«خبرجنوب» نوشت: در حالی که سالانه ۱۱۰میلیون متر مکعب از منابع آبی فارس صرف تولید پنبه می شود اما فارس از ارزش افزوده این محصول هیچ سهمی ندارد و همه این ارزش افزوده از تخم پنبه روغن دار آن گرفته تا زنجیره پنبه پاککنی، نخ ریسی، پارچه بافی و ... آن نصیب استان های دیگر می شود.

فارس از قطب هاي اصلي توليد پنبه كشور است و 11 هزار هكتار از اراضي اين استان زير كشت پنبه است و با احتساب توليد 3 تن پنبه در هر هكتار كشاورزان فارس سالانه 33 هزار تن پنبه توليد ميكنند و براي هر كيلو پنبه 3 هزار ليتر آب و در مجموع 110 ميليون متر مكعب در مسير توليد پنبه مصرف ميشود.

اما سهم استان خشكيده فارس از توليد اين محصول و مصرف اين حجم آب چيست؟
اين سوال را مدير عامل شركت تعاوني پنبه كاران داراب و عضو هيات مديره صندوق پنبه كشور اين گونه پاسخ مي دهد كه تقريباً در اين مسير چيزي نصيب فارس نمي شود!

محمد علي انصاري، مدير عامل شركت تعاوني پنبه كاران داراب در اين خصوص به سرويس اقتصادي «خبرجنوب» گفت: به جز پولي كه بابت خريد تضميني پنبه به كشاورزان پرداخت مي شود و سودي كه بابت تصفيه بخش اندكي از اين محصول نصيب فارس مي شود، اين استان هيچ سود ديگري از اين محل نميبرد.

وي گفت: در حالي كه حجم عظيمي آب و همچنين توان كشاورزان فارس صرف توليد پنبه مي شود اما متاسفانه زمان برداشت اين محصول كه مي شود شاهد حضور دلالان و تجار ساير استان ها در مزارع پنبه فارس هستيم كه با خريد اين محصول، آن را از استان خارج كرده و سود هنگفت ناشي از فرآوري اين محصول سهم استان هايي مي شود كه نه يك قطره آب براي توليد پنبه مصرف كردند و نه توان كشاورزانشان صرف توليد اين محصول شد.

انصاري با بيان اين كه دلالان روزانه 50 كاميون 8-7 تني بار پنبه از فارس خارج ميكنند افزود: پنبه به دليل ارزش افزوده بالايي كه دارد عنوان طلاي سفيد را گرفته اما متاسفانه به دليل ضعف عملكرد برخي مسئولان در فارس اين محصول به راحتي هر چه تمام تر توسط دلالان و تجار ساير استان ها از فارس خارج مي شود و خوراك كارخانجات پنبه پاك كني ساير استان ها را تامين مي كند و به اين ترتيب باعث شده كارخانجات پنبه پاك كني فارس به اغما روند.

عضو هيات مديره صندوق پنبه كشور خاطر نشان كرد: فارس 6 كارخانه پنبه پاككني دارد و بزرگترين كارخانه پنبه پاككني كشور در فسا است اما متاسفانه اين كارخانه با 5 درصد ظرفيت خود كار مي كند در حالي كه ظرفيت تصفيه 25 هزار تن پنبه را دارد اما تا كنون فقط هزار تن پنبه به اين كارخانه تحويل داده شده است.

انصاري بيان داشت: از 5 كارخانه ديگر يك كارخانه در لار كاملاً تعطيل شده و 4 كارخانه باقي مانده نیز به دليل كمبود پنبه 10 ماه از سال كاملاً تعطيل هستند اين در حالي است كه اگر همه پنبه هاي توليدي در استان تحويل اين كارخانجات شود قادرند حداقل 6 ماه از سال را فعال باشند.

وي گفت: در حال حاضر كارخانه پنبه پاك كني فارس كه قابليت تحويل گرفتن 15 هزار تن محصول را دارد تنها 4 هزار تن پنبه تحويل گرفته است.

مدير عامل شركت تعاوني پنبه كاران داراب با تاكيد بر اين كه مسئولين فارس براي ايجاد و حفظ اشتغال در فارس و همچنين حمايت از سرمايه گذاريهاي صورت گرفته در 6 كارخانه پنبه پاك كني استان، جلوي خروج پنبه را بگيرند افزود: تا 10 سال پيش اجازه خروج پنبه از فارس داده نميشد اما 10 سال است كه خروج طلاي سفيد از استان با سهولت هرچه بيشتر انجام مي شود.

انصاري با بيان اين كه نرخ تضميني خريد پنبه رقم يك توسط دولت هر كيلو 3123 تومان است افزود: متاسفانه دلالان بهترين رقم پنبه را با همين قيمت از كشاورز ميخرند و رقمهاي درجه دو و سه را كه ناخالصي زيادي دارد براي كارخانجات فارس ميگذراند و كشاورزان هم با فروش آن به دلالان چون ديگر دغدغه حمل محصول را ندارند و برخلاف فروش آن به دولت، پول را نقد از دلالان مي گيرند ترجيح مي دهند با تجار ساير استان ها وارد معامله شوند تا آن كه بخواهند محصولشان را به شركت تعاوني پنبه كاران بفروشند.

مدير عامل شركت پنبه كاران داراب با اشاره به ارزش افزوده بالاي پنبه گفت: پنبه كيلويي 3 هزار تومان تا به پارچه تبديل شود ارزش افزوده ده ها برابري پيدا ميكند كه متاسفانه فارس از اين مزيت هيچ بهره اي ندارد.

وي گفت: از هر تن وش پنبه 280 تا 350 كيلو الياف يا پنبه محلوج به دست ميآيد كه كيلويي 6700 تا 7200 تومان ارزش دارد همچنين از هر تن آن 490 تا 550 كيلو تخم به دست مي آيد كه قيمت هر كيلوي آن حدود 2000 تومان است و به دامداري ها براي خوراك دام فروخته مي شود، همچنين بخشي از اين وش نيز تبديل به الياف مي شود كه در صنعت مبلمان كاربرد زيادي دارد. پنبه محلوج نيز پس از ورود به كارخانجات نخ ريسي و پارچه بافي ارزش افزوده زيادي دارد كه متاسفانه هيچ كدام در فارس اتفاق نمي افتد و تنها كارخانه نخ ريسي فارس نيز 3 سال است تعطيل شده است.

انصاري با اشاره به طلب بالغ بر يك ميليارد و 300 ميليون توماني شركت تعاوني پنبه كاران داراب از تنها كارخانه نخ ريسي گفت: كارخانه نقره نخ به دليل بدهي مالك آن به بانك سپه در تصرف اين بانك درآمد و اين بانك آن را تعطيل نگه داشته است و اصرار و مكاتبات شركت تعاوني پنبه كاران داراب براي خريد اين كارخانه و فعال سازي آن به جايي نرسيد.

مدير عامل شركت پنبه كاران داراب با بيان اين كه اگر تخم پنبه نيز مورد استحصال و روغن گيري قرار مي گرفت ارزش افزوده پنبه چندين برابر مي شد گفت: اين در حالي است كه بي توجهي به اين مزيت باعث شده تخم پنبه هايي كه هر تن آن قابليت توليد 150 كيلو روغن مرغوب را دارد سر از دامداريها درآورد و تبديل به خوراك دام شود، اين در حالي است كه 90 درصد روغن مصرفي ايران وارداتي است.

وي بيان داشت: دولت حمايت خوبي براي روغن گيري از كلزا دارد و اگر اين حمايت ها را نصيب پنبه هم مي كرد قطعاً در كاهش واردات روغن بسيار تاثيرگذار بود.

مدير عامل شركت تعاوني پنبه كاران داراب با بيان اين كه فارس، از كشت طلاي سفيد هيچ منفعتي نمي برد اظهار اميدواري كرد نظر مسئولين بعد از سال ها به سمت اين محصول پر ارزش جلب شود و مزيت هاي پنبه فارس نصيب همين استان كه منابع آبي اش صرف توليد اين محصول مي شود، گردد.

 

۴۸

کد خبر 607967

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
    2 0
    وضعیت آب در فارس خیلی بحرانیه. باید حداقل برای پنج سال کشت محصولاتی که آب زیادی می برند در این استان ممنوع شود.