فهیمه حسنمیری: حالا همینطور كه دست به كار شدهاید و خانهتكانی میكنید، همینطور كه آنچه دیگر لازمتان نمیشود را دستهبندی میكنید و به كناری میگذارید و همینطور كه خودتان را برای بخششهایی در شب عید آماده میكنید، سری هم به كتابخانهتان بزنید. این، دعوتی است كه عدهای جوان دست به خیر چند سال است از مردم دارند. آنها به مردم شهرهای بزرگ پیشنهاد میكنند با بخشش كتابهایی كه در خانه دارند یا خرید كتابهای نو و شركت در پروژهای مردمنهاد به نام «نذر كتاب»، به تجهیز كتابخانههای مناطق محروم كمك كنند و در این نذر فرهنگی شركت داشته باشند.
اما چرا «نذر كتاب»؟ اين پروژه از كجا آمد و اين نامگذاري بر چه اساسي انجام شد؟ مسئول این پروژه فرهنگی كه تاكید دارد این كار یك اقدام جمعي و گروهي است و نیازی نیست نامی از او ببریم، درباره این كه اولين بار چه شد به فكر جمعآوری كتاب برای مردم مناطق محروم افتاد، به خبرآنلاین میگوید: یك ماه قبل از ماه رمضان سال 1392، آقای سیدآبادی در یكی از شبكههای مجازی نوشت خانم پیری در بین آشنایانشان هست كه هروقت میخواهد خیرات كند، به جای نذریهای معمول، پول میدهد و میخواهد كتاب بخرم و به یك روستای محروم برسانم. ایشان پیشنهاد كرده بود كه خوب است بقیه هم این كار را انجام بدهند. به نظرم رسید كه چه فكر خوبی است و چرا تاكنون این كار را انجام نداده بودیم. بنابراین در صفحهای كه در شبكه مجازی داشتم، به دوستانم گفتم تصمیم گرفتهام امسال ماه رمضان این كار را انجام دهم. اگر شما هم مایلید، دور هم جمع شویم كتابهایمان را جمعآوری كنیم و به یك روستا برسانیم. این پیشنهاد آنقدر مورد توجه قرار گرفت كه دیگر از حالت رفاقتی خارج شده بود و لازم بود آن را ساماندهی كنیم. این شد كه با شهر كتاب مركزی ارتباط گرفتیم و با استقبال آنها، در پارك كنار شهر كتاب مركزی این اتفاق شكل گرفت.
این دختر جوان كه فارغالتحصیل رشته جامعهشناسی است، درباره استقبالی كه از این پروژه صورت گرفته هم میگوید: حدود هشت هزار كتاب در این فراخوان كتاب جمع شد. این استقبال فراتر از چیزی بود كه تصورش را داشتم. در كنار مردم، چند ناشر هم با ما همكاری كردند و توانستیم كتابهای خوبی را برای تجهیز چند كتابخانه روستایی جمعآوری كنیم. بعد از آن هم دوره دوم این پروژه شكل گرفت و در كنار تبلیغات اینترنتی كه داشتیم، رادیو و روزنامهها هم به معرفی این پروژه مردمی پرداختند و باعث شدند افراد بیشتری با این كار خیر آشنا شوند. دوره سوم هم این كار را در دانشگاه آزاد انجام دادیم و با بدنه دانشجویی ارتباط بیشتری گرفتیم و حالا در آستانه برگزاری دوره چهارم «نذر كتاب» هستیم.
او در پاسخ به این كه همه كتابهای اهدایی مردم، مناسب مناطق روستایی است یا نه، توضیح میدهد: در روستاها، نیاز بیشتری به كتاب كودك و نوجوان داریم. بخشی از كتابهایی كه اهدا میشود، كتابهایی است كه چندان مناسب تجهیز كتابخانههای مناطق دورافتاده نیست، به عنوان مثال كتابهای دانشگاهی و تخصصی در آنجا كاربرد چندانی ندارد، بنابراین از دوره سوم به فكر افتادیم كه بخش فروش كتاب را هم راهاندازی كنیم و با پول حاصل از فروش آنها، كتابهای مناسب این مناطق را خریداری كنیم.
استقبال روستاییها از این اتفاق، چیزی است كه مسئول پروژه «نذر كتاب» به آن تاكید كرده و میگوید: ما بیش از 80 رابط روستایی داریم، بر اساس گزارشهایی كه آنها به ما میرسانند، مردم روستاهایی كه این كتابها به آنها ارسال میشود از این اتفاق ابراز خوشحالی میكنند، از برخی مناطق مانند استانهای غربی و شهرهای مرزی خبر رسیده كه بیشتر از همه، كودكان و زنان خانهدار از كتابها استقبال كردهاند، در بعضی روستاها مخصوصا در جنوب كشور هم مدارسی بودهاند كه اصلا كتابخانه نداشتهاند و در جریان ارسال كتاب به آن مناطق، معلمها و دانشآموزان با همدیگر برای مدرسهشان كتابخانه تاسیس كردهاند.
مسئول برگزاری این طرح، همچنین با بیان این كه در سه دوره برگزاری نذر كتاب، بیش از چهل هزار جلد كتاب به مناطق دورافتاده در 25 استان كشور فرستاده شده، درباره هدفهای بعدی «نذر كتاب» میگوید: امیدواریم در آینده بتوانیم گسترش كیفی این پروژه را به جای گسترش كمی آن در نظر بگیریم، یعنی علاوه بر این كه مردم كمك میكنند و كتابهایی را به مناطق روستایی میفرستیم، كاری كنیم كه این كتابها در آنجا از سوی افراد بیشتری خوانده شود و فرهنگ كتابخوانی در كل كشورمان به یك فرهنگ عمومی تبدیل شود نه این كه كتابها در كتابخانهها خاك بخورد.
حالا، شما هم اگر میخواهید كتابهایتان به سفرهای دور و نزدیك بروند و در جایی مستقر شوند كه تعداد زیادی از افراد، از آنها نصیب داشته باشند، میتوانید فردا و پسفردا يعني 12 و 13 اسفند از ساعت 9 صبح تا 6 عصر به باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران در خیابان 16 آذر بروید و با اهدای كتاب برای تجهیز كتابخانههای مناطق روستایی، در این نذر فرهنگی سهم داشته باشید.
47234
نظر شما