وبسایت شورای روابط خارجی اروپا در تحلیلی به این پرسش پاسخ داده است که چرا اردوغان به طور ناگهانی با روسیه و اسرائیل آشتی کرد و دیگر از بشار اسد بد نمی گوید.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از سایت انتخاب، وبسایت شورای روابط خارجی اروپا در تحلیلی به قلم اسلی آیدین تاسباس نوشته است:

پایان 2015 برای ترکیه بدین شکل بود: آنکارا هیچ سفیری در سوریه، اسرائیل و مصر نداشت؛ باید فرستادگان خود در مسکو و عراق را به دفعات برای تنش های دوجانبه فرا می خواند؛ از ترس اقدامات تلافی جویانه روس ها نمی توانست کشتی هایش را وارد دریای سیاه کند یا هواپیماهایش را بر فراز مرزهای سوریه به پرواز درآورد؛ رابطه اش با ایران تحت تاثیر جنگ سوریه ضعیف شده بود؛ و رابطه اش با آمریکا و اتحادیه اروپا با دشواری های فزاینده ای روبرو بود. خب، ترکیه باید تغییری در اوضاع خود می داد.

مولفه های بسیاری در انزوای ترکیه در منطقه خودش در طول چند سال گذشته تاثیر داشت: گسترش تاثیر درگیری های سوریه، تنش های مذهبی در منطقه، چندقطبی شدن سیاست داخلی ترکیه و بازخورد شدید اتکای بسیار آن بر بهار عربی. اما شورش کردها در ترکیه و حمایت آمریکا و روسیه از نیروهای کرد سوریه باعث شد ترکیه در 2016 تغییر اساسی در سیاست خارجی خود ایجاد کرده و روابط خود را با متحدان قدیمیش احیا کند.

و ناگهان یک روز این اتفاق افتاد: ترکیه در مدت کوتاهی اعلام کرد روابطش را با بازیگران اصلی منطقه احیا کرده که همه اش به روزهای آخر ماه ژوئن ختم شد.

ترکیه بسیار سریع تر از قطع روابط با روسیه پس از ساقط کردن جنگنده آن در نوامبر گذشته، در فاصله چشم به هم زدنی یک هفته پس از نامه عذرخواهی اردوغان از پوتین روابط خود را با روسیه احیا کرد.

بر اساس گزارش ها اردوغان در ماه ژوئن دو نامه به رئیس جمهور روسیه ارسال و برای حادثه نوامبر عذرخواهی کرد. او پرداخت غرامت به خانواده خلبان کشته شده را به عهده گرفت و تاکید کرد به تعلیق درآوردن روابط برای هر دو کشور هزینه سنگینی داشته است.

برای ترکیه هزینه آن اقتصادی و همچنین استراتژیک بود، چنان که مسئولان ترکیه ماه ها از این بابت گلایه داشتند. از دست دادن نزدیک به 4 میلیون گردشگر روسی صنعت توریسم آسیب دیده ترکیه را فلج کرد، و حضور تهاجمی روسیه در سوریه توانایی این کشور برای حرکت در مرزهای خودش را با مشکل مواجه کرد. در چند ماه گذشته مسئولان ترکیه به دنبال راه هایی برای پایان این خصومت بودند. آنچه باعث تعجب است نه عذر خواهی آنکارا که چراغ سبز پوتین بوده است.

اما تنها همین نبود. آنکارا علاوه بر روسیه در هفته پیش اعلام کرد پس از ماه ها مذاکرات سخت با اسرائیل روابط خود با آن را احیا کرده که پس از حمله نیروهای این رژیم به ناوگان کمک های ترکیه به غزه در 2010 قطع شده بود. ترکیه چند ساعت پیش از اعلام عادی سازی روابط با روسیه اعلام کرد به توافق مشابهی با اسرائیل دست پیدا کرده است.

بر اساس این توافق اسرائیل پرداخت غرامت 20 میلیون دلاری به خانواده 9 شهروند ترکیه ای که در این حمله کشته شدند را به عهده گرفت. از سوی دیگر ترکیه هم اتهامات خود علیه مسئولان اسرائیلی حاضر در این حمله را پس گرفت و همچنین به آنکارا اجازه داده شد از طریق بندر آشدود در اسرائیل به غزه کمک ارسال کند. هرچند در حلقه های اسلامی ترکیه نسبت به کوتاه آمدن اردوغان از درخواست رفع محاصره غزه انتقاد بسیاری شده، اما دولت ترکیه مصمم است این توافق را پیش از شروع تعطیلات تابستانی آگوست در پارلمان این کشور تصویب کند. این به دو طرف اجازه می دهد پس از 6 سال وقفه به پایتخت های یکدیگر، سفیر اعزام کنند.

مسئولان ترکیه همچنین در این هفته اعلام کردند روابط اقتصادی با مصر به زودی ممکن است از سر گرفته شود. دو کشور پس از کودتای 2013 مصر و موضع سخت اردوغان برابر سیسی روابط خود را به حال تعلیق در آوردند. حمایت از اخوان المسلمین در مصر و رهبر زندانی آن ها محمد مرسی همواره در همه انتخابات های ترکیه از وعده های اصلی اردوغان بود. اما آنکارا به دلیل درخواست یکی از متحدان اصلیش، عربستان، و نیاز استراتژیک به فرو نشاندن انزوای منطقه ای با روند عادی سازی مرحله ای با حکومت قاهره موافقت کرد.

تعجب برانگیزتر آنکه وزیر خارجه ترکیه، مولود چاووش اوغلو هفته گذشته پس از ملاقات با طرف روسی خود سرگئی لاوروف در دریای سیاه در شهر سوچی اعلام کرد آنکارا و مسکو باید برای دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران سوریه همکاری کنند. این اظهارات نشان می دهد ترکیه از موضع گذشته اش عقب نشسته که اعتقاد داشت صلح در سوریه نیازمند تغییر دولت سوریه است. هرچند سخن از عادی سازی روابط با دولت اسد بسیار زود است، اما ناظران اشاره داشته اند که رئیس جمهور ترکیه دیگر نه از اسد و دولت او در سخنرانی هایش به بدی یاد می کند، و نه برای توافقات آتی سوریه شرطی می گذارد. به جای آن گویا آنکار توجه خود را بر این قرار داده که با حضور کردها در شمال سوریه مقابله کرده و مرزهایش را به روی داعش که بخشی بزرگی از آن سوی مزرهایش را در دست دارد ببندد.

جالب آن است که بازگشت به سیاست «به صفر رساندن مشکلات با همسایگان» زمانی رخ می دهد که طراح اصلی این سیاست، داوود اغلو نخست وزیر سابق ترکیه از دولت این کشور خارج شده است.

نخست وزیر جدید ترکیه در اولین سخنرانی خود در پارلمان ترکیه در اواخر می گفت: «ما دوستانمان را افزایش داده و دشمنانمان را کاهش می دهیم. هر چند این رویکرد سیاسی عجیبی نیست اما تغییر اساسی در سیاست های ترکیه را نشان می دهد.

از آن زمان اوضاع به سرعت تغییر کرده. این روزها توجه اصلی سیاست خارجی ترکیه دیگر دولت نبوده و به ریاست جمهوری توجه دارد. با این حال رابطه خوب ییلدیریم و ادامه محبوبیت اردوغان در میان پایگاه محافه کارش همه به تغییر آرام سیاست هایی کمک کرده که ترکیه را درمانده و در منطقه ای آشوب زده منزوی کرده بود.

5252

کد خبر 553856

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجتبی RO ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    43 31
    چون اویزانه
  • بی نام IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    25 34
    چون مردمش را از دست داده رفته سمت آنها
  • بی نام A1 ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    69 34
    اردوغان یک دیکتاتورهستش
    • ناشناس A1 ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
      25 19
      یک دیکتاتور باهوش است.البته تمام ترک های آنجا او را بشدت قبول دارند ودر انتخابات به او رای دادند.ولی دشمن خونی کردهای آنجا است.اگر انتخاب رئیس جمهور ترکیه توسط پارلمان باشدبا توجه به جمعیت20میلیونی کردها که می توانندبالای100کرسی از520کرسی مجلس ترکیه در اختیار داشته باشند کردها می توانند با مخالفین او و حزب او ائتلاف کنند وامتیازاتی کسب کند ولی او با زیرکی تمام قانون اساسی را تغییر داد وانتخاب رئیس جمهور را از پارلمان گرفت یعنی کردها عملا در نظام سیاسی ترکیه حذف شدندو این رگه ای از دیکتاتوری است که حق20میلیون از شهروندان خود را نادیده می گیرد
  • رضا IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    92 8
    واقعا خبر می پرسی چرا ؟ بهش میگن منفعت الان اگه ما بودیم ده نسل بعدمونم بود الان داشت می گفت مرگ بر روسیه
    • محمد A1 ۱۹:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
      0 7
      روسیه نمیخواد ما رو تغییر بده ولی آمریکا خوهان تغییر ایران در راستای آزادی و حقوق بشر از دید خودشه که نابودی فرهنگ و جامعه اسلامی ایرانی رو در پی داره. مشکل ما با آمریکا علاوه بر ضرباتی که ناجوانمردانه به ملت ما زده، مشکل عقیدتی است. تازه هم تحریم ترکیه توسط روسیه بدلیل ساقط کردن هواپیمای روس توسط ترکیه بود ولی تحریم های آمریکا از اول انقلاب علیه ما به چه دلیلی بود؟
  • بی نام A1 ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    76 21
    ترکیه وقتی میبینه روسیه تحت فشار هست و تحریم و منزوی شده با یک ابراز همدردی با خانواده خلبان کشته شدهنه عذرخواهی به روسیه فهموند که این کار نه به نفع شماست نه ما.پوتینم خوب میدونه که نمینونه اینجوری ادامه بده.زود اوکی میده.اسرائیلم که باترکیه متحده و به همراه کشورهای عربی یک اتحاد علیه ما ایجاد کردن تا مارو منزوی تر بکنن.تو قضیه اسد هم که همگی میگن اون باید بره چون مردمشو میکشه.ترکیه هر کاری بکنه واسه مردمشه نه خودش.هرجا میبینه ضرر میکنه زود برمیگرده.ولی ما اصلا مردم کیلویی چنده
  • بی نام A1 ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    47 57
    به غلط کردن افتاده
  • رضا راد IR ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    چون منافع کشور و مملکتش اینه تمام
  • ناشناس A1 ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    89 7
    بدلیل اینکه یک شخص سیاسی هست و با توجه به منافع کشورش عمل می کنه . اگه ایدئولوژی داشت نمی توانست این تصمیم ها را بگیرد .
  • بی نام A1 ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    دنبال داستان نباشید فقط برای حفظ منافع ملی خودشان نه مثل ما بخاطر منافع شخصی با عالم و ادم قطع ارتباط کردیم
    • غیر روشنفکر نما IR ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
      8 27
      با ادمو عالم الان قطع ارتباط کردیم؟مثلا با کی؟
    • بی نام A1 ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
      23 5
      اقای غیر روشن فکر نما تقریبا با اکثر کشورهای عربی قطع ارتباطیم.با امریکا و انگلستان و اکثر کشورهای غربی به جز چندتا.چنانکه موگرینی گفت ایران اگه بخواد با اروپا رابطه داشته باشه باید ......
    • محمد A1 ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
      1 8
      مرگ با عزت بهتر است از زندگی با ذلت.... با با اون دنیایی که آمریکا اربابشونه مثل بیشتر اعراب مشکل اعتقادی سیاسی داریم. البته هیچ وقت ما شروع کننده قطع ارتباط نبوده ایم به غیر از ارتباط با آمریکا و اسرائیل که در این مورد هم مشکل از خودشون بود
  • میم IN ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    39 4
    این الان تحلیل بود یا شرح آنچه رخ داده و تقریبا همه کسانی که اخبار رو دنبال میکنن از قبل میدونن؟؟
  • غیر روشنفکر نما IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    5 8
    پس تا الان منافع کشورش این نبود؟جالبه بعضیا تا دیروز میگفتن منافعش تو سرنگونی اسد هستو دشمنی با روسیه
  • سینا A1 ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    25 5
    اسمش غلط کردن نیست اسمش دیپلماسی و واقع بینی هست اسمش خرد عقل هوشیاری قدرت تصمیم گیری کنترل اوضاع نظم تفکر صحیح پشتیبانی مسئولانه از منافع مردم آینده نگری تشخیص خیر و صلاح مملکت از شر و آشوب برای مملکت دوست داشتن مردم و مملکت خودش منافع نسل جوان دینداری واقعی دیپلماسی بازگشت از اشتباه و در مسیر صحیح قرار گرفتن تصمیمات مسئولانه و خیلی چیزهای دیگر بجز غلط کردن میباشد
  • غیر روشنفکر نما IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    18 19
    ترکیه فهمید بعضی از سیاست هاش کاملا اشتباه بود ولی هنوز اکثر طرفدارای سینه چاک ترکیه نفهمیدن و متاسفانه سعی میکنن با بازی با کلمات همچنان یک ترکیه خوبو مثبتو تو اذهان قرار بدن.
    • محسن IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
      13 1
      نیازی نیست کسی ترکیه رو در اذهان مثبت نشون بده چون در واقعیت هم ترکیه مثبت و جایگاه برتری در منطقه و جهان داره.ولی عده ای طرفدار تروریستهای پ.ک.ک و نیز همدستان نژادپرستش در داخل چشم دیدن پیشرفت ترکها رو ندارن و کارشون سیاه نمایی و فحش و بدوبیرا به ترکهاست.شما فقط اطرافت رو میبنی اگه دنیا رو ببینی میفهمی ترکیه مثبته.
  • ناشناس A1 ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    24 4
    نمی خواهد ملت خود را زیر فشار اقتصادی قرار دهد هرچند که تحریم ها بین المللی هم نبود ولی هیچ خیری در دشمنی نیست وبا عقلانیت ومنطق با کشورهای دنیا تعامل دارند
    • محمد A1 ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
      9 8
      آیا عقلانیت با اسلام و انسانیت تعارض دارد؟
  • بی نام A1 ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    18 9
    مردم ما ماشاا.. همه تحلیلگرند جناب راضی به زحمت روزنامه نگاران نیست... ترک ها قاعده بازی رو خوب بلدند کشورشونم جای جالبی واقع شده هم تو اروپا هم تو آسیا هم نژادهاشونم فقط خودشونن و کمی از اطراف پس خوب میدونند از این موقعیت سوق الجیشی چه جوری بهترین بهره رو ببرند وقتی لازم باشه حامی داعش میشند وقتی هم لازم باشه برعلیهش و همینطور رفتارشون با بقیه...خلاصه که همش برنامه ریزی شده است یا به عبارتی نون به نرخ روز خوردن... زیاد به خودتون فشار نیارید
  • مهدی A1 ۲۰:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۷
    1 8
    اما اینطور که اردوغان فکر میکنه نیست. کار درست انجامش سخته ولی نتیجش خوبه..کار نادرست انجامش راحته ولی نتیجش عذاب آور و وجدان سوز .نمیشه آدم دورو رو باشه چون بالاخره دستش رو میشه .تو سیاست اگر ایدوِئولوژی ثابت نداشته باشی بازیچه ی سیاستهای بزرگ میشی و بلا سرت میارن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین