اردوغان؛ معطوف از خاورمیانه به اروپا

باید نگران باشیم!. نه صرفا از جنبه اخلاقی ویا تحت تاثیر مولفه های بر گرفته از دمکراسی تحمل و مدارا. بلکه بیشتر به این علت که سیاست های ماجراجویانه و طلبکارانه دولت ترکیه و حزب حاکم "عدالت و توسعه"در اروپا، بی شباهت به شرایط بی ثبات کننده مشابه 6 سال پیش خاورمیانه نیست

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به یک ستاره تمام عیار رسانه یی تبدیل شده است!.حتی بیش از آقای ترامپ که معمولا برای رفع خستگی و تفریح ،مردم و رسانه ها مشتاقانه اورا دنبال می کنند. فرمانروای استانبول به راستی در حال تبدیل شدن به یک مشکل بزرگ است.پس از خاورمیانه و آن نتایج دهشتناک، اینک او شروع به تهدید اروپا و دادن درس اخلاق به صاحبان کرسی های سیاست و دیپلماسی کرده است.آنگاه که مشاهده می کنیم از حدود 5 سال پیش با ادبیاتی مشابه دولت های عرب خاورمیانه مانند مصر ،عراق و سوریه را تهدید و خاورمیانه را بهم ریخت .آقای رئیس جمهور اینک مایل است تاریخ مشهود را تحریف و به قول سردبیر پیشین روزنامه جمهوریت "جان دوندار" شواهد را محو کند.

منطقا حق داریم نگران باشیم!. نه صرفا از جنبه اخلاقی ویا تحت تاثیر مولفه های بر گرفته از دمکراسی تحمل و مدارا. بلکه بیشتر به این علت که اقدامات ماجراجویانه و سیاست های طلبکارانه دولت ترکیه و حزب حاکم "عدالت و توسعه "و نسخه بدلی آن حزب "حرکت ملی" در اروپا بی شباهت به شرایط بی ثبات کننده 6 سال پیش خاورمیانه نیست.آقای اردوغان تلاش می کند خود را رهبری قدرتمند جلوه دهد. اما اثباتا قادر به ارائه یک تصویر روشن و متد قابل اتکا و دموکراتیک از خود و دولتش نیست.اگرچه ماهیتا وسلبا نیز فاقد چنین توانایی به شمار می رود!. این تناقض آزار دهنده روانی؛ ریشه اکثر مشکلات چند سال اخیر خاورمیانه بوده که در حال معطوف شدن به اروپا ست.مقامات نزدیک به خانم مرکل میگویند" در موضوع امنیت اروپا آنکارا به وضوح آنها را تهدید می کند". کمال قلیچداراوغلو"رئیس حزب جمهوریخواه خلق ترکیه نیز می گوید "عمیقا نگران سیاست های آقای اردوغان و حزب حاکم است".در این میان آنچه موجب تعجب و حیرت منابع سیاسی و دیپلماتیک مقیم اروپا را فراهم آورده درس های اخلاقی و دمکراتیک رئیس جمهور ترکیه به جامعه اروپاست.

اردوغان که با لحنی خارج از عرف دیپلماتیک، دولت آلمان را مورد حمله قرار داده روز یکشنبه گذشته گفت "آنها(دولتمردان آلمان) حق ندارند به ما در باره دموکراسی حرف بزنند ،زمانی که ما نمی توانیم آنجا سخن بگوییم". دولت ترکیه برای تبلیغ و جلب رای مثبت ساکنان ترک مقیم اروپا به تغییرات قانون اساسی جدید که قرار است روز 16 اپریل به رفراندم گذاشته شود هیات هایی بلند پایه به اروپا اعزام کرده که با مخالفت دولت های محلی و مرکزی آلمان مواجه شده است. این دولت ها با استدلال تهدید برانگیز بودن، سخنان نامتعارف مقامات ترکیه و نیز ایجاد دودستگی در جامعه ،اگرچه اصل آنها را مطابق با قوانین مدنی و آزادی های اجتماعی نفی نمی کنند، اما موقتا با این تجمعات به شکل مورد خواست آنکارا مخالفت کرده اند. حال آقای اردوغان برخی از مقام‌های دولت آلمان را به انجام اقدامات فاشیستی که یادآور دوران به قول او نازی‌ها است متهم می‌کند. او گفته" مقام‌های آلمانی هیچ درک و ارتباطی با مفهوم دموکراسی ندارند". بنا به گزارش منابع رسمی امور اجتماعی آلمان یک میلیون و چهارصد تبعه ترکیه در آلمان زندگی می‌کنند که واجد شرایط رأی دادن به همه‌پرسی تغییر نظام سیاسی ترکیه از جمهوری پارلمانی به جمهوری ریاستی هستند.

می توان وارد بحث های مناقشه برانگیزی درخصوص بنیان استدلال های آقای اردوغان شد. اما به هر نتیجه فلسفی و اخلاقی که برسیم بازهم دولت ترکیه فاقد صلاحیت در دفاع از آزادی اجتماعات مدنی ومبانی یک جامعه دموکراتیک است. یک مقام بسیار ارشد وزارتخارجه آلمان که اخیرا با برخی مقامات ترکیه ملاقات داشته اما برای رعایت موقعیت رئیس خود ترجیح می دهد نامش افشا نشود می گوید" برای ما تردید باقی نمانده دولت ترکیه به بهانه رفراندم در صدد متحد کردن ترک های مقیم اروپا و یکدست کردن آنها در کنار دیگر اقلیت های همسو برای اقدامات سیاسی در آینده است. کافی ست به مواضع آنها در بحران پناهجویان نگاه کنیم. نمی توانیم بی تفاوت باشیم. شرایط تا قبل از 16 اپریل(روز رفراندام در ترکیه ) ما را نگران می کند".اینکه نتیجه رفراندم در ترکیه چه خواهد بود؟

به باور من در برابر تاثیرات اجتماعی اکت سیاسی هدفمند دولت ترکیه در آینده از اهمیت کمتری برخورد است. منابع مستقل سیاسی مقیم اروپا گفته اند نتایج تحقیقات موسسه پژوهشی "سونار" در ترکیه مبنی بر شکست طرح رفراندم تغییر قانون اساسی از دید آنها مورد تایید است. این گزارش نشان میدهد حداقل "بین 52تا53 درصد مردم مخالف تغییرات هستند.حال ممکن است طرح رفراندم آقای اردوغان به بن بست بخورد - که حتما خواهد خورد!،اما این می تواند به نتایجی ختم شود که احتمالا امنیت اجتماعی و سیاسی اروپا را با چالشی جدی روبرو خواهد کرد. کافی ست یک بار دیگر مواضع منطقه یی آقای اردوغان پیش از سال 2010 مورد مطالعه قرار گیرد.آیا در وضعیت مشابه قرار گرفته ایم!؟. با نگرانی شاید!،اما ترکیه آشکارا در حال تبدیل شدن به تهدیدی جدی ست.matinmos@gmail.com

کد خبر 643693

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =