سیگنال فروشی در بازار سهام برای افزایش قیمت سهم

توقف نمادها و اختلال در سیستم سامانه های معاملاتی بورس موضوعاتی بود که رئیس سازمان بورس و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره آن به بحث و تبادل نظر پرداختند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین برنامه گفت وگوی ویژه خبری شب گذشته (سه شنبه شب) ، به بررسی موضوع بازار سرمایه و چالش های پیش رو با حضور شاپور محمدی رئیس سازمان بورس و محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسون اقتصادی مجلس و عضو سابق شورای عالی بورس اختصاص داشت.

در این برنامه بررسی چهار موضوع اصلی بازار سرمایه توقف نمادها، سامانه های نرم افزاری بورس، شبکه های مجازی و دغدغه سیگنال فروشی و درز اطلاعات پیش از افشا، اوراق خزانه و چشم انداز بازار سرمایه کشور موضوع و مباحث اصلی در دستور کار بود.

در ابتدای برنامه شاپور محمدی رئیس سازمان بورس با ارائه آمار کوتاهی به آخرین وضعیت بازار سرمایه پرداخت.

وی از ارزش روز 600 هزار میلیارد تومانی بورس و فرابورس و صندوق های سرمایه گذاری  خبر داد و گفت: رشد 48 درصدی ارزش روز بورس ها (115 هزار میلیارد تومان) در سال 95  یکی از نکات مهم در بازار سرمایه است.

رئیس سازمان بورس در ادامه به نکته مهم رشد ارزش معاملات این بازار از ابتدای سال 95 تا کنون، نسبت به مدت مشابه سال گذشته اشاره کرد و آن را یک دستاورد مهم و نشانه مثبت دانستند.

دغدغه اصلی سهامداران بورسی؛ توقف نمادها

محمدی در توضیح علت توقف 71 نماد بازار که در مجموع ارزشی بالغ بر 70 هزار میلیارد تومان را در بازار قفل کرده است، گفت: از حدود 600 نماد معاملاتی حاضر در بورس و فرابورس، تنها 10 درصد نمادها با توقف نماد روبرو هستند که امری طبیعی بوده و آن را در همه بورس های دنیا امری معمول دانسته اند!

رئيس سازمان بورس علت توقف ها را ناشی از رویدادهایی مانند مجامع و تعدیل سود و بررسی اطلاعات یا ارائه اطلاعات نادرست از سوی ناشر دانست و اظهار کرد: توقف نماد بانک ها که به دلیل طولانی شدن اعتراض سهامداران حقیقی آنها را در پی داشته است ناشی از اختلاف نظر بین وزارت اقتصاد و بانک مرکزی درباره نحوه نظارت بر بانک ها و نوع استاندارد افشای اطلاعات صورت های مالی و همچنین ایراد بانک مرکزی نسبت به تقسیم سودهای زیاد در بانک های بزرگ اعلام کرد. وی گفت: در این رابطه پیگیری و مکاتباتی با نهادها و بانک مرکزی انجام شده است و به محض اینکه به نتایج قابل قبول برسد نماد این بانک ها بازگشایی خواهد شد.

محمدی تاکید کرد: با توجه به ایراد بانک مركزی به EPSهای اعلامی بانک ها و الزام آنها به کاهش این سودها در نتیجه تغییر استاندارد تهیه اطلاعات، ممکن است منجر به تعدیل منفی سنگین در این بانک ها شود. بنابراین بازگشایی در شرایط فعلی و بدون مشخص شدن نتیجه این موضوع قطعا به صلاح سهامداران نخواهد بود.

به گفته محمدی علت بسته شدن بسیاری از نمادها در بازار  ارائه اطلاعات نادرست و مبهم و یا معاملات مبتنی بر اطلاعات نهانی است که طبق آیین نامه سازمان بورس موظف است نماد معاملاتی این شرکت ها را برای بررسی موضوع تعلیق یا متوقف كند.

