به گزارش خبرآنلاین عليرضا ميريوسفي، رييس مركز مطالعات خاورميانه وزارت امورخارجه، در مراسم افتتاح این نشست با اشاره به قطعنامه ٦٨٧ شوراي امنيت سازمان ملل در سال ١٩٩٥ براي تمديد نامحدود معاهده عدم اشاعه هسته اي موسوم به ان پي تي، ايجاد خاورميانه عاري از سلاح هاي هسته اي را نيز جزء لاينفك اين قطعنامه دانست و بر لزوم اجراي اين قطعنامه و تشديد فشارها بر رژيم صهيونيستي براي خلع سلاح هسته اي تاكيد نمود.
ميريوسفي با اشاره به اين كه آمريكا، انگلستان و روسيه، بانيان و پيشنهاد دهندگان اصلي اين قطعنامه بوده اند، مسئوليت اين كشورها را در جهت وادار نمودن اين رژيم براي خلع سلاح هسته اي گوشزد و افزود: اكثر كشورهاي اسلامي و عدم تعهد با توجه به تعهد شوراي امنيت و آمريكا مبني بر خلع سلاح اين رژيم در قالب قطعنامه ٦٨٧ بعنوان يك مجموعه مرتبط به هم، به تمديد نامحدود ان پي تي در سال هاي ١٩٩٥ تا ٢٠٠٠ پيوستند و به همين علت ادامه اين وضعيت به مشروعيت و تداوم نظام عدم اشاعه لطمه اساسي مي زند. ميريوسفي با اشاره به تاكيد مجدد اجلاس بازبيني ان پي تي در سال ٢٠١٠ بر ايجاد خاورميانه عاري از تسليحات كشتار جمعي افزود: كشورهاي اسلامي و عدم تعهد بارها نارضايتي خود را از اين وضعيت اعلام و حتي تهديد به تجديد نظر در تصميم قبلي خود در سال ٢٠٠٥ نموده اند. لذا در شرايط مناسب پيش آمده پس از برجام و خاتمه بحران ساختگي پرونده هسته اي ايران، بانيان اين قطعنامه و ساير طرف ها همگي وظيفه دارند به تعهداتشان براي تشديد فشار به اين رژيم در جهت خلع سلاح هسته اي عمل كنند.
گفتني است نماينده آمريكا در اين نشست با اذعان به طرح اين موضوع در قطعنامه مذكور و ساير اسناد سازمان ملل، پيچيدگي هاي موضوع خلع سلاح را از دلايل عدم خلع سلاح هسته اي دانست!!!
نشست هاي روز دوم اين اجلاس به موضوع آينده برجام و شرايط منطقه اي پسابرجام اختصاص خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مراسم افتتاحيه اجلاس امنيتي امان روز ٢٦ آبان ماه با حضور شخصيت هاي عالي رتبه از جمله عبدالله گل، رييس جمهور سابق تركيه، اياد علاوي، معاون رييس جمهور عراق، شاهزاده سميه بنت حسين، رييس انجمن علمي پادشاهي اردن، آدام شينمن، نماينده ويژه رييس جمهور آمريكا در امور خلع سلاح و لاسينا زربو، دبير اجرايي كميته سي تي بي تي سازمان ملل متحد، مهماناني از كشورهاي مختلف منطقه از جمله ايران و نمايندگان رسانه هاي گروهي در پايتخت اردن برگزار شد.
در روز اول اين اجلاس دو روزه كه با موضوع آينده نظام عدم اشاعه در خاورميانه برگزار گرديد، لاسينا زربو با اشاره به اين كه ايده خاورميانه عاري از سلاح هاي كشتار جمعي ابتدا توسط ايران و در چهار دهه قبل مطرح گرديد و سپس مصر هم با ايران همراه شد ، شرايط بعد از برجام را موقعيت مناسبي جهت پيگيري اين ايده و آرمان مهم در خاورميانه تلقي نمود.
در ادامه ، آدام شينمن نيز برجام را يكي از مهمترين دستاوردهاي تاريخ عدم اشاعه توصيف نمود و بر لزوم حفظ آن تاكيد نمود.
در بخشي از اين اجلاس، عبدالله گل با اشاره به بيانيه سه جانبه تهران در سال ٢٠١٠ با همراهي برزيل و تركيه، تلاش هاي اين كشور را در حصول به برجام موثر دانست. اياد علاوي نيز بر توسعه همكاري هاي همه جانبه در شرايط جديد منطقه تاكيد و همكاري هاي جديد نفتي و انرژي را ميان عراق و اردن را از جمله اين همكاري ها دانست.
49311
نظر شما