از اقدامات وزارتخانههای بهداشت، رفاه و بیمهها گفت: اینها گوشهای از درد و دلهای صنفی ما بود. باز هم تاکید میکنم برای حل مشکلات نظام سلامت باید ارتباط مالی میان پزشک و بیمار حذف شود. امروز وزارت بهداشت با اجرای طرح تحول نظام سلامت مورد وثوق دولت و مردم است؛ این وزارتخانه باید از اعتماد مردم صیانت کند. فرصت خوبی است که زخمهای کهنه سلامت پیجویی شود، اما در این میان همراهی جامعه پزشکی جزیی اساسی است و باید با گفتمان مودت و عطوفت پزشکان را پای کار آوریم تا احساس امنیت خاطر کنیم.
رییس کل سازمان نظام پزشکی کشور در پایان درگذشت امیر معتمدی را نیز به جامعه پزشکی و خانواده آن محروم تسلیت گفت.
4747
نظر شما