از گنج فاروق تا گور دست‌جمعی تاریخی در تبریز

در پی فیلم هایی که در آذرماه ۹۵ در فضای مجازی پخش شد حرف از کشف بزرگترین گنج دوره هخامنشی با قدمت 7000 سال به میان آمد. شایعاتی که در پی بررسی ها، بی اساس دانسته شد. با این وجود هنوز هم بر سر اینکه این گنج واقعی است یا نه در فضای مجازی بحث بسیار است.

زهرا داستانی: «فاروق» روستایی کوچک با جمعیتی بالغ بر هشت هزار نفر و با اقتصادی که پایه‌اش باغداری است در فاصله ۳۰ کیلومتری شهرستان مرودشت استان فارس و ۶۵ کیلومتری شهر شیراز قرار دارد، روستایی که تا همین چند ماه پیش به لطف باغ‌های انارش شهره بود و حالا به واسطه فیلم‌هایی که تحت عنوان «گنج کوروش» در فضای مجازی دست به دست شده شهرت جهانی پیدا کرده است. فیلم‌هایی که تاریخ ۱۰ قرن پیش این روستا را به رخ می‌کشند و البته مسئولان ذیربط آن را نادرست و جعلی می‌خوانند. با این حال همچنان خبر فاروق برای خوانندگان کانال‌های تلگرامی جذاب است و اخبارش پیگیری می‌شود.

همه چیز از انتشار فیلم‌هایی در فضای مجازی آغاز شد. دو فیلم به واسطه چند روز از هم در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد. اولی ويدئویی از اشياي تاريخي متعلق به تمدن مصر باستان و مشتمل بر تابوت يك موميايي، رب النوع‌هاي مصر باستان، مجسمه‌هايي از اعضاي خانواده موميايي و ظروف و اشياي زرين و ارزشمند بود که به دنبال آن برخی اعلام کردند که اين اشيا متعلق به تمدن مصر باستان است و حتی در روزهای بعد اين اشيا را به محوطه‌اي در كشور تركيه نسبت دادند.

انتشار این دو کلیپ در فضای مجازی شایعاتی را به وجود آورد. در حالی که تمامی مسئولان اعلام کردند که این موضوع کذب است اما همچنان کشف این گنج نقل مجالس بود. یك روز پس از آن اما فیلم ديگري در فضاي مجازي منتشر شد كه در آن در تاريكي مطلق و با نور چراغ قوه و گوشی تلفن همراه از يك كتيبه زرين به خط ميخي، مجسمه زرين‌گوزن و سرديس هخامنش رونمایی می‌کرد. اما ماجرا به اینجا ختم نشد.

پس از انتشار فیلم‌ها، متنی بلند بالا در فضای مجازی دست به دست شد که در آن نوشته بود: «آقایون نیستید ببینید فاروق (استان فارس شهرستان مرودشت شهر فاروق) چه خبره بزرگترین گنج ایران دیروز اینجا پیدا شد انگار یه تخت جمشید دیگه هست ولی با این تفاوت که زیر زمین ساختنش ... اینجا الان حکومت نظامیه و اصلا نمیذارن کسی نزدیک بشه که کسی بخواد عکس یا فیلمی بگیره ...از تهرون و بقیه شهرها شاید نزدیک به صد تا ماشین اطلاعات با نیروهای ویژه اومدن اینجا ... نمونه این شهر مخفی شده هیچ جای دنیا نیست ...معبدی به اندازه یه زمین فوتبال زیر زمین کاملا بکر و دست نخورده با مجسمه هایی به طول ۳ الی ۵ متر عمدتا از طلا که تعجب همگان رو برانگیخته خوبیش اینه که تا الان هیچ تخریبی در اون صورت نگرفته و همه چی سر جای خودشه ...همه جای دنیا آثار باستانی که زیر زمین مخفی باشن به مرور بر اتر فرسایش از بین میرن و اندک شواهدی فقط ازشون معلومه ولی اینجا در کمال ناباوری همه اشیاء سالم مونده البته مکان هم کاملا سرپوشیده هست و حتی حوض آبی که داخلش هست هنوز پر از آبه و این خیلی بینظیره نسبت به گفته های کارشناسان اینجا قدمت این مکان سترگ به ۷ هزار سال پیش برمیگرده که در نوع خودش کاملا استثنایی هست مختصات و مشخصات داخل رو از دوست برادرم که خودش به عنوان کارشناس بومی منطقه وارد دهلیز و معبد زیر زمین شده متوجه شدم ... حتما سعی میکنم به هر طریقی که شده عکسی از این مکان به دست بیارم و واست بفرستم تا ببینی که چه عظمتی به مدت ۷۰۰۰ سال اینجا مدفون بوده و دست نخورده تا الان باقی مونده ... حتما خبررسانی کنید تا همه مردم ایران مطلع بشن بلکه‌ کاری صورت بپذیره که این هویت باارزش ملی ما چند ماه بعد سر از موزه های لندن و المان و فرانسه و روسیه سر در نیاره و تو خود ایران نزد خودمون باقی بمونه ... »

متن شایعه خوب می‌دانست چگونه باید ذهن‌ها را به خود درگیر کند؛ «استفاده از نام تخت جمشید»

پس از این شایعات و شلوغی‌های به وجود آمده در فضای مجازی، مصیب امیری، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس اولین کسی بود در این رابطه واکنش نشان داد. او بیان کرد که روستای «فاروق» در مرودشت یکی از دشت‌های غنی استان فارس است که پیشینه‌ آن به دوران پارینه سنگی تا متاخر اسلامی بازمی‌گردد و در دامنه کوه رحمت و حد فاصل رود کُر قرار دارد. به گفته امیری، گرچه در مرودشت  ۳۰۰ اثر تاریخی به ثبت رسیده اما از این تعداد تنها پنج اثر تاریخی متعلق به روستای «فاروق» است. او در رابطه با ادعای کشف گنج منصوب به تخت جمشید گفته است که تخت جمشید با ۱۲ هکتار مساحت از اوایل دهه ۱۳۰۰ کشف و بررسی روی آن آغاز شده است و آن میزان اثر تاریخی که امروز گفته می‌شود در روستای «فاروق» پیدا شده در تخت جمشید به دست نیامده است. این نکته یکی از دلایل رد ادعای مطرح شده درباره‌ «گنج فاروق» بود.

سرنخ شایعه «فاروق» در دستان یک پیرمرد

داستان از نمایش یک درِ دایره‌ای شکل کوچک در روستایی نزدیک تخت‌جمشید با نام «فاروق» آغاز شد. فیلمی که دنیای کوچک پشت درِ ورودی سنگی را به یک دنیای بزرگ پر از عتیقه و طلا تبدیل کرده بود. صحنه اول فیلم از در ورودی سنگی غاری پرده برداری می‌کرد. صحنه بعد با خاموش شدن نور چراغ داخل تونل تاریک می‌شد و کمی بعد دو اسکناس ایرانی در مقابل دوربین ظاهر می‌شد، دوربین می‌چرخید و روی مجسمه‌های کوچک از حیوانات و خدایان که بیشتر شبیه خدایان مصر بود، می‌ایستاد و کمی بعد اسکلت و استخوان و کتیبه‌هایی به خط میخی را نمایش می‌داد. اما چطور سناریوی این فیلم نوشته شد؟

براساس گفته‌های مسئولان، 10 سال پیش دو کارگر از یک پیرمرد هشتاد ساله نقل‌قول‌هایی را از گنجی شنیده بودند و بعد با مطرح کردن آن‌ها موجی را در فضای مجازی ایجاد کردند. به گفته مسئولان، این دو فرد که یکی 55 سال و دیگری 37 سال دارد، ساکن یکی از روستاهای اطراف روستای فاروق و شهرستان مرودشت هستند و شغل اصلی آنان کارگری ساختمان است. سرهنگ آیت‌الله عیدی‌پور، فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث‌فرهنگی استان فارس که همراه با دو مدعی وجود چنین محوطه‌ای تاریخی را بررسی کرده، در رابطه با این دو متهم گفته است: برای نخستین‌بار در سوم آذرماه، این دو مدعی همراه با مسئولان یگان حفاظت میراث فرهنگی و کارشناسان به منطقه‌ای که مدعی بودند، رفته و همه منطقه را بررسی کرده‌اند. هر دو مدعی استرس زیادی داشتند و یکی از آن‌ها وضعیت آشفته‌ و تعادل عادی نداشته، حتی آن دو در بررسی نخست موفق به پیدا کردن منطقه و به دست آوردن چیزی که ادعایش را داشتند، نشدند.

«گنج فاروق» از رویا تا واقعیت

با گذشت چند روز از زمانی که پای گنج فاروق به رسانه‌ها باز شد پیگیری‌های مسئولان خبر از دستگیری مدعیان این شایعه را داد. مصیب امیری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس اولین کسی بود که با اعلام خبر دستگیری اندکی از تب و تاب پیدا کردن گنج و ولوله‌های نجات این گنج کاست.

پس از اعلام این خبر، سردار سرتيپ احمدعلي گودرزي، فرمانده انتظامي استان فارس از جزئیات دستگیری این دو فرد خبر داد و گفت: متهمان كه 2 نفر هستند، به جرم نشر اكاذيب و تشويش اذهان عمومي توسط ماموران انتظامي شهرستان مرودشت دستگير شده‌اند. فرمانده انتظامي فارس با بيان اينكه متهمان دستگير شده " ن- چ" و "ع - د" نام دارند از آغاز بازجويي اين افراد براي مشخص شدن انگيزه آنان خبر داد و گفت: اين 2 نفر با استفاده از امكانات فضاي مجازي و شبكه‌هاي اجتماعي، اقدام به انتشار مطالبي پيرامون كشف يك غار مملو از طلا و اشياء قيمتي در روستاي فاروق شهرستان مرودشت، كرده بودند. گودرزي گفت: اين موضوع از طريق فرماندهي يگان حفاظت ميراث فرهنگي فارس به پليس اعلام و بعد از پيگيري‌هاي كارشناسي و تاييد كذب بودن موضوع، اقدامات لازم براي شناسايي و دستگيري افراد انتشار دهنده مطلب، آغاز شد.

پس آن علی صالحی دادستان عمومی و انقلاب شیراز نیز مهر تایید را بر عدم وجود گنج در روستای فاروق زد و گفت: تاکنون هیچ کدام از ادعاهای مطرح شده از سوی دو فرد بازداشتی و آنچه در فضای مجازی منتشر شده، محرز نشده است. او در ادامه گفته است: در حضور دو نفری که مدعی وجود گنج در اطراف روستای فاروق بودند محل‌هایی که مورد ادعای آنها بود حفاری شد و هیچ چیزی کشف نشده است. این حفاری ها با حضور برخی از اعضای شورای تامین انجام شده و افراد دستگیر شده در تناقض‌گویی‌های آشکار طی دو مرحله دو محل مختلف و با فاصله از هم را محل وجود گنج اعلام کردند که البته کاملا بی‌اساس بوده است.

خبر پشت خبر

پس از پایان یافتن شایعه گنج فاروق اما میراث فرهنگی همچنان روزهای پر خبری را پشت سر گذاشت. پس از این شایعه عکس‌ها و فیلم هایی از یک گور دست جمعی در تبریز منتشر شد که به گفته رحیم شهرتی‌فر، فرماندار تبریز این گور دست جمعی در اثر حفاری فاضلاب در محله 40 متری در کوچه پاسداران خیابان انقلاب شهر تبریز کشف شده است. به گفته او، ماموران در حین حفاری با استخوان‌هایی که شبیه باقی مانده اجساد انسان بود، مواجه شده و سریعاً قضیه را به پلیس گزارش کردند. پلیس نیز ضمن حضور در محل، موضوع را بررسی و نمونه‌برداری‌های لازم را انجام داده است.

مدت زمان زیادی از انتشار عکس گور دست جمعی در فضای مجازی نگذشته بود که شایعات بسیاری در رابطه با این عکس مطرح شد و در پی این شایعات، فرماندار تبریز بیان کرد که اجساد پیدا شده شبیه گور دست جمعی نیست و  به نظر می‌رسد این اجساد مربوط به سالیان بسیار دور باشد. او با اشاره به شایعات پخش شده در فضای مجازی خاطرنشان کرد: هنوز چیزی در این خصوص قطعی نیست و مردم به شایعه‌ها اعتنا نکنند.

پس از این شایعات مسئولان میراث فرهنگی دست به کار شدند تا صحت یا رد این ادعا را مشخص کنند. در پی بررسی‌های صورت گرفته، مرتضی آبدار بخشایش، مدیر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی احتمال تاریخی بودن این گور دست‌جمعی را رد کرد و گفت: پیدا شدن این گور دست‌جمعی موضوعیتی با میراث فرهنگی ندارد. از زمانی شرکت آب و فاضلاب این قسمت را حفاری کردند، این گور در عمق دو متری کشف شد و پس از آن دستور به توقف عملیات داده شد تا کارشناسان مربوطه از قسمت‌های مختلف آن جا را بررسی کنند. کارشناسان باستان‌شناسی هم ما بعد از اعزام به محل، گزارش کردند که در محدوده تاریخی بودن این گور نیز با میراث فرهنگی بی‌ارتباط است.

گرچه روزها از زمان کشف این گور می‌گذرد و مسئولان میراث اعلام کرده‌اند که استخوان‌ها تاریخی نیستند اما تا کنون گزارشی جامع که رمز و راز را این استخوان‌ها بگشاید از سوی مسئولان منتشر نشده است. 

47235

کد خبر 613832

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام US ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
    6 1
    این گزارش و توضیحات بیشتر آدم رو مشکوک میکنه. چ
  • كاوه A1 ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
    13 0
    مهم نيست كه واقعأ گنجى آنجا نهفته شده است يا خير. آنچه بيش از هر چيز كاملا نمايان است بى اعتمادى مردم به مسئولين هست. تا اين حد كه اگر آنها بگويند ماست سفيد است مردم با ناباورى خود شايعه راه مى اندازند كه ماست سياه بوده ولى چون با پارچه سفيد پوشانده شده بود سفيد به نظر ميرسيد. كداميك مقصر هستند؟ مردمى كه به شايعه پراكنى علاقه مند هستند يا مسئولينى كه از طرح چهار كلمه توضيح ساده و منطقى دريغ دارند.
  • بی نام A1 ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
    3 7
    هخامنشیان حدود 4000 سال پیش به ایران اندند چطور گنج 7 هزار ساله دارند؟
  • مردم A1 ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
    4 0
    ما قانع نشدیم
  • بی نام IR ۰۴:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۳۰
    6 2
    همه جای دنیا در هرکشوری وقتی یک اثر تاریخی پیدا میشه دولت اون کشور با اطلاع رسانی کامل ، حتی با تبلیغات بیش از حد هم سعی میکنن قدمت خودشون و فرهنگ خودشون رو به دنیا اعلام کنن و هم باعث جلب توریست بشن. اینجا وقتی یک اثر تاریخی پیدا میشه انگار که یه چیز قاچاق و مفسده پیدا شده همه چیز رو پنهان میکنن واقعا چرا؟ این پنهان کاریها برای چیه واقعا؟ چند سال قبل یادتونه یک چیز طلائی بزرگ در اصفهان کشف شد؟ انکار شد و بعدها کسی اصلا نفهمید اون اثر کجا رفت؟ یادتونه زمان آقای خاتمی یه اثری پیدا شد و جناب خاتمی تشریف بردن افغانستان و اون اثر تاریخی رو دوستی تقدیم کرزی کردن گفتن این اثر تاریخی مال شماست و در کشور ما جا مونده اونم افغانی که کشورش زمانی بخشی از کشور ما بوده
  • مرتضی A1 ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    0 1
    چرا توضیح ندادند که فیلم گنج فاروق چطوری درست شده؟ اگه دروغه پس اون گنجارومجسمه های طلایی شکلاز کجا اومده؟ فیلم دوم چطوری درست شده؟ چرا فقط تکذیب میکنند و توضیح درست حسابی نمیدن ؟مجسمه های مصری و ترکی و از کجا گیر اوردن و تاریخ و پول ایرانی و گذاشتن روش؟ لطفا شفاف سازی بشه