ریشه مشکلات صنعت خودرو در چیست؟ / خودروسازان اشتغال را گروگان گرفته اند

افزایش وابستگی رشد اقتصادی و اشتغال کشور به صنایع خودروسازی طی سال های گذشته، به عاملی برای ایجاد چالش های ساختاری در این صنعت تیدیل شده است.

مریم یعقوبی

صنعت خودروسازی کشور طی چند سال اخیر دچار مشکلات فراوانی شده است. بر این مشکلات که عمدتا از جنس تهیه مواد اولیه تولید، افت و خیزهای ارزی و تأمین قطعات تولید خارج بود، طی چند هفته اخیر مسائلی از نوع دیگر هم اضافه شده است.

این بار مشتریان در برابر تولیدکنندگان خودرو قد علم کرده اند و بر دو شاخص کیفیت پایین و قیمت بالا را به عنوان نقاط ضعف خودروهای داخلی دست می گذارند و خواستار پایین این وضعیت هستند.

گذشته از جنبه های اجتماعی موضوع به نظر می رسد صنعت خودرو ایران درحوزه های مختلفی دچار چالش هایی کهنه و عمیق است که نمی توان به رفع و حل آن ها در کوتاه مدت امیدوار بود.

يوسف حسن پور كارسالاري رئيس پژوهشكده مطالعات راهبردي مؤسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین به بررسی چالش های ساختاری حوزه خودرو پرداخته است. به عقیده وی « صنعت خودرو كشور به علت افزايش مستمر قيمت‌ها بدون ملاحظات كيفيت،‌ عدم استفاده از صرفه‌هاي مقياس دسترسي به بازار جهاني، مسبب بروز آلودگي‌هاي زيست محيطي در کلان شهرها ‌دچار عدم تخصيص بهينه منابع است».

ریشه مشکلات و نارضایتی های امروز جامعه را از خودروسازان در چه مواردی می دانید؟

متاسفانه ناملايمات شديدي بين مصرف‌كنندگان و شركت‌هاي خودروسازي داخلي وجود دارد. در سال های گذشته نظام اقتصادي صنعت خودرو با تاكيد بر انحصار فروشنده و در سایه سیاست جایگزینی واردات و حمایت‌های دولتي، مورد توجه قرار گرفته‌است. چنين رويكردي مزايايي را نیز بدنبال داشته است كه در نهايت منجر به سرعت بخشيدن به فرايند رشد توليدات صنعت خودرو شد.

در این میان سه واقعيت در مورد صنعت خودرو ایران وجود دارد که نمی توان آن ها را نادیده گرفت؛ واقعیت اول این است که رشد و اشتغال صنعتی کشور شدیدا به توسعه صنعت خودرو افزایش پیدا کرده است.

و این دقیقا همان موضوعی است که خودروسازان از آن برای امتیازگیری استفاده می کنند؟

طی سال‌های 1390-1375به طور متوسط نزدیک به 31 واحد درصد از نرخ رشد سالانه ارزش افزوده صنایع کارخانه ای کشور مدیون رشد تولید وسایل نقلیه بوده و بدین ترتیب صنعت خودروسازی به مهمترین محرک اصلی رشد صنعتی تبدیل شده است. این رقم برای صنایع شیمیایی و غذایی به ترتیب 12.2 و 11.2 درصد است بنا بر این شدت تحرک زایی رشد صنعتی کشور از کانال توسعه صنایع تولید وسایل نقلیه بیش از دو برابر صنایع شیمیایی و غذایی بوده‌است.

از سوی دیگر طي همين مدت، صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری به عنوان مهمترین محرک اصلی رشد اشتغال صنعتی نيز شناخته شده اند. به طور متوسط نزدیک به 34 واحد درصد از نرخ رشد سالانه اشتغال صنعتی کشور توسط این صنعت ایجاد شده است که این رقم برای صنایع شیمیایی و فلزات اساسی که عمده تر سرمایه بر محسوب می شوند به ترتیب 23 و 22 درصد است. در سال 1390، برای ایجاد یک شغل در صنعت تولید وسایل نقلیه به طور متوسط نزدیک به یک میلیارد ریال، برای صنایع شیمیایی و فلزات اساسی به ترتیب 2.2 و 2.8 میلیارد ریال سرمایه گذاری شده است.

با این وجود اما چرا شاهد گسترش بازار خودروسازان ایرانی به بیرون از مرزهای کشور نیستیم؟

این دقیقا همان واقعیت دومی است که قصد داشتم به آن اشاره کنم؛ مهمترین تغییر حاصل در وضعیت صنعت خودرو کشور طی 37 سال سابقه فعالیت، اهمیت یافتن مستمر و فزاینده تولید براي مصرف كنندگان داخلي بوده است. براساس یک معیار ساده کمی و مقداری ارزش تولیدات خودروی سواری در سال 1390، به بیشترین مقدار خود یعنی 1.4 میلیون دستگاه رسید که رتبه 13 جهانی را به خود اختصاص داده است.

این تغییر منحصر به تغییر کمی صرف بوده و به ایجاد تغییر کیفی در ملاحظات رفاه شهروندان داخلی و حتی خود اتکایی ارزی این صنعت هم منجر نشده است. جلسات برگزار شده با مدیران ارشد خودروسازان این واقعیت را آشکار کرد که هدف خودروسازان داخلی اساساً براین قرار دارد که محصولات خود را به مصرف کنندگان داخلی به فروش رساند.

اگر در این بین محصولی هم به خارج صادر شد به عنوان یک فعالیت جنبی و ثانویه بحساب می‌آید. ضمن اینکه در طول این سال‌ها تمایل سنتی سیاست توسعه صنعت خودرویی کشور به این بود که قدرت و توان شرکت‌های خودروسازی را در ارتباط با افزایش دادن قیمتها با هدف کسب منافع اضافی به زیان مصرف کننده محدود سازد.

مسئله این است که در محدوده داخل نیز شاهد انعطاف لازم در راهبردهای خودروسازان نیستیم.

علت اصلی را باید در  افزايش نااطميناني‌ها به آينده جستجو کرد.  تغییر ترجیحات مصرف‌كنندگان داخلی از خودروهای با مصرف زیاد سوخت به خودروهای كوچكتر و شدت يافتن نگرانی‌های زیست‌محیطی، محدود شدن تقاضای داخلی ( کاهش درصد جمعیت جوان کشور تا ده سال آینده، افزایش آگاهی شهروندان در استفاده از خدمات عمومی)، احتمال عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی، ارتقاء مزیت رقابتی رقبای جهانی از حیث کیفیت وقیمت از کانال پیشرفت فناوري، منجر به افزایش نااطمینانی نسبت به آینده توسعه صنعت خودرو کشور می شود. این احتمال در صورت ادامه سیاست صنعتی قبلی در حوزه صنعت خودرو افزایش می یابد.

در چنین شرایطی رویکرد آینده توسعه صنعت خودرو چه باید باشد؟

دلایلی وجود دارد که در صنایع خودروسازی، تغییر کانون توجه  از تولید به صادرات می تواند نقش فعالی را در زمینه اعتلا و ماندگاری منافع ایشان ایفا کند. دولت مي‌تواند با متمرکز کردن کانون توجه یا ایجاد همدلی و هماهنگ سازی تصمیم‌ها حول دغدغه مشترک نفوذ در بازار جهانی كمك بزرگي به توسعه صنعت خودرو کند.

از مصادیق این واقعیت، تدوین چشم انداز توسعه توليد و صادرات صنعت خودرو در افق 1404 است که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تنظیم و ابلاغ شد. اهداف در نظر گرفته شده که آینده نظام توسعه صنعت خودرو را مشخص مي‌كند شرکت‌های خودروسازی را برای رسیدن به هدف مشترک ترغیب می کند. در حال حاضر شركت‌هاي خودروساز كشور نه داراي تجربيات بين‌المللي براي صادرات انبوه هستند و نه پشتوانه قوي براي مديريت فروش دارند.

بررسي‌هاي ميداني در قالب مصاحبه با مديران ارشد خودروساز، استفاده از مشاوران خارجي بر استفاده از فناوری سخت افزاري تاكيد مي‌شود و بر پيشرفت دانش و تكنولوژي نرم‌افزاري در ارتباط با فروش فرامرزي معطوف نیست.

از‌اين رو استفاده از مشاوران خارجي جهت بكارگيري تكنولوژي‌هاي نرم افزاري به عنوان عامل اصلي تقویت شبکه صادراتی محصولات صنعت خودرو از اهميت وافري برخوردار است. چنانچه صنعت خودروسازي راضي به رشد بالاي صادراتي همانند ساير كشورهاي منطقه باشد به ناچار استفاده از مشاوان خارجي به عنوان بخش مهمي از ساختار بين‌المللي شدن صنعت خودرو كشور بايد مورد توجه قرار گيرد.

بدليل فقدان تجربيات لازم صنعت خودروسازي كشور در حوزه صادرات،ترديدي نيست كه حركت در اين مسير شركت‌هاي خودروزساز با مشكلات عديده‌اي در توسعه فروش‌هاي بين‌الملي مواجهه خواهند بود كه نقش مشاوران خارجي را نمي‌توان ناديده‌گرفت.

 

 

22339

کد خبر 457402

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۳:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    52 2
    فیلم هندی
  • رضا IR ۰۳:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    49 1
    درصد رشد نرخ سالانه ارزش افزوده صنایع کشور مدیون رشد تولید صنایع خودروسازی کشور شده ؟ به چه قیمتی ؟ یک کمی به اطراف خودتان نگاه کنید ، آیا همین صنعت باعث افزایش نرخ حوادث وتصادفات جاده ای نشده ؟ باعث افزایش نرخ مرگ و میر و پرداخت غرامت توسط شرکتهای بیمه ای نشده ؟ باعث افزایش بی سرپرستی خانوارها نشده ؟ افزایش آلودگی هوای کلان شهرها ، سردرگمی مشتری ها پس از تحویل از نمایندگی ها و عدم پاسخگویی، عدم اطمینان از ایجاد نظام گارانتی و وارانتی خودروسازان و ......
  • بی نام A1 ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    71 1
    وضعیت گمرک حل بشه ماشین های خارجی بیاد تمومه
  • فرهاد IR ۰۴:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    60 1
    مشکل صنعت خودروما این است که اصلا به فکرپیشرفت نیستند چون فضای رقابتی حاکم نیست مردم حق انتخاب ندارند اگه خودروازکشورهای دیگه واردبشه خودروسازداخلی مجبورمیشه تانوآوری کنه ولی حالا باخیال آسوده اونی که دلشون میخوادراتولیدمیکنندوبه قیمت دلخواهشون میفروشند چون دولت عین کوه هم ازنظرمالی وهم سیاسی پشتشون است.پول مفت این صنایع بزرگ مارابدآموزکرده میگن دولت بده ماهم باشگاه بخریم ملک بخریم مردم هم هرچی میخوادبشه
  • احمد A1 ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    57 1
    من در هیاهوی اهن پاره ها و بوق ماشین ها گم شده ام .....لقمه ای نان و گلیم و کمی سایه بید به من بدهید تا در ان بیاسایم .دیگر هیچ نمیخواهم بخدا ..
  • بی نام BE ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    73 1
    با این مقاله ها هیچی درست نمیشه ، مردم فقط نخرید .
  • گروهی. از کارکنان مرکز آمار ایران A1 ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    6 9
    با سلام از سایت خبر آنلاین بخاطر انعکاس وضعیت ملال آور حقوق و مزایای کارکنان مظلوم مرکز آمار ایران تشکر می کنیم که باعث شد معاون محترم امور مجلس ا زسازمان مدیریت أستین بالا بزنند و شخصا به م.ضوع رسیدگی کنند هر چند تا عملیلاتی شدن وعده های داده شده راه درازی در پیش است اما همین اندازه هم جای تشکر و قدردانی از سایت خبر أنلاین دارد .فرصت را مغتنم شمرده تذکری برادرانه و دوستانه خدمت رییس محترم مرکز و مدیران زیر دست ایشان می دهیم. حالا که مدیردن ارشد سازمان مدیریت در اثر اطلاع رسانی سایت خبر آنلاین پی به به مظلومیت و تبعیض فاحش در حق کارکنان مرکز آمار برده اند موضوع را پیگیری کنند تا بلکه به نتیجه ای دلخواه برسیم این به نفع همه مرکز أمار ایران است.
  • محمد A1 ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    78 0
    آقا این حرفارو ولش کنید......فقط نخریـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــد
  • محمد A1 ۰۴:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    71 1
    خودرو سازی که بیش از 5 دهه از عمرش می گذرد و هنوز خودرو ساز نشده همان بهتر که تعطیل شود .
  • حامد A1 ۰۵:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    57 1
    تو شرایط فعلی اگه مردم قدرت انتخاب داشته باشند خودروهای داخلی رو انتخاب نمیکنند اونوقت حرف از صادرات می زنید؟ وقتی خودروهای صفر که از کارخانه تحویل میشوند تو همون ماه اول خداقل 2 تا 3 بار جهت رفع ایراداتش باید به نمایندگی مراجعه کنن به نظرتون چقدر میتونه رضایت مشتری رو تامین کنه و باعث ترغیب افراد دیگه جهت خرید بشه؟
  • soroor IR ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    51 1
    خانه از پای بست ویران است
  • ایرانی A1 ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    50 1
    واقعا اگر این به اصطلاح خودروسازان دلشون برای اشتغال میسوزه, هیوندایی بهترین پیشنهاد به وزارت صنایع داد...اون هم مبنی بر اینکه هیوندای فعالیت مستقل در ایران داشته باشد...یعنی بدون همکاری با این به اصطلاح خودروساز...با این شرایط کارگران ایرانی بر سر کار و درآمد...مردم خودرو بین المللی با قیمت و کیفیت بین المللی تهیه میکنند...دولت هم بیشترین سود را با کاهش مصرف بنزین توسط این خودروهای بروز جهانی بدست میآورد...عملا هم کارگران صنعت خودروسازی و هم مردم و هم دولت سود میبرند...دیگه لطفا سنگ اشتغال به سینه نزید
  • بی نام A1 ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    52 2
    درآمد نفت به عنوان یک ثروت بادآورده این مملکت را بدبخت کرده. همه از مسئول گرفته تا مردم دنبال راهی برای بردن قسمتی از این پول هستند و کسی به دنبال کسب درآمد از بازارهای خارجی نیست. خودروسازها هم فقط بازار داخلی را می‌خواهند و به فکر بازار خارجی نیستند. به عبارت ساده همه فقط جیب هم را نشانه گرفته‌ایم. رقبای ما هم کشورهایی هستند که هم تکنولوژی دارند و هم به دلیل عضویت در یک سیستم منظم مبتنی بر بازار آزاد اجازه نفس کشیدن به ما نمی‌دهند. تنها راه سهیم شدن در این بازار دادن مجوز برای حضور شرکت‌های خارجی در ایران در قالب صنایع مونتاژی است و چون تفکر حاکم حضور شرکت‌های خارجی و جذب شدن در اقتصاد آزاد را خطری امنیتی می‌داند، ما باز هم درجا می‌زنیم تا کم‌کم به سوی ورشکستگی کامل برویم. چاره‌ای بیندیشید
  • امير IR ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    69 1
    مردم هر موضعي غير از كمپين نخريدن بگيرند بازي رو براي هميشه باختن . هوشيار باشيد ....
  • بی نام IR ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    47 1
    ریشه مشکلات بی تدبیری و کم درایتی مدیران است؛ بی کفایتی مدیرانیست که انتقاد پذیر نیستند و توجهی به نظرات مردم ندارند. تا کی مردم باید هزینه ندانم کاری این مدیران را پرداخت کنند؟ پس کی شایسته سالاری باب میشه؟...
  • بی نام IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    15 0
    نمیخریم التماس نکنید
  • حمید IR ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    11 0
    برابر تحقیقاتی که توسط اساتید محترم دانشگاهی در سنوات قبل در پاسخ به سئوال فرضی اگر خود رو نسازیم چه میشود ؟؟ بعمل امده به طور روشن و با دلایل منطقی و علمی اعلام شده که این اتفاق در صورت انتقال فعالیتها به بخشهای دارای ارزش اقزوده بیشتر که حوزه فعالیتهای نفتی را شامل میشوذ به نفع کشور و مصالح عالیه ان است .در این تحقیق کشورهای با درامد سرانه بالا که فاقد واحدهای خود رو سازی می باشند نظیر هلند.بلژیک.امارات متحده و .....نامبرده شده و نتایج انرا بدون احتساب الودگی حتی از جهت مالی به نفع کشور دانسته است .بموجب این تحقیقات فرض پرداخت خقوق و مزایای کل پرسنل شا غل در صنعت خودرو در شرایط تعطیلی کارحانجات از محل ورود خودرو حتی با نصف تعرقه فعلی لحاظ شده است.در ضورت تحقق چنین فرضی ایرانیان از
  • بی نام IR ۱۷:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    10 0
    کارهایی که برای بهبود خودروسازی ایران باید انجام شود: برداشتن گمرکی بالا برای خودروهای وارداتی برای عرضه محصولات با کیفیت و رقابتی کردن بازار استفاده از توانمندیهایش خودروسازان خارجی جهت بهبود کیفیت خودروسازی ایران در فضای رقابتی خدمات بعد از فروش طولانی مشابه نمونه های خارجی که رضایت مصرف کننده را در پی دارد. کارهایی که خودروسازان ما انجام میدهند: لابی کردن برای انحصاری کردن بازار داخلی از طریق افزایش غیر منطقی گمرکی خودرو خارجی افزایش سالیانه قیمتها با توجه به نرخ تورم و افزایش دستمزدها بدون توجه به کاهش کیفیت و نارضایتی مصرف کننده مقاومت در برابر خواسته مصرف کننده برای افزایش کیفیت و در عوض تلاش برای محکوم کردن هرگونه اعلام نارضایتی از خودرو داخلی به امید تغییر رویه مرسوم قبل
  • بی نام A1 ۲۰:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    12 0
    با حرف زدن و مقاله نوشتن چیزی حل نمیشه. نمیخریم تا هروقت تحول اساسی بوجود بیاد کیفیت بالا با قیمت مناسب جهانی چیزی که هر ایرانی لیاقتش رو داره. خودرو صفر داخلی ممنوع
  • حسین A1 ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۴
    10 0
    خودروهای مونتاژی در ایران بسیار قدیمی و با قطعات قلابی چینی هستند وخودروهای وارداتی چینی از بنجل ترین خودروهای جهان اگر ایران روزی مثل بقیه دنیا شود کسی به این لگن های خنده دار نگاه هم نمی کند
  • بی نام A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    15 0
    یک نفر کشته جاده ای بازاء یک نفر اشتغال در فرغون سازی داخلی
  • حسین A1 ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۵
    3 0
    خودروهای فعلی با این قدمت وکیفیت خنده دار ومایه شرمساری هستند دوران مونتاژ ۴۰ ساله یک خودرو گذشته
  • پری ماه IR ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۶
    2 7
    من با خریدن ونخریدن خودرو کاری ندارم متاسفانه همسر من کاگر ایران خودرو است ومیدونم تو شرایط سخت زندگی هستم ....
  • مسعود رضایی A1 ۰۴:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۷
    0 0
    صنعت خودو سازی ایران در کنار همه مشکلاتی که با آن سر و کله میزند مانند بسیاری از سازمانها ی دولتی و نیمه دولتی اسیر مافیای جاه طلبی و قربانی فامیل بازی مدیران فعلی خود میباشد. انحصار طلبی مدیران و به بازی نگرفتن افراد فعال و مستعد یا موجب عزلت آنها شده است و یا اندیشه مهاجرت به کشورهای دیگر را در طول ۱۵ سال اخیر گسترش داده است. حتی برای دست‌یابی به کوچکترین مناسب مدیریتی و سرپرستی شرط اول تایید مدیرانی است که خود با حداقل شرایط لازم به قدرت رسیده اند. چگونه میتوان آینده این صنعت را روشن تصور کرد در حالی که در مراکز تحقیقاتی این صنعت بجای شایسته سالاری ، فامیل سالاری شرط ارتقاء و پیشرفت است ؟ این زنجیره تقسیم قدرت سد مستحکمی است که راه هرگونه پیشرفت رادر این صنعت بسته است . و آنقدر علنی و آش

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین