باراک اوباما ترجیح می‌دهد با پذیرش در سکوت حزب‌الله لبنان ، به دغدغه‌های اصلی تر در خاورمیانه بیندیشد

سامی مبید
سعد حریری نخست وزیر لبنان دیداری راحت و بی‌دغدغه با باراک اوباما رئیس‌جمهوری ایالات متحده داشت. دو رهبری که تنها 9 سال با یکدیگر اختلاف سنی دارند و هر دو در سال 2009 قدرت را در آغوش گرفته‌اند ، تفاوت‌های بسیاری با هم دارند اما استعداد رو کردن شباهت‌ها را بیشتر از خود بروز داده‌اند .

نزدیکان به حریری ادعا می‌کنند که وی و میزبانش به سرعت توانستند گفتمانی دوستانه و صمیمی داشته باشند . ابتدا دو نفر خوش و بشی خصوصی داشتند و سپس هیات‌های امریکایی و لبنانی هم وارد بازی شدند . در میان همراهان حریری ، حضور یک مرد بیش از سایرین در صدر اخبار بین‌الملل قرار گرفت. وزیر امور خارجه لبنان علی شامی که متحد سیاسی اپوزریسیون لبنان یا همان حزب الله است . حزب‌الله لبنان یازده کرسی از مجموع سی کرسی کابینه را به خود اختصاص داده که وزارت امور خارجه یکی از آنها است . بر هیچ‌کس پوشیده نیست که حزب‌الله لبنان خار چشم امریکایی‌ها ست .

محورها برای گفتگو میان دو طرف بسیار بود: ادعای جدید اسرائیل در خصوص فروش موشک‌های اسکاد از سوی سوریه به حزب‌الله لبنان . احتمال استفاده لبنان از حق وتو در شورای امنیت بر سر پرونده هسته‌ای ایران . ده‌ها موضوع دیگر . با این‌همه دو طرف ترجیح دادند ادعای جدید اسرائیل را در راس قرار دهند . اوباما به صراحت از حریری خواست تا برای ممانعت از قاچاق تسلیحات به لبنان کاری بکند .
سعد حریری در جایگاه فرزند نخست وزیر فقید رفیق حریری ، با صدای بلند و واضح به اوباما اطمینان داد که کشورش به دنبال جنگ با اسرائیل نیست. بسیاری از تحلیل گران مسائل خاورمیانه پیش بینی می‌کنند که تابستان امسال نیز فصل گرم شدن تنور اختلاف‌های نظامی میان لبنان و اسرائیل خواهد بود . حریری در دیدار با اوباما برای چندمین بار تاکید کرد که موشک‌های اسکاد از سوریه به لبنان قاچاق نشده‌اند و دولت او تمام تلاش خود را برای ممانعت از تحقق این شایعات به کار گرفته است . البته در حضور آقای رئیس‌جمهور ، سعد حریری ترجیح داد تشبیه پیشین خود در مقایسه ادعای وجود مشوک‌های اسکاد در سوریه با تسلیحات کشتار جمعی در زمان صدام حسین را تکرار نکند .

بسیاری از تحلیل گران اعتقاد دارند که سعد حریری در طلب چتر حمایتی در برابر حملات احتمالی اسرائیل به واشنگتن سفر کرده است . سعد حریری تا‌کنون دو بار نیز با بشار اسد دیدار داشته است . دیدارهای که گویای نگرانی او از احتمال آغاز جنگی دیگر میان لبنان و اسرائیل است . باراک اوباما در این دیدار تمام تلاش خود را به کار گرفت تا مهمان خود را معذب نکند. او به هیچ‌وجه نخست وزیر لبنان را برای عدم حمایت از ایران در شورای امنیت تحت فشار قرار نداد و تنها به گفتن این جمله اکتفا کرد که : ما برای اعمال چهارمین دور از تحریم‌ها علیه ایران مصمم هستیم.

حریری علاوه بر دیدار با باراک اوباما با معاون او جوزف بایدن و سفیر سابق ایالات متحده در لبنان جفری فلتمن نیز دیدار کرد . حریری در تمامی دیدارهایش با مقام‌های امریکایی به سالروز عقب نشینی اسرائیل از جنوب لبنان و حماسه حزب‌الله اشاره کرد . درست در همان ساعتی که حریری با مقام‌های امریکایی در حال خوش و بش بود ، رئیس‌جمهوری لبنان میشل سلیمان در شبکه متعلق به حزب الله المنار حاضر شد و به تحسین و تقدیر از حزب الله لبنان پرداخت . همزمان سیاستمداران در لبنان از هر طیف و قومیتی از حزب‌الله برای آزاد سازی جنوب لبنان قدردانی کردند . دبیر کل حزب‌الله لبنان نیز در سخنانی به مناسبت این جشن ملی به اسرائیلی‌ها هشدار داد که در صورت حمله به لبنان ، حزب‌الله نیز وارد خاک اسرائیل خواهد شد .

به نظر می‌رسد که همگان از حضور سعد حریری در واشنگتن راضی بودند. همزمان با این سفر بشار اسد در گفتگو با روزنامه ای ایتالیایی تاکید کرد باراک اوباما نسبت به خاورمیانه حسن نیت دارد .
برآینده این دیدارها و خوش و بش های سیاسی برای آنها که خارج از لبنان زندگی می‌کنند و از زبان گوینده های غربی تعبیرها را می‌شنوند ، با برداشت ذهنی شهروندان لبنانی متفاوت است . غربی‌ها نخست وزیر را می‌بینند که محبوب کاخ سفید است و دولتش رابطه حسنه با فرانسه و کشورهای اتحادیه اروپا دارد و با این‌همه حزب‌الله لبنان را وارد ائتلاف حاکم خود کرده است ! غربی‌ها رئیس‌جمهوری را می‌بینند که در روز آزادی لبنان ، از حزب‌الله تقدیر ویژه به عمل می‌اورد .

حقیقت این است که لبنان تمام خصوصیت‌های بالا را یکجا در خود جا داده است. هم متحد غرب است و هم هم‌پیمان حزب‌الله. سعد حریری به سرعت در حال تبدیل شدن به یک رفیق حریری جوان است . سعد حریری با موفقیت از لابه‌لای خاکسترهای اختلاف‌های خاورمیانه بیرون می‌آید . او نه سوریه را دلگیر می‌کند و نه عربستان را فراموش. نه فرانسه را می‌راند و نه امریکا را رها.
باراک اوباما نیز به اندازه سعد حریری ذکاوت از خود نشان داد . اگر باراک ، سعد را با امواجی خروشان از باید ها و نبایدها روبه رو می‌کرد ، بی‌شک حریری نیز عکس‌العملی مشابه نشان می‌داد . اوباما هز هرگونه اعمال فشاری حذر کرد چرا که به خوبی می‌داند توسل به زبان تهدید هم دل سوری‌ها را چرکین می‌کند و هم زخم ایرانی‌ها را تازه.

حریری نه تنها به دنبال چتری حمایتی برای خود در برابر امریکا بود بلکه در جستجوی یک جلیقه نجات هم است . او به خوبی می‌داند که کشورش تازه از خاکستر جنگ 2006 بیرون آمده و توانایی مقابله با نبردی دیگر را در چنته ندارد . او به خوبی می‌داند که جنگ می‌تواند کابینه او را از هم بپاشد و البته او را برابر جامعه جهانی قرار دهد . کابینه حریری دو عضو اصلی حزب‌الله را در خود جا داده است . حزب‌الله در این تعامل هر آنچه را که می‌خواست به دست آورد : وزارت ارتباطات، حق وتو و البته حق برخورداری از سلاح. اگر جنگ میان حزب‌الله و اسرائیل آغاز شود ، حریری نمی‌تواند جانب حزب‌الله را به بهای دوستی با فرانسه و امریکا رها کند .

حرکت‌های مارپیچ اوباما و حریری در تعامل با یکدیگر نشان می‌دهد که باراک همچنان اصرار دارد فاصله خود را با مسائل جزئی در خاورمیانه حفظ کند . اوباما شاید از قاب عکسی که لبنان این روزها از درون ان به چشم می‌خورد ، راضی است . باراک ترجیح می‌دهد خود را درگیر روابط درونی لبنان نکند و به جای آن به دغدغه‌های اصلی مانند جنگ عراق و افغانستان ، ناارامی‌ها در پاکستان و پرونده هسته‌ای ایران بیندیشد . اگر عربستان سعودی و سوریه از جایگاه فعلی لبنان لذت می‌برند ، دلیلی برای غر زدن‌های باراک اوباما وجود ندارد .
آسیا تایمز 28 می / ترجمه : سارا معصومی

کد خبر 65617

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • hasan SG ۱۵:۳۹ - ۱۳۸۹/۰۳/۱۰
    0 0
    احتمال استفاده لبنان از حق وتو در شورای امنیت بر سر پرونده هسته‌ای ایران ?????????????????????!!!!!!!!!!!!!!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین