هنوز از ثبات سیاسی در عراق خبری نیست. ایاد علاوی ، نوری مالکی ، عمار حکیم ، مقتدی صدر و دیگر سیاستمداران مشهور عراقی عزم خود را برای پیشیگرفتن از یکدیگر در تشکیل ائتلاف جزم کردهاند . در این میان هرازچندگاهی سخنی از حمایت آیتالله سیستانی از ائتلاف یا چهرهای خاص به میان میآید. مرجع عالیقدر شیعه که حکمش برای بسیاری از شیعیان عراقی ، واجب محسوب میشود از ابتدای برگزاری این انتخابات تاکنون بارها تاکید کرده که از هیچ فرد یا ائتلاف خاصی حمایت نمیکند. با اینهمه بسیاری از سیاستمداران عراقی برای مشروع جلوه نشان دادن خود از حمایت آیتالله سیستانی از خود سخن میگویند.
به گزارش رویترز، حامد الخفاف، سخنگوی رسمی آیتالله العظمی سیستانی ، در بیانیهای اظهار داشت که آیتالله سیستانی مردم را به مشارکت در انتخابات عراق دعوت کرد و از هیچ لیستی حمایت نکرد و بعد از اعلام نتایج انتخابات، وی بر ضرورت احترام به انتخاب مردم و تشکیل دولتی که تمام عناصر ملت عراق طبق سازوکارهای قانون اساسی در آن حضور داشته باشند، تاکید کرد.
در ادامه این بیانیه آمده است: انتخاب نخست وزیر به مذاکرات مربوط میشود. مذاکراتی که بین گروههای پیروز در انتخابات صورت میگیرد و امید است که به نتیجه مطلوب برسد. امید میرود که بحران سیاسی بزرگی که به مداخله مراجع نجف نیاز پیدا کند، پدید نیاید. در ادامه بیانیه آمده است: ما به شدت آنچه را که رسانههای جمعی به نقل از یکی از نمایندگان آیتالله سیستانی در خصوص نظر ایشان درباره ائتلافهای گروههای سیاسی یا نامزدهای نخست وزیری منتشر کردند، رد میکنیم.
دولت آینده، دولت احترام به اهل تسنن است
همزمان نوری مالکی نخست وزیر عراق در اظهاراتی بیسابقه برای نخستین بار از زمان برگزاری انتخابات و اعلام نتایج، اعلام کرد که دولت آتی عراق باید ائتلافی را که سنیها از آن حمایت میکنند و بیشترین کرسیهای پارلمان را بدست آورده است، در بر گیرد. مالکی در ادامه سخنانش افزود: برای حکومت دولتی با مشارکت برخی طوائف در عراق بسیار زود است و باید دولتی با مشارکت تمام گروهها برای ضمانت ثبات عراق در سالهای بعد از جنگ، تشکیل شود. مالکی در ادامه سخنانش تاکید کرد که در حال حاضر مسالهای که حائز اهمیت است این است که دولت آتی، دولتی با مشارکت ملی باشد یعنی تمام عناصر تشکیل دهنده جامعه عراق در آن حضور داشته باشند.
مالکی با اشاره خاص به لیست العراقیه تحت رهبری ایاد علاوی گفت: این لیست بسیاری از نمایندگان عرب سنی مذهب را حذف کرد، ولی ناگزیر باید اعراب سنی در تشکیل دولت آتی مشارکت داشته باشند. بیم آن دارم که دولت آتی از دولت کنونی ضعیفتر باشد، چرا که تمام فعالان سیاسی پیشاپیش، خواهان دستیابی به پستهای وزارت خانهها هستند و این تاسف بار است. سیاری از رسانههای داخلی مالکی و علاوی را به خصومت ورزیهای شخصی متهم میکنند، نخست وزیری عراق اما در این خصوص گفت: هیچ مساله شخصی بین من و او وجود ندارد.
تشکیل دولت،حق قانونی ما است
همزمان چهرههای لیست العراقیه ، با بازگشت به حکومت طایفهای و نژادی مخالفت کردند. این لیست بر حق قانونی خود در خصوص تشکیل دولت تاکید کرد.
میسون دملوجی، سخنگوی این لیست، در پاسخ به اظهارات اخیر جلال طالبانی، رئیس جمهور عراق، گفت : لیست العراقیه بازگشت به خانه اول و حکومت طایفهای و نژادی را رد میکند. وی در ادامه افزود که سخنان جلال طالبانی درست نیست، چرا که عراق از مرحله قبلی گذر کرده است و هرگز به حکومت طایفهای و نژادی برنخواهد گشت. پاسخ ما در قبال اظهارات طالبانی گشودن تمام گزینهها از جمله تحریم فرآیند سیاسی در صورت سلب حقوق قانونی ما است، چرا که این امر به مثابه کودتا علیه دموکراسی خواهد بود. مذاکرات لیست العراقی با دیگر ائتلافها ادامه پیدا میکند. لیست العراقیه در مقابل هر طرحی که بخواهد کشور را به عقب برگرداند، میایستد.
پس از این اظهارات ، علی ادیب، یکی از رهبران ائتلاف دولت قانون، تهدید ایاد علاوی در خصوص در گرفتن جنگ طایفهای را غیر دموکراتیک خواند: تهدیدهای علاوی این مساله را القا میکند که برخی از اعضاء لیست وی به خشونت اعتقاد دارند. عراق از مرحله طایفهگری عبور کرده است، چرا که تمام گروهها به وجود زندگی دموکراتیک حقیقی اطمینان دارند. مشارکت ساکنان مناطقی که پناهگاه تروریستها به حساب میآیند، دلیلی بر این مساله است.
وی از اظهارات علاوی مبنی بر احتمال کنارهگیری از تشکیل دولت ابراز شگفتی کرد و گفت: هیچ گروهی نمیتواند کنارهگیری کند، چرا که لیست العراقیه بزرگترین گروه سنیها را دربرمیگیرد و نمیتواند این عناصر تشکیل دهنده جامعه عراق را از تشکیل دولت بازدارد.
نظر شما