چین این بار هم به کمک سودان در شورای امنیت سازمان ملل آمد. سه روز از صدور حکم جلب عمر البشیر توسط دیوان لاهه میگذرد و این در حالیست که روز گذشته شورای امنیت سازمان ملل به منظور محکوم کردن اقدام عمر البشیر در اخراج نمایندگان آژانسهای امدادرسانی تشکیل جلسه داد. جلسهای که در نهایت با شکست اعضا در صدور بیانیهای محکومیت آمیز همراه شد.
رئیسجمهوری سودان پس از اعلام حکم دادگاه لاهه فعالیت سیزده آژانس امدادرسانی را متوقف کرد. نماینده سودان در شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که نمایندگان این آژانسها به نام امدادگر اقداماتی را در راستای بیثبات کردن سودان انجام دادهاند و اخراج آنها ربطی به تصمیم دادگاه لاهه ندارد. سوزان رایس نماینده ایالات متحده در شورای امنیت اما موضعی بسیار تند و تیز اتخاذ کرده و اقدام خارطوم در اخراج نمایندگان آژانسهای کمکرسانی را بیرحمانه و از روی عجله خواند.
روسیه، چین، فرانسه، آمریکا و انگلیس برای بررسی صدور یک بیانیه به منظور درخواست از سودان برای تغییر تصمیم اخراج امدادگران تشکیل جلسه داده اما در نهایت رای مخالف چین که متحد تجاری سودان است اعضا را در هدفشان ناکام گذاشت.
همزمان با این اقدام شورای امنیت سازمان ملل هیاتی از اتحادیههای افریقا و عرب اعلام کردند که به زودی به نیویورک سفر میکنند تا درخواست تعلیق حکم جلب عمر البشیر را به اعضا این شورا تسلیم کنند.
حکم جلب عمر البشیر شورای امنیت را دچار نوعی دودستگی کردهاست چرا که چین، روسیه و کشورهای آفریقایی موافق تعلیق پرونده عمر البشیر بوده و عملی شدن حکم را اقدامی در راستای تضعیف تلاشها برای برقراری صلح در منطقه میدانند . از سوی دیگر آمریکا، انگلیس و فرانسه معتقدند که هیچ دلیلی برای توقف روند محاکمه وجود ندارد.
نظر شما