تنظیم بازار شب عید چشم اسفندیار وزارت بازرگانی دولت شد.

 

پویا دبیری مهر:با گذشت چند روز از آغاز سال نو و تجربه خرید میوه از سوی مردم در سال جدید،همه ادعاهای ستاد تنظیم بازار و وزیر بازرگانی نقش برآب شد تا همچنان تنظیم بازار شب عید چشم اسفندیار وزارت بازرگانی دولت لقب گیرد.

مسوولان وزارت بازرگانی و ستاد تنظیم بازار از اواسط اسفند 87 با استفاده از ابزار رسانه ای چونان قول تنظیم بازار میوه و جلوگیری از گرانفروشی و تخلف را به مردم دادند که گویی قرار است معجزه ای صورت گیرد اما نه تنها این معجزه صورت نگرفت بلکه وضع بازار میوه از سال‌های قبل نیز بدتر شد.

وزیر بازرگانی، مدیر تنظیم بازار میوه وزارت بازرگانی و رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران قبل از عید و متفق القول ضمن اعلام رسمی قیمت دو قلم میوه اصلی مردم در شب عید اعلام کرده بودند که قیمت مصوب پرتقال کیلویی 650 تومان و سیب 750 تومان است؛ این میوه‌ها تحت یک استاندارد و با نظارت شرکت‌های خاصی سورت و بسته‌بندی شده‌اند و تقریباً با کیفیت‌های مشابه در سطح شهر توزیع خواهند شد.

این درحالیست که پرتقال و سیب با کیفیت درجه یک و مورد تأیید IGI در کمتر نقطه ای از تهران یافت می‌شد و باز هم مافیای میوه شب عید بر راهکارهای وزارت بازرگانی غلبه کردند و پرتقال درجه یک کیلویی 1000 تا 1200 فروخته شد و سیب نیز که قرار بود کیلویی 750 تومان به فروش رسد،کیلویی 1000 تا 1400 به فروش رسید.

باغداران پرتقال و سیب را به ترتیب به قیمت 130 و 170 تومان در هر کیلو به خریدار عمده می‌فروشند اما همین میوه تا به دست مصرف کننده برسد هزار چرخ می‌خورد و از 130 تومان به 1000 تا 1200 تومان در هر کیلو می‌رسد.

در مواردی مشاهده می شود فروشندگان از احتکار میوه در میادین توسط عمده فروشان و با هدف گرانتر شدن و گران فروشی گلایه دارند. حدوداً 50 درصد غرفه‌های میادین میوه و تره بار در اختیار کشاورزان است و بقیه از طریق مزایده در اختیار مردم قرار می‌گیرد و باعث می شود سایه واسطه‌ها در میادین میوه و تره بار گسترده باشد.

نحوه قیمت گذاری میوه‌های میادین بی‌تأثیر در قیمت میوه نیست.کمیته نرخ‌گذاری سازمان میادین این قیمتها را مشخص می‌کند و سه نرخ متفاوت برای میوه‌های بسته بندی، میوه‌های معمولی و غرفه‌های نمونه تعیین می شود.

نظارت بر خرده فروشی‌ها و مغازه‌های سطح شهر نمی تواند در جلوگیری از افزایش قیمت میوه مؤثر باشد، بلکه این نظارت باید در میادین مرکزی صورت گیرد تا مغازه دار جنس گران نخرد و گران نفروشد.

12 هزار واحد خرده فروشی میوه در سطح شهر تهران وجود دارد و عملاً امکان بازرسی و نظارت بر آنها غیرممکن است، اما اتحادیه میوه و سبزی استان در حال طراحی سایت ساماندهی قیمتهاست تا در کنار بازرسی، قیمتها را هم کنترل کند.

یکی از عمده فروشان میوه در میدان بزرگ میوه و تره بار آزادگان می‌گوید:"علت اصلی گرانی میوه، نبود نظارت است نه سرمازدگی، زیرا میوه‌هایی که سرمازدگی نداشته اند هم افزایش قیمت داشته اند و متأسفانه ظرف 2 سال گذشته این وضعیت در بازار میوه به دفعات مشاهده شده است."

به عقیده وی دخالت وزارت بازرگانی در تنظیم بازار میوه شب عید در نوروز امسال شکست خورد اما به نظر می رسد هماهنگی بیش از پیش وزارت جهاد و بازرگانی و ایجاد سازمان مشترکی با همکاری این دو وزارتخانه و مشارکت شهرداری بتواند معضل گران فروشی میوه را حل کند.

مافیای میوه شب عید در ایران باقدرت به کار خود ادامه می‌دهد و بیشترین سود را می‌برد. مافیایی که رئیس سازمان بازرگانی تهران آنها را"مباشرین" می‌خواند و  معتقد است که کاری از دست هیچ کس بر نمی‌آید، مباشر می‌تواند هر چند تن میوه که بخواهد به باغدار سفارش دهد و وزارت بازرگانی هم نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد.

امسال بر خلاف ادعای وزارت بازرگانی مبنی بر اینکه حتی یک پرتقال وارد کشور نشده است و انبار‌ها پر از سیب و پرتقال است،میوه‌های وارداتی با زرق و برق خاصی در فروشگا‌ه‌های لوکس میوه فروشی خود نمایی می‌کرد.میوه‌های مارک داری که از سوی همان مباشرینی وارد می‌شود که وزارت بازرگانی از هویت آنها خبر ندارد و مدعی است که نمی‌تواند جلوی فعالیت آنها را بگیرد.

برخی بر این باورند که این واردات عمده میوه در شب عید نیز در راستای همان داستانی است که برای برنج در سال گذشته رخ داد. نگهداری 500 هزار تن برنج در انبار‌های دولتی به دستور یکی از معاونان وزیر بازرگانی.اقدامی که باعث شد قیمت برنج به صورت ناگهانی تا 150 درصد افزایش پیدا کند و نایاب شود.

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 5879

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین