اعتماد در یادداشتی به قلم بهراد مهرجو نوشت:محصول چند دهه نظام مدیریتی و اقتصاد ایران خلق گروهی کارمند دولتی کم کار و انعطاب پذیر شده که گاهی انقلابی و گاهی بروکرات می‌شوند.

احتمالا نه آنها كه دل در گرو رفتارهاي انقلابي و برآمده از منطق خدمت دارند و نه آنها كه دلبسته نظم مديريتي منطبق با بروكراسي خشن هستند، هيچگاه تصور نمي‌كردند كارمندان اداري در ايران رفتاري پيش گيرند كه هم روياي گروه اول را نقش بر آب كند و هم آرزوهاي دسته دوم را برباد دهد. 

مديران انقلابي در دهه ٦٠ و در اوج جنگ براساس منطق رفتاري «چپ اسلامي» نظام اقتصادي ايران را اداره كردند. ايده‌هايي مانند ارايه كوپن و نظام سهميه‌بندي توسط افرادي خلق شد كه بيش از آنكه در مدرسه و دانشگاه آموخته باشند، در بازداشتگاه و زندان جزوه‌اي سياسي خوانده بودند ولي همين گروه حداقل طي يك دهه نظام اداري ايران را به سمتي پيش بردند كه جنگي با ٦٩ ميليارد دلار هزينه و بيش از ٢٥٠ هزار شهيد را با كمترين مشكل اقتصادي و مالي اداره كردند. 

در دهه ٧٠ گروهي از همين مديران از ادارات دولتي بيرون زدند، مطالعه كردند و سفر خارجي رفتند و در نهايت ايده‌هاي مدرن‌تر براي اداره اقتصاد يافتند و محصول حضور آنها رشد اقتصادي كم‌نظير و سازندگي خاطره‌انگيز بود.  در دهه ٨٠ نيز جامعه ايراني از پس درگيري فكري ميان توسعه سياسي يا اقتصادي، اولي را برگزيد و كمتر ذهني درگير تعيين شيوه رفتار مديران دولتي شد ولي در ميانه دهه ٩٠ مخلوقي جديد در اقتصاد ايران سربرآورده است.

بيش از چهار ميليون و ٥٠٠ هزار كارمند رسمي دولت در بيش از يك هزار شركت و موسسه وابسته به دولت سالانه ١٢٠ هزار ميليارد تومان از منابع كشور را به باد مي‌دهند تا روزانه تنها ٢٢ دقيقه كار مفيد انجام دهند. محصول تمامي اقدامات مديريتي بيش از چهار دهه گذشته در اقتصاد ايران ايجاد بدنه سنگين با بيش از هشت ميليون و ٥٠٠ هزار حقوق‌بگير شده ولي همين گروه با صرف منابعي بيش از هشت برابر يارانه حمايتي بخش توليد كشور، تنها بروكراسي‌هاي زايد و نفسگير بيشتري را پيش پاي اقتصاد ايران مي‌سازند.

كارمندان دولتي با تسلط بر دو هزار و ٢٠٠ نوع مجوز و آيين‌نامه و ١٨٥ هزار قانون، فضاي اقتصاد ايران را به سمتي برده‌اند كه در بزنگاه‌هاي حساس يا رفتاري «مستضعف»پسند يا اقدامي «بروكراتيك» انجام مي‌دهند.نتيجه دوگانه جديد مديريتي در اقتصاد ايران ايجاد موانع بي‌شمار پيش پاي صاحبان كسب و كار است. مديران بازمانده از دهه ٦٠ نسبتي ميان خود و انديشه‌هاي مد روز «انقلابي تمام» نمي‌يابند و البته مديران دهه ٧٠ هم رسوب ديدگاه‌هاي خود در رفتار مديران نسل جديد را نمي‌بينند. محصول چند دهه نظام مديريتي و اقتصاد ايران خلق گروهي كارمند دولتي كم كار و انعطاب پذير شده كه گاهي انقلابي و گاهي بروكرات مي‌شوند.

يكي از مديران بخش خصوصي چند ماه قبل در جلسه‌اي عمومي از سوي مسوولي دولتي مورد خطاب قرار گرفت. مسوول دولتي از مدير بخش خصوصي خواسته بود تا تعيين كند اصحاب فعال يك اداره دولتي چه ديدگاه و رفتاري دارند. آنها اصولگرا يا اصلاح‌طلب هستند؟ پاسخ پيرمرد تاجر كاركشته دقيقا همان اتفاقي را ترسيم مي‌كرد كه در نظام اداري ايران رخ داده است: « آنها نه اصولگرا و نه اصلاح‌طلب هستند. 

اقتصاد ايران گرفتار كارمندان دولتي و نه حتي مديران دولتي شده است. كارمنداني كه با همين يك فاكتور كار روزانه ٢٢ دقيقه‌اي مي‌توانند تمام دستاوردهاي برجام را برباد دهند. كدام سرمايه‌گذار بين‌المللي توان كلنجار رفتن با كارمنداني را دارد كه رتبه فساد اداري در يك كشور را از ميان ١٦٧كشور جهان به ١٣١رسانده‌اند؟ دوگانه انقلابي-تكنوكرات، فرزندي ناخلف به بار آورده كه نه خصوصيات مادر را دارد و نه اخلاق پدر را به ارث برده است. فرزندي كه هر دم براساس منافع نامشخص شخصي به سمتي تاب برمي‌دارد.

 

