درست در روزهای باقیمانده به برگزاری انتخابات در عراق که این کشور به اتحاد و انسجام ملی نیاز دارد اوضاع امنیتی و سیاسی در این کشور بر هم ریخته است . از یکسو بحث ردصلاحیتهای گسترده تحت لوای بعثیزدایی مطرح است و همزمان هم نوری مالکی نخست وزیری عراق درست در شرایطی که باید دهان منتقدان را برای پیروزی در انتخابات بسته نگاه دارد، از ارتش به عنوان ابزاری برای نشان دادن قدرت خود استفاده میکند. دوستی میان شیعیان و اهل تسنن که از دستاورهای آقای نخست وزیر در چند سال حضور در قدرت بود ، اندکاندک در حال تحلیل رفتن است. در چنین شرایطی استان تکریت که زادگاه صدام حسین و بسیاری از سران رژیم بعث بوده بیش از سایر مناطق زیر فشار سیاسی قرار گرفته است .
به گزارش نیویورک تایمز یازدهم فوریه ،گردان چهارم از ارتش عراق نیمه شب سهشنبه به شکل ناگهانی وارد ساختمان شورای استانی تکریت شده و تا بیست و چهار ساعت بعد از ورود ، از این ساختمان خارج نشده است . به نظر میرسد که نوری مالکی تلاش دارد با استفاده از نیروی نظامی در حقیقت نوعی از قدرت نظامی و سیاسی خود را به رخ مخالفان بکشد. در چنین شرایطی بسیاری از مخالفان نوری مالکی اعتقاد دارند که آقای نخست وزیر در حال زیر پا گذاشتن قوانین مصوب و البته نهادهای دموکراتیک است .
بر اساس قانون اساسی عراق؛ شوراهای استانی توان انتصاب دولتمردان محلی خود را دارند و در چنین شرایطی نوری مالکی برای دومینبار نیروهای ارتش را به تکریت فرستاده تا خودی نشان دهد . فرماندهان امریکایی که دل خود را برای خروج هر چه سریعتر از عراق صابون زدهاند تاکنون چندینبار نسبت به تبعات منفی این حرکت به نوری مالکی هشدار دادهاند .
یکی از فرماندهان امریکایی نظامی حاضر در عراق در این خصوص به نیویورکتایمز میگوید: شما قانون را کنار دست خود برای مراجعه و عمل مطابق آن دارید. نوری مالکی به خوبی به قانون آشنایی دارد . ما هم بر این جزئیات آشنایی داریم و دائما آنها را به دولتیها گوشزد خواهیم کرد.
حرکتهای سیاسی نوری مالکی در تکریت که زادگاه صدام حسین است درست در روزهایی شدت گرفته است که هفتم مارس نزدیک است و احتمال افزایش خشونت وجود دارد . مخالفان نوری مالکی که غالبا از اهل تسنن هستند اعتقاد دارند که نخست وزیر در حال سواستفاده از حضور در قدرت و سیطره بر نیروهای نظامی است. هفتم ماه مارس برای نخست وزیر روز تاریخی است و نوری مالکی در کمتر از یک باقیمانده به این روز نباید ریسک کند .
نیویورک تایمز در ادامه این گزارش مینویسد: محبوبیت نوری مالکی در چند ماه منتهی به انتخابات سیر نزولی را طی کرده است . همزمان مشکل دیگر موجود در عراق هم تعبیرهای متفاوت از قانون در این کشور است . در عراق همواره قانون به گونهای تعریف شده است که تعبیر از آن به برداشت شخصی فردی بستگی دارد که آن را میخواند. رئیس پارلمان عراق در این خصوص میگوید: عراق درست مانند بیماری در بستر است . تمامی اعضای این بیمار از کار افتاده یا مشکلدار است.
بسیاری از تحلیلگران مسائل حقوقی در عراق اعتقاد دارند که نخستوزیری در چند ماه اخیر تمام تلاش خود را به کار گرفته و مشروعیت قانون را زیر سوال برده است . در استان دیاله یکی از کاندیداهای حاضر در بلوک مخالفان نوری مالکی در انتخابات درست چند روز پس از انتقاد از روند حرکت سیاسی نخست وزیر شبانه توسط نیروهای امنیتی که از بغداد فرستاده شده بودند،بازداشت شد .
یک هفته پیش که شورای تجدید نظر خواهی صلاحیت صدها کاندیدایی را که تحت لوای همکاری با رژیم بعث رد صلاحیت شده بودند، تایید کرد . صدور این حکم کافی بود تا آقای نوری مالکی آن را غیرقانونی بخواند.
ایاد علاوی نخست وزیری سابق که بلوک سیاسیاش مقابل آقای نخست وزیر قد علم کرده در این خصوص میگوید: نخست وزیری که خود باید مدافع قانون اساسی و ارجحیت قانون بر اردههای شخصی باشد ، خود در مقابل همه این دستاوردهای دوران پس از دیکتاتوری صدام حسین ایستاده است .
دایرهای به نام بعثیزدایی که از یک ماه پیش در عراق شکل گرفته است همچنان برای بسیاری از سیاستمداران عراقی نامفهوم و تیره و تار است . این که چه افرادی در این دایره قرار میگیرند و صلاحیت افراد بر چه مبنایی زیر سوال میرود حتی برای بسیاری از اعضای کمیته عدالت و دادخواهی هم نامفهوم بود .
یکی از اعضا شورای استانی تکریت در این خصوص میگوید: دولت عراق در حقیقت از ارتش برای رسیدن به نیات سیاسی خود استفاده میکند.
نیویورک تایمز یازدهم فوریه/ ترجمه : سارا معصومی
نظر شما