موضع مسئولان در خصوص استخوانهای کشف شده تبریز/ گور دسته جمعی در کار نیست

با گذشت یک روز پس از کشف بقایای اسکلت های انسان در حفاری های فاضلاب در تبریز، اعلام نظر مسئولان نشان می دهد که گور دسته جمعی در کار نیست.

مهرداد خوشکار مقدم: در پی کشف تعدادی اسکلت انسان در خیابان پاسداران تبریز، حجم گسترده ای از تصاویر به همراه گمانه زنی های مختلف در شبکه های اجتماعی منتشر یافت که البته بخش عمده ی آنها اظهارات غیرکارشناسی و شایعات بی پایه و اساس بود.

گستره ی این شایعات از احتمال کشف بقایای اجساد قتل عام مردم تبریز در زمان اشغال روسیه تزاری تا کشته شدن مبارزان تبریزی توسط حکومت پهلوی و نیز قتل عام مخالفان حکومت پیشه وری توسط نیروهای محلی را فرا می گرفت اما کارشناسان ضمن رد تمام شایعات مطرح شده اعلام داشتند که هیچ سند تاریخی دال بر گم شدن تعداد زیادی از مردم در آن دوران به ثبت نرسیده است.

باید در انتظار اعلام نتایج بررسی کارشناسان ماند

شاید بهترین مرجع اعلام نظر در خصوص استخوان های پیدا شده "بهرام صمدی راد" مدیرکل پزشکی قانونی آذربایجان شرقی باشد.

وی از تحویل گرفتن بقایای گور دسته جمعی پیدا شده در تبریز توسط پزشکی قانونی خبر داد و افزود: با حکم دادستانی، پزشکی قانونی بقایای گور دسته جمعی کشف شده در تبریز را تحویل گرفته و بررسی های کارشناسی روی آن ها را آغاز کرده است.

وی ادامه داد: بررسی های پزشکی قانونی روی بقایای این گور دسته جمعی ممکن است زمان بر باشد.

پلیس نیز ضمن حضور در محل، موضوع را بررسی و نمونه برداری‌های لازم را انجام داده است. هماهنگی‌های لازم با دستگاه قضایی نیز انجام گرفته و دادستانی نیز خواستار بررسی بیشتر موضوع توسط پلیس شده است.

با اینحال اما درحالی که تمام دستگاه های ذیربط در حال بررسی موضوع هستند، شاید اظهار نظر برخی از مسئولان، موضوع را تا حدی آشکار نماید.

استخوان های کشف شده ارزش تاریخی ندارند

"مرتضی آبدار"  مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در این باره گفت: کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی استان موضوع را بررسی کرده و اغعلام کرده اند که این استخوانها ارزش تاریخی ندارند.

وی تاکید کرد: موضوع کشف استخوان های خیابان پاسداران تبریز به میراث مربوط نیست.

احتمال بقایای یک گورستان قدیمی

کهن شهر تبریز از گذشته های دور سه قبرستان مهم: مقبره الشعرا، مقبره العرفا (باغ گلستان فعلی تبریز) و مقبره العلما داشته که از آنها فقط مقبره الشعرا باقی مانده که مدفن استاد شهریار و تنی چند از شاعران قدیمی ایران زمین است.

گورستان عصر آهن نیز به عنوان تنها قبرستان باستانی کشف شده در تبریز از ارزش تاریخی بالایی برخوردار است اما استخوان های کشف شده اخیر بنا به دلایل مختلف، دارای ارزش تاریخی نیستند.

رحیم شهرتی‌فر، فرماندار تبریز با بیان مطلبی، موضوع را روشن تر کرد.

وی با بیان اینکه نه به عنوان یک فرماندار بلکه به عنوان کارشناس و صاحب نظر تاریخی  اظهار نظر می کند گفت: از قدیم محلات تبریز دارای قبرستانهای محلی و کوچکی بوده که از اوایل دوره پهلوی اول، همزمان با آغاز ساخت و سازهای مدرن امروزی، برخی از آنها در مسیر طرح های توسعه قرار گرفته و از بین رفته اند.

فرماندار تبریز با بیان اینکه شواهد محل کشف استخوان های مذکور نشان می دهد که این نقطه به دلایل زیادی گور دسته جمعی یا چیزی شبیه به این نیست، گفت: گور دسته جمعی مشخصات بارز و ویژه ای دارد که با شرایط آنچه که در این حفاری به دست آمده همخوانی ندارد، از جمله اینکه استخوانهای پیدا شده متفرقه است و به نظر از جایی دیگر جمع آوری شده و اینجا دفن شده اند. این استخوانها همه در یک نقطه مشخص روی هم تلنبار شده و محل آنها هم وسیع نیست.

شهرتی فر یادآور شد: احتمال دارد این استخوان ها بقایای یکی از گورستان های قدیمی محلات تبریز است که بدلیل قرار گرفتن در مسیر یا احداث یک پروژه، توسط مردم محل تجمیع و در این مکان دفن شده باشند.

فرماندار تبریز با بیان اینکه استفاده از واژه ی "گور دسته جمعی" و شایعات مطرح شده پیرامون آن پایه و اساس درستی ندارد تاکید کرد: باید بدون توجه به شایعات و گمانه زنی های غیرعلمی، در انتظار مشخص شدن نتیجه ی بررسی های کارشناسان ماند.

46

کد خبر 611322

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار