۰ نفر
۱۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۴:۵۱

کابینۀ طوفانی ترامپ روزهای پنجشنبه و جمعه دو تصمیم مهم دربارۀ ایران و روسیه گرفت.

همانگونه که انتظار می رفت وزارت خزانه داری آمریکا روز جمعه با انتشار بیانیه ای از افزوده شدن 12 شرکت و 13 فرد به فهرست تحریم های آمریکا علیه ایران خبر داد. برخی از شرکت های تحریم شده در امارات، لبنان و چین مستقر هستند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرده که تحریم‌های جدید علیه ایران در رابطه با برنامه موشکی بالستیک این کشور و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده آن در منطقه بوده و اعمال آنها هیچ منافاتی با تعهد آمریکا در قبال برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ندارد.
ترامپ طی روزهای گذشته نیز سه پیام توییتری خطاب به ایران منتشر کرده و هشدار داده بود که ایران به دلیل شلیک موشک بالستیک رسما تحت نظر قرار گرفته است.

گفته می شود واکنش شدید مقام‌های آمریکایی نسبت به جمهوری اسلامي پیامد آزمایش موشکی روز یکشنبه گذشته ایران بوده است.

در همین راستا نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل نیزآزمایش موشکی ایران را مطلقا غیرقابل قبول خطاب کرد و گفت این آزمایش تخطی از قطعنامه ۲۲۳۱ شواری امنیت است. هیلی افزود: می خواهیم مطمئن شویم ممنوعیت تصویب شده رعایت شود. دولت ما بر چنین رخدادهایی چشم نخواهد بست. ما قدرتمند عمل می کنیم و صدایمان بلند خواهد بود.
در همین راستا مایکل فلین مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ، نیز وارد گود اظهارنظرهای تند شد و ادعاهای تازه ای را علیه کشورمان مطرح کرد.

وی اقدام ایران را نشانه‌ای از نقش بی‌ثبات کننده ایران در خاورمیانه دانست و مدعی شد که دولت ترامپ این اقدامات ایران را که امنیت، شکوفایی و ثبات منطقه و ورای آن را تهدید میکند و جان آمریکایی‌ها را در معرض تهدید قرار می دهد محکوم می کند.
فلین با انتقاد از توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی که در دولت باراک اوباما امضا و اجرایی شد٬ مدعی شد: ایران به جای قدردانی از آمریکا به خاطر آن توافق‌ها، گستاخ‌تر شده است. از امروز، ما ایران را رسما تحت نظر قرار می‌دهیم.

در ادامه این واکنش‌ها بود که ترامپ هم در توییتر ایران را مورد خطاب قرار داد و از توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی انتقاد کرد. او نوشت: ایران نفس‌های آخرش را می‌کشید و در آستانه فروپاشی بود تا این که آمریکا با توافق هسته‌ای جان دوباره‌ای به آن بخشید: ۱۵۰ میلیارد دلار( پول دراختيار ایران قرارگرفت)

اظهارات تند رییس جمهور آمریکا تا جایی پیش رفت که اعلام کرد ایران باید ممنون آمریکا باشد که چنین توافق بدی را امضا کرده است.
ترامپ همچنین روز پنجشنبه در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره اینکه آیا گزینه نظامی علیه ایران مطرح است، گفت همه گزینه ها (نظامی )علیه ایران همچنان روی میز است و هنوز هیچ گزینه ای حذف نشده است.

این نکته را نیز باید در نظر داشت که تمامی مقامات امنیتی و سیاست خارجی کابینه ترامپ دیدگاههای ضد ایرانی دارند و در این مسیر یکپارچه و هماهنگ از سوی کنگره و کاخ سفید عمل می کنند.

درهمین حال ترامپ روز پنجشنبه تصمیم مهم دیگری هم گرفت. آمریکا در چارچوب قانون جدید به روسیه اجازه خرید کالاهای نرم افزاری را به سازمان امنیت فدرال ابن کشور داد. البته تحریمهای روسیه فقط در مورد اف اس ب که بعد از گزارش سرویسهای امنیتی آمریکا در مورد هک سايبري روسیه صورت گرفته بود ازسوی خزانه داری آمریکا لغو شده، این به معنی لغو کامل و بخش های مهم تحریمها علیه روسیه نیست.

این درکه حاليست ترامپ اعلام کرده بود فعلا تحریمها علیه روسیه باقی می ماند و در صورت همکاری سازنده روسیه علیه تروریسم امکان کاهش يا لغو تحریمها وجوددارد.

بنظر میرسد مواضع اعلام شده ازسوی واشنگتن اولین و بزرگترین تغییر در سیاست آمریکا در مورد ایران و توافق اتمی است. آزمایش موشک بالیستیک توسط ایران هرچند طبق اظهارات مقامات کشورمان بدون توان حمل کلاهک هسته ای و در راستای اهداف دفاعی کشورمان صورت گرفته اما بهانه مهمی به دست کاخ سفید و رئیس جمهوری جدید آمریکا داده تا مواضع خود عليه ایران را شدت بخشند.

تندرویهای ترامپ در عرصه داخلی وخارجي آمریکا درصورت ادامه میتواند این کشور را باچالشهاي داخلی وخارجي پرهزینه ای مواجه سازد ازجمله اینکه محتمل است ترامپ را به سوی بیرون کردن آسمان سفید با روش ايمیچمنت توسط کنگره سوق دهد ،اما پیش ازآن احتمال فشار کنگره بروی باهدف تغییر رویکرد افراطي ازسوی ترامپ بیشتر است، که البته دراین صورت احتمال تغییر سیاست دولت آمریکا درقبال ایران اندک است .در چنین شرایطی ایران باید با اتخاذ سیاستهای متوازن مانع از شکل گیری اتحاد جهانی برعلیه خود باشد و درهمین راستا با تقویت همکاری با اروپا ، چین و سوریه مانع از بازیهای جهانی آمریکا برعلیه کشورمان باشد تا امکان حداکثری تامین منافع و امنیت ملی کشورمان فراهم گردد.

ازسوی دیگر هرچند با توجه به فشارهای جمهوریخواهان و دموکراتهاي کنگره آمریکا برترامپ و مخالفت اتحادیه اروپا با لغو تحریم روسیه عمدتا به دلیل دخالت روسیه در اوکراین ووجود برخی چالشها میان روسیه وامریکا از جمله موضوع اوکراین، سوریه، وضعیت حقوق بشر در روسیه و پیشروی ناتو به محیط پیرامونی روسیه به نظر نميرسد تحریمهای انريکا علیه این کشور به زودی لغو شوداما در صورت تفاهم حول محورهای مشخص محتمل است اين تحریمها بصورت تدریجی لغو شوند وازهمين رهگذر احتمال مصالحه آمریکا و روسیه درمورد سوریه و ایران دور از ذهن نیست ،فلذا دستگاه دیپلماسی کشورمان باید این روند را با دقت در مرکز توجه خود داشته باشد و از گذاشتن تخم مرغهای خود تنها در سبد روسیه پرهیز کند تا گزینه های بیشتری در سبد سیاست خارجی داشته باشد و بتواند مانع از بازیهای احتمالی روسیه ودیگر بازیگران به زیان ایران گردد.

کد خبر 632126

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سجاد A1 ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۶
    0 0
    درسته که "ایران باید با اتخاذ سیاستهای متوازن مانع از شکل گیری اتحاد جهانی بر علیه خود باشد" ولی صرف همکاری دولت با اروپا و چین و روسیه کافی نیس همونطوری که در مناقشه هسته ای هم همکاری با اونا کافی نبود. بدون انسجام دموکراتیک داخلی ما نه اروپا و نه کشورهای منطقه به ما اعتماد نخواهند کرد حتی چین و روسیه نیز چندان ما رو جدی نخواهند گرفت و خیلی زودتر از اینکه فکر می کنیم طرف آمریکا رو خواهند گرفت.
  • بی نام IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۶
    3 0
    روسیه در تاریخ اثبات شده که غیر قابل اعتماد است در جریان تحریم های ظالمانه حتی یک مورد را هم وتو نکرد در معاهدات ننگین ترکمانچای و جنگ عراق علیه ایران نیز خاطره تاریخی ملت ایران جنایتهای این کشور را هیچ گاه از یاد نمی برد توافق با اروپا و همچنین سیاست مدارا در این زمان حساس باید در دستور مقامات عالی ایران قرار گیرد و خود را جلوی شاخ گاو قرار ندهیم

آخرین اخبار