اقتصادنیوز نوشت: یک اقتصاددان گفت: در شرایط فعلی شاخص‌های پیش‌نگر بخش مسکن همچون حجم معاملات و تسهیلات، قیمت و... حاکی از رسیدن بازار مسکن به مراحل پایانی رکود است.

پس از سال‌ها رکود در بازار مسکن، این روزها صحبت‌هایی درباره خارج شدن بخش مسکن از رکود به گوش می‌رسد، حتی چند روز گذشته وزیر راه و شهرسازی در بخشی از صحبت‌های خود گفت نشانه‌هایی از بازگشت رونق به بازار مسکن قابل مشاهده است، اما کدام نشانه‌ها خبر از رونق بازار مسکن می‌دهند؟ در این باره با بهروز ملکی، یک اقتصاددان به گفت‌وگو پرداختیم.

بهروز ملکی در رابطه با شاخص‌هایی که نشان‌دهند دوران رونق و رکود بازار مسکن هستند، بیان کرد: ارزیابی ادوار تجـاری در اقتصاد مسکن به وسیله سنجه‌های متنوعی همچون ارزش افزوده، سرمایه‌گذاری، قیمت مسکن، حجم معاملات، حجم تسهیلات و همچنین میزان صدور پروانه‌های ساختمانی صورت می‌پذیرد.

او افزود: واقع مطلب این است که برخی از متغیرهای اشاره‌شده همچون قیمت، میزان معـاملات، میزان صدور پروانه‌های ساختمانی و سرمایه‌گذاری دارای کاستی مبنایی در تبیین ادوار بازار هستند؛ با این حال بررسی‌ها نشان می‌دهد نوسانات در ایـن متغیرها می‌تواند با وقفه‌های زمانی، باعث نوسان در ارزش افزوده بخش مسـکن، بـه عنـوان متغیـر اصلی نشان‌دهنده رونق و رکود در این بخش شود.

او در پاسخ به این سوال که اساساً به چه دلیل، دوره‌های رونق و رکود در بازار مسکن شکل می‌گیرد؟ گفت: نگاهی به پیشینه بازار مسکن، حاکی از روند پلکانی قیمت مسکن است. این مسیر پلکانی در دوره‌های رونق، هجوم اهالی کسب‌وکار را که ما از آن تعبیر به تقاضای سرمایه‌ای می‌کنیم در پی دارد. دوران رکود نیز کمابیش، عکس دوران رونق است. درباره تقاضای مصرفی نیز هرچند بازار مسکن، شاهد حضور به مراتب پایدار و کم‌نوسانی از این نوع تقاضاست، با این حال، این تقاضا نیز در دوره رونق، از انگیزه بیشتری برای ورود به بازار مسکن برخوردار می‌شود.

این اقتصاددان بیان کرد: شایان توجه است که دوره رکود در بازار مسکن ایران عمدتاً با کاهش تقاضا آغاز می‌شود. با شروع دوره گذار از رونق به رکود، بخشی از متقاضیان مصرفی مسکن و تقریباً کل تقاضای سرمایه‌ای از بازار خارج می‌شود. هنگام رکود، در سمت عرضه بازار مسکن نیز مازاد ساختمان‌های نوساز مشهود می‌شود؛ به این ترتیب که عموماً در دوران رونق قبلی، به دلیل افزایش قیمت‌ها، بسیاری از سرمایه‌گذاران، ساخت‌وساز را آغاز می‌کنند که ساختمان‌هایشان، عمدتاً در دوران رکود به بهره‌برداری می‌رسد. در نتیجه عرضه مسکن در دوره‌ای افزایش می‌یابد که بازار، کمبود تقاضا و رکود را تجربه می‌کند. بنابراین در شرایط رکود، تحریک مجدد تقاضا، منوط به کاهش تدریجی قیمت واقعی مسکن و رسیدن آن به سطح مورد نظر بازار برای ورود مجدد به دوره رونق است.

او افزود: علاوه براین نباید سایر عوامل موثر بر ادوار رونق و رکود بازار مسکن را از نظر دور داشت. این عوامل عمدتاً برون‌بخشی، معادلات و پیش‌بینی‌ها را تحت‌الشعاع قرار داده، موجب تغییر در طول و عرض دوره‌های پیش‌بینی‌شده بازار مسکن می‌شوند، عواملی چون ساختار جمعیتی، رشد اقتصادی، قیمت نفت، وضعیت بازارهای موازی، نقدینگی و تورم، تسهیلات مسکن، بازار نهاده‌های تولید مسکن، سیاست‌های دولتی، قوانین شهرسازی و... تاثیرات انکارناپذیری بر بازار مسکن بر جای می‌گذارند.

او در پاسخ به این سوال که آیا شاخص‌های بخش مسکن، موید این گزاره هستند که رکود، آرام‌آرام از این بازار رخت برمی‌بندد؟ گفت: شاخص‌های پیش‌نگر بخش مسکن همچون حجم معاملات و تسهیلات، قیمت و... حاکی از رسیدن بازار مسکن به مراحل پایانی رکود است.
22539

کد خبر 544813

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محسن IR ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
    14 23
    پایان به اصطلاح رکودی که ازآن صحبت میشودیعنی آغازگرانی وتورم زیاددرحوزه مسکن واینکه نقدینگی سرگردان که هنوزواردبخش تولیدصنعتی وکشاورزی ودامداری وصنایع دانش بنیان وصادرات نشده هیچگاه هم واردآن بخشهانخواهدشدوروانه احتکارودلال بازی درمسکن میشود.حال آنکه دولت میتوانست بابستن مالیات زیادبرکسانی که بیش ازیک زمین وملک مسکونی دارندتقاضاهای سودجویانه ومخرب راازبازارمسکن خارج کرده وبسمت تولیدات دیگرسوق دهدوهم اشتغال رابالاببردوهم ارزانی کالاهای دیگرراباعث شودوزمینه کاهش تورم وافزایش صادرات را فراهم کند. اما چه کنیم که دولتها درست عمل نمیکنندوملت چوب آن رامیخورند
  • بی نام A1 ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
    22 26
    به همین خیال باش، با این همه خونه خالی و قیمت بالا خبری نخواهد شد
  • بی نام IR ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
    27 22
    هیچ خبری نیست. بازار همچنان در رکود است. مثل مغازه ها که مشتری وارد می شود اما چیزی نمی خرد.
  • بی نام DE ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
    29 20
    چرا الکی جو میدید؟؟؟؟؟کجا بازار داره از رکود خارج میشه؟؟؟؟؟؟؟؟من خودم مشاور املاک دارم متاسفانه حتی پول اب و برق مغازه هم در نمیاد.......دارم کم کم بفکر تغییر شغل می افتم......افسوس
    • محسن IR ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
      18 26
      شغلتونوعوض کنید. توبازارمسکن ایران نان خوردن معاملات ملکی وبسازبفروش ومحتکراگرازبابت گران شدن مسکن باشدکه تاحالااینجوربوده برکت نداشته وندارد
  • بی نام A1 ۱۸:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
    25 21
    نه بابا؟؟؟؟ جدی گفتی یا تنهایی گفتی؟ من نمیدونم این چه.پایان رکودیه که الان دقیقا سه ساله دارین میگین پایان رکوده؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۴:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۲
    17 24
    اگه این بابا واقعاً اقتصاد دان باشه باید بدونه که برای رونق بازار باید تقاضا وجود داشته باشه ، تقاضا هم دو مدله یا مصرفی که مصرف کننده قدرت خرید نقد یا قدرت استفاده از تسهیلات را نداره پس تقاضا افزایشی نشان نمی ده یا تقاضای دلالی و واسطه گری هست جهت احتکار که اون هم چون جماعت احتکارچی می دونن قیمت بازار ملک با توجه به توان خرید مردم بالاتر از این جا نداره پس تقاضا که ندارند هیچ دارند تو سمت عرضه دست و پا می زنند پس یکم منطقی تر نگاه کنی میبینی حداقل برا ده سال آینده خبری تو این بازار نخواهد بود

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین