دیابت نوع یک شایعترین اختلال غددی در کودکان

دکتر مرتضی علیجانپور فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان گفت: تشخیص بموقع دیابت و کنترل بهتر قند خون بیمار، از بروز عوارض حاد دیابت جلوگیری میکند

به گزارش خبرگزاری خبرانلاین ازبابل ،دکتر علیجانپور گفت: دیابت نوع یک شایعترین اختلال غددی در دوران کودکی است که در اثر تخریب سلول های بتای پانکراس بوجود می­آید.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت : از مدت­ها قبل در اثر عوامل متعددی همچون عفونت­های ویروسی، سیستم ایمنی کودک شروع به ترشح آنتی بادی­هایی علیه سلول­های بتای پانکراس می­کند که به مرور از جمعیت این سلول­ها کاسته می­شود و وقتی که حداقل بالای 80 درصد این سلول­ها از بین رفتند در جریان یک استرس از جمله عفونت­های تنفسی، گوارشی و یا استرس­های محیطی ، علائم بالینی دیابت نهفته در بدن کودک آشکار می­شود.
وی ادامه داد: دیابت نوع یک در کودکان تقریباً 10 درصد از کل موارد دیابت را شامل می­شود و تابحال بیش از 15 میلیون فرد مبتلا به آن در جهان گزارش شده است و سالانه حدود 15 هزار مورد جدید نیز تشخیص داده می­شوند.
فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان اضافه کرد: این بیماری در کودکان معمولاً پرسروصدا است و از زمان شروع علائم تا تشخیص، معمولاً 2-1 ماه بیشتر طول نمی کشد ولی علائم در دیابت نوع دو در بزرگسالان بسیار تدریجی است و بیماران از بیماری خود اطلاعی ندارند و معمولاً در آزمایشات معمول متوجه قند بالا می شوند.
وی گفت: علائم بیماری در اوایل بصورت شب ادراری و در دخترها بصورت ترشحات واژینال ممکن است باشد و بتدریج علائم اصلی بیماری بصورت پرادراری، پرنوشی، افزایش اشتها و کاهش وزن ظاهر می­شود و بتدریج علائم تشدید پیدا می­کند.
دکتر علیجانپور بیان کرد: در صورت عدم تشخیص بیماری، بیمار ممکن است وارد فاز کتواسیدوز دیابتی (DKA) شود که بصورت درد شکم، تهوع و استفراغ و بتدریج تندی تنفس و کاهش سطح هوشیاری می­باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت : در صورتیکه قند ناشتای کودکی بالاتر از 126 میلی گرم بر دسی لیتر و یا قند 2 ساعت بعد از غذا بالای 200 میلی گرم بر دسی لیتر باشد دیابت تلقی می­شود و اگر قند ناشتا بین 125-100 میلی گرم بر دسی لیتر و یا 2 ساعت بعد از غذا بین 200-140 میلی گرم بر دسی لیتر باشد در معرض دیابت تلقی می­شود.
وی ادامه داد: عفونت­های ویروسی نقش مهمی را در بیماریزایی دیابت نوع یک بازی می­کندکه در رأس آن، سندرم سرخجه مادرزادی است ولی عفونت با سایر ویروس­ها همچون انتروویروس­ها و اوریون نیز مطرح هستند.
دکتر علیجانپور با اشاره به اینکه فاکتورهای تغذیه­ای نیز مطرح هستند، ادامه داد: تماس زودرس شیرخوار با پروتئین شیرگاو و گلوتن سبب افزایش بروز این بیماری می شوند و در مقابل، تداوم تغذیه شیرخوار با شیر مادر یک عامل محافظتی محسوب می­شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: با توجه به کاهش شدید سطح انسولین در بدن، درحال حاضر تنها راه درمان دیابت تیپ یک در کودکان، جایگزینی انسولین است که شامل روش­های ابتدایی درمان انسولین بصورت انسولین­های NPH و رگولار بوده و درمان­های جدید با کاربرد ترکیبی از انسولین­های طولانی و کوتاه اثر می­باشد.
وی اضافه کرد: تشخیص بموقع دیابت و کنترل بهتر قند خون بیمار ، از بروز عوارض حاد دیابت که خطرناکترین آن کتواسیدوز دیابتی است و نیز عوارض مزمن همچون عوارض چشمی، کلیوی، عصبی، قلبی و... جلوگیری خواهد کرد.
دکتر علیجانپور در پایان بیان داشت: در هر کودک با کاهش سطح هوشیاری، کاهش وزن غیرقابل توجیه، شب ادراری، درد شکم و تندی تنفس، باید با شک به دیابت ، قند خون آزمایش شود.

 

۴۸

کد خبر 610202

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار