حسین صرافی: در حالی که کارشناسان و آسیب شناسان اجتماعی معتقدند گسترش سیگار و استفاده از مواد دخانی در میان زنان و جوانان رو به افزایش است، علی اصغر فرشاد، نماینده ایران در تنظیم کنوانسیون جهانی کنترل دخانیات، اعلام کرد:" تعداد نوجوانان سیگاری در مناطق 10، 13، 18، 7 و 8 بیشتر از سایر مناطق و در منطقه 20 و 22 این تعداد بسیار قابل توجه است. اما تعداد زنان سیگاری در مناطق یک تا 7 (شمال شهر) بیشتر است."
او تصریح کرد:" روند رشد تعداد خانمهای سیگاری نگران کننده است و طبق تحقیقات انجام شده زنان مناطق شمالی تهران سیگار بیشتری میکشند و مردان طبقات پایینشهر برعکس مردان بالای شهر بیشتر سیگار میکشند."
دکتر غلامرضا حیدری، رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نیز گفت:" بررسیها نشان میدهد که از کل جامعه بالای 15 سال کشور، حدود 3 درصد زنان و حدود 25 درصد مردان سیگاری هستند که جمعیت زنان سیگاری در مقایسه با مردان کمتر است. همچنین زنان ایرانی در مقایسه با زنان دیگر کشورها، کمتر سیگار مصرف میکنند."
او با بیان این که سیگار در قشر جوان تقریباً رو به افزایش است افزود:" اما در مقایسه با 20 سال گذشته زنان جوان، بیشتر سیگار مصرف میکنند که این امر نگران کننده و زنگ خطری برای آینده است."
حیدری اظهار کرد:" از آنجا که زنان مادران آینده هستند و میتوانند نقش آموزشی تأثیرگذاری در فرزندان داشته باشند، مصرف سیگار در آنها از اهمیت زیادی برخوردار است؛ به طوری که در صورت افزایش مصرف در آنها باید در انتظار نسلی با سیگاریهای بیشتری باشیم."
این استاد دانشگاه با بررسی ریشههای افزایش مصرف سیگار زنان در دهه 60-70 میلادی جستو جو میکند. وی معتقد است، رشد جریانات فمینیستی در این دهه نقش مهمی در این باره ایفا نمودند.
رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت:" در خلال چند دهه گذشته مصرف دخانیات در مردان دنیا در یک حد متوسط ثابت مانده، اما در زنان افزایش یافته است؛ چرا که در این سالها کمپانیهای دخانیاتی دقت و برنامهریزی خود را برای سیگاری کردن قشر زنان که نصف یک جامعه را تشکیل میدهند، منعطف کرده و از تمرکز روی مردان خارج شدند."
حیدری با بیان این که افزایش مصرف قلیان در قشر مردمی و عامی نیز مشاهده میشود، افزود:" در استانهای جنوبی کشور زنان بیش از مردان قلیان مصرف میکنند که این امر در این استانها از واسطه فرهنگی و تاریخی برخوردار است. اما مهم آن است که تفاوت شیوع مصرف سیگار میان زنان و مردان در مورد قلیان وجود ندارد."
به گفته وی، آخرین آمار در مورد مصرف قلیان حاکی از آن است که در کل جامعه، زنان به اندازه مردان قلیان مصرف میکنند. بنابراین دختران و پسران جامعه به یک اندازه و حدود 25 تا 30 درصد تجربه مصرف قلیان را دارند که این امر خطرناک است.
این در حالی است که 5 تا 6 درصد دختران و زنان در جوانی و 20 تا 30 درصد پسران و مردان جوان، تجربه مصرف سیگار دارند. بنابراین به نظر میرسد در جامعه این حالت وجود دارد که مصرف سیگار یک رفتار مردانه است، اما مصرف قلیان میان دختر و پسر چندان تفاوتی ندارد.
شیوع مصرف دخانیات در میان زنان تحصیلکرده
از طرف دیگر دکتر محمد رضا مسجدی، دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات، از شیوع مصرف سیگار و دخانیات در میان زنان تحصیل کرده خبر میدهد.
به گفته وی مصرف سیگار در قشر جوان و تحصیلکرده به ویژه میان زنان تحصیلکرده بیشتر است. امروزه سیگار به عنوان یکی از سودآورترین کالاهای بازرگانی در عرصه جهانی مطرح است و صاحبان این کالا سعی میکنند به هر طریق ممکن بازار مصرف و تولید را گرم نگه دارند.
وی طی یادداشتی در این باره نوشت:" هر چه سطح سواد در قشر جوان و تحصیلکرده افزایش یافته مصرف سیگار به ویژه در زنان تحصیلکرده افزایش مییابد. جایگزین کردن چیزی به جای سیگار در باور زنان نسبت به مردان بسیار سختتر است."
مسجدی با بیان این که طی مطالعهای در دانشگاهها مشخص شد هنگام ورود دانشجویان به دانشگاه، متوسط مصرف سیگار میان آنها با سطح جامعه تفاوت دارد ادامه داد:" این در حالی است که در سال آخر تحصیل این افراد، میزان مصرف سیگار در آنها افزایش یافته است. متأسفانه میزان مصرف سیگار در گروههای پزشکی بیش از دیگر گروههاست. همچنین با مطالعه در سطح پزشکی کشور مشخص شده که ماماها بیش از دیگر گروههای پزشکی سیگار میکشند."
نظر شما