هنری که دل سنگ برایش آب می شود/ المان ها و مجسمه های شیراز را با مواد غیرماندگار می سازند

«خبرجنوب» نوشت: یک هنرمند مجسمه ساز معتقد است برخی نهادها به بهانه کاهش هزینه ها، در ساخت المان ها و مجسمه های شهری از هنرمندان غیرحرفه ای و مواد اولیه غیرماندگار استفاده می کنند. به اعتقاد این هنرمند، چنین رفتاری نه تنها سرمایهگذاری برای زیباسازی شهر به حساب نمیآید بلکه به دلیل استفاده از این گونه مواد باعث افزایش هزینههای شهری میگردد.

عبدالعلي قصرالدشتي با بيان اين كه آثار هنري، مجسمه ها و المانهاي شهري در سراسر جهان از مواد ماندگار و با كيفيت مثل سنگ و برنز ساخته ميشود، اظهارداشت: استفاده از مواد باكيفيت باعث ميشود تا آثار هنري، دههها و حتي سده ها ماندگاري داشته باشد و در افزايش كاركردهاي فرهنگي، گردشگري و زيباسازي يك شهر تاثیرگذار باشد، در عين حال اين آثار ميتواند محيطهاي شهري را از تشويش معماريهاي ناهمگون تا حدودي نجات دهد و زمينه ساز آرامش شهروندان باشد.
وي با انتقاد از اين كه در سالهاي گذشته با مقوله ساخت مجسمه ها و المانهاي شهري به صورت سطحي و غيرحرفهاي برخورد شده، ابراز داشت: متاسفانه در اين سال ها نه تنها از هنرمندان به خوبي حمايت نميشود بلكه با سپردن كارها به افراد غيرحرفهاي و استفاده از مواد غیرماندگار، زمينه از بين بردن سرمايههاي عمومي را فراهم ميكنند.
اين هنرمند شيرازي با اشاره به اين كه عمر و توان مفيد هنرمندان حرفهاي براي انجام كارهاي فاخر محدود است، خاطرنشان كرد: عدم استفاده از ظرفيت هنرمندان حرفهاي و توليد نشدن آثار فاخر باعث ميشود تا نسل آينده هيچ اثر فاخري را از گذشتگان خود به يادگار نداشته باشند.
قصرالدشتي با تاكيد بر اين كه هنرمند براي ساخت آثار فاخر و مجسمههاي وزين نياز به توان جسمي بالايي دارد و اين توان جسمي در اثر گذر زمان از بين ميرود تصريح كرد: اين اتفاق وحشتناكي است كه از هنرمند حمايت نميشود چرا كه از بين رفتن توان حرفهای هنرمند مساوي است با از بين رفتن فرهنگ يك سرزمين.
او با اشاره به برخي مجسمههاي ساخته شده از مواد غیرماندگار در شهر شيراز گفت: مجسمه كوهنورداني كه در بولوار حسيني الهاشمي نصب شده از جنس فايبرگلاس است و 20 سال ديگر اثري از آن ها نيست، در حالي كه مي شد با صرف هزينه بيشتر و استفاده از مواد ماندگار تر مثل برنز، آثاري را به يادگار گذاشت كه تا سالها چشم هر بيننده اي را خيره كند.
قصرالدشتي با بيان اين كه نخستين مجسمه کلاسیک كه پس از انقلاب در شيراز ساخته شده، مجسمه خواجوي كرماني است ادامه داد: يك سال طول كشيد تا اين مجسمه را ساختم و آن را به شهر شيراز هديه كردم و پس از آن بود که مسئولان شهرداری رویکرد بهتری نسبت به ساخت مجسمه در شیراز پیدا کردند اما با سفارش مجسمه های شهری به افراد غیرحرفهای باعث بروز آسیب به منظر شهری شیراز شدند که از آن جمله میتوان به المانهای نوروزی اشاره کرد.
اين هنرمند، نتيجه عدم حمايت مسئولان و درخواست انجام كارهاي ارزان قيمت و بيكيفيت را، انزوا و كوچ هنرمندان از شيراز اعلام كرد و افزود: اين بي توجهي ها باعث شده تا هنرمندان حرفه اي و برجسته شهر، ترجيح دهند براي حفظ آبروي حرفهاي و بقاي خود، براي شهرهاي ديگر كار كنند و بهترين آثارشان در جايي غير از شيراز مورد استفاده قرار گيرد.
وي در ادامه گفت: اين نهاد وقتي سفارشي را به هنرمندان ميدهد از افراد زبده و كارشناس براي ارزيابي اثر استفاده نميكند. به عنوان مثال براي آثاري كه من با نزديك به 30 سال تجربه مجسمه سازي ارائه ميدهم، كساني اظهار نظر ميكنند كه کمترین آشنايي را با مجسمه سازی، مواد اولیه و تشخیص کار حرفهای از غیرحرفهای دارند و يا تيم كارشناسي در سطحي نيست كه بتواند كار حرفهاي را از غيرحرفه اي ارزيابي كند.
قصرالدشتي با تاكيد بر اين كه وجود چنين نگاه هايي، شهر را به ابتذال و بيكيفيتي آثار هنري دچار ميكند، تصريح كرد: متاسفانه نتيجه انجام كارهاي بيكيفيت نه تنها نگرش شهروندان را تغيير مي دهد بلكه باعث مي شود گردشگران داخلي و خارجي نيز در مواجهه با آثار بيكيفيت و نامناسب، نظر مساعدي را نسبت به شهر و بضاعت هنری آن پيدا نكنند.
اين هنرمند شيرازي با اشاره به استيصال و درماندگي خود و ساير هنرمندان هم رشتهاش به خبرنگار ما گفت: ما اگر بخواهيم از كار و هنرمان دفاع كنيم زير سوال ميرويم و درماندهايم كه درد خود را پيش كدام طبيب ببريم كه درماني براي آن پيدا كند. وي در ادامه با تاكيد بر اين كه هنرمندان مجسمه ساز و حرفهاي شهر مهجور شده اند گفت: تعدادي از اين هنرمندان ترك ديار كرده و تعدادي ديگر براي تامين معيشت خود با مشكل مواجه شده اند اما حاضر نيستند كار غير حرفه اي، بدون پشتوانه فكري و با مواد غيرماندگار انجام دهند.
قصرالدشتي در بخش ديگري از گفت و گوي خود به ساخت مجسمهاي از خوان سوم شاهنامه در شيراز اشاره كرد و گفت: تصميم گرفته ام يك كار حرفه اي را بدون قرارداد انجام دهم و در اين مسير از خوان سوم شاهنامه كه تم و درون مايه اي كاملاً ايراني دارد استفاده خواهم كرد.
اين هنرمند مجسمه ساز با بيان اين كه مي دانم نهادي مثل شهرداري شيراز زير بار هزينه ساخت اين مجسمه نخواهد رفت، اظهارداشت: خوان سوم شاهنامه را به ارتفاع 7 متر و از برنز خواهم ساخت كه در مرحله طراحي ماكت قرار دارد و از آن جا كه هزينه ساخت اين مجسمه بالغ بر 2 ميليارد تومان خواهد شد و 5 سال هم زمان ميبرد، اميدوارم با مشاركت حاميان مالي كه عرق و علاقهاي به شهر شيراز دارند، كار ساخت اين نماد بزرگ را به پايان برسانم و به نوعي دين خود را به شهر و هنر سرزمینم ادا نمايم.
و در پاسخ به اين كه دليل انتخاب خوان سوم شاهنامه براي ساخت اين مجسمه چه بوده است نيز گفت: خوان سوم جايي است كه رستم با اژدها نبرد ميكند و در واقع نماد پيروزي خير بر شر مي باشد، علاوه بر اين نبرد رخش، رستم و اژدها با يكديگر، تركيبي زيبا را به لحاظ فرمي رقم خواهد زد كه ميتواند به جذب مخاطب و درگير كردن او با اين انديشه كه در درون همه ما نيروهاي خير و شر با يكديگر درگيرند، موثر باشد.
عضو انجمن مجسمه سازان ايران همچنين با انتقاد از اين كه برخي از پروژه های طراحی شده او به رغم دريافت تائيديه شوراي هنر، چندين سال است که در پرونده ها و پیچ و خم های اداری در حال خاك خوردن است گفت: طرح هايي مانند شهداي دفاع مقدس، مادر، انتظار، المان خليج فارس، مجسمه خانواده و چندين مجسمه ديگر همچنان در انتظار تصویب بودجه و فراهم شرایط ساخت می باشند.
قصرالدشتي در پاسخ به اين كه معروف ترين آثاري كه براي شهر شيراز و يا شهرهاي ديگر ساخته است، تحت چه عناويني بوده اند؟ ابراز داشت: من از سال 71 كار ساخت مجسمههاي شهري را شروع كردم و مجسمه هايي مانند خواجوي كرماني، ميرزاي شيرازي، شهيد چمران، حافظ و سعدي (تالار فرهنگيان)، ملاصدرا، كريم خان، آب نماي ميدان پارسه، كوهنوردان (حسيني الهاشمي)، رهايي (چهار راه زمزم)، عروج (جزيره كيش)، خانواده (جزيره كيش)، فردوسي (برازجان)، معلم (مرودشت) و درخت حکاکی شده در باغ جهان نماي شيراز، برخي از آثاري است كه موفق به ساخت آن ها شده ام.
وي در بخش پاياني سخنان خود با تاكيد بر اين كه مسئوليت هنرمندان در قبال جامعه و فرهنگ اين سرزمين هرگز تمام شدني و از بين رفتني نيست گفت: مسئوليت هنرمندان نسبت به جامعه تمام شدني نيست، بر اين اساس تنها انتظار ما از مسئولان اين است كه راه را براي فعاليت هنري هنرمندان باز کنند تا آن ها بتوانند توان و استعداد خود را پشتوانه فرهنگ و هنر سرزمین خود سازند و براي نسل امروز و آينده به يادگار بگذارند.

46

کد خبر 641671

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار