به گزارش خبر آنلاین از بیرجند، مسکن و سرپناه یکی از پایهترین و اساسیترین نیازهای بشر از بدو خلقت هستی تاکنون بوده؛ انسان برای بقا و تداوم زندگی خود همواره به داشتن یک سرپناه نیازمند است که البته این سرپناه از ابتدا تا به امروز دستخوش تغییرات شگرفی شده است.
بازار مسکن یکی از بازارهای پر طلاطمی است که بالا و پایین شدنش سرو صدای زیادی را به پا میکند.
وجود دلالان و سودجویان، افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها، بالا رفتن تقاضای مسکن در اثر هجوم جوانانی که تشکیل خانواده داده و به دنبال آشیانه هستند، بالارفتن سطح انتظار موجران و مستأجران و بسیاری دلایل دیگر، سبب افزایش قیمت خرید و فروش منزل و یا رهن و اجاره آن در چند سال اخیر شده است.
متولیان مسکن چند سالی است که با ارائه طرحها و ایدههای مختلف سعی در رونق بازار مسکن کردهاند که نمونه اخیر آن را میتوان به افزایش سقف وام مسکن و کاهش نرخ سود بانکی اشاره کرد.
اما چند سالی است که ظاهرا بازار مسکن، ساکن شده و به اصطلاح با رکود مواجه است؛ طرحهای اخیر نیز تاکنون نتوانسته بازار مسکن را متحول کند.
خبرنگار خبرآنلاین برای بررسی وضعیت مسکن در خراسان جنوبی با تعدادی از مشاورین املاک مرکز استان به گفتوگو نشسته است.
م. ا که بیش از 10 سال در حرفه بنگاهداری مشغول به فعالیت بوده، در گفتوگو با خبرآنلاین، اظهار داشت: بازار مسکن به دلایل مختلفی چندین سال است که با رکود مواجه شده است.
وی ساخت و سازهای بسیار در سطح شهرها را عامل مهمی در رکود بازار مسکن دانست و افزود: به دنبال افزایش این ساخت و سازها و قیمت پایین آن، آمار مهاجرت نیز افزایش یافت و خرید و فروش منازل داخل شهرها با رکود مواجه شد.
این بنگاهدار املاک بیان داشت: رکود در بازار مسکن به قسمتهای مختلفی مانند صنعت مرتبط با این بخش، کارگران ساختمانی، مشاورین املاک و بسیاری از بخشها ضربه زده است.
م.ک نیز یکی از بنگاهداران املاک در این شهر است؛ وی بازار مسکن را این گونه بیان میکند: بازار مسکن در حال حاضر با رکود شدید مواجه است و درجا میزند.
وی اظهار داشت: بازار به قدری در رکود است که در طول سال گذشته تنها یک مورد خرید و فروش منزل مسکونی توسط این بنگاه ثبت شده است.
این مشاور املاک اذعان داشت: از ابتدای سال جدید نیز وضعیت رهن و اجاره در استان بسیار اسفناک شده به طوری که اجاره منازل تازهساز از 600 هزار تومان به بالا است و جوانان توان پرداخت این اجاره بها را ندارند.
ع. ک نیز یکی دیگر از مشاورین املاک است که وضعیت نامناسب مالی در شغل خود را برای خبرنگار ما اینگونه توصیف میکند: شغل بنگاهداری در این شهر به تفریحی برای دوشغلهها تبدیل شده به این معنی که کارمندان دولتی در شیفت بعدازظهر برای گذراندن اوقات خود به مشاوره معاملات املاک و خودرو میپردازند.
وی افزود: تعدد واحدهای مشاوره معاملات املاک در شهر و افت شدید این معاملات در چند سال گذشته ضربه سنگینی به وضعیت اقتصادی بنگاهداران وارد آورده است.
این مشاور املاک بیان داشت: از ابتدای امسال به دلیل بالارفتن اجاره منازل مسکونی، تعداد این معاملات بسیار افت کرده است.
وی ادامه داد: سود سپرده بانکی کاهش یافته و موجران ترجیح میدهند ملک خود را به اجاره بدهند و از آنجایی که توان پرداخت اجاره منازل از عهده مستاجران خارج است، وضعیت نامساعدی به وجود آمده است.
به دنبال پیگیری وضعیت بازار مسکن به سراغ رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک بیرجند رفتیم.
علیرضا اربابی در گفتوگو با خبرآنلاین در این رابطه اظهار داشت: بازار خرید و فروش و رهن و اجاره مسکن از ابتدای سال با رکود مواجه بوده است.
وی افزود: در ماههای خرداد و تیر رشد 5 درصدی را در بازار مسکن شاهد بودیم اما این روند صعودی در اواخر مردادماه مجدداً راکد شده و درجا میزند که مشخص نیست این موضوع به دلیل تعطیلات تابستانی است و یا بازار افت کرده است.
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک بیرجند علت رشد 5 درصدی در بازار مسکن طی ماههای گذشته را کاهش نرخ سود بانکی عنوان کرد.
اربابی گفت: معاملات ملکی در ماههای خرداد و تیر امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته اما این روند در ماه جاری دوباره افت کرده است.
وی نقطه آغاز رکود در بازار مسکن را از سالهای 87 به بعد دانست و افزود: افرادی که قصد خرید مسکن را دارند به این امید نباشند که قیمتها از این میزان پایینتر بیاید.
دلال و واسطه در هر بازار وجود دارد که بازار مسکن نیز عاری از وجود این قشر نیست؛ البته از نظر صاحبنظران این بخش، در حال حاضر دست طمع دلالان از بازار مسکن بریده شده است.
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک بیرجند شرایط حاضر را بهترین موقعیت برای خرید خانه دانست و بیان داشت: در حال حاضر دلال از بازار مسکن بار بربسته و خریداران املاک بیشتر افراد نیازمند به خانه هستند نه افرادی که بخواهند به نوعی سرمایه خود را در زمین و مسکن بلوکه کنند.
اربابی افزود: خراسان جنوبی یک استان نوپا است و معمولا هجوم سرمایهگذاران به یک استان نوپا زیاد است و از طرفی این استان هیچ بخشی اعم از صنعت، کشاورزی، فناوری و تولید برای سرمایهگذاری ندارد بنابراین مردم استان در گذشته سرمایه و سپردههای خود را در زمین و مسکن سرمایهگذاری میکردند که سوددهی کلان نیز داشت.
وی اظهار داشت: در حال حاضر بازار خرید زمین و مسکن اشباع شده و از طرفی با ساختوسازهای فراوان در سالهای گذشته سبب شده تا دست دلالان از بازار مسکن کوتاه شود.
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک بیرجند نسبت به ساخت و سازهای آپارتمانی انتقاد کرد و ادامه داد: این نوع ساخت و ساز در خراسان جنوبی نتیجه مثبتی ندارد چراکه ابتدا باید فرهنگ آن ایجاد شود.
اربابی تصریح کرد: مردم در شرایط حاضر باید آگاه باشند که در بازار مسکن سودجو و دلال وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه برخی از مردم تصور میکنند در زمان انتخابات قیمت مسکن و زمین ارزان میشود، اذعان داشت: این یک تصور اشتباه و شایعاتی در بین عوام است چراکه دولتها نمیتوانند در هر شرایطی قیمتها را به صفر برسانند.
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک بیرجند با بیان اینکه امسال اجارهبها در خراسان جنوبی افزایش داشته است، ادامه داد: متأسفانه قانونی در زمینه حمایت از مستأجران وجود ندارد و این موضوع سبب شده تا مستأجر همواره بر سر اجارهبها با موجر توافق کند.
بیرجند شهری است که موجران بیشتر به سمت اجاره ملک خود رغبت نشان میدهند تا رهن آن که رئیس اتحادیه املاک بیرجند علت این موضوع را اینگونه بیان میکند: به دلیل اینکه خراسان جنوبی استانی محروم است و مردم دست به هر کاری میزنند سود کلان ندارد بنابراین نمیتوانند از رهن منازل خود استفاده کنند و به سمت اجاره پیش میروند.
خراسان جنوبی شهری کوچک با سرانه درآمدهای پایین است که با رسیدن جوانان آن به سن ازدواج و تشکیل خانواده، نیاز به مسکن و سرپناه مناسب و البته عدم توان در خرید مسکن سبب شده تا تقاضا در بخش استیجاری بالا برود.
از آنجایی که سلایق جوانان امروزی به سمت خانههای مدرن و تازهساز است؛ عاملی شده تا موجران اجارهبهای منازل مسکونی استیجاری را افزایش دهند تا جایی که اجاره یک منزل مسکونی به بهای یک حقوق بر طبق قانون کار است.
نبود قانون مشخص در این زمینه باری بر مشکلات افزوده و سبب شده تا اجاره بهای منازل به صورت دلخواه از سوی موجران تعیین شود.
امید است مسؤولان در زمینه مسکن طرحها و ایدههای کاراتر ارائه دهند و یا با وضع قوانینی که به مستأجران و خانه اولیها کمک کند، نابسامانیها در این آشفته بازار مسکن را ساماندهی کنند.
46
گزارش از محبوبه قاسمزاده
نظر شما