در ادامه برنامه محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز درباره بسته شدن نمادهای بانکی، این موضوع را ناشی از اختلاف بین سازمان حسابرسی و بانک مرکزی درباره استانداردهای تهیه و افشای صورت های مالی دانست که تا حدودی دست متولیان سازمان بورس در این مورد بسته شده است.

وی گفت: از طرفی بنا به نظر بانک مرکزی درباره سودهای اعلامی، این سودها باید به مقدار زیادی کاهش یابند که منجر به تعدیل های منفی سنگین خواهد شد و لازم است تا بانک مرکزی این نظر خود را تعدیل کند و یا اجرای بخشی از آن را به سال های آینده موکول نماید.

پورابراهیمی با اشاره به توقف نماد بانک ها یا بسته شدن نماد پتروشیمی و پالایشی در سال های گذشته گفت: بهتر است سازمان با تهیه گزارشی موضوع را جهت بررسی و حل آن به شورای عالی بورس ارجاع دهد. چرا که شورای عالی بورس قابلیت اعمال نظر به همه نهادهای مرتبط را دارا می باشد و قادر به حل سریع تر این موضوعات خواهد بود.

وی توقف نمادها را نوعی تنبیه دانست که تا حدودی کارایی خود را از دست داده است و بعضا ابزار دست برخی از مدیران شرکت ها شده است.

نماینده مردم کرمان در مجلس در ادامه با اشاره به نقش حسابرسان در ارائه گزارش های غلط که باعث زیان سهامداران می شود و همچنین دسترسی زودتر برخی افراد به اطلاعات شرکت ها از انتشار آن در تلگرام انتقاد کرد و پیشنهاد داد ضمن استفاده از شرکت های پردازش اطلاعات، درز اطلاعات و ارائه تحلیل شرکت توسط سایت ها و افراد غیرمجاز جرم تلقی شود و برای آن مجازات تعریف شود.

تحریم‌ها و اختلال سامانه‌های معاملاتی

رئیس سازمان بورس درباره اختلال چندین باره سامانه های معاملاتی بورس خصوصا هسته معاملات گفت: سامانه معاملات آتوس از ابتدای ورود به بازار سرمایه ایران در حدود 11 سال پیش تا کنون تنها 8 بار دچار اختلال شده است. این درحالی است که به دلیل تحریم ها، این سامانه طی 8 سال گذشت بروز نشده است و از طرفی باید در نظر بگیریم که این سامانه در روز حدود 1200 میلیارد میلیارد تومان معامله انجام می دهد که اگر همت مدیران و کارشناسان بخش مدیریت فناوری بورس تهران نبود، مشکلات آن بیشتر می بود.

وی درباره حل این معضل گفت: اخیرا که تیمی از کارشناسان و مدیران شرکت آتوس فرانسه به ایران آمده و از بورس ایران بازدید داشته اند، به توافق رسیده ایم تا طی حداکثر 6 تا 8 ماه آینده، این سامانه بروزرسانی شده و انشاالله برای همیشه این اختلالات رفع شود.

افشای اطلاعات در شبکه های مجازی قبل از کدال

محمدی گفت: در برخی موارد برخی از ذینفعان به قصد بالا بردن قیمت سهام خصوصا در مورد شرکت های کوچک اقدام به القای اطلاعاتی نادرست در شبکه های اجتماعی می کنند تا از این طریق به خواسته خود برسند و از این راه باعث زیان عده ای دیگر می شوند. وی درباره شبکه های اجتماعی و سینگال فروشان و اقاماتی مانند موارد فوق گفت: تاکنون چند سایت بسته و افرادی هم دستگیر شده اند و از چند روز پیش اقدام قضایی برای سینگال فروشان نیز آغاز شده است و در ادامه نیز با این موضوع به شدت برخورد خواهد شد.

 وی افزود: در گذشته از تاخیر بین دریافت و ارسال گزارش ها در کدال انتقاد می شد که این موضوع در دوره ریاست دکتر فطانت با افشای مستقیم اطلاعات توسط شرکت ها در کدال برطرف شد.

محمدی ادامه داد: دراین میان بین تهیه و ارسال اطلاعات تا انتشار آن در کدال، دسترسی های مختلفی وجود دارد که درحال پیگیری هستیم.

اقدام حراست سازمان بورس برای پیشگیری از افشای غیرقانونی اطلاعات

وی افزود: یکی از منابع درز اطلاعات در مورد درز اطلاعات قبل از انتشار در کدال می تواند از طریق شرکت ها باشد که تلاش ما شناسایی و کاهش این وارد است و از طریق حراست شرکت ها یا به شیوه های دیگر در حال پیگیری جهت حل این مشکل هستیم. محمدی افزود در این ارتباط تعدادی جریمه نقدی شخصی، حتی 250 تا 120 میلیون تومانی برای مدیران شرکت های متخلف صادر شده اما به طور مثال در برابر تذکر و جریمه 41 بار یک مدیر، باز هم تخلفاتی رخ می دهد.

وی یکی دیگر از اقدامات اخیر سازمان جهت کاهش درز اطلاعاتی، الزام شرکت ها به ارایه آمار تولید و فروش ماهانه است که با احتساب 4 گزارش میاندوره ایی، از این پس هر سال شرکت ها باید حداقل 16 بار افشای اطلاعات داشته باشند که آمار مناسبی است.

اوراق خزانه و خطرات انتشار 4 هزار میلیارد تومان اوراق وزارت بهداشت

محمدی افزود: کل اوراقی که امسال برای دولت فروخته شده، ۱۷ هزار میلیارد تومان است.

وی در خصوص فروش اوراق خزانه و اینکه آیا فروش این اوراق، تهدیدی برای بازار سرمایه محسوب خواهد شد نیز بیان داشت : کل اوراقی که امسال برای دولت فروخته شده ۱۷ هزار میلیارد تومان است و بازار سهام ما ۶۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش دارد در حالی که بازار بدهی ۳۰ هزار میلیارد تومان است لذا این حرف غیر کارشناسی است که اوقات سازمان بورس صرف فروش اوراق خزانه شده است ضمن آنکه تقویت بازار بدهی یکی از راه های ارتقا رسد اقتصادی است.

چشم انداز بازار سرمایه مثبت است

وی چشم انداز بازار سرمایه، را مثبت ارزیابی کرد و گفت: چشم انداز شرکت ها به لحاظ سودآوری بهتر شده و در رابطه با شرکت هایی که مشکل تامین مالی داشتند نیز وضعیت بهتری ایجاد شدن لذا چسم انداز ما به بازار سرمایه مثبت است و در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری اقدامات مثبتی صورت گرفته که شاهد آثار مثبت آن در آینده خواهیم بود.

در ادامه برنامه پورابراهیمی درباره توسعه بازار بدهی گفت: تقویت بازار بدهی در کنار بازار سرمایه حُسن است اما نباید بازار سرمایه را دچار چالش کند و با نرخ سودهای 20 تا 24 درصدی که بیشتر از نرخ سود سپرده گذاران بانکی است که طبق قانون بانک مرکزی 18 درصد تعیین شده است، ضمن خنثی کردن تلاش هایی شورای پول و اعتبار در کاهش نرخ سود بانکی و کاهش تورم، ممکن است بازار سرمایه را مختل کند. وی افزود: نرخ سود بیش از 21 درصد سمّ مهلکی برای بازار سرمایه و اقتصاد کشور بوده و باید در کنار استفاده از موسسات رتبه بندی جهت تعیین ریسک این اوراق، نرخ های اعلامی بازار بدهی نیز بازنگری شود.

پورابراهیمی به طرح وزارت بهداشت برای انتشار 4 هزار میلیارد تومان اوراق برای پرداخت بدهی به بیمارستان ها و داروخانه ها اشاره کرد که نرخ سود آن تا حدود 24 درصد هم ممکن است افزایش یابد، این نرخ ها را سم مهلکی برای بازار پول و سرمایه دانست که همه دستاوردهای دولت در کنترل تورم را به باد خواهد داد.

 

22339

کد خبر 604992

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین