چرا سعید جلیلی نمی‌خواهد کاندیدای اصولگرایان باشد؟

در شرایطی که دیگر شخصیت‌های اصولگرا که احتمال نامزدی‌شان وجود دارد هنوز در اتاق‌های محرمانه در مورد تصمیم نهایی خود جلسات فشرده برگزار می‌کنند، این سعید جلیلی است که سخنرانی‌های جنجالی و انتقادی ترتیب داده و انتخابات را از همین حالا کلید زده است.

مصطفی صادقی: دقیقا طبق برنامه پیش می رود؛ می داند چه می گوید، محاسبه شده به سفرهای استانی می رود و بر طبق یک تاکتیک مشخص تلاش دارد طبقاتی را که در نظر دارد تحریک کند. این یعنی اینکه او از مدت ها پیش برای نامزدی در انتخابات تصمیم گرفته و حالا با یک جدول زمان بندی شده وارد انتخابات می شود. با این تفاسیر نزدیک به واقعیت خواهد بود اگر بگوییم سعید جلیلی در حال حاضر با برنامه ترین نامزد انتخاباتی است. او در حال شکل دهی به کاراکتر انتخاباتی خود و ایجاد نسبت با مولفه ها و مصادیق مختلف در این رقابت مهم است .

اگر مختصات این کاراکتر سعید جلیلی را از نشانه هایی که او در این مدت بر جا گذاشته به دست آوریم آنوقت می دانیم دقیقا با کدام سعید جلیلی در انتخابات مواجه خواهیم بود و البته خواهیم دانست دیگران در چه نسبتی با او خواهند بود . آیا او خود را تبدیل به رقیب اصلی حسن روحانی در انتخابات خواهد کرد؟ آیا اصولگرایان او را به عنوان نامزد خود خواهند پذیرفت ؟ آیا او همان گزینه مطلوبی است که حسن روحانی انتظارش را می کشد تا باز صحنه انتخابات سال 92 را زنده کند؟

سعید جلیلی ؛ نامزدی برای بار دوم
اگر تا چند ماه پیش نامزدی او تنها یک گمانه بود و در محافل خصوصی حرف و حدیث هایی در این مورد با واسطه و سینه به سینه نقل می شد او حالا همه کار کرده تا دیگر کسی شکی نداشته باشد که سعید جلیلی از افراد حاضر در انتخابات خواهد بود . در شرایطی که دیگر شخصیت های اصولگرا که احتمال نامزدی شان وجود دارد هنوز در اتاق های محرمانه در مورد تصمیم نهایی خود جلسات فشرده برگزار می کنند او سخنرانی های داغ و جنجالی ترتیب داده و انتخابات را از همین حالا کلید زده است . حامیان او معتقدند که در انتخابات قبلی سعید جلیلی با توجه به حضور دیرهنگام و عدم کارهای انتخاباتی موفق به کسب رتبه سوم و بیش از 4 ملیون رای شده و حالا این بار با یک برنامه ریزی خوب می توان به نتیجه بهتر و حتی پیروزی هم دست یافت . لابد چنین مشاوره هایی باعث شده است که عزم او برای حضور در انتخابات جزم شده و اینچنین جدی وارد عرصه شود .

اصولگرایانی که مایل به نامزدی جلیلی نیستند
احمد توکلی در تازه ترین اظهار نظرش گفته است :« معتقدم اگر اصولگرایان می خواهند برنده شوند کسی غیر از آقای جلیلی را باید به صحنه انتخابات بیاورند.» او البته پیش تر هم در یک مصاحبه با انتقاد از کاندیداتوری سعید جلیلی در انتخابات ۱۳۹۲ گفته بود:« (ایشان) اشتباه سیاسی بزرگی مرتکب شدند... این کار ایشان را اشتباه تاریخی می دانم. فکر می کنم مشاوران آقای جلیلی را قانع کردند که وارد صحنه شوند. ... آقای جلیلی نه تنها از تجربه کافی برخوردار نبود بلکه تجربه لازم را هم نداشت؛ چرا که سوابق ایشان در مسئولیت های اجرایی نبود و بالاترین مسئولیت اجرایی ایشان در واقع یک کار ستادی بود. آقای جلیلی معاون وزیر خارجه بود اما اصلا کل وزارت خارجه کار اجرایی انجام نمی دهد.»

این اظهارات به جز مخالفت فردی احمد توکلی نشانه ای از پیام منفی طیف تاثیرگذاری از اصولگرایان یعنی بخشی از چپگرایان اصولگرا است نسبت به نامزدی او . به بیان دیگر اگر بر مبنای خط کشی های سیاسی درون جناح ، فرض را بر این بگذاریم که به صورت مکانیکی سعید جلیلی کاندیدای نامطلوب سنتی هاست آنوقت می توان با این اظهارات احمد توکلی و البته نشانه های دیگری که در ادامه خواهد آمد به این نتیجه رسید که بخش قابل توجهی از طیف چپ جناح اصولگرا هم به سعید جلیلی به عنوان نامزد نامطلوب نگاه می کند . این وسط یک اتفاق مهم دیگر هم رخ داده است .

اصولگرایان به مدل تازه ای برای هم نظر شدن رسیده اند و نام آن را جبهه مردمی نیروهای انقلاب گذاشته اند . شاید انتظار اولیه این بود که سعید جلیلی هم به استقبال رفته و خود را مقید به تصمیمات آنها بداند. او اما واکنشی متفاوت نشان داده و گفته است : « من هم خبر تشکیل این جبهه را از رسانه ها شنیدم. آن چیزی که اهمیت دارد این است که کسانی که یک نگاه مشترک مبتنی بر تفکر انقلابی دارند، حتما هم افزایی آنها اهمیت دارد. هر چقدر این نگاه هم افزا شود، موجب تقویت این نگاه می شود. مهمترین اصل در این موضوع این است که "وحدت گفتمانی" ایجاد کنیم. این که افرادی در راستای هم افزایی کار کنند خوب است اما بر اساس چه گفتمانی؟ شاخص هم در این هم افزایی مقام معظم رهبری هستند؛ ما باید بررسی کنیم به چه میزانی توانسته ایم با این شاخصه ها منطبق باشیم. در این چارچوب هر جریان و گروهی، چه ۱۰ نفر چه ۱۲ نفر که بتوانند به این هم افزایی کمک کنند، مفید خواهد بود. اگر عناوین مهمی مانند جمهوری اسلامی از محتوا خالی باشد، دشمن با آن مشکلی ندارد. تفکر انقلابی یک اسم و یا یک تابلو نیست. یک "محتوا و حقیقت" است؛ این تفکر هم در حصر شخص، گروه و یا حزبی نیست و مبنایش باید جذب حداکثری باشد. قرار نیست "وحدت قبیلگی" باشد، قرار ما این است که "وحدت گفتمانی" باشد. در وحدت گفتمانی مسائلی مانند نسبت با جریان اشرافیت، عدالت اجتماعی، مبارزه با امریکا، مقاومت، رسیدگی به محرومان ، توزیع عادلانه فرصت ها مورد سوال و بررسی قرار می گیرد. اگر نگاه ما شکلی باشد و به محتوا توجه نکتیم، هر عنوانی به تنهایی مشکل را حل نخواهد کرد».

این جملات او البته بعدا با اظهارات تندتری از جانب حامیانش تکمیل شد .او البته به این هم بسنده نکرده و در بخش دیگری از اظهاراتش به یکی از مهمترین مصادیق اصولگرایان برای نامزدی در انتخابات تاخته است . جلیلی بدون اینکه نامی از محمد باقر قالیباف ببرد به ماجرای گور خواب ها اشاره کرده و گفته :« نگرانی نسبت به کارتن‌خواب‌ها زمانی می‌تواند درست باشد که از حقوق‌های نجومی و اموال نجومی و املاک نجومی هم شرمسار باشید».

دقیقا همان صحنه سال 92 از سوی سعید جلیلی در حال احیا شدن است . او رقیب خود را نه فقط حسن روحانی که همه افراد حاضر در رقابت می داند . می خواهد طرف دوم انتخابات باشد و اصلا بنایی ندارد این جایگاه را با کسی به اشتراک گذاشته یا برای کسب آن به مذاکره بپردازد . برای جمع بندی این بخش یک نکته مهم می توان گفت و آن اینکه او چندان هم بی تمایل نیست که نامزد اصولگرایان نباشد . آن کاراکتر سعید جلیلی که ما دنبال مختصاتش هستیم یکی از مهمترین وجوهش همین است .

نامزدی جلیلی؛ رقابتی دلچسب برای روحانی
این گزاره که سعید جلیلی یکی از مولفه های پیروزی حسن روحانی در انتخابات سال 92 است به نظر یکی از درست ترین جملاتی است که در تحلیل وقایع آن انتخابات گفته می شود . او گفتمانی دارد که در شرایط امروز ایران تنها یک عده معدود از نخبگان و مردم به آن اعتقاد دارند . حتی هم جناحی های او نیز او را اقتضای این زمانه نمی دانند . راستگرایان جناح افراد دیگری رابرای نامزدی پشت هم ردیف کرده اند و چپگرایانشان نیز از گزینه های تازه ای سخن به میان می آورند . این صحنه خوبی برای حسن روحانی است . یک دو گانه پدید می آید . همه حرف های اصولگرایان و گزینه هایشان که می توانند رقیب اصلی و خطر آفرین برای رییس دولت مستقر باشند به طرف سوم انتخابات تبدیل می شوند و آنوقت با شکستن آرا حسن روحانی به ریاست جمهوری مجدد می رسد . طرفه آنکه سعید جلیلی نشان داده است این توانایی را دارد که با نامزدی اش بخش های مهمی از طیف خاکستری را که شاید تمایلی به حضور در انتخابات نداشته باشند را ترغیب کند تا برای رییس جمهور نشدن او به صحنه آمده و معادلات را به نفع روحانی تغییر دهند. پس بهترین حالت برای حسن روحانی نامزدی سعید جلیلی است.

با همه این تفاسیر آیا باید به این نتیجه برسیم که سعید جلیلی قطعنا نامزد انتخابات خواهد بود ؟ آیا او می تواند خود را به طرف دوم این رقابت مهم تبدیل کند ؟ نکته همین جاست . سعید جلیلی باید بیاموزد که سیاست عرصه صبر و حوصله است . هر کس که زود شروع کرد لزوما برنده میدان رقابت نیست . شاید که صحنه به صورت غیر منتظره ای تغییر کند . روزهای تعیین کننده در راهند .

2929

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 618872

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    من با اینکه از عوامم ولی آدم بزرگی هستم تحلیلامم ردخور ندارن پس همتون گوش کنین: 1. سعیدی توانایی کار اجرایی درحد ریاست جمهوری را ندارد. چیزی شبیه روحانی و خاتمی خواهد شد و بسیار متفاوت و بدتر از احمدی نژاد و من خودمم بهش رای نمیدم 2. اصولگراها سعی کنن جلیلی رو منصرف کنند و حتما انتخابات دوقطبی با روحانی شکل بدن با هرکسی بجز جلیلی. حتی شده باشه غرضی شک نکنین در هر دوقطبی ای روحانی بازنده خواهد شد ولی اگر این دوقطبی بدون جلیلی باشه رای روحانی کمتر خواهد شد. 3. حتی اگر جلیلی آمد و نتونستین جلوشو بگیرین، باید همه اصولگرایان به نفع جلیلی انصراف بدن و شک هم نکنن اگر دوقطبی جلیلی و روحانی هم پیش بیاد حتما روحانی بازنده خواهد بود ولی چیزی که به اصولگراها میرسه یک رییس جمهور ضعیف خواهد بود.
  • بی نام A1 ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    مهم نیست آقای جلیلی از کدام جناح کاندید شود. مهم این است که به هیچ وجه مقبولیت بین مردم ندارد و رای نخواهد آورد..
    • بی نام A1 ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
      بذارید بیاد تا باورش بشه
  • بی نام AT ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    22 71
    چون از میزان محبوبیت خودش با آمار و ارقام اطلاع داره
    • بی نام A1 ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
      نیروخای حزب اللهی دیگه نمیذارن روحانی رییس جمهور بشه
  • بی نام GB ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    80 15
    نياد سنگين تره؟
  • رامین A1 ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    آدم قحطیه که جلیلی میخواد کاندید بشه
  • عبدالله A1 ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    84 12
    مثل اینکه بعضی ها تصمیم دارند کاندیدایی مادام العمر شوند. البته فقط آقای جلیلی نیست که بناست در همه دوره ها نامزد ریاست جمهوری شود ، افراد دیگری هم هستند. ولی در انتخابات آینده ایشان همان چهار میلیون قبلی را هم از دست خواهد داد.
  • بی نام IR ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    جلیلی وحداد عادل کاندید بشن روحانی حتی احتیاج به تبلیغ ندارد
  • بی نام A1 ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    18 49
    من و خدا سوار یک دوچرخه شدیم من اشتباه کردم و جلو نشستم و خدا عقب.فرمان دست من بود و سر دوراهی ها دلهره مرا می گرفت؛تا اینکه جایمان را عوض کردیم.حالا آرام شدم و هروقت از او می پرسم که کجا می رویم؟برمیگردد و با لبخند می گوید:تو فقط رکاب بزن
  • بی نام A1 ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    11 20
    با خدا با خدا حرف بزن با مخلوق اگر اشتباه حرف بزنی مچ ات را می گیرند اما خدا این طور نیست خدا به حرفهایت گوش می دهد واین گوش دادن باعث می شود که حرف زدن یاد بگیری
  • بی نام A1 ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    7 33
    ما هنوز به قله نرسيده‌ايم؛ با آن فاصله داريم. آن روزى كه ملت ايران به قله برسد، دشمنى‌ها تمام خواهد شد. آن روزى كه ملت ايران به قله برسد، معارضه‌هاى خباثت‌آلود به پايان خواهد رسيد. ما تا آن روز فاصله داريم. حركت را بايد بى‌وقفه ادامه دهيم"
  • بی نام A1 ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    46 8
    مگه انتخابات زود هنگام برخلاف قانون نیست؟؟ یعنی دور بعدی دوباره با یک رییس جمهور احتمالی قانون شکن طرف حساب هستیم؟ یعنی جلیلی قوانین جمهوری اسلامی را قبول ندارد؟؟
  • بی نام A1 ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    27 6
    جلیلی میاد تو شهر ما که انتخاباتی اومد حرف زد
    • بی نام A1 ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
      38 8
      این روزها کجا که نمیره برای سخنرانی
  • بی نام A1 ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    44 19
    روحانی میبره بلاشک
  • بی نام A1 ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    65 15
    اقای جلیلی ما را به خیر تو امید نیست شر مرسان
  • بی نام A1 ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    18 75
    به نظرم هرکسی بیاد بهتر از روخانیه حتی جلیلی
  • بی نام A1 ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    53 9
    این گزاره که سعید جلیلی یکی از مولفه های پیروزی حسن روحانی در انتخابات سال 92 است به نظر یکی از درست ترین جملاتی است که در تحلیل وقایع آن انتخابات گفته می شود
  • بی نام A1 ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    45 10
    وقتی قالیبا رو میبینم میگم همین جلیلی بهتره
  • بی نام A1 ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    29 11
    اقای جلیلی بیاید و بمونید بهتر از اصولگراهای دیگه هستید
  • بی نام A1 ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    14 3
    اصولگرایان به مدل تازه ای برای هم نظر شدن رسیده اند و نام آن را جبهه مردمی نیروهای انقلاب گذاشته اند . شاید انتظار اولیه این بود که سعید جلیلی هم به استقبال رفته و خود را مقید به تصمیمات آنها بداند. او اما واکنشی متفاوت نشان داده
  • بی نام A1 ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    41 10
    بیاد تا بدونه رای نداره و بره
  • بی نام A1 ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    32 5
    بعضیا گویا دوست داره همه طوره برن پاستور حالا شده ده بار کاندیدا بشن
  • بی نام A1 ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    32 2
    به نظرم انتخابات عجیب و غریبی بشه
  • بی نام A1 ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
    36 2
    چه مناظره هایی در پیش خواهد بود
  • بی نام A1 ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۴
    26 5
    چون اطمینان دارد که رای نمی اورد