۰ نفر
۲۵ فروردین ۱۳۸۸ - ۰۵:۴۰

علیرغم مخالفت شورای نگهبان، با لایحه اقتصادی کارکنان نظام سلامت دولت می‌گوید تا روز پرستار مشکل را حل می‌کند

فهیمه حسن‌میری: وقتی در روز پرستار سال گذشته، رئیس‌جمهور به پرستاران قول داد که لایحه کاهش ساعت کار پرستاران را به مجلس ارائه و آن را به‌ اجرا درآورد، شاید کمتر کسی فکر می‌کرد که این وعده دولت در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دهم، به تحقق نزدیک شود و تنها سد شورای نگهبان را پیش روی خود ببیند. لایحه کاهش ساعت کار پرستاران که به لایحه «ارتقای کارکنان نظام سلامت» تغییر نام داد و در آن نه تنها بحث کاهش ساعت کاری مطرح شد بلکه سختی کار مشاغل پرستاران نیز در نظر گرفته شد و همچنین در آن این بند گذاشته شد که پرستاران اجازه کار بیش از 12 ساعت را نداشته و بازنشستگی پیش از موعد شامل پرستاران می‌شود.

پیش از این، کامران باقری لنکرانی در گفت‌وگو با خبرگزاری‌ها زمان اجرایی شدن این لایحه را نیمه اول سال 88 دانسته و تأکید کرده بود: «کارکرد نیروهای بهداشتی و درمانی با سایر پرسنل متفاوت است و سختی کار این گروه باید در ساعت کاری و شرایط کاری آنان در نظر گرفته شود، اما در قانون خدمات کشوری این استثنا لحاظ نشده بود و همه شاغلان موظف شده بودند که هر هفته 44 ساعت کار کنند و برای حل این مشکل با پیشنهاد وزارت بهداشت دولت قبول کرد که کار نیروهای بهداشتی و درمانی را به صورت ویژه در نظر بگیرد. بر این اساس دولت برای تشویق این افراد لایحه‌ای را تصویب کرد که به موجب آن ساعت کاری پرستاران تا 8 ساعت کاهش یابد، این لایحه با همکاری وزارت بهداشت و همکاری سازمان نظام پرستاری تدوین شد.»

در شرایطی که انتظار می‌رفت این لایحه تا دوازدهم اردیبهشت مصادف با روز پرستار اجرایی شود و به نوعی هدیه‌ دولت برای این قشر در این روز باشد، شورای نگهبان این لایحه را در 3 مورد به علت بار مالی، مخالف اصل 75 قانون اساسی تشخیص داد و برای رفع ایراد، آن را به مجلس بازگرداند.

 مشکل حل می‌شود؟
در پی عدم تأیید این لایحه از سوی شورای نگهبان، روز یکشنبه بیش از 100 نفر از مدیران پرستاری و نمایندگان بیمارستان‌ها و مراکز درمانی شهر تهران در محل سازمان نظام پرستاری کشور حضور یافتند و طوماری مبنی بر درخواست از مسئولان برای رفع ایرادات شورای نگهبان امضا کردند.

غضنفر میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری در گفت‌وگو با مهر، با خاطرنشان کردن این که بیش از 100 ساعت کار کارشناسی برای تکمیل این لایحه صورت گرفته، گفت که این قانون به صورت لایحه به مجلس رفته و جزو معدود قوانینی است که با حمایت زیاد شخص ریاست جمهوری و با پیگیری وزیر بهداشت و هماهنگی کامل مجلس، دولت و سازمان نظام پرستاری به تصویب رسیده است. بر همین اساس او اظهار امیدواری کرد با رفع ایرادها و ابهامات مد نظر شورای نگهبان از سوی دولت و مجلس، تا قبل از روز پرستار نتیجه دلخواه حاصل شود.

با این حال، انوشیروان محسنی بندپی، نماینده مردم نوشهر و چالوس در مجلس شورای اسلامی در رابطه با عدم تأیید این لایحه از سوی شورای نگهبان به «خبر» گفت: «ایراداتی که شورای نگهبان گرفته به اصل 75 قانون اساسی برمی‌گردد و در رابطه با بار مالی ناشی از اجرای قانون است و با توجه به این که این مصوبه، طرح نبوده بلکه لایحه بوده و خود دولت هم در جریان بوده، قرار است دولت بگوید که تعهدات مالی را قبول می‌کند.»

این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اضافه می‌کند: «این بار مالی که مورد نظر شورای نگهبان است به این دلیل است که طبیعتا با کاهش ساعت کاری، با افزایش نیرو و اضافه کار مواجه می‌شویم و شورای نگهبان معتقد است این هزینه‌ها باید در بودجه پیش‌بینی می‌شده که نشده است.»

او البته از جلسه‌ای خبر می‌دهد که قرار است در این مورد با نمایندگان شورای نگهبان در کمیسیون داشته باشند تا برای رفع این مشکلات اقدام کنند.

 دولت بار مالی را می‌پذیرد!
حسینعلی شهریاری، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم در این زمینه با اظهار تعجب از این که شورای نگهبان این لایحه را رد کرده، گفت: «طبق صحبت‌هایی که با آقای لنکرانی داشتیم قرار شد دولت این بار مالی اشاره شده را بپذیرد اما اگر بر اساس نظر شورای نگهبان بخواهیم برای حل مشکل اقدام کنیم به یک شیر بی‌یال و کوپال تبدیل می‌شود و به آن رأی نمی‌دهیم.» البته به گفته این نماینده مجلس، پیش از این هم در بسیاری از بیمارستان‌ها مثلاً در تهران و شیراز این ساعت کاری عملاً برای پرستاران اجرا می‌شد بنابراین این لایحه فشار مالی زیادی وارد نخواهد کرد. شهریاری اظهار امیدواری می‌کند که این لایحه تا روز‌پرستار به سرانجام برسد.

ایراد شورای نگهبان مبنی بر «بار مالی» در شرایطی مطرح است که پیش از این غضنفر میرزابیگی در این رابطه به خبرگزاری فارس گفته بود: «به نظر می‌رسد با توجه به تعداد زیاد پرسنل بهداشتی ـ درمانی کاهش ساعت کاری برای همه این پرسنل با توجه به کمبود نیرو در وزارت بهداشت میسر نباشد و بار مالی زیادی را به دولت تحمیل کند بنابراین بهتر است کاهش ساعت کاری فقط برای گروه پرستاری که سخت‌ترین شغل را در این مجموعه دارند اعمال شود تا بار کم‌تر مالی برای دولت داشته باشد.»

رئیس سازمان نظام پرستاری همچنین گفته بود: «کل پرستاران شاغل در بخش دولتی حدود ۴۵ هزار نفر‌ند و کاهش ساعت کاری برای آنان بار مالی زیادی به دولت تحمیل نمی‌کند ضمن اینکه سازمان نظام پرستاری برای این‌که کاهش ساعت کاری پرستاران مشکلی در خدمت‌رسانی به مردم ایجاد نکند طرح قابل اجرایی دارد که پس از مصوبه دولت آن را اعلام می‌کنیم.»

اما باید دید حتی اگر شورای نگهبان، تعهد دولت مبنی بر پذیرفتن هزینه‌های ناشی از چنین لایحه‌ای را قبول کند، در شرایطی که دولت و مخصوصا وزارت بهداشت با مشکلات مالی فراوانی رو‌به رو هستند، می‌توان به فرجام خوش این لایحه و کاستن باری از دوش پرستاران امید داشت؟

در این که پرستاران از جمله زحمتکش‌ترین اقشار جامعه هستند شکی نیست؛ در این که برای این قشر باید حق و حقوقی بیش از این که اکنون دارند، در نظر گرفته شود هم تردیدی نیست؛ اما بی‌شک وعده‌های ساده‌ اما تحقق‌پذیر خوشایندتر است. هرچند همان وعده‌های ساده نیز همواره تا مقام اجرا فاصله دارند. همچنانکه هنوز وعده هدیه 40 هزارتومانی روز پرستار سال گذشته رئیس‌جمهور و هدیه 200 حج‌عمره به پرستاران نمونه کشور تحقق نیافته است.

کد خبر 6474

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 5 =