درباره دلایل کنار رفتن محمد سرافراز گمانه‌زنی‌های بسیاری می‌شود، تحلیل‌هایی که یا برآمده از حاشیه‌های ریز و درشت دوران مدیریت اوست یا ناشی از تغییرات عمده‌ای که در رسانه ملی به وجود آورد

کتایون کیخسروی: از سه ماه قبل تا امروز که تغییر در مدیریت سازمان صدا و سیما قطعی شده، مدام شنیده می‌شد که فضای پیرامون نفر نخست جام جم، فضایی مه‌آلود و پرحاشیه است و  جایگاه او  کاملا سست و معلق به نظر می‌رسد.

امروز که سرافراز جای خود را به علی عسگری داده می‌توان دوران مدیریت او را کوتاه‌ترین دوران مدیران این سازمان عریض و طویل طی سی سال گذشته - جدا از سال‌های اول انقلاب - دانست.

محمد سرافراز چیزی حدود ۱۸ ماه در راس کار بود اما در این دوران چالش‌ها و حاشیه‌های زیادی پیرامون او شنیده شد تا جایی که بار‌ها بحث استعفای او به گوش رسید و حتی در مقطعی شنیده شد که برای چند روز متوالی در محل کارش حاضر نشده است. اتفاقات دوران ریاست سرافراز طی این ۱۸ ماه آنقدر در رسانه‌ها بازتاب یافت که می‌توان از هر کدام مثنوی هفتادمن کاغذ نوشت اما بدون شک منبع اصلی مهم‌ترین حاشیه‌ها کمبود بودجه این سازمان و چالش آشکار جام جمی‌ها با دولت روحانی بود.

از چالش با دولت تا برون‌سپاری

سرافراز که بار‌ها به کمبود بودجه و ضعف مالی تاکید داشت حتی با استمداد از نمایندگان همسوی خط مشی سیاسی‌اش در مجلس باز هم در این چالش بزرگ ناکام ماند و به تبع محدودیت‌های مالی مجبور به طرح‌های پر سر و صدای چابک سازی و برون سپاری شد. او که برای برون سپاری، چاره‌ای جز تن دادن به این کار و نظارت، برنامه ریزی و پشتیبانی بر ساخته‌های بیرون از نهاد متبوعش نداشت. در کنار‌ این سرافراز تمام آنچه در دوره ضرغامی به وجود آمده بود را یکساله زیر و رو کرد. او در راستای چابکسازی و کوچک سازی سازمان مجبور به ادغام برخی شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی شد که این اتفاق با انتقاد بسیاری از مدیران سازمان روبه‌رو شد و حاشیه‌های زیادی به‌وجود آورد.

برخی از کارشناسان هم البته معتقدند مشکل اصلی که گریبان سرافراز را گرفت این بود که او میراث‌دار اتفاقاتی بود که در زمان ضرغامی رخ‌داد و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران را به سازمانی فربه تبدیل کرد که نیاز به اصلاح داشت اما هر اصلاحی هم با موج مخالفت‌ها در درون و بیرون این سازمان مواجه می‌شد.

در کنار این اتفاق، اختلاف برخی مدیران سازمان با پورمحمدی معاون سیمای سرافراز و تعدیل‌هایی که در آستانه سال نو منجر به اعتراض بسیاری از کارمندان و اعضای شبکه‌های تعطیل شده رخ داد نیز اوضاع را وخیم‌تر کرد اما سرفراز که در طول دوران ۱۸ ماهه‌اش چیزی حدود 900 پست مدیریت را حذف کرد و تمام مدیران دوران ضرغامی را کنار گذاشته بود، تاوان اقداماتی را داد که در این دوران کوتاه به آن‌ها دل سپرده بود و البته چاره‌ای جز آن نداشت.

از طرفی او که از خطاهای رخ داده در برنامه‌های زنده و ایجاد حاشیه‌های تازه هراس داشت از بحث برون سپاری استقبال کرد و به تامین برنامه‌های تولیدی تاکید داشت تا درصد خطا پائین بیاید و از میزان حواشی پیرامون این سازمان کاسته شود که البته این اتفاق رخ نداد. آنچه در برنامه فتیله‌ای‌ها رخ داد نمونه مهمی از این خطاهای رخ داده بود که با اتفاقات دیگری از جمله پخش نشدن مصاحبه ظریف با عادل فردوسی‌پور، داستان عجیب و غریب خروج از کشور شهرزاد میرقلی خان، دعوای مستقیم با دولت بر سر پوشش ندادن برجام، شفاف سازی مجری پرس تی وی درباره تعرض یکی از مدیران این شبکه به او و حاشیه‌های این چنینی در تنگنا قرار گرفت تا مخالفانش را به هدف خود که‌‌ همان برکناری سرافراز در کوتاه‌ترین زمان ممکن بود نزدیک کند..


منبع طرح: روزنامه‌ی قانون 

تغییرات سرافرازانه
سرافراز از‌‌ همان ابتدای دوران مدیریتش در صدا و سیما با تفکرات تازه پا به جام جم گذاشت. او که از‌‌ همان ابتدا دنبال تغییر ساختار بود و احساس می‌کرد سازمان متبوعش بیش از اندازه فربه شده برای جمع و جور کردن آشفتگی‌ها و کاستن از هزینه‌ها ادغام شبکه‌ها را در دستور کار قرار داد و با این کار بسیاری از مدیران زیر دستی و کارمندان آن‌ها را به جبهه مقابل فرستاد تا تعداد مخالفانش هر روز بیشتر از دیروز شود. او که نسبت به مدیران قبلی فرد به روز‌تر و دارای ایده‌های تازه تری به نظر می‌رسید درصدد رفع ممنوع التصویری برخی مجربان سر‌شناس و بازیگران بر آمد و باعث شد چهره‌هایی مثل فرزاد حسنی، آزاده نامداری، رضا رشیدپور و سحر قریشی اجازه فعالیت در سیما را داشته باشند اما این تغییرات نیز کمکش نکرد.

با این حال تاثیر این حواشی روی کنار رفتن زودهنگام سرافراز از مسندش آنقدری نبود که تغییرات او به دنبال داشت تا جایی که با قاطعیت می‌توان گفت امروز سرافراز هزینه تغییر ساختار و اصلاح وضع سازمان متبوعش را می‌دهد. اما نکته مهم اینجاست که بدانیم در‌‌ همان سازمان عریض طویلی که مدیرانش با رئیس کل اختلاف داشتند افراد بسیار پرنفوذ و قدرتمندی در مسند کار باقی مانده یا ارتباط‌هایی داشتند که در پی تشدید اختلاف با سرافراز باعث کنار رفتنش از این پست شدند و به نظر می‌رسد استعفایی در کار نبوده است.

هر چند سرافراز بسیاری از مدیران دوران ضرغامی را کنار گذاشت و به توان مدیران معتمدش دل سپرد اما بازگشت افراد نزدیک به ضرغامی نشان می‌دهد مدیران قبلی از ماه‌ها قبل منتظر تداوم لغزش سرافراز و بالا گرفتن حاشیه‌های دستگاه زیر دستش بودند.

حالا در شرایطی که گفته می‌شود علی عسگری رئیس جدید سازمان صدا و سیما خواهد بود از بازگشت علی دارابی که در زمان ریاست ضرغامی، معاونت سیما را برعهده داشت خبر می‌رسد که قرار است در نقش قائم مقام نفر دوم سازمان باشد. همچنین هدی فرجی هم به عنوان یکی دیگر از گزینه‌هایی که بازگشتش قریب الوقوع به نظر می‌رسد نام برده شده. فرجی که در دوران مدیریت ضرغامی بر شبکه یک ریاست می‌کرد ظاهرا قرار است در نقش معاون سیما برگردد و جای پورمحمدی را بگیرد.

بدین ترتریب باید کم کم منتظر بازگشت مدیران قبلی سازمان و مردان معتمد ضرغامی باشیم و اینکه تازه واردهای احتمالا نام آشنا چطور با بحث کمبودهای مالی کنار می‌آیند. در این میان هیچ بعید نیست اولین مدیر رده دومی دوران سرافراز که کنار خواهد رفت امیر تاجیک مدیر فعلی شبکه مستند باشد که چندی قبل به شدت به دوران مدیریت ضرغامی انتقاد کرده بود اما حالا باید یا با افراد معتمد او بسازد یا کنار برود.

از طرفی باید دید علی عسگری و مدیران تازه وارد جام جم با طرح‌های پر حاشیه چابک سازی و برون سپاری و تحولات ساختاری دوران سرافراز چگونه برخورد خواهند کرد. آیا شبکه شما، تماشا، بازار و تهران دوباره پا به عرصه وجود خواهند گذاشت و از معترضان و کارمندانی که بیکار شده بودند دلجویی می‌شود یا مدیریت جدید تن به این تغییر ساختار داده و با اصلاحات سرافرازی کنار می‌آید؟

۵۷245

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 535763

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    دار و دسته احمدی نژاد بی اعتبارند
  • سعید US ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    سازمان در وضعیتی نیست که تغییر مدیریت ان بتواند نجاتش بدهد اگر فکر می کنید بنده اشتباه می کنم صبر کنید
  • محسن A1 ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    شایدم تاوان انتقاد از دولت را دادن
  • بی نام IR ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    چه فرقی میکنه که کی رئیس صدا و سیما باشه ؟ مهم ساختار و سیاست صداوسیماست که هیچوقت عوض نخواهد شد
  • بیچاره A1 ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    27 80
    از همون اولش هم که امد رفتنی بود یه جورایی کلاه ریاست سازمان برای سرش گشاد بود گشاد ولی در کل تلاش خودش رو کرد خسته نباشی
  • قاسم IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    تاوان عدم حمایت دربست از دولت را داد.
    • بی نام A1 ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۳
      2 2
      اخه اطلاع از چیزی نداری لازم نیست بیایید و در افشانی کنید دولت چیکارست این وسط؟؟ تعویض ریاست صدا سیما مگه توسط دولت انجام میشه؟ تنها ارتباطی که بین دولت و صدا سیما هست اینه که دولت باید از حق ملت و پول ملت به صدا سیما بودجه بده و دیگه هیچ نقشی به عهده نداره
  • بی نام A1 ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    98 9
    به نظر من که دوران مدیریت سرافراز چندان اتفاقات تازه ای در رسانه ی ملی رخ نداد
  • ایمان IR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    225 5
    صداوسیما یه ارگان شکست خورده و ورشکسته ست . صداوسیما با عوض کردن مدیر و معاون و کارمنداش درست نمیشه. باید قوانینش عوض بشه. باید ساختار یک طرفه، محدود و بسته ای که داره شکسته بشه. باید انتقادهای مردم رو بشنون.
  • فرهان A1 ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    کلا سازمان صدا و سیما یک غول مستبد و خشک و سنتی و بسیار قدیمی است که بزرگترین نشانه ی عدم کاراییش ، شبیه بودن برنامه تلوزیونیش با رادیوییش است. یک صندلی یعنی یک مجری و تمام ‌ ای کاش من رئیس سیما میشدم. همه مردم رو میخ تلوزیون میکردم ، چونکه لازم نیست به برنامه های خارجی پولی پرداخت کنم. پس با دوبله ی قوی ، محشری به راه میانداختم.
  • علی . ف US ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    122 2
    اشکال کار آقای سرافراز این بود که هیچ موافقی برای خودش نذاشت . هم دولت باهاش مخالف بود ، هم ملت ....هم کارمندا مخالف بودن ، هم بیننده ها ....یعنی : نه در غربت دلی شاد و نه رویی در وطن دارم
  • بی نام A1 ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    علت اصلی کند شدن توسعه دیجیتال, تلویزیون مجازی و عدم مقابله صحیح با ماهواره ها بود. انتصاب معاون توسعه فنی همین پیام را دارد.
  • بی نام RO ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    82 30
    تاوان دیکتاتوری و تک صدایی خودش را داد. کلی کارمند رو بیکار کرد ،چوب خدا صدا نداره
  • بی نام A1 ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    39 76
    البته به نظر من درگيري مستقيم با دولت مهمترين دليل اين اتفاق بود ، سازمان صداوسيما بايد حامي سياست هاي كلي نظام باشد ، نه يك طرف دعواهاي سياسي ، در واقع حمايت از يك گروه خاص سياسي كه ار قضا مقبوليتي هم نزد مردم ندارند ، باعث مي شود ، در بزنگاههاي مهم ديگر حرف صداوسيما وزن و سنديت لازم را نداشته باشد ، انتصاب افراد مشهور به مخالفت با دولت ، و رويه هاي بسيار يك سويه همه دست به دست هم داد ، ضمنا‌"‌ با سهل انگاري كه در زمان ظهور شبكه هاي ماهواره اي فارسي زبان صورت گرفت ، امروز اين شبكه ها در نزد مردم تثبيت شده اند و مديران جديد مجبورند ، شبكه هاي تلوزيون را به عنوان بحشي از شبكه هاي در دسترس مردم ، ارائه كنند ، و بدانند اگر برنامه بي كيفيتي پخش شود ، مخاطب مجبور نيست به آن نگاه كند
    • بی نام A1 ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
      15 1
      کارش درست بوده صدا وسیما بیست کانال دارد ولی برنامه هاش جذاب نیست ده تا کانال داشت با برنامه جذاب بهتر بود
  • بی نام IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    6 9
    ممکنه ماجرای فرزاد حسنی هم توطئه علیه سرافراز بوده باشه ؟
  • محمد US ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    9 4
    من که در این مدت به جز پخش مستقیم مسابقات فوتبال برنامه ی دیگه ای از صدا و سیمای ملی ندیدم. اما حتما کارش خوب نبوده که بجای 10 سال فقط یک سال و نیم عهده دار مسوولیت بوده.
  • دانشکده صداوسیما A1 ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    1 7
    امیدوارم در دوره این ریس به فارغ التحصیلان دانشکده اعتماد بیشتری شود نه آنچه در دوران آقای سرافراز اتفاق افتاد..
  • بی نام IR ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    12 3
    مخاطبین صدا وسیما اکثریت بالای هفتاد سال سن دارند ایشان باید برای این قشر سالمند برنامه سرگرم کنند تهیه می کردند
  • س AE ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    12 4
    باید زودتر کنار می رفت. از وقتی که اومد هم حواشی زیاد شد و هم برنامه ها مضخرف تر از همیشه. این اواخر هم که مجری های ممنوع التصویر را برگرداندند به رسانه ی میلی تا وضع از قبل بدتر شود. به نظرم حواشی که صدا و سیما به وجود آورد بیشتر از برنامه هاش مخاطب داره.
  • سعید A1 ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۲
    13 19
    حداقل ها را حداقل باید دید. صدا سیما این اواخر در مقایسه با دوره رئیس قبلی بیان آزادانه تر و مردمی تری پیدا کرده بود. شبکه های مستند، چهار و خبر واقعا بهبود پیدا کرده بود. کاش تعداد شبکه ها از این هم کمتر و کیفی تر بشه. و رئیس فعلی بازگشت به عقب نداشته باشه.
  • بی نام A1 ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۸
    1 1
    اونهایی که فکر دارند را نمیزارند کار کنه .خیلی ها منافعشان در خطر میفته.پس دستهای پشت پرده خیلی قوی است