به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دهمین دوره جشنواره موسیقی نواحی ایران با محوریت منظومهخوانی به دبیری احمد صدری از ششم تا نهم تیرماه ۱۳۹۶در کرمان برگزار خواهد شد.
احد ملکی عاشیق و پژوهشگر موسیقی آذری درباره تاریخچه منظومهخوانی در میان عاشیقها گفت: «عاشیقها منظومهها را سینه به سینه نگه داشتهاند و خودشان هم نقال و هم آهنگسازند و هم داستانهای منظومهخوانی را مینویسند. ترکزبانها به چنین عاشیقهایی «حاق عاشیقی» می گویند. آخرین درجه عاشیقها هم «دده» یا همان پدر است.»
این پژوهشگر موسیقی نواحی افزود: «عاشیقها همواره مورد احترام مردم بودهاند اما این احترام در زمان حکومت صفویه به اوج خود رسید و بهای بیشتری به آنها داده شد. شاه اسماعیل اول نخستین پادشاه صفوی، خود یک هنرمند بود و با تخلص «خطایی» شعر میگفت و «قوپوز» مینواخت. عاشیق دده قربانی و عاشیق عباس توفارقانلی از معروفترین عاشیقهای زمان شاه اسماعیل و شاه عباس بودند.»
او ادامه داد: «کوراوغلی یکی از داستانهای کهن و مهم عاشیقی است. کوراوغلی به ترکی یعنی کورزاده یا پسر مرد کور. او کسی است که از خانی که قاتل پدرش بوده انتقام میگیرد. اجرای این داستان توسط عاشیقها در میان مردم طرفداران بسیاری دارد.»
احد ملکی درباره شرایط فعلی منظومهخوانی در میان عاشیقها و به طور کلی در جامعه ایران گفت: «منظومهخوانی دارد از سینه ما عاشیقها پاک میشود چون مردم دیگر فرصت ندارند که بنشینند و داستانها را گوش دهند. در گذشته که تلویزیون و رسانهای در روستاها نبود، همه خبرها در اختیار عاشیقها بود. داستانهای عاشیقی هم خیلی طولانی بودند. برای مثال داستان «اصلی و کرم» هفت ساعت به طول میانجامید که عاشیقها در مراسمهای مختلف بخشیهایی از آن را میخواندند و مردم در روزهای بعد منتظر شنیدن ادامه آن میماندند. اما الان نه امکانش وجود دارد و نه مردم برای گوش کردن حوصله به خرج میدهند.»
این نوازنده ساز قوپوز تصریح کرد: «من الان هم که به شهرهای زنجان، همدان، ارومیه و بقیه مناطق ترکنشین میروم، با این درخواست مواجه میشوم که برایشان داستان بخوانم اما طبیعتا دیگر وقت آن نیست که همه داستان گفته شود. بنابراین آن قسمت از داستان را میخوانم که حاوی پیامی باشد.»
احد ملکی در مورد جشنواره موسیقی نواحی با محوریت منظومهخوانی گفت: «اکنون در جشنوارهها فقط 20 دقیقه به عاشیقها فرصت اجرا داده میشود که در این مدت فقط میشود دو آهنگ اجرا کرد. بنابراین عاشیقها مجبورند داستانی کوتاه بگویند که بتوانند جمعش کنند و پیامشان هم را برسانند. به هر حال همین هم غنیمتی است و باید به خاطر آن از دستاندرکاران جشنواره موسیقی نواحی که به این مساله توجه دارند تشکر کرد چون آنها قدر موسیقی نواحی را میدانند و برای فراموش نشدنش زحمت میکشند.»
58242
نظر شما