۰ نفر
۲۰ بهمن ۱۳۸۸ - ۰۴:۰۹

دومین نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان در حالی امروز سه‌شنبه به کار خود پایان می‌دهد که برگزارکنندگان به کاستی‌هایش اذعان دارند و امیدوارند در دوره های آینده نمایشگاه بهتری برگزار کنند.

آذر مهاجر: از 13 بهمن‌ماه دومین نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان در مرکز آفرینش‌های کانون پرورش فکری کودک و نوجوان برپاست. بیش از یک میلیون کتاب در این نمایشگاه عرضه شده که در میان آنها هم می‌توان کتابهایی با کیفیت را دید و هم کتابهایی که بخصوص به لحاظ بصری و تصویرگری چندان قابل توجه نیستند.

با این همه خانواده‌هایی در این فرصت برای دیدار از این نمایشگاه به مرکز آفرینش‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سرزده‌اند و از برگزاری چنین نمایشگاهی اظهار رضایت می‌کنند. در کنار بخش فروش، نشست‌های تخصصی با حضور اساتید و کارشناسان حوزه ادبیات کودک و نوجوان برگزار شده که باید دید نتایج این نشست‌ها هم به حال حوزه کتاب کودک مفید خواهد بود یا خیر. همچنین قرار است سه‌شنبه 20 بهمن در آخرین روز این نمایشگاه هشت نفر از شعرا و نویسندگان کودک و نوجوان هم تجلیل خواهند شد.

سهم بچه‌ها
در یک هفته گذشته تعداد زیادی از خانواده‌های تهرانی و حتی شهرستانی برای خرید کتاب به مرکز آفرینش‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سر زده‌اند و معمولا هم دست پر از دومین نمایشگاه تخصی کتاب کودک و نوجوان خارج شده‌اند. بیشتر مراجعه کنندگان به دو دلیل از برگزاری این نمایشگاه خرسندند؛ یکی از این بابت که کتابها با 30 درصدتخفیف ارائه می‌شود و دوم اینکه تعداد قابل توجهی کتاب برای گروههای مختلف سنی کودکان و نوجوانان در یک مکان گردآوری شده و به سادگی می‌توانند از این کتابها استفاده کنند.

پسربچه‌ای سرش را تا حد ممکن بالا برده تا کتابهای چیده شده در بالاترین طبقه را ببیند؛ مادرش می‌گوید که برگزاری این نمایشگاه باعث خوشحالیست و توضیح می‌دهد: «اینجا خیلی راحت می‌شود برای بچه‌ها کتاب خرید. چون تعداد زیاد کتابها به پدرها و مادرها و حتی خود بچه‌ها حق انتخاب می‌دهد. ضمن اینکه وقتی این همه کتاب در یک جا به این شکل به نمایش در می‌آید، بچه‌ها احساس می‌کنند کتاب چیز مهم و با ارزشی است.»

اما در کنار او والدینی هم هستند که چندان از این نمایشگاه رضایت ندارند. به عنوان نمونه فرناز رحمتی یکی از این مادران می‌گوید: «اطلاع رسانی در این نمایشگاه خوب نبود. اول اینکه ما خیلی دیر فهمیدیم چنین نمایشگاه برگزار شده و دوم اینکه برای انتخاب کتاب کمک چندان مفیدی به ما نمی‌شود. در حقیقت والدین به سلیقه خودشان و یا تنها با نظر فرزندانشان کتابها را انتخاب می‌کنند. در حالی که بد نیست در چنین نمایشگاهی کارشناسانی باشند که به خانواده‌ها در انتخاب کتابهای خوب کمک کنند. چون اینجا تعداد زیادی کتاب هست که به جز گروه سنی، هیچ اطلاعات خاصی درباره آنها نیست.»

رحمتی به برگزاری کوتاه مدت این نمایشگاه هم انتقاد می‌کند و می‌گوید: «دسترسی به این همه کتاب فقط در دو هفته برای ما مقدور است و بعد از آن باید به یکی دو کتابفروشی نزدیک خانه و محل کار مراجعه کرد که آنها هم این همه تنوع ندارند. بد نیست مدت این نمایشگاه تمدید شود و یا حداقل این نمایشگاه چند بار در سال در نقاط مختلف شهر برپا شود.»

شور و شوق بچه‌ها در تماشا و انتخاب کتابها، راهنمایی و همراهی والدین و تعداد قابل توجهی کتاب که را رنگ‌ها و طرح‌های شاد، فضای خاصی ایجاد کرده‌اند و حتی انتقادهایی که درباره این نمایشگاه وجود دارد نشان می‌دهد خانواده‌ها و بچه‌ها از نفس برگزاری چنین نمایشگاهی راضی هستند و این نمایشگاه از این پس هم می‌تواند بارها و بارها و البته بهتر از اینها برگزار شود.

سهم سیاستگذاران
امروز در دومین نمایشگاه کتاب کودک، هفتمین نشست تخصصی بخش جنبی نمایشگاه با موضوع «چشم انداز 20 ساله ادبیات کودک و نوجوان» برگزار می‌شود. این آخرین نشست تخصصی نمایشگاه است که مثل روزهای قبل از ساعت 16:30 شروع می‌شود. تاکنون مباحث متنوعی از جمله «تحلیل وضعیت کتابخوانی در مدارس»، «وضعیت کتاب‌های دینی در ادبیات کودک و نوجوان»، «ترجمه در خدمت ادبیات ملی»، «حقوق کودک و سیاست‌های فرهنگی کشور»، «رابطه دولت و ادبیات کودک و نوجوان»، «چند و چون نظارت بر کتاب کودک و نوجوان» و «آسیب‌شناسی نقد ادبیات کودک و نوجوان» در بخش جنبی نمایشگاه و با شرکت کارسناسان و دست اندرکاران ادبیات کودک و نوجوان برگزار شده‌است.

از جمله کسانی که در این بحث‌ها حضور داشته‌اند می‌توان به شهرام اقبال‌زاده، سید علی کاشفی خوانساری، محمود برآبادی، حمیدرضا شاه آبادی و بسیاری دیگر اشاره کرد.قرار بر این است که در نشست امروز علیرضا کرمانی، محسن هجری و غلامرضا امامی حضور داشته‌ باشند و درباره چشم انداز 20 ساله ادبیات کودک و نوجوان صحبت کنند.

باید دید مباحثی که در این نشست‌ها مطرح می‌شوند، چقدر به کار سیاستگذاری و برنامه ریزی درباره ادبیات کودک نوجوان خواهند آمد و آیا در نمایشگاههای بعدی دولت همچنان قرار است فقط همان نقش همیشگی یک خریدار قدر را برای کتابهای کودک بازی کند یا خواهد توانست در این باره برنامه ریزی موثرتری داشته باشد.

ضمن اینکه در این نمایشگاه جای مسئولان نهادهای مختلف از جمله نمایندگان کتابخانه‌های عمومی، کتابخانه‌های مدارس، فرهنگسراها و بسیاری از نهادهای دولتی و غیر دولتی خالی بود و البته برخلاف پیش بینی‌های برگزارکنندگان، جشنواره فیلم و تئاتر و تجسمی فجر بر برگزاری این نمایشگاه سایه افکندند و دست کم رسانه‌ها از توجه بیشتر به این نمایشگاه بازماندند. هرچند برگزارکنندگان این نمایشگاه به ضعف‌های آن واقفند اما امیدوارند در دوره‌های بعد بتوانند این ضعف‌ها را برطرف کنند و بر تاثیرگزاری نمایشگاه بیافزایند.

تجلیل از بزرگان
نمایشگاه کتابهای تخصصی کتابهای کودکان و نوجوانان همچنان که به کار خود پایان می‌دهد، در آخرین روز برنامه‌ای برای تجلیل از هشت نفر از اساتید شعر و ادبیات کودک و نوجوان ترتیب خواهد داد. قرار است امروز پیش از برگزاری هفتمین نشست تخصصی نمایشگاه، مراسم تجلیل از مهدی آذری‌یزدی، قیصر امین‌پور، نادر ابراهیمی، حسین ابراهیمی (الوند)، سیروس طاهباز،  مشرف آزاد تهرانی (م. آزاد)، بهرام خائف و حسین حداد، نیز برگزار شود. این برنامه بخشی از برنامه‌های بخشی جنبی دومین نمایشگاه کتاب کودک و نوجوان است و قرار شده با حضور خانواده‌های این نویسندگان و شاعران در سالن بخش جنبی نمایشگاه به اجرا در آید.

دومین نمایشگاه تخصصی کتاب کودک و نوجوان توسط انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان و با همکاری معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 13 بهمن در مرکز آفرینش های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در خیابان حجاب افتتاح شد.

کد خبر 42895

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار