در پیشنویس طرح جامع مسکن که چندی پیش برای نظرخواهی از کارشناسان حوزه مسکن منتشر شد، یکی از محورهای اصلی به برنامههای تامین مسکن خانوارهای کمدرآمد اختصاص یافته و در آن، برنامههای وزارت راه و شهرسازی و سایر نهادها برای تامین مسکن متناسب با نیاز این گروه از جامعه تشریح شده است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، طبق آمار ارائه شده، در حال حاضر در برنامه مسکن خانوارهای کمدرآمد نسبت متوسط قیمت یک واحد مسکونی نوساز به متوسط درآمد سالانه خانوار به ۱۲ سال رسیده است؛ در حالی که رقم مناسب برای این شاخص حداکثر پنج سال است. از سوی دیگر سهم هزینه مسکن در سبد خانوار نیز به ۳۴ درصد و برای گروههای پایین درآمدی به ۴۰ درصد رسیده؛ در حالی که اندازه متعارف آن در سطح جهانی حدود ۲۵ درصد است.
همچنین از کل خانوارهای فاقد مسکن ملکی حدود 47.8 درصد در دهکهای اول تا چهارم و 29 درصد در دهکهای ۵ تا ۷ قرار دارند. در دوره ۱۳ ساله آتی (در افق طرح جامع) به طور متوسط سالانه بیش از ۴۲۹ هزار خانوار به کل خانوارهای شهری اضافه میشوند. با فرض رشد اقتصادی 5.2 درصد در سال و ثبات الگوی توزیع درآمد ملی میان خانوارها، هر سال ۶۴ هزار خانوار بر تعداد خانوارهای کمدرآمد اضافه خواهد شد. در چنین شرایطی و با فرض ثبات قیمت مسکن، متوسط شاخص دسترسی در دوره ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۵ به طور متوسط به هشت سال و در سال ۱۴۰۵ به ۵.۵ سال خواهد رسید.
با در نظر گرفتن وضعیت کنونی بازار مسکن کشور، در پیشنویس طرح جامع مسکن سعی شده روشهای مختلف تامین مسکن اقشار کمدرآمد در نظر گرفته شود تا با اجرایی شدن آنها، کیفیت زندگی این قشر از جامعه بالا رود. بر همین اساس، راهبردها و راهکارهایی برای تامین مسکن کمدرآمدها در نظر گرفته شده که در جداول زیر آمده است:
دومین برنامه پیشنهادی در پیشنویس طرح جامع مسکن، ایجاد نهاد برنامهریزی مسکن اجتماعی است. هدف از شکلگیری این نهاد، پوشش و حمایت از گروههای کمدرآمدی ذکر شده که امکان خرید مسکن ملکی و پرداخت کامل اقساط آن و یا پرداخت وجه کامل اجاره مسکن استیجاری را ندارند و گروههای کمدرآمدی هستند که نیازمند حمایت اجتماعیاند.طبق پیشنویس طرح جامع مسکن در بخش برنامههای نهادسازی برای تامین مسکن اقشار کمدرآمد سه برنامه تعیین شده است که نخستین مورد آن تشکیل صندوق ضمانت تسهیلات مسکن با هدف فراهم آوردن امکان عرضه تسهیلات بلندمدت خرید مسکن برای کمدرآمدها است. در واقع این صندوق از خانوارهایی حمایت میکند که در شرایط عادی نمیتوانند از سازوکار دریافت تسهیلات از بانکها استفاده کنند و نیازمند پشتیبانی برای «بانکپذیرشدن» هستند. همچنین در شرایط عدم برخورداری از اسناد رسمی مالکیت زمین، صندوق از ساکنان سکونتگاههای غیررسمی و بافتهای فرسوده نیز حمایت میکند.
در ادامه پیشنویس طرح جامع مسکن پیشنهاد شده در راستای تغییر راهبرد بانک مسکن از بانکی تجاری به بانکی توسعهای، «صندوق ضمانت تسهیلات مسکن» در بانک مسکن و با محوریت بیمه مرکزی و بانک مرکزی تشکیل شود و مواردی نیز برای تامین منابع مالی این صندوق مطرح شده است.
این پوشش و حمایت به صور مختلفی همچون اجرایی کردن سیاستهای افزایش عرضه مسکن ملکی (در استطاعت) برای گروههای کمدرآمد، تقویت توان مالی این گروهها، پرداخت کمک هزینه مسکن اجاری و استفاده از امکانات خیریه و وقف در این زمینه خواهد بود. ارائه سیاستهای حمایتی جهت عرضه مسکن ملکی در استطاعت اقشار کم درآمد و حمایت از عرضه مسکن اجاری نیز در قالب این برنامه اجرا میشود.
برای اثربخشی بیشتر این نهاد، پیشنهاد شده ستاد برنامهریزی مسکن اجتماعی با حضور بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت عمران و بهسازی شهری، بانک مسکن (صندوق ضمانت تسهیلات مسکن)، وزارت کشور (سازمان شهرداریها و دهیاریها)، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان مدیریت و (ره) برنامهریزی کشور، سازمان تامین اجتماعی، سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام و سازمان هدفمندسازی یارانهها تشکیل شود.
ضمن اینکه زمین از طریق سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت شهرهای جدید، شرکت عمران و بهسازی شهری و شهرداریها برای افزایش موجودی مسکن در استطاعت تامین خواهد شد. کمدرآمدهایی که از عرضه مسکن اجتماعی استفاده میکنند، میتوانند از محصولات متنوعی از مسکن اجتماعی از قبیل صندوق ضمانت و کمک هزینه نهادها استفاده کنند.
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، تشکیل بانک اطلاعاتی از برنامههای حمایتی و یارانهای در بخش مسکن، سومین برنامه ارائه شده در بخش برنامههای نهادسازی تامین مسکن کمدرآمدهاست؛ بانکی اطلاعاتی که امید میرود به کمک آن و با جمعآوری اطلاعات از نظام اعطای کمکهای یارانهای توسط دولت و یا سازمانهای عمومی، بتوان فضای شفاف اطلاعاتی و کاهش هزینههای مدیریتی نظام یارانهها در راستای بهینهسازی فرآیند تصمیمگیری و کارآمدسازی نظام تخصیص منابع عمومی، حاصل شود. این بانک اطلاعاتی در قالب طرح جامع پایگاه اطلاعاتی مسکن کشور تهیه میشود و جزئی از آن است.
اجرای این برنامه با محوریت وزارت راه و شهرسازی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان مدیریت و برنامهریزی، بانک مرکزی و همکاری دستگاههای ذیربط صورت میگیرد.
این برنامهها که با عنوان برنامههای نهادسازی مشخص شدهاند، با برنامههایی عملیاتی پشتیبانی و اجرایی میشود. در بخش برنامههای عملیاتی تامین مسکن کمدرآمدها در پیشنویس طرح جامع مسکن هشت برنامه تدوین شده که در جدول زیر آمده است:
3939
نظر شما