حفاظت از سلامت لوله های آب در فصل یخ بندان

به گزارش روزنامه همشهری زنجان چند روزی میشود که فصل زمستان در استان زنجان پا پیش گذاشته و پیش پیش اعلام حضور کرده است. پاییز هم در این میان تا میتواند خزان و سردی خود را به رخ میکشد. به معنای دیگر پاییز و زمستان هر دو در یک فصل ظهور و بروز یافته‌اند و صحنه‌هایی زیبا را خلق کرده‌اند اما این جز زیبایی‌ها مشکلاتی را نیز برای مردم استان به همراه داشته است.

تصور كنيد در يك روز سرد و برفي به سراغ شیر آب می‌رویم، آن را باز می‌کنیم. اما خبري از آب نیست. نه اینکه آب قطع باشد بلکه آب در لوله‌ها یخ زده است. تقریبا بيشتر ما با این صحنه روبرو شده‌ایم. اما در این موقع چه اقداماتی انجام می‌دهیم؟
افرادی آب جوش و تعدادی دیگر آتش مستقیم را برای علاج یخ‌زدگی لوله‌ها تجویز می‌کنند یا اگر خاطرات باشد تعدادی نیز برای رفع یخ‌زدگی لوله‌های آب به دستگاه جوش متوسل می‌شوند. اما مسئولان و کارشناسان امر نظر کاملا" متفاوتی دارند.
مصطفی اکرمی سرپرست دفتر بهره‌برداری آب در شرکت آب و فاضلاب شهری استان زنجان با بیان اینکه استان زنجان جزو استان‌های سرد‌سیر در کشور به شمار می‌رود، می‌گوید: استان زنجان به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی در 6 ماهه دوم سال روزهای سردی را سپری می‌کند. این امر موجب یخ‌زدگی لوله‌هایی می‌شوند که در معرض دید هستند.
وی با اشاره به اینکه آب در دمای زیر صفر درجه سانتیگراد یخ می‌زند، می‌افزاید: یخ‌زدگی لوله ‌ا در خانه‌های جنوبی کمتر از خانه‌های شمالی در شهر است زیرا بیشتر لوله‌ها و انشعابات خانگی در ورودی خانه‌ها قرار دارد و با توجه به اینکه ورودی خانه‌های جنوبی هوایی گرم دارند بنابراین لوله کمتر دچار یخ‌زدگی می‌شوند.
سرپرست دفتر بهره‌برداری آب در شرکت آب و فاضلاب شهری استان زنجان ادامه می‌دهد: در موارد بسیاری آب حاصل از بارندگی در حوضچه‌های که کنتور آب در آنها تعبیه شده است جمع شده و در مجاورد هوای سرد یخ‌زده و آب‌رسانی به کل خانه قطع می‌شود. شهروندان می‌توانند خاک اره را داخل پارچه کهنه‌ای کرده و آن را در این حوضچه‌ها قرار دهند تا دیگر شاهد یخ‌زدگی در کنتور‌های آب نباشند.
اکرمی همچنین پیشگیری از یخ‌زدگی با عایق کاری لوله‌ها را بهترین روش مقابله با یخ‌زدگی لوله‌ها می‌داند و اضافه می‌کند: لوله‌هایي که در معرض دید بوده و ارتباط مستقیمی با باد و باران دارند حتما باید عایق کاری شوند.
وی با بیان اینکه عمق یخ‌زدگی در استان زنجان 8 سانتیمتر است، می‌گوید: شبکه آبرسانی در سطح شهر زنجان اغلب در عمق بیش از 1 مترو 20 سانتی‌متری معابر دفن شده‌اند بنابراین نگرانی در رابطه با یخ زدگی این لوله‌ها وجود ندارد اما احتمال یخ‌زدگی لوله‌هایی که به خانه‌ها ختم می‌شوند وجود دارد. به شهروندان خصوصا افرادی که در حال ساخت ساختمان خود هستند توصیه می‌کنیم که این لوله‌ها که معمولا طول بسیار کمی هم دارند را عایق کاری کنند تا در آینده با مشکلی روبرو نشوند.
تنها 4 اکیپ اتفاقات
