ایسنا نوشت: افزایش حجم و تعداد تسهیلات‌دهی در حوزه مسکن و همچنین تغییر نرخ سود وام‌های این بخش، عاملی شده تا بانک مرکزی تاکید داشته باشد این موضوع بر تکان بازار مسکن بی‌تاثیر نبوده و می‌تواند ادامه روند رونق در این بازار را به همراه داشته باشد.

تازه‌ترین آماری که بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن منتشر کرده از رشد حجم معاملات و همچنین قیمت مسکن خبر می‌دهد. این در حالی است که در شهریورماه امسال تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی در شهر تهران با رشد حدود ۱۰.۹ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به حدود ۱۴ هزار و ۳۰۰ واحد رسیده است که در این بین تعداد واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۵۱.۵ درصدی بیشترین میزان از واحدهای مسکونی معامله شده را به خود اختصاص داده است.

اما تحولات قیمتی معاملات مسکن نشان می‌دهد که در دوره مورد بررسی متوسط قیمت یک متر زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در تهران حدود چهار میلیون و ۲۷۰ هزار تومان بوده که بیانگر رشد ۲.۳ درصدی نسبت به شهریورماه سال گذشته، اما کاهش ۰.۶ درصدی در مقایسه با مردادماه امسال است. در این میان بیشترین رشد متوسط قیمت به منطقه ۲۲ تهران با ۱۲.۶ درصد و بیشترین میزان کاهش قیمت به منطقه سه با ۲.۲ درصد اختصاص دارد.

دیگر آمارها از تحولات اجاره بهای مسکن نیز بیانگر آن است که در شهریورماه شاخص کرایه مسکن اجاری در تهران تا ۹.۷ و در کل مناطق شهری تا ۹.۳ درصد افزایش یافته است.

با انتشار این آمارها، بانک مرکزی معتقد است که در مجموع حجم معاملات در بازار مسکن مناسب بوده و نشان‌دهنده استقبال متقاضیان از خرید مسکن در ماه‌های گذشته است و با توجه به چشم‌انداز بهبود فضای اقتصاد کلان و رویکرد سیاست‌گذار پولی در کمک به تسهیل اعتباری بخش مسکن و همچنین برنامه کاهش نرخ‌های سود بانکی متناسب با روند نزولی نرخ تورم می‌توان انتظار داشت که روند موجود در بازار مسکن در ماه‌های آینده نیز ادامه داشته باشد.

در شرایطی سیاست‌گذار پولی از تغییرات نرخ سود بانکی و همچنین تسهیلات‌دهی در بخش مسکن به عنوان عامل محرک این بازار یاد می‌کند که در حال حاضر متقاضیان خرید مسکن با گزینه‌های دریافت وام از طریق خرید اوراق در فرابورس و صندوق پس‌انداز مسکن به عنوان دو مورد اصلی برای کمک‌ هزینه خرید خانه مواجه هستند، به‌طوری که از سال گذشته میزان وام خرید مسکن از طریق اوراق از حدود ۳۵ به ۶۰ میلیون افزایش یافت و در گزینه‌ دیگر برای زوجین براساس مناطق جغرافیایی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان پیش رفته است.

در عین حال که در وام دیگری که نیاز به خرید اوراق نداشته، اما مشتری باید برای دوره‌ای سپرده‌گذاری کند تا سقف ۸۰ میلیون تسهیلات پرداخت می‌شود که البته برای زوجین تا ۱۶۰ میلیون تومان را در بر می‌گیرد، به عبارتی با در نظر گرفتن میزان حداکثری وام صندوق پس‌انداز مسکن که ۱۶۰ میلیون بوده و متقاضی باید ۸۰ میلیون تومان برای آن سپرده‌گذاری کند، وی در زمان دریافت وام با مجموع رقمی که خود در بانک مسکن قرار داده حدود ۲۴۰ میلیون تومان دریافتی خواهد داشت.

اما از سویی دیگر نرخ سود بانکی مورد توجه قرار گرفته است. باید یادآور شد که در سال گذشته با تغییراتی که نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات بانکی ایجاد شده و اکنون سود تسهیلات تا ۱۸ درصد در شبکه بانکی کاهش یافته است، در مورد وام‌های مسکن نیز بی‌تاثیر نبود و در تسهیلات صندوق پس‌انداز مسکن از حدود ۱۴ درصد در سال گذشته به ۹.۵ درصد در ماه اخیر کاهش یافت و تک‌رقمی شد و توانست تا حدی از حجم اقساط سنگین این تسهیلات را کاهش داده و شرایط مناسب‌تری را برای متقاضیان دریافت این وام ایجاد کند.

اما در سویی دیگر وام ۶۰ میلیونی که از طریق خرید اوراق دریافت می‌شود و بین عموم از استقبال بیشتری برخوردار است، فعلا از سود بالای حدود ۱۸ درصدی برخوردار بوده و با وجود وعده‌هایی که بانک مسکن در رابطه با کاهش آن داده عملیاتی نشده است.

در این رابطه نیز مدیر عامل بانک مسکن اشاره داشته که با توجه به بالا بودن بهای تمام شده سپرده‌های بانکی، تا زمانی که این هزینه کاهش نیابد نمی‌توان به سرعت درباره کاهش سود تسهیلات از طریق اوراق اقدام کرد و به صرفه نبوده و متناسب با منابع موجود نیست. چراکه برای این وام ها سپرده‌گذاری انجام نشده و از این طریق تامین هزینه انجام نمی‌شود.

اما به هر صورت این تسهیلات با توجه به سود بالا و همچنین هزینه‌ای که متقاضی باید برای خرید اوراق در فرابورس پرداخت کند، هنوز هم نمی‌تواند با وجود تاکیداتی که از سوی مقامات بانکی در رابطه با تسهیل اعتباری بخش مسکن می‌شود، برای گیرنده وام به صرفه باشد.
22539

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 584234

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجتبی A1 ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    11 18
    بعله وام بانکی واقعاً هم مسکن را به دنبال خودش کشونده چون این چهار تا مشتری هم که قصد خرید داشتند به امید گرفتن وام در سال بعد از بازار خارج شدند تا سال بعد و یکسال دیگه بازار را برد به رکود و بعد از یکسال هم همه سپرده گزاران برای تسهیلات قصد خرید آپارتمان یکسال ساخت را دارند و بازار سایر آپارتمانهای چند سال ساخت رکود شدید تری پیدا میکنه ما باید چیکار کنیم که این مسئولین اصلاً طرح و برنامه ندهند چون هرجاش رو درست می کنند ده جای دیگش خراب میشه
  • بی نام IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    12 17
    برای هزارمین بار... آقایون اشتباهی رو که ده ها بار توی همین مملکت ظرف بیست سی سال گذشته تجربه شده تکرار نکنید دادن دادن وام بانکی مشکل مسکن رو در ایران حل نمیکنه دادن این وامها بدون کنترل سوداگری و دلال بازی توی یک مدت کوتاه اثر این وامها رو خنثی و باعث افزایش قیمت شدید به نفع سرمایه دارها و دلال ها میشه قبل از دادن وام مسکن دولت باید مالیالت بر معاملات مکرر و مالیات بر افراد چند ملکی رو وضع کنه تا کسی به طمع سود باد آورده دلالی وارد بازار مسکن نشه و زندگی مردم رو مختل نکنه این راه هزار بار رفته و هر بار به در بسته خورده رو تکرار نکنید، به نظر میرسه آقایونی در راس امور هستن که علاوه بر مرفه بی درد بودن هنوز الفبای اقتصاد رو هم بلد نیستن چون رونق رو تو افزایش سفته بازی و بالا رفتن میبینن.
    • بی نام IR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
      8 18
      احسنت، حرف دل زدي
  • محمد A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    8 22
    با توجه به هرم جمعیتی کشور رونق مسکن تا چندین سال آینده ممکن نیست آقایان بساز و بفروش هم دیگر به دنبال سودهای کلان نباشند. اتفاقاً در چند سال اخیر مسکن روند طبیعی دارد و نسبت عرضه و تقاضا هم معقول است.
  • بی نام EE ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۷
    8 21
    مسکن چیزیه که هر خانواده ای نیاز داره وقتی رکود هست یعنی قدرت خرید ندارن مردم .. با وامهای الکی هم درست نمیشه چون اقساطشون زیاده یک چهارم قیمت ملک رو هم پوشش نمیده . هزارتا از این شوکهای الکی هم بدین درست نمیشه که نمیشه ..
    • مجتبی A1 ۰۴:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
      2 1
      از تعداد منفی ها تابلو که چقدر دلالها تو خماری موندند و از فرط بیکاری دارند وبگردی می کنند