۰ نفر
۲۳ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۵:۲۶

مهر نوشت:دریافت الحاقیه بیمه شخص ثالث از سوی شرکت‌های بیمه، سودهای میلیاردی را نصیب آنها کرد و بیمه‌گران با فروش الحاقیه سودهای کلان به جیب زدند.

در پی ابلاغیه نرخ دیه سال جاری توسط قوه قضائیه و افزایش مبلغ آن، شرکت‌های بیمه متناسب با این رقم، سقف تعهدات را افزایش دادند و دارندگان بیمه نامه شخص ثالث را وادار به دریافت الحاقیه کردند، این در حالی است که علاوه بر اینکه مردم موظف به دریافت الحاقیه هستند، به دلیل فرا رسیدن ماه های حرام، دریافت الحاقیه برای ماه های مذکور نیز لازم به نظر می رسد.

از سوی دیگر دارندگان بیمه نامه شخص ثالث که به اعتقاد بیمه گران، بیمه نامه های آنها که در سال ۹۴ صادر شده، برای سال جاری ناقص است، لازم است که تکمیل شود اما این موضوع نارضایتی بسیاری از دارندگان این نوع بیمه نامه را در پی داشته است.  

دارندگان این نوع بیمه نامه عقیده دارند که شرکت‌های بیمه از این موضوع سوء استفاده می کنند، در حالی که باید تدبیری برای یک بار شدن دریافت بیمه نامه کامل شخص ثالث صورت گیرد و مردم از این طریق دچار مشکل نشوند. به عبارت دیگر شرکت‌های بیمه باید با مذاکره با قوه قضائیه راهکاری برای حل این معضل بیاندیشند.

بیمه گذاران این موضوع را مطرح می کنند که شرکت های بیمه به دنبال سود هستند، در حالی که نباید از دارندگان بیمه شخص ثالث برای دومین بار بخواهند که برای دریافت الحاقیه مراجعه کنند، اگر آنها به راحتی مردم می اندیشیدند، می توانستند با همان بیمه نامه اولیه، پوشش های خود را به انجام برسانند.

مردم اعتقاد دارند که این شیوه یعنی دریافت الحاقیه در حال تبدیل شدن به یک روش معمول و مرسوم است که باید جلوی این اتفاق گرفته شود تا نه تنها مردم مجبور به مراجعه دوباره به بیمه ها نباشند و مبلغ جدیدی را پرداخت نکنند، بلکه ممکن است با وقفه ای که برای دریافت الحاقیه اتفاق می افتاد، مشکلات جبران ناپذیری برای مردم ایجاد شود.

دارندگان بیمه نامه شخص ثالث می گویند که اگر شرکت‌های بیمه با وجود دریافت مبالغ کلان، در صدور بیمه نامه شخص ثالث دارای مشکلاتی هستند یا خود را زیان ده معرفی می کنند، بنابراین دولت لازم است که در این رابطه با آنها همکاری داشته و به شرکت های بیمه برای جبران خسارت هایشان کمک کند.

اما یک حساب سرانگشتی از مبالغ سودهای دریافتی شرکت‌های بیمه از ناحیه الحاقیه حاکی از دریافت سودهای کلان و میلیاردی است که به جیب شرکت‌های بیمه می رود.

در حال حاضر حدود ۲۰ میلیون خودرو در کشور تردد دارند؛ با احتساب اینکه اگر تمامی این خودروها دارای بیمه نامه شخص ثالث باشند و قرار باشد که به صورت میانگین هر یک از آنها ۲۵ هزار تومان به شرکت‌های بیمه بابت تکمیل بیمه نامه شخص ثالث خود و در واقع دریافت الحاقیه بپردازند، ۵۰۰ میلیارد تومان سود به جیب شرکت های بیمه خواهد رفت.  

اگر این مبلغ را با همان تعداد خودرو ۵۰ هزار تومان در نظر بگیریم، سود دریافتی شرکت‌های بیمه هزار میلیارد تومان، اگر این مبلغ ۱۰۰ هزار تومان باشد، سود دریافتی بیمه ها ۲ هزار میلیارد تومان و اگر آن را ۱۲۵ هزار تومان محاسبه کنیم، سود دریافتی شرکت‌های بیمه از این محل ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خواهد بود.

 

جدول سودهای دریافتی بیمه‌ها از الحاقیه (برآوردی)
تعداد خودروها مبلغ دریافت الحاقیه از هر خودرو سود شرکت‌های بیمه (تومان)
۲۰ میلیون خودرو ۲۵ هزار تومان ۵۰۰ میلیارد تومان
۲۰ میلیون خودرو ۵۰ هزار تومان هزار میلیارد تومان
۲۰ میلیون خودرو ۱۰۰ هزار تومان ۲ هزار میلیارد تومان
۲۰ میلیون خودرو ۱۲۵ هزار تومان ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان

 

بیمه مرکزی به دارندگان وسایل نقلیه توصیه کرده و هشدار داده است که تمام بیمه نامه هایی که از تاریخ شروع آنها کمتر از یک سال گذشته است، باید برای دریافت الحاقیه بیمه به شعب و نمایندگی های بیمه مراجعه کنند تا از پوشش کامل بیمه ای برخوردار شوند.

اکثر بیمه نامه ها دارای تعهدی کمتر از ۲۵۳ میلیون تومان است و با شروع ماه حرام نرخ ديه هر فرد به دو هزار و ۵۳۰ ميليون ريال (۲۵۳ ميليون تومان) افزایش می یابد. یعنی بيمه نامه هايي كه هم اكنون در اختيار دارندگان وسايل نقليه است داراي سقف ديه دو هزار و ۲۰۰ ميليون ريال (۲۲۰ ميليون تومان) است و بنابراين حدود ۳۳۰ ميليون ريال (۳۳ ميليون تومان) براي هر فرد كسري پوشش دارد.

3535

 

کد خبر 525973

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    117 2
    پارسال هم از این حرفا زدین چی شد؟ وقتی صحبت پول گرفتن از مردم باشه رویه عوض نمیشه
  • علي A1 ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    61 1
    بايستي مبلغ ديه در هر سال ثابت باشد در زمان قديم كه خودرو وجود نداشته كه بر اثر آن تصادف رخ دهد قوه قضاييه و قانون بايستي اين مشكل بزرگ مردم و كشور را حل كند متغيير بودن مبلغ ديه را بري هميشه حل كند
  • بی نام IR ۰۵:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    107 3
    خود عرب ها ماه حلال و حرام ندارند برای کشتار انسانهای بیگناه زمان نمی شناسند حالا ما شدیم ...
  • بی نام IR ۰۵:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    20 43
    این حق بیمه دریافتی تعهد شرکت بیمه را برای هر فرد متوفی از 220 میلیون به 253 میلیون افزایش می دهد تعبیر شما در سود شرکتهای بیمه کاملاً اشتباه است .
    • بی نام A1 ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
      9 10
      خب بنده خدا درست گفته دیگه، شرکت بیمه احیانا خسارت مگه نمیده .
  • بی نام IR ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    43 2
    آیا قانون افزایش بیمه در ما های حرام در کشورهای اسلامی دیگه وجود دارد ؟ چرا باید از این طریق بهانه را به سود جویان داد وقتی کسی قراردادی با بیمه منعقد میکند مدت آن یکساله است ویا هزینه ماهای حرام را دولت با شرکت های بیمه به توافق برسند و مردم را بیخودی درگیر این قوانین نکنند.
  • آيت A1 ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    63 1
    باتوجه به اينكه مبلغ ديه بر اساس قيمت شتر محاسبه ميشود/سال 95هيچگونه افزايش درقيمت شتر نداشتيم چطور نرخ ديه بالا رفت؟
  • سعید IR ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    66 1
    بابا ملت سرکارند
  • بی نام DE ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    19 11
    درك شما از سود كاملا بي معني است ، مگر كل فروش سود حساب ميشود ؟؟؟؟ در ضمن طبق آمار بيمه مركزي حدود ٣٠٪‏ از خودروها فاقد بيمه نامه شخص ثالث ميباشند و تازه هيچ سالي تمام بيمه گذاران نسبت به خريد الحاقيه اقدام نميكنند در كل از نظر به قول شما سود بسيار پيش پا افتاده مطلب نوشتيد
  • مسئول در صنعت بیمه IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    13 4
    واقعا متاسفم برای خبرانلاین که اجازه نشر همچین مطلبی را می دهد . نویسنده ای که هنوز فرق سود با فروش را نمی دونه واقعا باید مطلب بنویسه تو سایت به این مهمی؟ ضمنا بد نیست یه سر به سایت بیمه مرکزی بزنید و میزان خسارت بیمه ها از بیمه نامه ثالث رو ببینید. ساعتی دو نفر در تعطیلات عید فوتی در اثر حوادث جاده ای : یعنی روزی 9میلیارد و ششصد میلیون خسارت
  • بی نام RO ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    10 7
    سلام نمی دونم نظر را منتشر می کنید و یا نه خلاصه عرض می کنم بعنوان یک نماینده بیمه که تا این لحظه حدود 500 الحاقی صادر کردم افزایش مبلغ دیه، به شرکتهای بیمه هیچ گونه ربطی ندارد تمام حق بیمه دریافتی از بیمه گزاران به حساب شرکتهای بیمه واریز نمیشود نویسنده محترم مبالغ به حساب واریز می شود نه به جیب حتی امسال با وجود تبلیغات سیمای ملی ، 50 درصد هم الحاقی صادر نکردند نویسنده مطلب فوق بهتر است به بخش و ستون طنز نقل مکان کند حتی بیمه مرکزی هم چنین جدولی دقیقی ندارد بقیه هم به شما گوشزد کردند که سود با فروش فرق می کند . . واقعا متاسفم
  • ... A1 ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    7 0
    یک محاسبه سر انگشتی ساده به خبر انلاین میدهم تا شاید میزان دریافتی ها خودرو سازها برایتان روشن شود هزینه تولید پراید تمام شده پنج میلیون و پانصد هزار تو مان هزینه تولید پژو پارس شش میلیون و هشتصد هزار تومان میانگین سود حاصل از فروش پراید ۱۴ میلیون تومان و میانگین سود پژو پارس ۲۷ میلیون تومان میباشد تولید سالا نه خودرو و فروش ان بالغ بر ۷۰۰ هزار تا یک میلیون دستگاه در سال هست حالا میانگین سود خودرو را بیست میلیون تو مان در نظر بگیرید و ضرب در ۸۰۰ هزار دستگاه کنید عدد حاصل همان عددی هست که باعث چنین رانت و حمایت گسترده از نهادهای قدرت برای این شرکتهای انحصاری میباشد عدد هایی که عرض کردم حدود حداقلی در سود خودرو با منابع فاندامنتال و حساب شده میباشد
    • بی نام IR ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
      1 4
      میشه خیلی ساده و سرانگشتی بگی هزینه تمام شده ماشینها رو از کجا آوردی؟
  • بی نام IR ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    11 0
    یک مطلبی که در مورد پرداخت دیه فوت شنیدم اینه که اگر بالفرض راننده ای در ماه حرام تصادف منجر به فوت داشته باشه رسیدگی به پرونده اش در کشور ما یکی دوسالی طول خواهد کشید و درپایان دادگاه دیه رو به نرخ روز محاسبه خواهد کرد پس در صورت دریافت الحاقیه راننده باز هم متضرر خواهد بود .
  • احمد IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    6 0
    نويسنده، موضوع را متوجه نشده است. فرض كنيم فقط يك ماه بايستي الحاقيه مي خورد. كه مي شد حدود 10 هزار تومان و در ارديبهشت ماه فرد بايد بيمه ثالث جديد مي گرفت. آيا در اين حالت براي دوازده ماه آينده را با نرخ قديم حساب مي كردند؟ مسلما" خير و ما به التفاوت را آنجا هم حساب مي كنند. پس گرفتن الحاقيه و نگرفتن آن ربطي به سود ندارد و متناسب با قيمت ديه در سال جاري است و اگر مقصري وجود دارد مربوط به قوه قضاييه است نه شركتهاي بيمه . سال به سال افزايش ديه منجر به افزايش نرح بيمه ثالث خواهد شد.
  • مجد IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۳
    1 1
    جالبی قضیه اینجاست که امید برای کسی اتفاق نیفته تا زمان صدور حکم نرخ بیمه تاریخ روز حساب میشه مثلا دوسال تو دادگاه ها دنبال کارت باشی باید تفاوت دیه سال جدید و قدیم رو از جیبت بدی که مبلغی هنگفتیه و طبیعتا الصاق به زندان میکننت این هرچی اسمشو بزارید مطمئناً بیمه نیست.
  • علي از خرم آباد A1 ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۴
    0 0
    حداقل به نسبت به ماههاي باقيمانده از بيمه مبلغ بيمه الحاقي رامحاسبه نمايند
  • بی نام IR ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۴
    0 0
    قبلا چیزی به نام الحاقیه نبود تا چند سال پیش بر خلاف هر سال دیه سه برابر شد دیه سنگین شد الحاقبه گذاشتن بعد به مزاقشون خوش امد گفتن کی به کیه هر سال میگیزیم من قبلا راننده اتوبوس شرکت اتوبوسرانی مشهد زمانی که تمام دولتی بود بودم اتوبوسرانی حدوا 2000 دستگاه اتوبوس داشت او زمان بیمه هر دستگاه حدودا 1.2ملیون بود که هزینه بیمه حدودا میشد 2.5میلیارد اتوبوسرانی هم دو دوتا کرده بود اتوبوسها رو بیمه نمیکرد خودش دیه میداد ببین چقدر به صرفه بوده اخه ببینید اتوبو سرانی تصادف زیاد داشت منجر به جرح یا فوت کم بود در سال اگه 4 تا فوتی داشت حالا فرض میگیریم 10 تا اون زمان دیه 40 ملیون بود ده تا فوتی میشه 400ملیون هزینه خسارت بدنه و جرح منجر به مصدومیت فکر نکنم انچنان زیاد باشه حالا ببین چه سودی میبرن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین