۰ نفر
۳۰ مهر ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۰

ایسنا نوشت: آمارهای منتشر شده از سوی شرکت فرودگاه‌ها نشان از آن دارد که همچنان نگرانی بزرگ وزارت راه و شهرسازی مبنی بر بلااستفاده ماندن بسیاری از فرودگاه های ایران بر جای خود باقی است.

در طول سال های گذشته مسولان صنعت هوایی ایران بارها از تصمیماتی در گذشته انتقاد کرده اند که هزینه آنها هنوز روی دوش صنعت حمل و نقل کشور است. تصمیماتی که بدون پشتوانه فنی لازم اتخاذ شده اند و تنها تعداد فرودگاه های مسافری ایران را بال برده اند.

نبود ناوگان متناسب با فرودگاه های کوچک ایران عملا بسیاری از آنها را از کارایی انداخته و آمار شهریور ماه شرکت فرودگاه ها نیز این امر را تصدیق می کند. بر اساس این آمار در طول ماه گذشته حدود 43 هزار پرواز در تمام فرودگاه های ایران انجام گرفته است که در این میان سهم تنها چهار فرودگاه مهرآباد، مشهد، امام خمینی و شیراز بیش از 50 درصد پروازهاست.

در سوی دیگر اما در شرایطی که فرودگاه های بزرگ از بالا بودن تعداد مسافران گلایه دارند، تعداد زیادی از فرودگاه های کشور حتی در طول روز یک پرواز را نیز به ثبت نرسانده اند.

در ماه گذشته 35 فرودگاه از مجموع 49 فرودگاه فعال ایران، حتی یک درصد از کل پروازهای انجام شده را نیز به خود اختصاص نداده اند و در این آمار نام فرودگاه های مراکز استانی چون کرمان، زاهدان، رشت، ارومیه، گرگان، سنندج، یاسوج، شهرکرد، همدان، اراک و زنجان به چشم می خورد.

بر اساس گزارش منتشر شده از شهریور ماه، 20 فرودگاه ایران حتی صد پرواز در ماه را نیز تجربه نکرده اند و عملکرد بعضی فرودگاه ها حتی به یک پرواز در طول هر روز نیز نمی رسد.

در این ماه فرودگاه های خوی و زنجان با 18 پرواز، بم با16 پرواز، جیرفت و رفسنجان با 12 پرواز و شاهرود تنها با هشت پرواز ساکت ترین فرودگاه های کشور را تشکیل داده اند.

با وجود آنکه اصلی ترین واکنش به این رکود در فرودگاه های کوچک، رساندن هواپیماهای کوچک به ناوگان کشور است و به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور لااقل چند فروند از این هواپیماها به ایران خواهد رسید اما تا آن زمان همچنان تعداد زیادی از فرودگاه های ایران بدون فعالیتی جدی به کار خود ادامه خواهند داد.
22535

کد خبر 592418

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۳۰
    3 1
    به نظرم سرمایه گذاری روی خرید هواپیماهای کوچک ادامه همون اشتباه قبلی هست. هواپیماهای کوچک هزینه های سفر به ازاء هر مسافر رو بالا می‌برن و در نتیجه ضرر بیشتری رو به شرکت‌ها تحمیل می‌کنن. از طرفی افزایش قیمت‌ بلیت ها نیز تقاضا رو برای پرواز و سفر با این هواپیماها کاهش می‌ده و این مساله به بغرنج‌تر شدن قضیه منجر می‌شه. خلاصه خرید هواپیما افتادن از چاله به چاه هست. این فرودگاه‌ها در صورتی که توجیه اقتصادی ندارند باید تعطیل بشن یا هزینش از روی دوش بودجه عمومی برداشته و هزینه نگهداری اونها به شهرداری‌ها و مراکز محول بشهتا بر اساس خواست مردم محلی در مورد اونها تصمیم‌گیری بشه.
    • اریان IR ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۱
      3 2
      دوست عزیز اطلاعاتتون راجع به هواپیما کاملا اشتباست.اول اینکه هواپبمای کوچک هزینه های بسیار کمتری نسبت به هواپیما های پهن پیکر دارن و کاملا از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر هستن و در صورت زیاد شدن هواپیما جنبه رقابتی پیدا میکنن ایرلاین ها و هزینه ها کمتر میشه.دوم اینکه شما این رو در نظر نمیگیرین که صنعت هواپیمایی صنعت بسیار پر سودیه و متاسفانه نود درصد مسافرای ایرانی رو ایرلاین های خارجی از قبیل ترکیش امارات قطری لوفت هانزا اتحاد عمان ایر دارن میبرن جدیدا هم بریتیش ایرویز ایرفرانس ایر اسیا و تای ایرویز به اینا اضافه شدن و متاسفانه باعث ورشکستگی نصفه و نیمه تمام ایرلاین های ایرانی شدن.دوست عزیز شما میتونی با مینی بوس مسافرت بری اما حق هر ایرانیه که به همه گزینه ها دسترسی داشته باشه.
    • بی نام A1 ۰۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۵
      1 0
      نکته خوبی رو اشاره کردید. الان در بحث افزایش قیمت بلیت هم مسیرهای پر رفت و آمد افزایش بیشتر را تجربه کردین تا مسیرهای متروک و بدین ترتیب مسافران مسیرهای پرترافیک بار هزینه مسیرهای غیر اقتصادی را به دوش می کشند. صرف نظر از نکته درستی هزینه تشریفات پرواز هر هواپیما، از جنبه اقتصادی برقراری پرواز به هر قیمتی از جهت اقتصادی مردود است. الان تنها 3 فرودگاه مهرآباد و مشهد و امام خمینی اقتصادی به شمار می آیند و اینها فرودگاه هایی هستند که از محل دریافت هزینه های نشست و برخاست هواپیما و تشریفات فرودگاهی هم از پس جوابگویی به هزینه های خودشون بر می یان و هم هزینه های دیگر فرودگاه های غیراقتصادی را پرداخت می کنند. سرمایه گذاری روی خرید هواپیماهای کوچک برای فعالسازی فرودگاه های متروکه اشتباه است و بس

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین