علی معلم دامغانی، مدتی پیش ساخت فیلمی مستند از فعالیتهای 10 سال گذشته فرهنگستان هنر را سفارش داد؛ شاید این پاسخی باشد به اظهارنظرها و قضاوتهای مسوولین فرهنگی دولت درباره فعالیتهای فرهگستان هنر در طول مدیریت میرحسین موسوی. خود معلم معتقد است این فیلم در واقع برای ثبت یک تحویل و تحول اداری قرار است ساخته شود تا حقی از کسی ضایع نشود.
او درباره علت ساخت این فیلم مستند چنین توضیح داد: «یک تحویل و تحول اداری معمولی میتواند بهانه این قضیه باشد، ولی این ماجرا میتواند خیلی لطیفتر و ظریفتر هم برآورد شود. به هر حال هرکدام از ما فرصتهایی داریم و منشأ خدماتی هستیم؛ (عیب می گرچه بگفتی، هنرش نیز بگو/ نفی حکمت نکن از بهر دل عامی چند) من فکر نمیکنم هیچ آدم شرافتمندی راضی باشد خدمات دیگران را به اسم خودش ثبت کند.
او مستندسازی امور قبل و بعد از هر انتصاب و نتفیذی را امری دانست که بعد از انقلاب و در رابطه برادرانه و عدم تشکیلاتی مورد فراموشی قرار گرفته است و افزود: «وقتی کسی وارد ادارهای میشود چیزی را تحویل نمیگیرد، وقتی هم میرود چیزی را تحویل نمیدهد. امروز ما یک ابزاری در اختیار داریم. لازم نیست همه چیز روی کاغذ باشد، میتواند به صورت فیلم دربیاید.
و اینجا آثاری موجود است که هم از جهت معنوی و هم از نظر مادی بسیار قیمتی است. اینها باید یک جایی سندی داشته باشد و آسانترین و بهترین روش این بود که ما از روی آنها فیلم تهیه کنیم که چه چیز به ما میراث رسید و روزی که رفتیم آیا اینها را نابود کردیم یا چیزی به آنها افزودیم.»
معلم در واکنش به اظهارنظر بعضی از مسوولان فرهنگی نسبت به فعالیتهای و عملکرد فرهنگستان هنر در طول سالهای گذشته اعلام کرد: «مجموعه هنری صبا با تمام امکاناتش قبل از این که من پایم را اینجا بگذارم ایجاد شده؛ همینجا یک حوضخانه وجود دارد با ستونهایی سنجیده و بسیار زیبا که پیش از من بنا شده و همین طور ساختمانهای دیگر فرهنگستان هنر.
اینها را نمیتوان نادیده گرفت. در فرهنگستان هنر حدود 400 عنوان کتاب تا به حال چاپ شده و دوستان همچنان هم با ایمان و اعتقاد فراوان پیش میروند. این خیلی ناجوانمردانه است که همه اینها را نادیده بگیریم. واقعیت این است که یک سابقهای در گذشته سمتی که به من تحویل شد وجود داشت که نمیخواستم این سابقه که در تحویل و تحول اداری گم بشود و من فقط از کنارش بگذرم.
درست است که اینجا را کسی به من تحویل نداد، اما من یک روزی باید به یک نفر تحویل بدهم و اگر سندی از گذشته نباشد جهت و فلش مسیر حرکت در سالهای آینده هم مشخص نمیشود. این مستندسازیها امکان قضاوت و عبرتگرفتن را به نسلهای آینده میدهد.»
متن کامل گفت و گوی اختصاصی خبر آنلاین با رییس فرهنگستان هنر را اینجا بخوانید
نظر شما