3535

کد خبر 586446

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    25 7
    ۴ميليون كارمند ۱۲۰ هزارميليار تومان پول واقعا به هدر ميره كارمنداي دولت فقط مردمو اذيت مي كنن كي خصوصي سازي اجرا ميشه كه راحت شيم اگر دولت الكترونيك رو پيگيري كنن دولتم خودشو كوچيك كنه اينهمه پول به هدر مي ره
  • بی نام A1 ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    23 2
    ...کارمندان که همان کارمندان سالهای قبل هستند وهان کار را انجام میدهند باید ببینی که چه چیزی عوض شده که کار مندان اینگونه بازدهی دارند .
  • بی نام IR ۰۶:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    18 6
    طرف میگه همسرم و همکار هایش در شرکت نفت روزی 20 دقیقه هم کار نمی کنند ولی ماهی 6 تا 7 میلیون میگیرند تازه کارمند ساده هستند از همه جالب تر این خانم و همکارهایش میگند حقوق ما کمه
    • بی نام A1 ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
      5 13
      این ارقام حقوقی شرکت نفت درست نیست مخصوصا برای کارمندای ساده
  • محراب IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    25 0
    سلام،من كارمند بخش درمان هلال احمر شيرازم با مدرك كارشناسي ارشد،با سابقه حدود 10 سال. اگر روزي كمتر از 6 ساعت كار نكنم اصلا كار پيش نمي رود. بنده و همكارانم همه به همين صورت. اما در عين حال كارمند ديگري كنا رما هم هست كه سخت ترين كاري كه در روز خواهد كرد خوردن چاييش است با شما موافقم كه فساد اداري زياد است اما كجا و چرا؟ بدنه بزرگ و حجيم اداري و ستادي داستان معروف مورچه كارگر و سلطان جنگل را به ياد مي آورد. با شما موافقم كه نارضايتي جامعه با وجود برجام از دستگاههاي دولتي بالاتر رفته اما چرا؟ آيا اين دليلي جز استفاده از مديران ناتوان در دوره اي كه اميد به اوج رسيده بود دارد؟‌آيا بي انگيزه كردن كارمندان صادق ، مسوولي جز مديران نا شايسته دولتي دارد؟ با يك چوب همه را راندن كار درستي نيست.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    18 6
    صد در صد درسته. شما به یک اداره دولتی مراجعه کنید. شما را به ده اتاق می فرستند که در هر کدام باید یکساعت معطل شوید که مثلا مسئول مربوطه که یا سرش به پرونده ای گرم است یا جلسه دارد یا فعلا حضور ندارد پای نامه شما را امضا کند. ادارات هم که ده ساعت کار نمی کنند. شما معمولا بیشتر از سه ساعت نمی توانید در اداره چرخ بزنید چون بالاخره یکجا به مدیری می رسید که حضور ندارد و باید بروید فردا بیایید. بنابر این برای انجام یک کار اگر از همه کارهای دیگر خود بزنید حداقل سه روز باید به اداره دولتی مراجعه کنید تا شاید کارتان انجام شود و اگر در آخر نگویند که فلان مدرک را باید بروید از یک اداره دولتی دیگر بیاورید که انجا هم سه روز دیگر معطل می شوید و این چرخه همینجور ادامه می یابد.
    • بی نام A1 ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
      12 1
      براي اينكه قوانين پيچيده است
  • بی نام A1 ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    17 2
    مسئله پیچیده تر از آنی است که شما می گویید در وزارت نفت طی هشت سال دولت قبل تعداد نیروهای غیر رسمی که صرفا با رابطه وارد مجموعه وزارت نفت شده انددختر و پسر/ خواهرزاده و برادر زاده و داماد و عروس مدیران تعداد این نیروها را به 4 برابر تعداد نیروهای رسمی رسانده است و از طرفی چون اینفراد به افراد تصمیم گیر و قدرتمند متصل هستند خیلی هاشان بدون آزمون و با انواع قوانین من درآوردی رسمی شدند و یا اگر رسمی نشده اند از انواع تسهیلاتی که یک نیروی غیر رسمی در هیچ وزارتخانه و نهاد دیگری برخوردار نیست استفاده می کنند. از طرف دیگر از ابتدای سال تا بحال به بهانه برخورد باحقوقهای نجومی مدیران با افزایش حقوق سالیانه کارکنان رسمی مخالفت می شود. خوب این اقدامات معلوم است فساد و بی انگیزگی در کارمند بدنبال دارد
  • بی نام US ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    17 3
    رفتار کارمندان در ادارات دولتی واقعا اسفناک است. بی مبالاتی افراطی و بی توجهی به کار ارباب رجوع بسیار آزار دهنده است. این بی توجهی در همه سطوح اداری وجود دارد و از مدیران تا کارمندان جزء ادامه پیدا میکند. در واقع این روحیه از مدیر و در راس هرم اداری تولید میشود و تا پایین ترین سطوح ادامه پیدا می کند. بسیاری از ایشان از قوانین و دستور العملها بی اطلاع هستند و در تفسیر به رای ، غیر منطقی و سطحی عمل میکنند. پارسال به یک کارمند اداره دارایی میگویم که دوست عزیز بنده بیش از یک سال است که درخواست تسویه حساب کردم ولی هنوز کارم انجام نشده. می گوید : خب، نشود مگر همه کارها در این کشور انجام میشود که این یکی را بیاد من می آوری ؟...حقوق او از مالیاتی است که از من میگیرد ولی انگار این را فراموش کرده.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    13 1
    خواب میبینم که اینارو منتشر میکنید؟
  • بی نام A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    8 6
    وقتي انگيزه كافي نيست كارمند چكار كنه؟ اين ها هم تو همين مملكتن و هشتشون گرو نهشونه
  • بی نام A1 ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    10 4
    بله ، اصلا كارمندا بدن، بيكاري هم تقصير خود كارگرهاست ، فساد هم گردن بدنه اجراييه
  • بی نام A1 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    13 2
    من يك كارمندم . خدا رو شكر مي كنم و امنيت شغلي كافي هم دارم ، سعي مي كنم به بهترين شكل كارم رو انجام بدم اما بروكراسي پيچيده از يك سو و بي اطلاعي از قوانين از سوي مردم همه سبب مي سود كارها كند پيش بره . مشكل از نظام قانونگذاريه كه انبوهي قوانين غير شفاف و متعارض را تصويب مي كند . بهتره به جاي تاختن به كارمندا ، أصل مشكل را دريابيد
  • بی نام A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    6 1
    اي بالا ، فقط ما مقصريم ديگه
  • بی نام NL ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    6 1
    به نظر من خيلي تحليل درستي بود،كارمندها كاسه داغ تر از آش شدن
  • بی نام NL ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    6 1
    احسنت به آقاي مهرجو خيلي تحليل خوبي بود.
  • بی نام NL ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    4 2
    لايك به آقاي مهرجو
  • بی نام NL ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    3 2
    اميدتيم مايي آقاي مهرجو
  • بی نام NL ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    5 2
    آقا يه سئوال اين آقاي مهرجو همون تحليل گر برنامه روزآمد نيست؟
    • بی نام NL ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
      3 0
      اره ايشون سردبير ماهنامه آينده نگر هم هست،كارش درسته
  • بی نام A1 ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    6 2
    من نميدونم به چي احسنت ميگن بعضي ها ، افتضاح بود
  • بی نام A1 ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    1 4
    نظر من را منتشر كنيد ، چرا بود اين خبر
    • بی نام A1 ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
      6 0
      شما هست خارجی ؟
  • بی نام A1 ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    6 0
    ريشه يابي كنيد ، همه به بيان مشكل عادت كردند
  • بی نام A1 ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    7 1
    حتما نارفيقي ديدن كه انگيزه ندارن
  • بی نام A1 ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    7 0
    همه جا همينه
  • بی نام A1 ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    6 0
    من فکر می کنم دوستان به شدت منتقدند یا کارمند هستند یا دوست دارند کارمند باشند . هر چند درسته که باید دلایل بی انگیزگی کارمندان را شناسایی کرد اما این هم درست است که این بی انگیزگی به اقتصاد و سیاست کشور ضربات مهلکی وادار کرده . همه ما چه بسا مدتها معطل انجام کار ساده ای در یک اداره شدیم در جالی که کارمند عزیز چای خوردن را به راه انداختن کار ما ترجیح داده است . باید میانه و معتدل به داستان نگریست . همه کارمندان گناهکار نیستند اما همه کارمندان هم انگیزه لازم برای انجام کار را ندارند .
  • بی نام IR ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    6 0
    آلمانها پس از انجام تحقیقاتی در سال 1340 در ایران به این نتیجه رسیدند که ایرانی ها برای کار مناسب نیستند زیرا: منظم نیستند/ از کار فرار می کنند / کار را عار می دانند/ معتقدند پژوهش ثروت نمی آورد/ آموزش کاربردی نیست/ تصمیم به اجرا منتج نمی شود/ درون با برون تطابق ندارد/ گفتار با کردار متفاوت است/ اقلیم سنتی است/ برتری رابطه بر ضابطه / هزینه را درک نمی کنند یا نمی فهمند. امروزه پس از 55 سال باید این موارد را متاسفانه به آنها اضافه کنیم: بهترین کار واسطه گری است/ بهترین درآمد اختلاس است/ بهترین شیوه اختلاس نزدیک شدن به منابع قدرت است/ سریعترین راه برای رسیدن به هدف ریاکاری و دروغ است و ....... که همه می دانیم.
  • مهران A1 ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
    4 0
    وقتی حقوق یه کارمند حداقل حقوق عبور از خط فقر هم نیست وقتی معلم مجبوره راننده تاکسی دانش آموز باشه وقتی یه افسر ارشد باید راننده آژانس باشه هر چقدر آدم خوبی هم باشه آیا توان کار کردن با تمام قوا را داره ؟و آیا هیچ وقت از کسانی که ساعت کار کارمندان دولت را اندازه میگیرند پرسیدید از نظر شما یه کارمند خوب یعنی چه؟ و آسایش یه کارمند یا کارگر چقدر در بالابردن راندمان کارش موثره؟
  • کارمند A1 ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۵
    1 0
    به عنوان کسی که کارمنده عرض میکنم که خدا گواه هست من حتی وقت نمیکنم گاها به دستشویی هم بروم و بسیاری از اوقات خارج از ساعت اداری و روزهای تعطیل سر کار میرم چون حداقل کار سه الی چهار نفر رو انجام میدم. مشکل سیستماتیک و ساختاریه و گاها حتی اگه یک دقیقه کار ارباب رجوع دیرتر بشه عذاب وجدان میگیرم اما کارمندان در بسیاری از موارد مقهور ناعدالتی و کژکاردکردی های سیستم هستند و در چرخ دنده های بوروکراسی اداره به همراه ارباب رجوع خورد میشوند.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین