به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در این مراسم که منصور ضابطیان اجرای آن را برعهده داشت، جمعی گسترده از اهالی سینما حضور پیدا کردند که متحد و قاطع علیه یک نشریه هتاک موضع گرفتند.
در ابتدای این مراسم، مینا اکبری، داور بخش مستند با اشاره به اینکه در پرونده عباس کیارستمی، ما به دنبال احترام و حقوق نادیده گرفته شدهآیم، افزود: «تصویر سینمای ایران از پزشکان همیشه پاک بوده است. اینک برای پالایش ابن لکه بیاعتمادی، تلاش بیشتری نیاز است. قضات محترم، ما سینماگران، همه نگاهتان میکنیم.
گرامیداشت یاد داود رشیدی
کیوان کثیریان، دبیر جشن هم ضمن تشکر از ایوبی و شاهسواری برای حمایت از این جشن. گفت: «امروز از درگذشتگانی یاد میشود که در حشنهای قبل بودند. یاد آقای ارجمند هم به خیر که هر سال بودند. من به سهم خودم جشن امسال را تقدیم میکنم به احترام برومند.»
در ادامه، احترام برومند، همسر زنده یاد داود رشیدی هم در سخنانی کوتاه گفت: «تشکر می کنم از انجمن که جشن را عقب انداختند. امیدوارم امشب به همه خوش بگذرد.»
اهدای لوح به احترام برومند توسط محمد متوسلانی، ادامه دهنده این جشن بود. بعد از آن، علی نصیریان در رثای همکار و دوست قدیمی خود گفت: «چنین روزهایی برای ما سینماگران و خانواده داود خیلی سخت است. ما همبازی و همکار بودیم؛ همبازی به معنی در صحنه بودن. این یک ارتباط حسی و عاطفی خیلی عمیق است. شاید چهل، پنجاه سال از اولین کارمان میگذرد اما لحظات بازی با رشیدی و دیگر همکاران از ذهنم پاک نشده است. این چیز عجیبی برای ماست که بازیگر هستیم. ارتباط حسی و عاطفی ما پاک نشدنی است. رشیدی خیلی شوخ بود. در نخستین نمایشی که با هم کار میکردیم، رشیدی نقش کشیش یونانی ارتدکسی را بازی میکرد و من کاپیتان بودم. در صحنهای من سمت او میرفتم و دست روی شانهاش میگذاشتم. یکبار آمدم این کار را بکنم، هی رفت عقب تا اینکه رسید به دکور و مجبور شد بایستد. خیلی اهل شوخی بود. آخرین کاری که باهاش کار کردم. کار آقای الوند بود. جایی را به من تذکر داد و من پذیرفتم. به دلیل این همه خاطره رفتن دوستان خیلی دشوار است.»
اهدای جوایز برترینهای فیلم کوتاه و مستند
با آغاز معرفی آثار برتر و اهدای جوایز، فیلم «157 A» از بهروز نورانیپور، جایزه شهید آوینی را از آن خود کرد.
همچنین تندیس بهترین مستند کوتاه به فیلم «کهریزک تجریش» ساخته آزاده رضاییان مقدم اهدا شد. «محاكمه» ساخته سيد احسان عمادی جایزه بهترين مستند نيمه بلند را دریافت کرد. دیپلم افتخار بهترین مستند بلند به فیلم «فصل هری» ساخته لقمان خالدی اهدا و تندیس جشن در این بخش به «دينگومارو» ساخته كامران حيدری تقدیم شد.
فیلم «بارانهای گاهبهگاه» ساخته کاوه دانشمند نیز تندیس بهترین فیلم کوتاه را دریافت کرد.
تشکر از واکنشها به هتاکان
در ادامه این مراسم، منوچهر شاهسواری، مدیرعامل خانه سینما روی صحنه رفت و با اشاره به سخنان مینا اکبری در آغاز جشن، تاکید کرد: «آن خواسته در مورد پرونده زنده یاد کیارستمی، خواسته حقیقی و جدی همه ماست.»
او همچنین با اشاره به واکنشهای ابراز شده به هتاکی یک هفتهنامه به هنرمندان افزود: «از بخشی از دوستان هنرمند (جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی) که در ۲۴ ساعت گذشته به آن نشریه اعتراض کردند، قدردانی میکنم. همچنین سپاسگزار آن هفت هزار نفری هستم که در میدان مشق، مهمان ما در جشن خانه سینما بودند.»
فیلمخانه؛ حافظ میراث تصویری ایران
بخشی از جشن منتقدان به تجلیل از لادن طاهری، مدیر فیلمخانه ملی ایران اختصاص داشت که با سخنان فریدون جیرانی و احمد امینی آغاز شد.
احمد امینی در اینباره گفت: «فکر میکنم هفت، هشت سالی هست که فیلمخانه نرفتم. به عنوان همسر خانم طاهری اگر بخواهم صحبت کنم که باید بگویم او چیزی برای ما کم نگذاشته است. او در طول روز در فیلمخانه کار میکند و در خانه هم کار میکند. خودم شش ماهی هست که درگیر سریال هستم و خبر ندارم در خانه چه میگذرد. او در مقام مدیر بهترین سالهای عمرش را در فیلمخانه عاشقانه کار کرده است.»
فریدون جیرانی هم با یاد داود رشیدی تاکید کرد: «اگر فرخ غفاری نبود که کانون فیلم را راه بیندازد و آن را نگه دارد، فیلمخانهای هم نبود. فیلمخانه به همت خود او در سال ۵۲ تشکیل شد. سال ۵۶ که چهار سال از کار فیلمخانه گذشته بود، غفاری با دلی پر از جدی نگرفته شدن فیلمخانه گلایه کرد. بعد از انقلاب هم که اوضاع فیلمخانه بدتر شد که همینجا باید یادی کنم از جمال امید که با تلاشهای او فیلمخانه سرپا ماند و الان تلاش خانم طاهری است که این مجموعه را فعال نگه داشته است.»
لادن طاهری، مدیر فیلمخانه ملی ایران نیز در باره اهمیت این مجموعه گفت: «روزهای زیادی طی شده است از روزهایی که فیلم نابود میشد تا به امروز رسیدهایم. امروز فهمیدیم که فیلمها میراث تصویری کشور ما هستند. صمیمانه آرزو میکنم ساختمان جدید فیلمخانه ملی افتتاح شود که آن روز، روز حفظ میراث تصویری ما خواهد بود.»
جوایز فیلمبرداری، تدوین، موسیقی و طراحی صحنه و لباس برای «اژدها وارد میشود»
در ادامه، نوبت به اهدای جوایز بخش فیلم های بلند سینمایی رسید.
جایزه دستاورد فنی و هنری به خاطر جلوههای ویژه بصری فیلم «سینما نیمکت» به امیررضا معتمدی رسید.
عنوان بهترین طراحی و چهرهپردازی برای فیلم «ابد و یک روز» از آن سعید ملکان شد.
لوح سپاس و تندیس انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی برای طراحی صدا و صدابرداری فیلم «لانتوری» به محمدرضا دلپاک، سعید بجنوردی و حسین مهدوی اهدا شد.
تندیس طراحی صحنه و لباس به نگار نعمتی و امیرحسین قدسی برای فیلم «اژدها وارد میشود» تعلق گرفت.
جایزه بهترین موسیقی فیلم را هم کریستف رضاعی برای «اژدها وارد میشود» دریافت کرد.
دیپلم افتخار بهترین فیلم اول را احسان بیگلری برای «برادرم خسرو» گرفت و تندیس جشن به محمدحسین مهدویان، کارگردان «ایستاده در غبار» اهدا شد.
هایده صفییاری نیز جایزه بهترین تدوین را برای دو فیلم «لانتوری» و «اژدها وارد میشود» دریافت کرد.
تندیس بهترین فیلمبرداری را هومن بهمنش برای «اژدها وارد میشود» از آن خود کرد. این فیلمبردار در سخنانی کوتاه گفت: «فکر نکنم تا آخر دوران کاری فیلمی مثل «اژدها وارد میشود» به من پیشنهاد شود و ممنونم از مانی حقیقی که این فرصت را به من داد.»
دل بزرگ و دست گشاده رخشان بنیاعتماد
تجلیل از رخشان بنی اعتماد، یکی دیگر از بخشهای این مراسم بود که با حضور فاطمه معتمدآریا روی صحنه آغاز شد.
این بازیگر گفت: «در مورد خانم بنیاعتماد حرف زدن کار من تیست، فقط میتوانم بگویم با بعضی کارگردانان فقط میشود دوستی کرد و با بعضی فقط کار. رخشان از معدود کسانی است که هم میتوان دوستی کرد و هم کار.»
او ادامه داد: «خانم بنیاعتماد آنقدر به کارش مسلط است که هیچ حرفی او را بهم نمیریزد. لحظات سخت گیلانه با روحیه بینظیر او بود.»
معتمد آریا تاکید کرد: «رخشان دلی بزرگ و دستی گشاده دارد و این بزرگترین خصلتی است که از او میشناسم.»
رخشان بنیاعتماد هم در سخنانی گفت: «با تشکر از کسانی که دربارهام صحبت کردند و سپاس از انجمن منتقدان، امیدوارم این شانس را داشته باشم که همیشه شرافت حرفهای را حفظ کنم.»
نوید محمدزاده جایزه اش را به ابوالفضل پورعرب تقدیم کرد
بعد از تجلیل از رخشان بنیاعتماد، نوبت به اهدای دیگر جوایز بخش فیلمهای بلند سینمایی رسید. دیپلم افتخار بهترین نقش مکمل به سارا بهرامی برای فیلم «خانهای در خیابان چهل و یکم» رسید و تندیس جشن به شبنم مقدمی به خاطر بازی در فیلم «نفس» اهدا شد.
شبنم مقدمی پس از دریافت تندیس، در وصف فاطمه معتمدآریا گفت: «اینکه روبروی استاد امروز و همیشهام ایستادهام که همه چیز بازیگری را به من آموخت، افتخاری بزرگ است.»
جایزه مکمل مرد هم به نوید محمدزاده برای فیلم «ابد و یک روز» تعلق گرفت. این بازیگر پس از دریافت تندیس گفت: «من عاشق این جایزهام و برایم مهمترین است. بعد از این تلاشم بیشتر میشود.»
او با تحسین از سعید روستایی برای نوشتن فیلمنامه و کارگردانی فیلم «ابد و یک روز»، افزود: «تعدادی بازیگر را دوست دارم، اما میخواهم این جایزه را نمادین تقدیم کنم به ابوالفضل پورعرب برای بازی در فیلم «نرگس» که با آن خاطرات زیادی دارم.»
شکایت اصغر فرهادی، مانی حقیقی و ترانه علیدوستی از یالثارات
در ادامه، دیپلم افتخار بهترین بازیگر زن به پریناز ایزدیار به خاطر فیلم «ابد و یک روز» اهدا شد و تندیس جشن به لیلا حاتمی برای بازی در فیلم «من» تعلق گرفت.
مانی حقیقی، برای گرفتن جایزه لیلا حاتمی روی صحنه آمد و گفت: «در طول چند روز گذشته تعداد بسیاری از همکاران من و مردم به طرق مختلف از طریق اساماس، ایمیل و کامنت دلجویی خود را بابت مطلب یالثارات از من و ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی بیان کردند. ضمن تشکر از این دوستان، میخواستم مژده دهم با وجود اینکه اصغر فرهادی خارج از کشور است، ما با هم در تماس بودیم و تصمیم گرفتیم اعتراض خود را در قالب شکایت کیفری پیگیری کنیم.»
او ادامه داد: «انگیزه ما از این شکایت این نیست که آنچه را گفته شده است، تکذیب کنیم، چون آنچه گفته شده کذب محض است. انگیزه ما سه نفر از این شکایت این است که بگوییم ما حاضر نیستیم در کشوری زندگی کنیم که فرهنگ با قلدری و خشونت نقد میشود. ما مخلص همه کسانی هستیم که با منطق و استدلال نقد میکنند. ما نیاز به همکاری نه فقط همصنفهای خودمان بلکه نیاز به همراهی همه مردم داریم تا بگوییم این طرز برخورد از ریشه و بن غلط است. من روی کمک مسئولان حساب نمیکنم که البته خوشحال میشویم اگر رییس قوه قضاییه و وزیر ارشاد هم با ما همراه شوند اما مسئولیت اصلی این کار روی دوش شما مردم است. نشریه یالثارات برای سخن کذب خود سند ندارد اما ما برای بیاخلاقی آنان سند محکمی داریم که خودشان در قالب این متن به ما دادند.»
حاتمیکیا: واکنش نشان ندهیم، بیغیرتی است
جایزه ویژه بخش کارگردانی جشن منتقدان سینما به ابراهیم حاتمیکیا اهدا شد.
این کارگردان پس از آمدن روی صحنه و دریافت تندیس گفت: «امشب میخواستم بگویم قسم به قلم؛ چراکه میزبان این جشن، عزیزان صاحب قلم هستند و محترمترین هنرمندان. اما وقتی این اتفاق توسط آن نشریه رخ داد، دیدم حرمت قلم دارد زایل میشود. همه ما باید واکنش تندی داشته باشیم، نمیدانم این خشونت از کجا آمده است که اجازه میدهد این قلم، اخلاق را زیر پا بگذارد. متاسفم در کشوری هستم که با اسم و خون امام حسین، اینطور دیگران نواخته میشوند.»
او ادامه داد: «یادم هست در نمازجمعه، تکبرگههای این نشریه بود و حالا به اینجا رسیده است. اگر این نشریه معذرت نخواهد و جامعه قلم واکنش نشان ندهند، این بیغیرتی است.»
احترام پیمان معادی به دوستانشدر این مراسم، پیمان معادی هم چون جشن خانه سینما، جایزه بهترین بازیگر مرد را برای فیلم «ابد و یک روز» دریافت کرد. این بازیگر با اشاره به اینکه برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» تنها از جشن منتقدان جایزه گرفته بود، ادامه داد: «سالهاست تنها با مانی حقیقی، ترانه علیدوستی و اصغر فرهادی رفت و آمد دارم. من دوستانم را سخت انتخاب میکنم و حالا تمام قد به شرف و نجابت این سه بزرگوار افتخار میکنم. همچنین درود میگویم به شرف حاتمیکیا که امشب چنین سخن گفت؛ من و تمام سینما کنار شما میایستیم.»
او با اشاره به اینکه برای بازی در «جدایی نادر از سیمین» تنها از منتقدان جایزه گرفته است، افزود: «من همه نقدها را میخوانم و اگر چیزی را
خواندم و غر هم زدم، باز هم از آن آموختم. من این جایزه را به مادرم تقدیم میکنم.»
ترس سعید روستایی از حجم جوایزی که گرفته است
در ادامه این جشن، دوبار دیگر نام فیلم «ابد و یک روز» برده شد. ابتدا سعید روستایی روی صحنه آمد تا جایزه بهترین فیلمنامه را بگیرد و سپس تندیس بهترین کارگردانی را هم دریافت کرد.
این کارگردان جوان با اشاره به اینکه «ابد و یک روز» حاصل فیلمهای کوتاه او است، گفت: «از استادانم در دانشگاه تشکر میکنم و این جایزه را به فیلم کوتاه سازانی تقدیم میکنم که با وجود آنکه کارشان خوب است، دیده نمیشوند.»
سعید روستایی ادامه داد: «از حجم این همه جایزه که گرفتهام، میترسم و از این به بعدش را خدا بهخیر بگذراند.»
پژوهشگری دوستداشتنی
در بخش تقدیر از غلام حیدری، پژوهشگر و نویسنده سینمایی، هوشنگ گلمکانی و سعید عقیقی روی صحنه آمدند. هوشنگ گلمکانی در سخنانی گفت: «او یکی از دوست داشتنیترین و زحمت کش ترین افرادی است که اسناد سینمایی را جمع میکند. شاهکار این پژوهشگر، «فیلم شناخت ایران» است. هیچ آدم دیگری نمی توانست چنین دقتی را به خرج دهد، کاری که حیدری انجام داد، نمونه کمال گرایی است، کار او فیزیکی هم بود به طوری که از ناحیه گردن مریض شد. در سالهای اخیر کار او سخت تر شده زیرا نوع فیلمسازی ها تغییر کرده است.»
او افزود: «غلام حیدری بسیار خوش قلب و مهربان است تا آنجا که حتی گربههای محل خود را نیز تیمار میکند.»
تکمیل کلکسیون جوایز «ابد و یک روز»
پایان بخش جشن منتقدان و نویسندگان سینمایی، اهدای جایزه و تندیس بهترین فیلم بود.
جایزه ویژه بهترین فیلم به «دختر» رضا میرکریمی رسید که ماهور الوند بهجای تهیه کننده روی صحنه آمد و جایزه را دریافت کرد.
تندیس بهترین فیلم را هم سعید ملکان به خاطر تهیه فیلم «ابد و یک روز» دریافت کرد که میتوان آن را تکمیلکننده کلکسیون جوایز این فیلم در جشنها و جشنوارههای هشت ماه گذشته دانست.
[این خبر از ساعت 18 تا 22 لحظه به لحظه تکمیل شده است]
5758
نظر شما