زهرا الحمدي با بيان اينكه نشان جغرافيايي صنايع دستي مربوط به هنرهاي خاص هر منطقه است، افزود: به طور مثال گليم قشقايي، قلمزني مكتب شيراز و يا دستبافتهاي فيروزآباد مي تواند اين نشان بين المللي را كسب كند.
به گفته وي، با توجه به اينكه در حال حاضر منبت آباده نشان بين المللي جغرافياي صنايع دستي را از آن خود كرده، مي طلبد ديگر هنرهاي استان نيز اين نشان را كسب نمايند.
الحمدي ادامه داد: هنرهاي اصيل چون خاتم شيراز، قلمزني، كاشي هفت رنگ و دستبافت هاي عشايري كه مربوط به يك منطقه و شهر خاص است مي تواند در اين فهرست جاي گيرد و از مزاياي اين نشان بهره مند گردد.
معاون هنرهاي سنتي و صنايع دستي فارس اضافه كرد: به طور مثال در دو شهر شيراز و اصفهان، قلمكاري وجود دارد اما مكاتبي كه اين دو شهر دارند با يكديگر متفاوت است و اين نشان مي تواند تاثير بسزايي در ماندگاري توليدات و هنرهاي سنتي مناطق مختلف كشور داشته باشد.
وي با اشاره به نقش تشكل هاي مردم نهاد و فعالين بخش خصوصي در حوزه صنايع دستي، گفت: خوشبختانه طي سال هاي اخير فعاليت هاي گسترده اي از سوي بخش خصوصي و تشكل هاي غيردولتي براي احيا و ماندگاري هنرهاي سنتي صورت گرفته كه جا دارد اين حمايت ها گسترده تر شود.
معاون اداره كل ميراث فرهنگي فارس اضافه كرد: از تمامي فعالين اين حوزه دعوت مي شود تا درخصوص كسب نشان ملي و جغرافيايي صنايع دستي شهرستان هاي استان، ما را ياري دهند.
وي افزود: تمامي هنرهاي سنتي فارس به خصوص مكاتبي كه در شيراز و مابقي شهرستان ها وجود دارد مي تواند نشان جغرافياي ملي را كسب كند و اين موضوع با همكاري بخش خصوصي و تشكل هاي غيردولتي ميسر خواهد شد.
به گفته الحمدي، در حال حاضر احيا و حفاظت از محصولات و توليدات دست ساز هنرمندان در اولويت است و بايد اين هنرهاي اصيل ماندگار و پويا باقي بماند.
وی ادامه داد: از مزایای ثبت نشان جغرافیایی می توان به رونق تجاری این آثار اشاره کرد که با توجه به تنوع مناطق خاص جغرافیایی در دنیا، میتوان از آثار حمایتی ثبت این حقوق در رونق تجارتی بازارهای داخلی و بینالمللی نیز بهرهمند شد.
معاون هنر های سنتی فارس افزود: در حال حاضر گواهینامه ثبت بینالمللی نشان جغرافیایی در ایران تنها به «منبت آباده»، اختصاص یافته و مابقی هنرها نشان ملی را در یافت کرده اند.
به گفته الحمدی از 250 رشته صنایع دستی موجود در کشور 120 رشته در این استان وجود دارد که از این تعداد 85 رشته صنایع دستی در فارس فعال است که تمامی این محصولات می توانند این نشان را کسب کنند.
وی در بخش دیگری از این گفت و گو تاکید کرد:صنایع دستی استان نیازمند همکاری همه جانبه دستگاه ها است که همه در استان باید برای معرفی، رونق و توسعه این بخش فعالیت کنند که در صورت تحقق این مهم،هنرمندان صنایع دستی نیز آمادگی دارند حضور کمی و کیفی بیشتری در این عرصه داشته باشند.
به گفته الحمدی در حال حاضر بیش از 750 کارگاه، دو خانه، سه تشکل غیر دولتی و 200 هزار نفر صنعتگر در بخش صنایع دستی در فارس فعال هستند اما فعالیت هنرمندان در این بخش نیاز به فروش محصولات و تولیدات آنها نیز دارند و اگر تولیدات هنرمندان ما فروش نداشته باشد، صنایع دستی دچار ضرر و زیان می شود.
وی اضافه کرد: در بخش صنایع دستی باید ظرفیت وتوان استان بر روی چند رشته صنایع دستی که خاستگاهشان استان فارس است از جمله خاتم کاری، قلمزنی، منبت کاری، کار بر روی چوب، کار بر روی شیشه و دستبافتههای داری متمرکز شود.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس گفت: متاسفانه عدم بازاریابی مناسب سبب شده که در زمینه فروش و بازاریابی صنایع دستی موفق نباشیم که یکی از دلایل این مهم، عدم توجه به سلیقه بازار، تولید طرح های سنتی و عدم بازاریابی مناسب است که موجب کم رونقی و گاه بی رونقی فروش صنایع دستی در استان فارس شده است.
الحمدی افزود: در زمینه طرح های صنایع دستی باید با حفظ اصالت اثر، بازنگری شود و محصولاتی طراحی شود که در زندگی امروزه نیز کارکرد داشته باشند.
بنا بر این گزارش رشته های خاتم سازی، قلمزنی، کاشی هفت رنگ، خوشنویسی، نگارگری، تذهیب، نقاشی قهوه خانه ای، طراحی سنتی، گره چینی، گچبری، آیینه کاری، میناسازی، حجاری، جواهرسازی، قلمکار سازی، حصیربافی و معرق، سوزندوزی، رودوزی سنتی، جلد سازی و صحافی سنتی، شیشه گری، نقاشی روی شیشه، تراشکاری روی شیشه، کاشی سازی، نازک کاری چوب، چرم دوزی و نقاشی روی چرم، از رشته های فعال صنایع دستی در فارس است.
معاون هنرهای سنتی فارس در خصوص گواهینامه نشان جغرافیایی گفت: این نشان برای حفظ مالکیت فکری رشتههای بومی صنایع دستی در یک منطقه جغرافیایی خاص به هنرمندان صنایع دستی اهداء می شود و راه کپی برداری و سوء استفاده از این آثار را می بندد.
46
نظر شما