روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت:مخالفان دکتر مصدق همیشه یک ایراد اساسی به او وارد می‌دانند؛ او مخالف سرسخت ساخت راه‌آهن سراسری بود. او در تاریخ 20 بهمن 1304 و فقط دو روز مانده تا پایان دوره پنجم مجلس شورای ملی، در بحثی سرسختانه با ساخت راه‌آهن برای اولین‌بار مخالفت کرد.

اين اختلاف در اسفند 1305 و در دوره ششم مجلس نيز ادامه داشت و به کشمکش ميان او و نمايندگان دولت منتهي شد اما سؤال اين است که چرا مصدق با راه‌آهن مخالف بود. بر‌اساس اسناد به‌جاي‌مانده و خاطرات دکتر، او دو ايراد اساسي به خط‌آهن سراسري وارد مي‌دانست و مبناي مخالفت او همين دو اصل بود؛ اول اينکه انتخاب مسير بندر محمره (خرمشهر) به بندر جز (گز) به نظر او درست نبود و اين مسير بيشتر جنبه نظامي داشت تا حمل بار و مسافر. دليل دوم او نيز محل تأمين بودجه ساخت راه‌آهن از ماليات بر قند، شکر و چاي بود. در کتابي که بعدها به کوشش ايرج افشار منتشر شد، از زبان دکتر مصدق مبناي اين مخالفت بيان شده است: 

و اما درباره راه‌آهن: «مدت سه سال يعني از سال 1304 تا 1306 هر وقت درباره اين راه در مجلس صحبتي مي‌شد يا لايحه‌اي جزء دستور قرار مي‌گرفت، من با آن مخالفت کرده‌ام، زیرا خط خرمشهر ـ بندرشاه، خطي است کاملا سوق‌الجيشي و در يکي از جلسات حتي خود را براي هر پيشامدي حاضر کرده، گفتم هرکس به اين لايحه رأي بدهد، خيانتي است که به وطن خود نموده است که اين بيان در وکلاي فرمايشي تأثير ننمود، شاه را هم عصباني کرد و مجلس لايحه دولت را تصويب نمود و در بادي‌امر، نظرياتم اين بود راه‌آهني که ترانزيت بين‌المللي ندارد، نه فقط در ايران بلکه در بسياري از ممالک ديگر که عده ساکنين آن کم است و اجتماع فشرده ندارند، مفيد نيست و احتياجات کشور را مي‌توان به وسيله سرويس‌هاي منظم باربري تأمين کرد. چنانکه هم‌اکنون در نقاطي که راه‌آهن نيست اين کار مي‌شود و از فقدان اين راه کسي عدم رضايت ندارد. 

مدرک من در آن وقت گزارشي بود که اداره کل طرق و شوارع نسبت به درآمد سه ساله راه‌آهن آذربايجان به مقامات مافوق خود داده بود که در سه سال از اين راه بعد از وضع مخارج در حدود 33 هزار تومان عايد دولت شده بود، به اين قرار: 

سال1300: 20683تومان
سال 1301: 4583 تومان
سال 1302: 7806تومان
جمع عوائد سه سال: 33072تومان

از تحقيقاتي هم که بعد راجع به اين خط نمودم، به اين نتيجه رسيدم که طول آن 30 فرسنگ و در هر فرسنگ در حدود 300هزارتومان به نرخ روز خرج شده است و جمع کل مخارج به 9 ميليون تومان بالغ شده بود که از قرار سودي صدي ده، مي‌بايست در ظرف سه سال، 270 هزار تومان داده باشد که چهار درصد براي سود سرمايه و 6 درصد ديگر به مصرف مخارج اداري و استهلاک رسيده باشد، در صورتي که مجموع عوائد سه سال، 33 هزار تومان بود، به شرحي که گذشت.»
30229

کد خبر 592569

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۳:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۱
    6 1
    اطلاعات دقیق 90 سال پیش رو دارید ولی معلوم نیست چرا اختلاس های میلیاردی در کشور از دستتون در می ره .......
  • بی نام IR ۰۵:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۱
    4 4
    درود بر شرف این مرد که باید الکوی همه سیاستمداران باشد
  • ابراهیم A1 ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۱
    6 3
    همین یک سند هم به تنهایی، برای اثبات وطن دوستی و بزرگمردی مصدق کفایت میکنه. روحش شاد
  • جواد IR ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۱
    5 0
    قاهره خیابانی بنام مصدق دارد تهران ندارد .........
  • بی نام IR ۰۵:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۱
    5 5
    اگر تاریخ را بدون غرض و مرض بررسی کنیم براستی درخواهیم یافت که جناب آقای مصدق السلطنه علیرغم اینکه در این سالها همواره یک قهرمان ملی و مردی برای تمام فصول نمایش داده شده ایرادات بسیاری در تصمیم گیریهای حساس و اساسی در رزومه خود می بیند البته که بخشی از این قبیل مخالفت ها به کینه ریشه دار وی از آخرین خاندان سلطنتی ایران باز میگردد آخر او یک قجر بود و این سلسله بدست همانها که پیشنهاد احداث راه آهن سراسری دادند از حیزانتفاع ساقط گردیده بود
  • محسن A1 ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۱
    5 2
    خدا مصدق را بیامرزد . معلومه آدم با فکری بوده است. اگه این راه آهن کشیده نمیشد جای دیگه مثلا بندر عباس تا تهران احداث می شد؛ برای دسترسی به شوروی، متفقین مجبور می شدن خودشان خط آهن را تکمیل کنند. شایدهم بی طرفی دولت ایران هم رعایت می شد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین