آن طور كه برخي از فعالين حوزه گردشگري معتقدند در حال حاضر حمله دارها در بخش گردشگري سلامت از دفاتر خدمات مسافرت هوايي و جهانگردي استان پيشي گرفته اند و كاملا غيرقانوني در اين حوزه فعاليت مي كنند.این گروه حتی بدون پرداخت عوارض، ماليات وبدون ارائه خدمات مناسب، توريست ها را سركيسه مي كنند و مبالغ هنگفتي هم به جيب مي زنند!
گردشگري سلامت و يا توريست درماني ازابعاد صنعت گردشگري است كه قدمت آن در استان فارس به گذشته هاي دور برمي گردد، اما هم اينك اين صنعت را خطري جدي تهديد مي كند و حمله دار با شیوه های خاص خود این صنعت را نشانه رفته اند . در واقع حملهدار به دلالاني اطلاق مي شود كه بدون داشتن مجوز و تنها به واسطه ارتباطات قوي در اين حوزه فعاليت مي كنند كه بي شك در درازمدت منجر به خدشه دارشدن تصور ذهني اين نوع گردشگران از مقصد سفر كه همان ايران و شيراز است خواهد شد . آن طور كه محمود فخري رئيس انجمن صنفي دفاتر خدمات مسافرت هوايي و جهانگردي فارس به خبرنگار ما مي گويد؛ حمله دارها، گردشگران سلامت فارس را مي ربايند و با ارائه خدمات نامناسب، وجهه جامعه گردشگري استان را مخدوش ميكنند.
دلالان ، گردشگران سلامت فارس را مي ربايند
وي مي افزايد: حمله دارها يا دلالان گردشگري سلامت بدون دارابودن مجوز اقدام به راه اندازی تورهاي گردشگري ورودي مي نمايند و هزينه هاي بسيار هنگفتي هم از گردشگران سلامت مي گيرند.
فخري با بيان اينكه حمله دارها نهايت سوءاستفاده را از گردشگران خارجي كه بيشتر از كشورهاي حوزه خليج فارس هم هستند، مي برند، مي افزايد: به دليل اينكه حمله دارها فاقد آژانس مسافرتي و يا جا و مكان خاصي هستند بدون طي كردن بروكراسي هاي اداري و يا اخذ مجوزهاي گوناگون از مراجع ذيصلاح، اقدام به فعاليت مي كنند به طوري كه حتي گردشگران اين حوزه را در خانههاي شخصي اسكان مي دهند و به هتل و يا مراكز اقامتي مناسبي هم هدايت نميكنند.فخري بر لزوم ساماندهي وضعيت موجود از سوي مسئولين استاني تاكيد مي كند و مي گويد: بايد هرچه سريع تر با فعاليت اين افراد برخورد شود چرا كه مطابق قوانين موجود، آژانسهاي مسافرتي داراي مجوز مي توانند در اين حوزه كار كنند.رئيس انجمن صنفي دفاتر خدمات مسافرت هوايي و جهانگردي فارس همچنين مي افزايد: در چنین شرایطی که فضا طوری فراهم است که فرد يا افرادي مي توانند به راحتي در حوزه گردشگري سلامت فعاليت كرده و حتي مورد حمايت مسئولين هم قرار گيرند، جا دارد مجوزي كه آژانس هاي گردشگري بايد از سازمان ميراث فرهنگي بگيرند، حذف شود و اگر هم بدون مجوز نمي توان در اين عرصه فعاليت كرد اين سوال پيش مي آيد كه چطور اين افراد كه دلال هم هستند مجاز به فعاليت مي باشند؟!
اما در ادامه اين گفت وگو، شاپور رستمي معاون امور زائرين و گردشگري استاندار فارس با تاكيد بر اينكه اولويت فعاليت گردشگري سلامت در استان با آژانس هاي مسافرتي است و بايد هرچه سريع تر اين آژانس ها نسبت به اخذ مجوزهاي قانوني اقدام کنند، مي گويد: این ایراد بزرگي است كه هنوز هيچ يك از آژانس ها و دفاتر خدمات مسافرتي فارس مجوز فعاليت در اين حوزه را ندارند و اگر هم داشته باشند تاكنون فعاليتي نكرده اند.
وي با بیان اینکه استانداري فارس تمام قد از فعاليت آژانس ها و دفاتر خدمات مسافرت هوايي و گردشگري استان حمايت مي كند، می افزاید : نميتوان جلوي افرادي كه در حوزه گردشگري سلامت فعال هستند را گرفت،ما قبول داريم كه اين افراد مجوز فعاليت قانوني ندارند اما نمي توان فعاليت گردشگري سلامت استان را متوقف كرد، از اين رو به اين افراد كه هر عنواني دارند فرصت داديم كه طي 6 ماه آينده نسبت به اخذ مجوزهاي قانوني اقدام نمايند.
معاون استاندار فارس با بيان اينكه در حال حاضر 14 تا 15 مجوز گردشگري سلامت براي دفاتر و آژانس هاي مسافرتي كشور صادر شده است، اضافه مي كند: با توجه به اينكه فارس و شيراز با دارابودن ظرفيت هاي گردشگري سلامت منحصربه فرد و سابقه 50 ساله اي كه در امور درماني گردشگران دارد مي تواند به قطب گردشگري سلامت كشور تبديل شود، ضروري است آژانس هاي مسافرتي استان فعال تر شوند.رستمي با تاكيد بر اينكه نمي توان چرخه فعاليت گردشگري سلامت استان را تعطيل كرد، مي گويد: آژانسهاي فارس هنوز پاي كار نيستند و مجوزي هم براي فعاليت در اين حوزه ندارند پس چطور انتظار مي رود جلوي فعاليت افرادي كه در اين حوزه كار مي كنند، گرفته شود.
وي ادامه مي دهد: گردشگري، صنعتي رقابتي است و در اين عرصه رقابت تا كي بايد ناز برخي افراد را بكشيم تا بيايند و در اين حوزه فعال شوند و به رقابت بپردازند.
معاون استاندار فارس اضافه مي كند: سال هاست فرد يا افرادي با هر عنوان در حوزه گردشگري سلامت فارس فعال هستند و اين نوع گردشگري را پويا كرده اند. نميشود يك شبه فعاليت اين افراد را متوقف كرد چرا كه استان متضرر مي شود.وي با اين حال تاكيد مي كند براي حمايت از آژانسهاي مسافرتي، استانداري فارس از هيچ اقدامي فروگذار نيست و پيگيري هاي لازم را جهت تسريع در اخذ مجوزها به انجام خواهد رساند.
فعاليت افراد فاقد مجوز مورد تائيد ميراث فرهنگي نيست
در ادامه اين گفت وگوها، معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري فارس به خبرنگار ما مي گويد:افراد فاقد مجوز در حوزه گردشگري بيش از 30 سال است كه فعاليت مي كنند و اين وضعيت تنها مختص استان فارس و شهر شيراز نيست.
سيدمويد محسن نژاد با تاكيد بر اينكه فعاليت حمله دارها و یا دلالان مورد تائيد ميراث فرهنگي نيست، مي افزايد: این افراد از نظر ميراث فرهنگي، خارج از ضوابط و قوانين فعاليت مي كنند و بايد وضعيت موجود ساماندهي شود.
معاون گردشگري فارس با بيان اينكه مطابق قانون، آژانس هاي مسافرتي و دفاتر سياحتي و گردشگري مجاز به فعاليت در حوزه گردشگري سلامت هستند، اضافه مي كند: مطابق شيوه نامه اي كه سازمان ميراث فرهنگي دي ماه 93 ابلاغ كرده است، دفاتر سياحتي و گردشگري بند «ب» بايد نسبت به اخذ گواهينامه فعاليت گردشگري سلامت اقدام نمايند، اما تاكنون دفاتر فعال و معتبري در استان در اين حوزه ورود نكرده اند.
محسن نژاد اضافه مي كند: تعدادي از آژانس هاي مسافرتي فارس به صورت سنتي در حوزه گردشگري سلامت فعاليت مي كنند كه با توجه به موقعيت فارس و پتانسيل ها و ظرفيتهاي بالقوه اي كه در حوزه درمان در اين استان وجود دارد، مي طلبد دفاتر خدمات مسافرتي در اين زمينه به صورت تخصصي تر و فعال تر عمل كنند.معاون گردشگري فارس در ادامه اين گفت وگو با تاكيد بر اينكه فعاليت در حوزه گردشگري سلامت بايد قانونمند شود تا رونق بگيرد، اضافه ميكند: يكي از راهكارها براي ساماندهي وضعيت موجود، حضور فعالين بخش خصوصي در شوراي مشورتي و اتاق فكر گردشگري است كه با تبادل نظر و هم انديشي بتوان مشكلات را مرتفع نمود.
46
نظر شما