اکرمی با بیان اینکه بیش از 200 هزار مشترک آب در استان زنجان وجود دارد، عنوان می‌کند: شهروندان توجه داشته باشند که طبق قراردادی که شرکت آب و فاضلاب شهری با مشترکان خود داشته است حفظ و نگهداری از انشعابات و لوله آب در منازل مشترکان بر عهده خودشان بوده و شرکت هیچ مسئولیتی در رابطه با ترکیدگی یا یخ‌زدگی لوله‌ها نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه تنها 4 اکیپ اتفاقات در شرکت آب و فاضلاب شهری استان وجود دارد، اضافه می‌کند: در صورتی که انشعابات آب در شهر دچار یخ‌زدگی شوند شرکت آب و فاضلاب شهری استان زنجان قادر به رفع این یخزدگی نخواهد بود زیرا این اتفاق در صورت رخ دادن در سطح گسترده‌ای خواهد بود و 4 اکیپ موجود در شرکت قادر به رفع حجم وسیعی از این یخزدگی نخواهد بود بنابراین بهتر از شهروندان خود با اقدامات پیشگیران شرکت را در امر آبرسانی به منازل یاری کنند.
سرپرست دفتر بهره‌برداری آب در شرکت آب و فاضلاب شهری استان زنجان می‌گوید: درصورت خرابی کنتور هزینه تعویض آن بر عهده مالکان منازل است. هزینه هر کنتور 80 هزار تومان است. ‌كارهایی مانند نصب و حمل برعهده شرکت آبفا است. شهروندان با اقدامات ساده می‌توانند از خرابی کنتور خودداری کنند تا هم خود و هم شرکت متحمل هزینه نشود.
اکرمی ادامه می‌دهد: شهروندان به هیچ عنوان از آب داغ، ترانس جوش و پیک و آتش برای باز کردن لوله‌ها استفاده نکنند زیرا بازکردن لوله‌ها به روش‌های یاد شده موجب خرابی لوله‌ها خصوصا کنتورهای آب می‌شود. در عوض شهروندان با صبر بیشتر می‌توانند هوای اطراف لوله را به روش‌های مختلف گرم کنند.
یخ‌زدگی لوله‌های آب در روستاها
روستاهای استان با توجه به اینکه بیشتر از مکان‌های دیگر در معرض باد و باران و برف قرار دارند به مراتب بیشتر از مکان‌های دیگر با مشکل یخ‌زدگی لوله‌ها و انشعابات نیز روبرو هستند. در حال حاضر در استان زنجان بیش از 97 هزار و 300 مشترک آبی در روستاها وجود دارند این تعداد اشتراک موجب ایجاد 3 کیلومتر و 37 متر مسیر انتقال آب شده است.
محمد حسین مهرانفر مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان زنجان در این باره می‌گوید: برودت و سرمای هوا احتمال یخ‌زدگی انشعابات آب و تأسیسات را در بر دارد که این امر علاوه بر خسارات زیاد معضلات گوناگونی را برای روستائیان به وجود می‌آورد.
وی اعلام می‌کند: عایق کردن دور کنتور به وسیله پشم شیشه، گونی و یا قرار دادن کیسه‌ای پر از خاک اره و کاه در محفظه کنتور و عایق‌بندی لوله‌های آب در فضای باز ساختمان از جمله راهکارهاست.
وی با اشاره به توصیه‌های در خصوص رفع یخ‌زدگی لوله‌ها می‌افزاید: هنگام بروز یخبندان باید از ریختن آب داغ یا آب گرم بر روی کنتور، روشن کردن آتش در حوضچه کنتور برای باز شدن یخ‌زدگی جدا خودداری كنند.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان زنجان از روستائیان درخواست کرد هنگام بروز هر گونه حادثه در خصوص انشعابات آب مراتب را به مرکز ارتباطات مردمي (1523) این شرکت اعلام كنند.
مهرانفر همچنین اضافه می‌کند: در هر شهرستان یک اکیپ برای حل مشکلات آبی مشترکان آماده خدمت‌رسانی هستند اما این تعداد اکیپ کمتر از نیاز استان است.

کد خبر 489586

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار