مهر نوشت: مردم در واکنش به احتمال تعیین حداقل مزد زیر یک میلیون تومان در سال ۹۵ می‌گویند مخارج‌ با درآمدهایشان همخوانی ندارد و امروز دیگر نمی‌توان با درآمد زیر ۳میلیون تومان در ماه زندگی را اداره کرد.

امروز و در فاصله کمتر از ۲۰ روز مانده به پایان سال، شورای عالی کار یک جلسه مهم با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار می‌کند. قرار است این شورا، در نشست امروز سه شنبه خود درباره میزان افزایش های جدید حقوق و دستمزد سال آینده بیش از ۱۳ میلیون مشمول قانون کار که در واقع بیشتر از ۵۰ درصد کل شاغلان کشور را تشکیل می دهند، برنامه ریزی کند.

تا به امروز، کمیته تخصصی مزد ۹۵ شورای عالی کار نشست‌ها و جلساتی را با حضور نمایندگان کارگران، کارفرمایان و دولت داشته و برخی اخبار از نتایج این جلسات حاکی از اختلاف نظر شدید نمایندگان کارگری و کارفرمایی بر سر وضعیت خرج و مخارج خانوار است.

در حالی نمایندگان کارگران با ارائه جداول و آمارهایی از افزایش هزینه های معیشت یک خانوار حدود ۴ نفره به ۳ میلیون تومان در ماه سخن می گویند که نمایندگان کارفرمایی چنین اعتقادی ندارند و ارقام بسیار پایین تری را مطرح می کنند.

از سوی دیگر، نمایندگان کارگری می گویند دولت که خود کارفرمای بزرگ است، گرایش‌های پیدا و پنهانی به نظرات کارفرمایان خصوصی داشته و آنگونه که از جلسات تا به امروز می توان گفت، اینکه برای سال ۹۵ هم قرار نیست ماده ۴۱ قانون کار ( افزایش حقوق بر اساس نرخ تورم) مبنای تعیین افزایش های جدید حقوق و دستمزد نیروی کار باشد و دولت و کارفرمایان دوباره به دنبال مطرح کردن شرایط اقتصادی کارفرمایان، رکود، مشکلات نقدینگی بنگاه‌ها و ... برای تعیین دستمزد مصلحتی در سال آینده هستند.

وعده وزیر کار درباره حقوق‌ها

پیش از این، علی ربیعی وعده کرده بود میزان افزایش حقوق سال آینده مشمولان قانون کار «بالاتر از نرخ تورم» (پایان بهمن ماه ۱۱.۸ درصد) خواهد بود، با این حال اشاره ای به عدد و رقم و درصد رشد دستمزدها در سال آینده نکرد. کارشناسان می گویند اگر افزایش دستمزد کارگران ۱۲ درصد هم باشد به میزان دو دهم درصد بالاتر از نرخ فعلی تورم است و هم اگر این افزایش ۳۰ درصد باشد باز هم می توان آن را «بالاتر از نرخ تورم» خواند.

شورای عالی کار در سال گذشته حداقل دستمزد کارگران که برای امسال اجرا شده را ۱۷ درصد افزایش داده بود اما کارشناسان می گویند با افت نرخ تورم به کمتر از ۱۲ درصد، احتمالا دولت به دنبال برقراری تناسب منطقی بین افزایش حقوق سال ۹۵ کارگران و کارفرمایان خواهد بود هرچند که لفظا گفته شود، حقوق کارگران توسط نمایندگان آنها و کارفرمایان تعیین می شود و دولت نقشی در آن ندارد اما در واقع این دولت است که همه چیز را در این زمینه تعیین می کند و به آسانی می تواند نظر خود را به شورای عالی کار بقبولاند.

خبرنگار مهر برای بررسی موضوع دستمزد و نظر مردم در این زمینه با برخی از شهروندان گفتگو کرده است. شهروندی درباره میزان حقوق و دستمزد دریافتی خود و هزینه های واقعی خانوار گفت: دولت وظیفه دارد به هر نحوی که می تواند به معیشت خانواده ها کمک کند و با ارقام فعلی پرداختی به مردم، امکان اداره زندگی به ویژه در کلانشهرهایی مانند تهران وجود ندارد.

وی معتقد است که چگونه باید بین حقوق یک تا یک و نیم میلیون تومانی در ماه و هزینه های ۳ تا ۴ میلیونی ارتباط برقرار کرد؟ این شهروند تهرانی تاکید کرد: گاهی برای تنظیم خرج و مخارج خانواده اش مجبور می شود، برخی از نیازهای زندگی خود را حذف و یا آن را به آینده موکول کند و از این بابت دائما نگران و دچار استرس است.

مردم چه می‌گویند؟

همچنین شهروند دیگری با اشاره به اینکه مسئولان دولتی از هزینه های واقعی مردم بی خبر هستند، گفت: نشانه آن هم این است که برای کارگر ۷۱۲ هزارتومان حقوق تعیین می کنند در حالی که تنها برای اجاره یک خانه کوچک در مناطق متوسط و جنوب شهر تهران باید ماهیانه دست کم یک میلیون تومان هزینه کرد.

وی می گوید: اگر قرار باشد ما به حقوق هر ماه خود چیزی هم اضافه کنیم و فقط اجاره خانه خود را بپردازیم، آنوقت چه پولی برای مخارج خانوار و خوراک داشته باشیم؟ این شهروند ادامه داد: آیا مسئولان خودشان هم می توانند با ارقام فعلی حقوق و دستمزد که عموم مردم دریافت می کنند، زندگی خود را اداره کنند که ما بتوانیم؟

یک شهروند دیگر که می گوید هنوز مجرد است و مخارج بالای زندگی متاهلی را تجربه نکرده است، درباره وضعیت حقوق و دستمزد فعلی پرداختی در کشور گفت: شاید من بتوانم با ماهی یک میلیون تومان درآمد خود را اداره کنم، ولی تحمل هزینه های زندگی برای افرادی که یکی دو فرزند هم دارند با این ارقام بسیار دشوار و برای من غیر قابل باور است.

به گفته وی، این روزها نمی توان کاری را پیدا کرد که با درآمد آن واقعا هزینه های زندگی تامین شود. البته وی معتقد است ممکن است برخی افراد درآمدهای چند ده میلیون تومانی و حتی چند صد میلیونی در ماه هم داشته باشند و بگویند که زندگی شان لنگ می زند اما آنها گروه‌های خاصی هستند که نیازهای دیگری را دنبال می کنند ولی اکثریت جامعه درباره مخارج و درآمدها به این فکر می کنند که چگونه نیازهای واجب و ضروری خود را باید با حقوق های بسیار پایین تامین کنند.

شهروند دیگری عقیده دارد با وضعیت درآمدهای فعلی که به مخارج نمی رسد، حال ممکن است از ابتدای سال آینده اندکی به حقوق‌ها افزوده شود، ولی به همان میزان و بلکه بیشتر نیز به هزینه ها افزوده می شود؛ از این رو هیچگاه نمی توان موفق شد که بین خرج و درآمد ارتباط مناسبی برقرار کرد و مخارج همیشه از درآمدها عقب است.

وی افزود: البته برخی خانوار برای جبران کسری درآمدی خود مجبور به اشتغال چند نفری در یک خانواده شده اند و ممکن است زن و شوهر و فرزند در بیرون از خانه کار کنند تا بتوانند مخارج خود را تامین نمایند ولی این شرایط برای همه وجود ندارد و در بسیاری از خانواده ها تنها پدر می تواند کار کند. اصلا بسیاری اگر بخواهند برای رهایی از کسری درآمدی خانواده کار کنند، کاری برایشان نیست که بخواهند انجام بدهند.

در عین حال، قریب به اتفاق شهروندانی که با آنها درباره حقوق و دستمزد گفتگو شد، معتقدند امروز در کلانشهرها و بسیاری از مناطق ایران شاید دیگر نتوان با درآمد کمتر از ۳ میلیون تومان در ماه یک زندگی چند نفری را اداره کرد. حال حداقل دستمزد ۷۱۲ هزار تومانی و حتی زیر یک میلیون تومان در ماه برای سال آینده که دیگر نیازی به توضیح ندارد.
22539

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 515216

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    88 0
    اخر یک میلیون پول است که هی وزیر کار مطرع میکند
  • کارگر IR ۰۶:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    76 2
    10 سال سابقه دارم با دریافنی 960.000 تومان دارم زندگی میکنم. خواهشا تصمیمه عاقلانه ای بگیرید...
  • محمد IR ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    57 0
    حقوق كمتر از سه ميليون در ماه ظلم هست چه در تهران چه در شهرستانها ، من كه قزوين زندگي ميكنم و دائم به تهران رفت و آمد درام بابت كار هام تفاوت چنداني در مخارج زندگي بين قزوين و تهران احساس نميكنم جالب كه هزينه خريد پوشاك و خوراك در قزوين گرون تر از تهران هست و ما به ناچار براي خريد پوشاك ارزانتر و با كيفيت تر از تهران خريد ميكنيم
  • سیاوش IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    9 34
    واقعا بعضیها رویایی سیر میکنند واز محاسبات واقعی طفره میرن همه ما میدونیم هر چقدر حقوق ودستمزد افزایش پیدا کنه به همون میزان درصد هزینه ها هم بالا میره پس افزایش پیاپی یا درصد بالا راه چاره نیست خاطرتون باشه سال 84 که احمدی نژاد تازه اومده بود در یک اقدام احمدی نژادی 50 دستمزد رو افزایش داد نتیجه اش بیکاری کلی ادم و ورشکستگی بنگاههای اقتصادی وبدهکاری دولت شد که اینها هم نهایتا به افزایش تورم و بیکاری ومشکلات بیشر کارگران منجر شد .افزایش دستمزد راه حل درستی نیست چون با بالا رفتن هزینه ها که متناسب با درصد افزایش هست قدرت خرید بیشتر هم کاهش میابد مثلا اگر دستمزد ها 30 افزایش پیدا کنه وبه حدود 1 میلیون برسه هزینه 3 میلیونی هم 30 افزایش پیدا میکنه وبه حدود 4 میلیون میرسه
    • بی نام IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
      38 1
      دوست گرامي تعيين مزد كارگر به ميزان بسيار ناچيز كه ساليان سال هست كه شاهد آن هستيم به بهانه مهار نرخ تورم كلاه گشادي هست كه سر قشر مظلوم كارگر همه ساله گذاشته ميشود اگه اين نظريه جوابگو بود كه ماشاهد اين گراني ها نبوديم راه كار هاي جلوگيري از افزايش تورم موارد ديگري هم هست نه اينكه فقط از جيب كارگر مايه گذاشتن
    • دلواپس IR ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
      39 3
      داداش احمدی نژاد کی 50درصد افزایش حقوق داد؟ 25 درصد بود. خواهشا اطلاعات غلط ندید...
    • مهیار IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
      13 0
      میشه بفرمائید که حقوق کارمندها هم همین قدر افزایش پیدا کرد یا اینکه مثلا" دستگاهی که همش دم از نداشتن میزنه و دولت و تحت فشار میزاره یکی دو سال قبل یکدفعه بالای 50 درصد افزایش دریافتی برای پرسنلش ایجاد کرد یا سیستم پزشکی چی.اینا تورم ایجاد نکرد؟
    • بی نام IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۷
      2 0
      یعنی مردم از سرفقرنتونندجنس بخرند تاقیمتهاپایین بمونه؟پس بااین حساب حقوقهااگرکم بشه قیمتهابایدپایین بیادپایین نگهداشتن قیمتها باپایین نگهداشتن توانایی خریدنتیجه اش رکودمیشه طی همین سال جاری نرخ خدمات دولتی بارهاافزایش داشته .چه کسی باتزریق فقربه کارگران برای عدم افزایش قیمتهاحتی درحدحرف افتخارمیکنه ؟
  • بی نام A1 ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    48 0
    کاشکي اين اقايون فقط يک ماه با اين حقوق زندگي ميکردند تا بدونن ما به چه بدبختي داريم ميگذرونيم
  • بی نام GB ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    24 0
    خدایا کمک
  • بی نام GB ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    28 0
    هیچ کس توی این مملکت به فکر کارگر بیچاره نیست
  • اتحاد كارگري IR ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    16 0
    تا وقتي كه كارگران داراي تشكل منسجم نباشند نمي توانند به حق خود برسند . حق گرفتني است . كانند كشورهاي توسعه يافته و پيشرفته كه داراي انسجدام و اتحاديه هاي مختلف در كليه رشته هاي كاري هستند و دولت را موظف به اقدامات قانوني و علمي مي كنند . از ماست كه برماست
  • بی نام IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    22 0
    امسال با توجه به گرانی افسار گسسخته در اجاره مسکن و خوراک و معیشت باید حداقل 20 درصد به پایه حقوق 95 کارگران اضافه گردد . آقای محجوب لطفا به داد ما کارگران برسید . شما از ما رای می خواستید که ما به شما رای دادیم که در مجلس از حق وحقوق ما کارگران دفاع کنید .
  • بی نام DE ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    13 4
    خودکرده راتدبیرنیست
  • بی نام IR ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۱
    18 1
    یعنی واقعا" تورم 11 درصده یا من ارزونی رو حس نمیکنم؟ مردیم از تخیلات پوچ
  • یوسفی EU ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۷
    1 0
    اقای وزیرکار ومسولین محترم دولتی در مقابل کارفرمایان نمیتوانند حق کارگران مستضعف را بگیرند نمونه در یک گارگاه تولید شن وماسه با حدود یک میلیاردتومان فروش در ماه کارفرما حدود ششصد میلیون تومان سود خالص بجیب میزند ولی برای پرداخت حقوق کارگر پافشاری میکند در صورتیکه تمام هزینه های خود را از کتمان انواع حقوق دولتی وفرار مالیاتی تامین می نماید وهنوز سال بپایان نرسیده در تکاپو ست تا نرخ مصالح را با لابی گری با دستگاههای دولتی زیربط 15تا20در صد افزایش دهد این روال تا قیامت نیز بنفع توانگران ادامه دارد پس کارگران چندان امید باین مصاحبه ها ومذاکرات خیالی نداشته باشند وزندگی روزمره خود را بر اساس صرفه جویی ادامه دهند بقول معروف تا بود چنین بوده وتا هست چنین است .