معمای خرید هواپیما از ایرباس و بویینگ

در حالی در روزهای گذشته نمایندگان آمریکا در تلاش برای ممنوعیت صدور مجوز فروش و تامین اعتبار برای خرید هواپیما توسط آمریکا برای ایران بودند، اما دولت باراک اوباما در روزهای پایانی عمر خود، تمام معادلات آنها را برهم زد.

مریم فکری: کمتر از 10 روز از انتخاب ریاست‌جمهوری آمریکا و زمانی که دونالد ترامپ توانست پیروز میدان این مبارزه باشد، می‌گذرد؛ فردی که با پیروزی خود نه‌تنها سرمایه‌گذاران دنیا را شوکه کرد، بلکه موج نگرانی را برای اقتصاد دنیا به‌وجود آورد.

در این میان، بعد از انتخابات آمریکا، مباحثی درباره سرنوشت قرارداد ایران با کمپانی‌های سازنده هواپیما، از جمله ایرباس و بوئینگ مطرح شد که آمریکا در هر کدام از آنها سهامی دارد. این در شرایطی که حمل‌ونقل هوایی کشور از سال‌ها قبل تحت شدیدترین تحریم‌‌ها قرار داشت، اما سال گذشته و بعد از اجرایی شدن برجام، تحریم هوایی کشور برداشته شد و به این ترتیب موضوع خرید هواپیما از ایرباس و بوئینگ به‌شدت دنبال می‌شد. در این خصوص، قراردادهایی نیز بین ایران و کمپانی‌های سازنده هواپیما به امضا رسید.

پس از لغو تحریم‌ها، دولت ایران اعلام کرد که طی دهه آینده به حدود 400 تا 500 فروند هواپیمای مسافربری نیاز دارد. از سوی دیگر، مقامات ایرانی نیز عنوان کردند که قصد دارند فرودگاه‌های تهران را توسعه دهند و این شهر را به قطب هوایی خاورمیانه تبدیل کنند.

با این حال، با انتخاب دونالد ترامپ به‌عنوان رییس‌جمهور جمهوری‌خواه آمریکا، مساله خرید هواپیما با ابهام روبه‌رو شد، چراکه بلافاصله پس از انتخابات آمریکا، مجلس نمایندگان این کشور با تصویب طرحی، درصدد ممنوعیت فروش هواپیما به ایران برآمد؛ البته طرح تصویب شده، هنوز به رای سنای این کشور گذاشته نشده است و باراک اوباما گفته تا زمانی که در قدرت حضور دارد، این طرح را وتو خواهد کرد. اما با این حال، جمهوری‌خواهان در کنگره آمریکا به شدت مخالف توافق سال 2015 بین ایران و قدرت‌های جهانی هستند.

به دنبال این اتفاق، مقامات شرکت بوئینگ اعلام کردند که «اگر دولت ترامپ فروش هواپیما به ایران را ممنوع سازد، این شرکت به این تصمیم احترام خواهد گذاشت.»

گزارش‌ها حاکی از آن است که شرکت آمریکایی بوئینگ به دنبال فروش 80 فرود هواپیما به ارزش 17.6 میلیارد دلار به ایران به صورت مستقیم و 29 جت مسافربری از طریق شرکت های لیزینگ به ایران است.

شرکت هواپیماسازی ایرباس نیز اعلام کرده است «در حال ارزیابی تبعات رای کنگره آمریکا به ممنوعیت فروش هواپیماهای ایرباس و بویینگ به ایران است، اما فرآیند تکمیل قرارداد 27 میلیارد دلاری فروش هواپیما به تهران را نیز متوقف نکرده است.» هر چند ایرباس شرکتی فرانسوی است، اما با توجه به این که بیش از 10 درصد قطعات هواپیمای این شرکت آمریکایی است، مشمول قانون قدیمی داماتو می شوند و به همین دلیل ایرباس برای فروش هواپیما به ایران به مجوز واشنگتن نیاز دارد.

کلاود براندس، معاون رییس شرکت ایرباس در امور تامین مالی مشتریان در خاورمیانه گفته است «ایرباس منتظر خواهد ماند تا ببیند سنا و رییس‌جمهور باراک اوباما چه واکنشی به تصمیم اخیر مجلس نمایندگان نشان می‌دهند.»

گزارش‌ها نشان می دهد که در حال حاضر قرارداد خرید ۱۱۲ فروند هواپیمای ایرباس نهایی شده و آماده امضا است. طبق قرارداد اولیه، روش خرید هواپیماها به صورت اجاره به شرط تملیک بلندمدت خواهد بود که در این زمینه، با یک شرکت لیزینگ بین‌المللی برای تأمین مالی خرید ۷۷ فروند ایرباس به توافق نهایی رسیده‌ایم و برای تامین مالی تعداد باقی مانده هواپیماهای ایرباس نیز بنا به گفته قائم‌مقام وزیر راه و شهرسازی، «به اندازه کافی فرصت باقی است و به راحتی می‌توان برای تامین مالی آن اقدام کرد.»

با این وجود، مقامات وزارت راه و شهرسازی در واکنش به اظهارات منتشر شده از سوی مقامات ایرباس و بویینگ گفتند: «هنوز نمایندگان ایرباس و بویینگ به صورت رسمی چیزی را به ما اعلام نکرده‌اند.» (ایــنـــجــــــــــا)

اصغر فخریه‌کاشان، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: «نمایندگان ایرباس و بویینگ به صورت مستمر و دائم با ما در تماس هستند، اما هنوز موضوعی را به صورت رسمی و کتبی به ما اعلام نکرده‌اند.»

به گفته وی، «این‌که شرکت امریکایی بویینگ با سیاست‌های احتمالی دولت جدید این کشور برای نقض توافق‌های فروش هواپیما به ایران موافقت کند، شاید طبیعی باشد، ولی نظر اروپایی‌ها با آن کاملا متفاوت است.»

مقصود اسعدی‌سامانی، دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی هم عنوان کرد: «آمریکایی‌ها طبق توافق برجام مکلف هستند که تحریم‌های هواپیمایی ایران را بردارند، بنابراین اگر مشکلی در ارتباط با خرید هواپیما برای کشور ما ایجاد کنند، به نوعی نقض تعهد کرده‌اند و این موضوع از طریق مراجع مسوول دنبال می‌شود.» (ایــنـــجـــــــا)

آرمان بیات، یک کارشناس صنعت هوانوردی نیز متذکر شد: «با توجه به حق رسمی ایران در خرید هواپیماهای جدید پس از اجرایی شدن برجام، به نظر می‌رسد دولت آمریکا توان آن را نخواهد داشت که علیه این موضوع اقدام کند؛ مگر این‌که قصد داشته باشد اساس برجام را نقض کند.» (ایــنـــجــــــــا)

به باور وی، «در طول روزهای گذشته آنچه بیشترین تکرار را داشته است، نه بحث منع فروش که بحث منع فاینانس و حمایت‌های مالی از طرف ایرانی بابت خرید هواپیماهای جدید بوده است. بنابراین آمریکایی‌ها به تنهایی اراده آن را ندارند که جلوی فروش هواپیما به ایران را بگیرند، اما می‌توانند با فشار آوردن به موسسات مالی آمریکایی و وضع قوانین لازم، اجازه فاینانس برای این هواپیماها را صادر نکنند.»

در این شرایط، علی عابدزاده، رییس سازمان هواپیمایی کشور خبر داده که «خرید هواپیمای ایرباس مراحل پایانی خود را طی می‌کند و به زودی قرارداد امضا خواهد شد.» به گفته وی، «مسایل فنی تا حد بسیاری روشن است، مسایل حقوقی نیز ادامه دارد و ان‌شاءالله در آینده نزدیک قرارداد خرید امضا خواهد شد.»

اما با وجود مصوبه قانون گذاران با موضوعیت ممنوعیت صدور مجوز فروش و تامین اعتبار برای خرید هواپیما توسط دولت آمریکا برای ایران، دولت باراک اوباما در واپسین هفته های استقرار خود در قدرت با نمایندگان آمریکا همراهی نکرده و وزارت خزانه داری آمریکا مجوز فروش 106 فروند هواپیمای ایرباس را صادر کرد.

براساس گزارش های منتشر شده، بخش عمده فروش این هواپیماها به یورو انجام می شود و در حال حاضر کار بر روی مفاد باقی مانده توافق ادامه دارد.

در این میان، با وجود این‌که براساس متن برجام، هیچ دولتی حق اعمال محدودیت برای ورود هواپیماهای نو به ایران را ندارد و توافق‌های ماه‌های پیش نیز این امر را اثبات می‌کند، اما منطق اقتصاد این را می‌گوید که ایران به دیگر گزینه‌های خود برای خرید هواپیما نیز فکر کند؛ گزینه هایی که شاید از اروپای شرقی‌یا آسیا باشند. بر این اساس، مقامات ایرانی با شرکت‌های هواپیماسازی میتسوبیشی ژاپن، هواپیمای ای‌تی‌آر‌ (ATR) ایتالیا، امبرائر برزیل، بمباردیه کانادا و شرکت هواپیماسازی کومک (Comac) چین برای خرید هواپیما وارد مذاکره شده‌اند. البته در رابطه با شرکت چینی، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده است که «شرط ورود به این عرصه، به‌دست آوردن استانداردهای بین‌المللی خواهد بود.»

فخریه‌کاشان توضیح داده است: «مذاکرات با تمام فروشندگان هواپیما در حال انجام و تماس‌های مستمر برقرار است.»

22535

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 604418

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 33
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • hamid A1 ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    مثل بقیه ی تعهداتی که باید انجام می دادند و نداده اند بانکی،آزادسازی پول های بلوکه و... این را هم انجام نمی دهند و روحانی می ماند و نهال گلابی برجام و ملتی که دستاوردش از برجام خسارت محض بوده..
  • حسین IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    31 1
    قبل از برجام منفعت محض داشتیم فکر کنم
  • ناشناس A1 ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    15 0
    بهر حال اگر ایرباس بخاطر10درصد قطعات خود که از امریکا تامین می شوند نتواند هواپیمای نو به ایران بفروشد می شود تعداد بیشتری هواپیمای مدل2010به بالا که در حال پرواز هستند از انها خرید؟
  • اعتدال A1 ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    7 16
    هههههههههههههههههههههههههههههههههههههه نکنه هنوز منتظرید؟
  • بی نام IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    10 2
    خرید بویینگ که با اومدن ترامپ و جمهوری خواهان بر سر کار منتفی شد اما باید هر چه سریع تر برای خرید ایر باس از فرانسه باید اقدام کرد تا اونها هم پشیمون نشدن
  • بی نام IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    8 0
    به هيچ جايي نميرسد و فقط هم فشار روحي و استرس سوار شدنش بر مردم عادي جامعه هست
  • بی نام IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    16 1
    با فرض اينكه دلواپسان جهت دلسوزي انتقادهايشان را هر روز روانه مذاكرات خريد هواپيما مي كنند از انها تقاضا دارم كمي دندون رو جيگر بذارن و قر و قر اخبار مايوس كننده منتشر نكنند و مدتي سكوت كنند تا اين قراردادها به سرانجامي برسه، خدا با ملت ايران است.
  • بی نام IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    18 2
    ما سابقه هواپیمای روسی را داریم که تند تند سقوط می کرد ضمن این که مگر روس ها قابل اطمینان بودند دیدید که اس 300 را چقدر با تاخیر تحویل دادند دیدید که نیروگاه بوشهر را چقدر با تاخیر تحویل دادند ضمن این که روس ها هیچ وقت در قرارداد هایشان خدمات پس از فروش را قبول نمی کنند و میگند باید اون جنس را کامل و نو از ما بخری
  • بی نام IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    4 10
    الان شرکت دوسی ایرکوت هوامیمای ms21 رو داره میسازه در ورژنهای 200 تا 300 نفره. که قیمتش حدود 100 میلیون دلاره و نصف مشابه ایرباس و بویینگه. برید 20 تا از همینا بخرید. چون در صنعت هوایی maintanace و overhall خیلی مهمه و به بویینگ و ایرباس اعتمادی نیست که تامین قطعات رو تضمین کنند. ان حرفای 100 تا 100 تا ایرباس و بویینگ میخریم فقط از آدم غیر حرفه بر میاد
  • بی نام IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    9 1
    نميفرشن حق هم دارن د
    • بی نام A1 ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۳
      0 0
      چرا حق دارن.در ضمن ما که با اتوبوس می ریم مسافرت
  • بی نام IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    9 0
    به نظرم اينقدر نخريد كه اونا بيان التماس مون كنن
  • بی نام IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    5 1
    وقتی یکی از این هواپیماها وارد کشور شد خوشحال بشید. با حلوا حلوا کردن دهان شیرین نمی شود. ایرباس ها قرار بود کی وارد خطوط هوایی بشه؟؟؟
  • بی نام IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    9 2
    اخه امریکایی که پول ملتو بلوکه میکنه میاد به ایران هواپیما بفروشه ادم عاقل هیچوقت از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشه
  • بی نام IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    10 0
    بوينگ جا كجايي دقيقا كجاييييييييي
    • بی نام A1 ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
      8 0
      همین جا، همین جا خخخخ
  • بی نام IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    6 0
    دوچرخه کجایی بخریم چینی روسی یا آمریکایی
  • بی نام IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    4 8
    شده سوار دوچرخه بشیم بویینگ نمیخریم
    • بی نام A1 ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
      8 0
      من سوار پراید می شم
  • بی نام IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    5 0
    خیلی خوبه . انقدر خوبه که مخالفان فروش این هواپیما ها به ایران حسابی می تونند حرف بزنند و فشار بیارند که نشه.
  • بی نام IR ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    3 8
    به نفع ایرانه که سوخو بخره. آمریکا متعهد نیست و شیطنت می کند
  • بی نام IR ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    2 0
    خب دگ یانکی جماعت هم باید سود ببره از برجام چرا همش ایرباس خیانت به مردم خریدن هواپیما از اینها دوروز دگ تقی به توقی تحریم قطعه و همین هواپیماها جون منو شمارو میگیره وضعمون بدتر از این میشه هم کلی سرمایه مردم به باد رفته هم جون ملت
  • بی نام A1 ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    7 0
    آخر سر نه هواپیما از فرانسه میاد، نه آمریکا و نه هیچ کجای دیگه
  • بی نام A1 ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    9 0
    از هر جا هواپیما می خرید، از چین نخرید
  • بی نام A1 ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    4 0
    روحانی مچکریم
  • بی نام A1 ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    5 0
    من بعید می دونم آخر سر آمریکایی ها اجازه بدن ما هواپیما بیاریم
  • بی نام A1 ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    8 1
    به جای هواپیما، یه کم به فکر حمل و نقل ریلی باشید
  • بی نام A1 ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    2 0
    ما همچنان منتظریم
  • بی نام A1 ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    6 0
    به نظر من ترامپ، سیاست همان روسای جمهوری قبلی اوباما رو دنبال می کنه. تندروی هاش هم به خاطر تبلیغات ریاست جمهوری بوده
  • بی نام IR ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    6 1
    صدتا صدتا هواپیما میخریم اخرش یکی میاد همه چیو به باد میده یدونشم به ما نمیرسه .
  • بی نام IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    5 1
    با وجود کنگره و سنا جمهوری خواه این کار اشتباه هست به محض رفتن اوباما کنگره و سنا شروع به تحریم های مجدد میکنن رییس جمهور بعدی چه کلینتون چه ترامپ هرگز وتو نخواهند کرد و در اخر این ایرانه که ضرر میکنه بهتر با ایرباس کار کنن
  • علی IR ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۵
    0 0
    بیشترین پروازها به مشهدو کربلا ونجف و حج بوده واز دولت که ناوگان هوایی را نوسازی کرده که مردم مومن راحت تر وبا هواپیمای ایرانی به زیارت بروند ممنونیم
  • علی IR ۱۹:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۵
    0 0
    بیشترین پروازها به مشهدو کربلا ونجف و حج بوده واز دولت که ناوگان هوایی را نوسازی کرده که مردم مومن راحت تر وبا هواپیمای ایرانی به زیارت بروند ممنونیم