خبر آنلاین در گفتکو با سید جلال ساداتیان کارشناس مسائل خاورمیانه احتمال ائتلاف نوری المالکی با جریان العراقیه و تبعات آنرا مورد واکاوی قرار داده است.

در حالی که بنظر می رسد دو ائتلاف شیعه ائتلاف ملی و ائتلاف دولت قانون در حال رسیدن به تفاهم و تشکیل فراکسیون بزرگ شیعه هستند برخی منابع خبری از بروز مجدد اختلاف میان مالکی و جریان صدر خبر داده و احتمال دادند مالکی به سمت جریان العراقیه متمایل شود . خبر آنلاین در گفتکو با سید جلال ساداتیان کارشناس مسائل خاورمیانه احتمال ائتلاف نوری المالکی با جریان العراقیه و تبعات آنرا مورد واکاوی قرار داده است.

*********

منابع خبری از احتمال نزدیک شدن نوری المالکی به جریان العراقیه خبر می دهند ، بنظر شما این اقدام یک تاکتیک از سوی نوری المالکی می توان تلقی کرد یا اینکه ائتلاف دولت قانون با ائتلاف ملی به بن بست رسیده است؟
در عراق با توجه به شرایطی که حاکم است شیعیان اعم از تندروهایی چون جریان صدر ، سکولار های وابسته به علاوی و همچنین میانه روهایی مانند نوری المالکی یک دشمن مشترک دارند که می توان از ان به نام هایی مانند وهابیون یا تکفیری ها و بعثی ها نام برد. این شرایط شیعیان را به سمت و سویی می برد که ناگزیر از همکاری با یکدیگر باشند. در واقع هنوز در عراق شرایطی فراهم نشده است که شیعیان خطرات مشترک را فراموش کنند. به همین دلیل بنظر می رسد کماکان تلاش برای تثبیت در قدرت مهمترین دغدغه شیعیان باشد . در دولت ابراهیم جعفری و نوری المالکی این فرایند تا حدودی طی شد ولی در هر دو دوره نا امنی ها و انفجارها مهمترین سد راه روند استقرار دولت با ثبات در عراق بود . هر چند انتخابات اخیر بعنوان یک حرکت دموکراتیک و متکی به رای مردم گامی مهم در جهت حاکمیت اراده مردم در عراق شناخته می شود ولی وضعیت ناشی از الزامات ائتلاف گروههای سیاسی و تشکیل دولت جدید پیچیدگی هایی را موجب شده است. بر این اساس جریاناتی که اشتراکات بیشتری دارند بهم نزدیک تر شده و ائتلاف تشکیل می دهند . آقای نوری المالکی بعنوان رهبر ائتلاف دولت قانون بعنوان یک سیاستمدار میانه رو در عراق شناخته می شود که مدت نسبتا طولانی زمامداری کرده و اعضای کابینه وی تجاربی در این زمینه دارند . از سوی دیگر افراد وابسته به جریان العراقیه هم در این سالها بعنوان سیاستمدار حرفه ای در عرصه سیاست ورزی عراق فعال بودند و سوابق و تجاربی کسب کردند . در مجموع بنظر می رسد این دو مجموعه با هم بهتر می توانند کار کنند و دولت ائتلافی تشکیل دهند.

بدین ترتیب ائتلاف ملی از عرصه حکمرانی عراق دور خواهد ماند . این در حالی است که در این ائتلاف نیز چهره های سیاست ورز مطرحی وجود دارد؟
بنظر می رسد در ائتلاف ملی گرایش اکثریت به سمت جریان صدر است و این جریان نتوانسته است تا کنون با نوری المالکی به تفاهم برسد و به شخص دیگری تمایل دارد . جریان صدر در زمان ابراهیم جعفری بیشتر قدرت داشت تا الان. ضمن اینکه در حال حاضر این جریان بعنوان یک گروه افراطی شناخته می شود در حالی که نوری المالکی به میانه روی شهرت دارد.

آیا این فرمول تامین کننده منافع قدرت های موثر در عرصه عراق مانند آمریکا ، عربستان و ایران و سوریه خواهد بود؟
این فرمول به واقعیت نزدیک تر است.


ولی بنظر می رسد ائتلاف با العراقیه می تواند منافع ایران در عراق را به خطر بیاندازد . اینطور نیست؟
این مساله نسبی است . العراقیه حداقل در ادبیات سیاسی ایران به آمریکایی بودن شهرت دارد. اما نوری المالکی نیز به میانه روی مشهور است . در هر صورت این دو جریان اکثریت را در انتخابات بدست آوردند و منطق حکم می کند که گروههایی که اکثریت را کسب کردند با یکدیگر به ائتلاف برسند مگر اینکه اختلافات عمیقی داشته باشند . ایران یا هر همسایه دیگر عراق باید واقعیت های داخل عراق را بپذیرد و به یک وضعیت نسبی رضایت بدهد.


اکثر چهر ه ها و گروههای جریان العراقیه سنی بوده و به حمایت از یعثی ها شهره دارند از سوی دیگر کردها نیز چندان با این جریان رابطه حسنه ای ندارند . آیا ائتلاف احتمالی مالکی با این جریان ممکن نیست محبوبیت وی در میان شیعیان و کردها را مخدوش کند؟
همه چیز نسبی است . واقعیت این است که اهل سنت طیف های مختلفی دارند . برخی از این جریانات به گروههای تندرو و کشورهایی مثل عربستان و اردن نزدیک شده اند اما برخی دیگر که تشکیل دهنده جریان العراقیه هستند بیشتر ملی گرایی را پیشه کرده و سعی دارند در چارچوب حاکم بر عراق در قدرت سهیم باشند . اینها بجای تمایلات ایدئولوژیک تمایلات حکومتی از خود بروز می دهند. به همین دلیل من بعید می دانم این ائتلاف نهایتا به ضرر مالکی تمام شود.

کد خبر 56264

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین