سایت صدای اقتصاد نوشت:

سرتاسر جاده‌ای که به قم می‌رسد، شوره‌زار است. هویت مذهبی و سفیدی زمین‌های اطراف، از ویژگی‌های اصلی این شهر به شمار می‌روند. که البته مورد دوم، برای مردم خیر و برکت چندانی نداشته است. مردم این شهر هنوز آب شیرین ندارند و بی‌اعتراض و هیاهو، به خرید آب با کارت‌های شارژی عادت کرده‌اند.

26 سال دارد و با عمامه‌ای مشکی، طلبه‌ است. او به «صدای اقتصاد» می‌گوید:«دستگاه‌هایی که با کارت شارژی می‌توان از آن‌ها آب خرید، از قدیم بوده‌اند. سال 66، 67 آقای خلخالی که در آن زمان قاضی بود، دستور داد از روستای علی‌آباد چاه بکشند به شهر ما. در آن زمان فقط دو سه تا دستگاه موجود بود.»

باجه‌های کارت آب، شبیه باجه‌های تلفن کارتی‌اند، ‌مصرف‌کننده کارت را داخل جایگاه قرار می‌دهد، ‌از میان دو گزینه ١٠ لیتری و ٢٠ لیتری، ‌یکی را انتخاب می‌کند و دکمه‌اش را می‌فشارد. گزارش میدانی صدای اقتصاد از سطح شهر قم نشان می‌دهد، مردم این شهر با 6 هزار تومان، کارت‌های آب هزار لیتری می‌خرند و با دبه، از این دستگاه‌ها آب پر می‌کنند. سید حسین، طلبه جوان این شهر می‌گوید:«الان تقریباً در هر خیابانی 7،8 تا دستگاه هست. این دستگاه‌‌ها دو گزینه دارند و می‌توان 10 یا 20 لیتر از آن‌ها آب گرفت. راهی جز دبه آوردن وجود ندارد. یک بار حتی دیدم کسی مخزن آب سرد کن آورد و با این دستگاه‌ها پر کرد.»

زمین‌های آهکی و نمکی اطراف استان قم، ‌جز شوری و تلخی آب، هبه دیگری ندارند. آب از هرجا که به این استان برسد، ‌هرچقدر که شیرین و تمیز و آماده نوشیدن باشد، ‌شور می‌شود و بعضا تلخ. منابع آبی که برای استان درنظر گرفته شده، در طول سالیان بعد از انقلاب، ‌متفاوت بوده، ‌از سد ١٥ خرداد تا سد کوچری تا انتقال آب از منابع آبی لرستان و استان مرکزی و دشت علی‌آباد، ‌اقدامات نجات‌بخشی بوده که قرار بود آب قم را از شوری دربیاورد، ‌اما این اقدامات، ‌نتیجه‌ای در پی نداشت تا جایی که مردم قم مجهز به کارت آب شدند. البته قمی‌ها چند سالی است راه دیگری نیز برای شیرین کردن آب پیش گرفته‌اند. دستگاه‌های تصفیه آب، در بیشتر خانه‌های قم پیدا می‌شوند. طلبه جوان قمی به صدای اقتصاد می‌گوید:«ما خودمان از این دستگاه‌ها استفاده می‌کنیم. دستگاه تصفیه آب زیر سیفون ظرف‌شویی یا روی دیوار نصب می‌شود، اما این یکی دیگر خیلی آب را شیرین می‌کند. تقریبا آب شور را به آب مقطر تبدیل می‌کند. دکترها می‌گویند باید کمی املاح هم در آب وجود داشته باشد. از هر راهی برویم، یک مشکلی وجود دارد.»

دستگاه‌های تصفیه موجود در قم، ‌قیمتی بین ٣٠٠ تا ٦٠٠ هزار تومان دارند، با هزینه ماهانه تعویض فیلتر که به طور متوسط حدود شش تا هفت هزار تومان می‌شود.

عبدالحمید توکلی بینا، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب قم، چند روز پیش با روزنامه «اعتماد» از فقر منابع آبی قم صحبت کرده بود. او گفته بود ‌آب‌خوان‌ها هرچه آب داشته‌اند استفاده شده و دیگر آبی باقی نمانده که نصیب قمی‌ها شود.  همه منابع آبی که به قم رسیدند، اول آب شیرین داشتند، اما انگار هر آبی که به قم قرار است برسد، ‌باید شور شود.  توکلی بینا، می‌گوید:«دیگر آبی نیست که از جایی تامین کنیم. منابع تامین فقیر شده.» منابع تأمین آن‌قدر فقیر شده که حرکت آب که سابقا از سمت حوضه‌ها به دریاچه نمک بود، حالا معکوس شده و از دریاچه نمک، آب به سمت سفره آب شیرین می‌رود. سفره‌های آب زیرزمینی مثل اسفنج می‌مانند، وقتی از آب خالی شوند، سطوح بالایی خاک به آن فشار می‌آورند و فشرده می‌شود. وقتی آب به سفره‌ها برمی‌گردد، ‌دیگر سفره به حالت سابق خود برنمی‌گردد و حجم آبی که می‌تواند در خود نگه دارد به یک چندم کاهش می‌یابد. نتیجه این می‌شود که آب به جای رفتن به زیرزمین، ‌روی زمین جاری می‌شود، روان‌آب‌ها سیلاب درست می‌کنند و در نهایت تبخیر می‌شوند و اثری ازشان باقی نمی‌ماند.

گزارش‌های میدانی از سطح شهر قم نشان می‌دهد مردم این شهر وضعیت این‌چنینی را پذیرفته‌اند، آن‌ها باور دارند که وضعیت طبیعی و موقعیت جغرافیایی شهرشان نمی‌گذارد آب لوله‌کشی شیرین در خانه‌هایشان جریان یابد. سیدحسین، طلبه 26 ساله قمی می‌گوید:«به دلیل نمک‌زار بودن زمین‌های اطراف تصفیه آب قم هزینه خیلی زیادی می‌برد. همان سیستم تصفیه آب خیلی بزرگی که در تهران هست برای بالای 10 میلیون جمعیت پایتخت اگر به قم بیاید، باز هم کفاف نمی‌دهد. نمی‌دانم راه حل دیگری دارد یا نه. اما قرار بود از سد دز آب بیاورند، دو سه سال پیش تبلیغ‌های خیلی زیادی هم روی این قضیه انجام دادند. اما در نهایت اتفاق خاصی نیفتاد، آب دز که قرار بود برای شهر قم باشد به همه شهرهای بعدی و قبلی قم عمومیت پیدا کرد.»

3939

 

 

کد خبر 459413

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    1 4
    اینهم تقصیردولت یازدهم است حتما
  • بی نام IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    1 2
    ببخشید با تاسیس سد 15 خرداد که کلی آب روستاهای اطراف و حتی بخش هایی از زمین های کشاورزی محلات رو از بین بردند حالا می گویند آب نداریم؟ بایستی یک مدیریت واحد برای کلیه آبهای سرزمین ایران بدون هیچ حب و بغضی تصمیم گیری کرده و روی تصمیماتش نیز که انشاء اله کارشناسی است بایستد. این نمیشه که با فشار چند نماینده و غیره آب بخشی یا منطقه ای را از بین ببرند به خاطر عده ای دیگر. نمونه آن زاینده رود اصفهان که با همین سیاسی بازیها از بین رفت و الان مردم مناطق مختلف گاوخونی و غیره همه در معرض آسیب خاکهای پر از فلزات سنگین گاوخونی هستند...
  • بی نام A1 ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    1 0
    قمی ها بیشتر از 15 سال دارن اینجوری اب می خرن حا لا چی شده الان سوژه شده؟؟؟؟؟؟
  • بی نام EU ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    3 2
    به نظرم همه ایران باید اینجوری بشه تا این مردم قدر آب رو بیشتر بدونن
  • بی نام A1 ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    1 0
    در کل بولوارهای قم چمن کاشته اند که دارد با آب شیرین سد گلپایگان شبانه روز آبیاری میشود. قاعدتا این آب باید برای شرب استفاده شود. قرار نیست آب با آن همه هزینه از صدها کیلومتر انسو تر منتقل شود، با آن چمن را آبیاری کنند. خواهشا رسیدگی کنند متصدیان امور
  • حاج ناصر A1 ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    0 0
    من ساکن ساوه هستم تو شهر ما هم حدود 6 7 سالی میشه که این سیستم را راه اندازی کردن و الان دیگه برای ساوه ای ها عادی شده.
  • بی نام IR ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    7 0
    چرا باید همه مردم جور آب قم را بکشند ؟ خوب جمعیت را کنترل کنید یا با برنامه چند ساله به شهر های مجاور منتقل کنید. نمیشود به هر قیمتی برای آقایان آخوند آب برد که...
  • بی نام US ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    4 0
    یعنی چه بدون هیاهو در حال خرید آب هستند.انتظار هیاهو هم دارید.به چه دلیل استان قم در دل شوره زار به یک استان صنعتی بدل شده ؟؟؟؟ایا از طرح های انتقال آب به این استان خبر دارید ؟؟؟؟از نظر اقتصادی استان قم چه میزان جمعیت رو میتونه اسکان بده ؟؟؟؟
  • میم IR ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    0 0
    کارت شارژ آب را ندیدم
  • بی نام IR ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    1 0
    ما با این دبه ها و آب شیرین خریدن بزرگ شدیم. برای شما عجیبه برای ما خاطره ست
  • سیاوش A1 ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    1 1
    کم کم باید منتظر کارت نفس کشیدن هم باشیم
  • بی نام IR ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    0 0
    شهرستان ساوه هم بدلیل شور بودن آب از این دستگاه ها داره
  • محمد جواد IR ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    2 0
    اب شیرین دو ساله در قم هست خوابین این خبر مربوط به چه سالی هست؟
    • زهرا A1 ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۰
      0 0
      این خبر مربوط به همین امساله و نوشتن که به صورت میدانی به دست اومده. آب شیرین فقط برای برخی اماکن مذهبی و دولتی و حوزه های قم هست نه همه مردم
  • بی نام IR ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۰
    3 0
    ابي كه از اليگودرز لرستان به شهر قم منتقل شده است سبب از بين رفتن تمامي چشمه ها وكم ابي وخشكسالي در منطقه شده است.
  • ملاثانی A1 ۰۴:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۱
    0 0
    سلام .به لطف ومیمنت دولت کریمه احمدی نژاداین طرح مدت 5سال است درشهرملاثانی اجراشده والحمدولله تمام دستگاه های آن خراب شده خداتومان برای این طرح ازپول بیت المال هزینه شدولی متأسفانه هیچ فایده ای نداشت .همون آب رودخانه کارون خودمون بهمون میدادندبهتربود

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین